Sport nieuws | VAPortal van VelzArt

Sport nieuws

Abonneren op feed Sport nieuws
NOS Sport
Bijgewerkt: 22 min 9 sec geleden

Het lichaam piept en kraakt, maar Karlovic (bijna 41) ramt gewoon door

32 min 32 sec geleden

Elke dag wordt hem door collega's gevraagd wanneer hij nou eens stopt. Slecht nieuws voor iedereen die zijn spel niet om aan te zien vindt, tennisser Ivo Karlovic kan nog wel even mee.

Dinsdag rekende de Kroaat in de eerste ronde van de Australian Open probleemloos af met Vasek Pospisil (7-6, 6-4, 7-5).

Volgende maand wordt Karlovic 41. Zijn knieën doen pijn, dagelijks doet hij extra oefeningen om zijn breekbare rug te ontzien, maar serveren kan hij nog als in zijn beste dagen. Hoewel hij altijd nastreeft dat het beste nog moet komen.

"Ik train nog steeds om een betere atleet te worden. Zelfs op de leeftijd die ik nu heb, waarop de meeste mensen achteruitgaan, probeer ik mijn spel nog te verbeteren", vergeleek hij onlangs het sportleven als veertiger met dat van vroeger.

"Ik ben blij met elke wedstrijd die ik nu nog win, of het nou tegen ouderen of kinderen is. Mijn ranking is nog steeds goed genoeg om aan alle grote toernooien mee te doen."

De laatste zeventien jaar sloot hij het jaar af bij de beste honderd van de wereld. Alleen de oudgedienden Roger Federer en Feliciano López (beiden 38) behoren langer onafgebroken tot de tennistop.

Twee keer hing het vervolg van zijn carrière aan een zijden draadje. In 2018 overwon hij net op tijd een vormcrisis toen hij plannen had het bijltje erbij neer te gooien. Het gevecht tegen een hersenziekte een paar jaar eerder was veel heftiger.

Op zijn 34ste kampte Karlovic met plotselinge verlammingsverschijnselen, als gevolg van een hersenontsteking.

"Er waren dagen waarop ik blij was dat ik überhaupt nog wakker werd. De hoofdpijn werd echter ondraaglijk, die bereikte een punt dat de pijn zo heftig was dat ik bijna zou willen sterven. Als het maar zou stoppen."

Karlovic was bang dat de encefalitis zou terugkomen. Tegelijkertijd besefte hij hoe bevoorrecht hij was als hij weer op de baan zou kunnen terugkeren. Weer elke dag kon doen wat hij het liefste wilde.

Niet om aan te zien

De vreugde die hij zelf uit zijn spel haalt, slaat echter niet over op zijn collega's. De langste profspeler van het moment (2,11 meter) speelt met zijn servicegeweld en ontelbare aces een spelletje dat volgens liefhebbers van mooie rally's niet om aan te zien is.

Zelf is hij de laatste om dat te ontkennen. Zijn techniek had veel beter gekund, erkent hij. Tijdens zijn jeugd in het door oorlog verscheurde Joegoslavië beschikte hij over beperkte faciliteiten en ook de begeleiding liet te wensen over.

"Ik heb het altijd jammer gevonden dat me nooit een dubbelhandige backhand is aangeleerd. In het moderne tennis had ik het mezelf daarmee een stuk makkelijker gemaakt."

Spectaculair is zijn spel vooral in cijfers, met de records die hij op zijn oude dag breekt.

Sinds de professionalisering van het tennis in de jaren zeventig van de vorige eeuw komt het zelden voor dat veertigers van zich laten gelden aan de top. Jimmy Connors was een kwart eeuw geleden de laatste die in zijn nadagen nog wat aansprekende resultaten behaalde.

"Er zijn veel meer oudere spelers als je het vergelijkt met de jaren tachtig of negentig, toen bijna niemand naast het tennis nog in de sportschool trainde. Het was normaal dat je op je 28ste of 29ste klaar was. Nu houden we het veel langer vol."

Nu tegen Monfils

De als tiende geplaatste Gaël Monfils is zijn volgende opponent. De vorig jaar in Melbourne verdiende punten zijn in elk geval weer met succes verdedigd, een voorteken dat zijn 21ste profjaar niet zijn laatste hoeft te zijn.

Het ziet er misschien niet uit wat hij doet. Maar niemand hoeft eraan te twijfelen dat deze bijzondere veteraan er zelf nog alle plezier in heeft zolang hij op de baan staat.

Halve finale EK voor waterpolovrouwen na nieuwe monsterscore: 22-2

1 uur 5 min geleden

De waterpolovrouwen blijven in sneltreinvaart afstevenen op de EK-finale. In de kwartfinale werd Slowakije - dat dit toernooi voor het eerst tot de laatste acht op een EK reikte - met speels gemak opzij gezet. De teller stopte bij 22-2.

Nederland zette de Slowaken vanaf het beginsignaal constant onder druk, waar ze maar zelden onderuit kwamen. Pas in de derde periode wist Slowakije voor het eerst te scoren. Nederland had er toen al zestien treffers in liggen.

Maud Megens werd topscorer met vijf treffers. Nomi Stomphorst bleef uit voorzorg de gehele wedstrijd op de kant.

De monsterscore toont de levensgrote kwaliteitsverschillen op het Europese toneel nog maar eens aan. De topploegen (Spanje, Italië, Griekenland, Rusland, Hongarije en Nederland) liggen mijlenver voor op de rest van de landen.

Zodoende gaat het vanaf nu weer 'echt' beginnen voor de ploeg van bondscoach Arno Havenga. De gewonnen poulewedstrijden tegen concurrenten Spanje en Italië zorgde voor deze eenvoudige kwartfinale voor Nederland. In de halve finale wacht de winnaar van Rusland - Italië.

In het meest gunstige geval kan dan ook een ticket voor de Olympische Spelen veiliggesteld worden. Dat geldt alleen als Spanje de finale haalt. De Spaanse ploeg treft later vandaag Griekenland.

De vierde kwartfinale gaat tussen Hongarije en Frankrijk. De Hongaarse ploeg, gesterkt door het thuispubliek, maakt samen met Nederland tot dusverre de beste indruk. Ook de Hongaren wonnen alle pouleduels en zullen naar verwachting weinig moeite hebben de Fransen.

Laser-zeiler Duko Bos zet eerste stap richting Tokio

5 uur 31 min geleden

Duko Bos is bij Sail Melbourne als vijfde geëindigd in de Laser. Daarmee heeft hij een 'halve' nominatie binnengehaald voor de Olympische Spelen.

Om aan alle eisen van NOC*NSF te voldoen, moet hij nog een keer bij de eerste acht varen op een grote wedstrijd. Dat kan bij de WK van volgende maand in Melbourne of bij de wereldbekerwedstrijd op Mallorca, eind maart.

Bos heeft nog wel af te rekenen met een concurrent in eigen land. Rutger van Schaardenburg, drie keer eerder actief op de Spelen, eindigde in Melbourne als vijftiende en staat nog met lege handen. Van Schaardenburg won wel de laatste race.

Nederland moet zich ook nog als land kwalificeren voor deze zeilklasse. Dat is mogelijk bij de wereldbekerwedstrijden in Genua in april.

Na 24 jaar weer een Nederlands paar bij EK kunstrijden: 'We praten Russisch'

7 uur 36 min geleden

Ze trainen in Moskou en Berlijn en communiceren in het Russisch, maar toch vormen Michel Tsiba en Daria Danilova woensdag de Nederlandse afvaardiging bij het paarrijden op de Europese kampioenschappen kunstrijden.

Dat is bijna een historisch moment te noemen, want het is 24 jaar geleden dat er voor het laatst een Nederlands paar meedeed aan een internationaal titeltoernooi. Toen in 1996 Alcuin en Jeltje Schulten, broer en zus, deelnamen aan de EK kunstrijden, waren Tsiba (21) en Danilova (17) nog niet eens geboren.

Hoogste tijd om kennis te maken met het duo dat voor Nederland het ijs opgaat.

Tsiba en Danilova vormen sinds mei 2018 een paar. De eerste wedstrijd die ze reden wonnen ze meteen, bij de junioren.

De in Nederland geboren Tsiba begon op zijn zevende als solorijder. Hij werd in februari 2018 Nederlands kampioen bij de senioren, maar besloot uiteindelijk dat hij meer potentie heeft in het paarrijden.

"Ik ben een lange, grote jongen. Dat is voor paarrijden gewenst. Ik weet dat ik in het paarrijden de potentie heb om niet alleen bij de Nederlandse top te horen, maar ook kan aansluiten bij de Europese top of de wereldtop", zegt Tsiba vlak voor de start van de EK.

Geen kans op een Nederlandse partner

De kunstrijder ging daarom op zoek naar een partner, maar die bleek in Nederland moeilijk te vinden. "In Nederland is het paarrijden niet populair. Het is een discipline waar ook weinig kennis van is. De kans dat ik in Nederland een partner zou vinden, was er eigenlijk niet. Ik moest in het buitenland gaan zoeken", vertelt hij.

Uiteindelijk kwam hij via een bekende trainer uit bij de Russische Daria Danilova. "Ik heb wel geluk gehad. Er was gelijk een klik, ook al had ik helemaal geen ervaring als paarrijder. Toen dachten we meteen: wij gaan Nederland terugbrengen in het paarrijden."

In de praktijk bleek dat echter nog niet zo makkelijk. Om voor Nederland uit te mogen komen, moest de Russische bond Danilova officieel toestemming geven.

"Rusland doet daar heel moeilijk over, maar uiteindelijk hebben we dat document gelukkig gekregen. We kunnen op dit moment meedoen aan alle internationale wedstrijden, behalve aan de Olympische Spelen. Het volgende doel is dat Daria een Nederlands paspoort krijgt, zodat we op de Spelen uit kunnen komen", zegt Tsiba, die zelf een Russische vader en een Oekraïense moeder heeft. "We praten nu Russisch met elkaar."

Ook de trainingen zijn een uitdaging. Omdat Danilova afhankelijk is van een visum, pendelt het paar elke drie maanden heen en weer tussen Moskou en Berlijn, waar Tsiba op zijn achttiende naartoe vertrok om op een hoger niveau te kunnen trainen.

"Het is financieel gezien wel een dingetje", zegt Tsiba. "De KNSB ondersteunt ons zo veel ze kunnen, maar we zijn nog niet volledig ondersteund. Ik denk dat we zo'n 30.000 euro per jaar kwijt zijn aan alles: reizen, trainers, ijstijd, wedstrijden en kostuums. We betalen meer dan de helft uit eigen zak. Dat gaat van mijn studiefinanciering, ik leen maximaal."

Helemaal kapotgaan

Toch heeft het trainen in Rusland ook grote voordelen voor Tsiba. "Russen zijn gewoon heel goed in deze sport. Er is wel een reden dat we zo snel op dit niveau zijn gekomen. Er is daar een stuk meer expertise. Met alle respect voor de Nederlandse kunstrijders, maar in Nederland wordt er in de zomer een stuk minder hard getraind. In Rusland ben je 's zomers bang om naar de training te komen omdat je weet dat je helemaal kapot gaat, op een goede manier."

Op de EK rijdt het duo woensdag eerst een korte kür, die begint met hun specialiteit: een triple twist - Tsiba gooit Danilova omhoog, zij draait drie keer om haar as en hij vangt haar weer op. "Het is ons doel om ons voor de vrije kür op vrijdag te plaatsen. Dan moeten we bij de beste zestien landen eindigen. Wij vinden dat een realistisch doel."

En Tsiba heeft nog meer doelen: "Behalve dat ik de ambitie heb om op de Olympische Spelen, WK's en EK's te staan staan, wil ik het kunstrijden in Nederland op de kaart zetten. Ik wil hetzelfde doen als Epke Zonderland met turnen gedaan heeft. Het zou mooi zijn als er straks bij een EK kunstrijden ook oranje op de tribune te zien is, net als bij het langebaanschaatsen."

Bekijk hieronder de aflevering van de Wintersquad, waarin Niki Wories zich voorbereidt op de EK:

Westbrook bereikt triple double-mijlpaal tegen oude ploeg

7 uur 44 min geleden

Russell Westbrook heeft in de NBA een unieke prestatie van LeBron James weten te evenaren. De point-guard van Houston Rockets was tegen Oklahoma City Thunder goed voor 32 punten, twaalf assists en elf rebounds.

Westbrook, die de eerste elf jaar van z'n loopbaan bij Oklahoma speelde, heeft nu tegen elk team in de NBA een triple double gemaakt. James maakte in november zijn reeks vol, ook tegen de Thunder. De inspanningen van Westbrook bleken overigens niet toereikend, Houston verloor: 112-107.

Record Lillard helpt zijn team wel

Portland Trail Blazers klopte Golden State Warriors met 124-121. Mede dankzij elf driepunters kwam Damian Lillard tot 61 punten. Beide zijn een club- en een persoonlijk record. Met nog 15 seconden te gaan bracht de point-guard met een rake driepunter zijn ploeg op gelijke hoogte met de Warriors.

In de verlenging maakte Lillard zeven van de elf punten van Portland en leidde zo zijn team naar de 19de zege van het seizoen. Golden State staat laatste in de Western Conference met tien zeges.

Bennett luistert debuut op met etappezege, De Kort verdubbelt donatie

9 uur 7 min geleden

Sam Bennett heeft de eerste etappe in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. Bij zijn officiële debuut voor Deceuninck-QuickStep versloeg hij in Tanuda (Australië) de Belg Jasper Philipsen in de massasprint.

De Tour Down Under is de eerste WorldTour-koers van het wielerseizoen. De wedstrijd gaat over zes etappes en wordt dit jaar voor de 22ste keer gehouden.

Beste Nederlander in de openingsrit van 150 kilometer was Taco van der Hoorn (Jumbo-Visma), die 28ste werd. Koen de Kort stelde zichzelf én de plaatselijke bevolking teleur door slechts als 121ste over de streep de komen.

Bosbranden

Net als bij andere sportevenementen in Australië gaat het ook onder de deelnemers aan de Tour Down Under over de hevige bosbranden in het land. De Kort besloot per etappe een dollar te doneren aan de slachtoffers voor elke renner die hij achter zich houdt.

Naar aanleiding van de in zijn ogen schamele negentien dollar die de actie tijdens de eerste rit zou hebben opbracht, besloot hij zijn bijdrage te verdubbelen.

AZ trapt achtste finales KNVB-beker af: 'Het woord crisis is wat overdreven'

9 uur 21 min geleden

De komende drie avonden staan voor de voetballiefhebbers in het teken van het KNVB-bekertoernooi. Het is alweer tijd voor de achtste finales, die om 18.30 uur worden afgetrapt met het duel tussen TOP Oss en AZ.

Voor de Alkmaarders is het zaak om deze ronde ongeschonden door te komen. Immers: AZ verloor zijn laatste twee eredivisiewedstrijden, van Sparta (voor de winterstop) en zaterdag van Willem II. Dat zijn ze in Alkmaar niet meer gewend. Mogen we al van een crisis spreken?

"Nou, als je twee keer achter elkaar verliest, is dat niet goed en daar zijn we enorm teleurgesteld over", reageert trainer Arne Slot. "Daar moet je ook zeker conclusies aan verbinden. Maar het woord crisis is wat overdreven. Feit is wel dat het snel beter moet."

De mindere fase waarin AZ nu verkeert, is niet het gevolg van de druk nu de club als grootste uitdager van Ajax wordt gezien, stelt Slot. "Dat waren we voor het duel met Ajax ook al, en toen hebben de jongens laten zien dat ze prima met die druk om kunnen gaan."

Boosheid en frustratie

De 3-1 thuisnederlaag tegen Willem II heeft bij de selectie geleid tot een combinatie van boosheid en frustratie, aldus Slot. "Maar de jongens weten heel goed dat we nu weer voor de beker gaan spelen. Een competitie waarin we de afgelopen jaren heel succesvol zijn geweest. Dat willen we dit jaar ook weer, en dus zullen we moeten winnen in Oss."

In 2011 waren de achtste finales voor het laatst het eindstation van AZ. In de acht seizoenen daarop bereikten de Alkmaarders drie keer de bekerfinale (één keer winst). Drie keer werd de club uitgeschakeld in de halve finales en één keer in de kwartfinales.

Idrissi speelt

Oussama Idrissi, die tegen Willem II nog uitviel, is er vanavond weer bij, denkt Slot. "Hij had vóór de wedstrijd al last van zijn maag en viel met kramp uit. Hij gaat tegen TOP gewoon weer spelen."

Nadal ontdoet zich van taaie Dellien

9 uur 25 min geleden

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de tweede ronde van de Australian Open. De Spaanse mondiale nummer één ondervond ruim een uur lang flinke tegenstand van Hugo Dellien, maar gaf de goed spelende Boliviaan niets cadeau: 6-2, 6-3, 6-0.

Dellien (ATP-73) maakte veel meters, bracht veel ballen terug en liet Nadal hard werken voor z'n punten. De tank van de in Melbourne debuterende Boliviaan was echter leeg na twee sets en Nadal, toernooiwinnaar in 2009, toonde in het vervolg geen medelijden.

In de volgende ronde neemt Nadal, die in Melbourne jaagt op zijn twintigste grandslamtitel, het op tegen Federico Delbonis of Joao Sousa.

Rus naar tweede ronde Australian Open

9 uur 55 min geleden

Arantxa Rus heeft de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De mondiale nummer 93 verraste de Poolse Magdalena Linette, die 50 plaatsen hoger staat, met 1-6, 6-3, 6-4.

Rus begon nog onwennig aan haar eerste optreden in het hoofdtoernooi in Melbourne in zeven jaar. Ze kwam met 5-0 achter in de eerste set, maar gaf zich niet gewonnen, knokte zich terug in de partij en kwam in set twee zelf ook op 5-0.

De Nederlandse had wel vijf setpunten nodig, verspreid over drie games, om langszij te komen. De 29-jarige Rus, die in 2012 voor het laatst op een grandslamtoernooi succes had (derde ronde Wimbledon), stond in set drie nooit achter. Toen ze voor de tweede keer voor de zege serveerde, deed ze dat op love.

De sport van dinsdag bij de NOS

10 uur 19 min geleden

Vandaag kun je bij de NOS onder meer Kiki Bertens volgen op de Australian Open. Daarnaast strijden de Nederlandse waterpolovrouwen om een plek in de halve finales van de EK en start het wielerseizoen in Australië met de Tour Down Under.

Bertens maakt voor de achtste keer haar opwachting op het Australische grandslamtoernooi. De 28-jarige Nederlandse kwam nooit verder dan de derde ronde in Melbourne.

Vandaag neemt ze het in de eerste ronde op tegen de Roemeense Irina Begu. Deze wedstrijd is te volgen via flitsen in de lopende ochtendprogrammering op NPO Radio 1. Beelden zijn te zien in het Lunchjournaal om 13.10 uur en het Sportjournaal van 18.45 uur.

Overigens zijn ook beide andere Nederlandse vertegenwoordigers in Melbourne terug te vinden in het schema van speeldag twee: Arantxa Rus (tegen de Poolse Magda Linette) en Tallon Griekspoor (tegen de Amerikaan Taylor Fritz).

De Nederlandse waterpolosters strijden om een plek bij de laatste vier op de EK waterpolo. In de kwartfinales is Slowakije de tegenstander van Oranje. De winnaar van het toernooi plaatst zich voor de Olympische Spelen (en als het reeds gekwalificeerde Spanje dat wordt ook de nummer twee).

De kwartfinale is vanaf 14.30 uur live te zien op NOS.nl en in de NOS-app. Een samenvatting komt voorbij in de late uitzending van het Journaal om 23.25 uur op NPO 1.

Start wielerseizoen en bekervoetbal

Voor de wielrenners start het seizoen in Australië met de Tour Down Under. Daryl Impey zette de Australische WorldTour-koers in 2018 en 2019 op zijn naam en doet ook dit jaar weer mee.

De eerste etappe gaat over 150 kilometer met start en finish in Tanunda. Beelden hiervan zijn te zien in het Lunchjournaal om 13.10 uur en het Sportjournaal van 18.45 uur.

Vanavond worden de eerste achtste finales van het KNVB-bekertoernooi gespeeld. In Langs de Lijn En Omstreken (20.30 uur, NPO Radio 1) houden we je op de hoogte van de wedstrijden TOP Oss-AZ, FC Eindhoven-FC Utrecht en Fortuna Sittard-Feyenoord.

Jong Ajax grijpt koppositie na winst op hekkensluiter

ma, 20/01/2020 - 22:12

Jong Ajax heeft de koppositie gepakt in de eerste divisie. De Amsterdammers versloegen op De Toekomst hekkensluiter FC Dordrecht met 2-0 en lossen daarmee SC Cambuur, dat vrijdag met 3-2 van TOP Oss verloor, af als lijstaanvoerder.

Quinten Timber (geplaatst schot) en Alex Méndez (strafschop) bezorgden Jong Ajax de zege dankzij goals in respectievelijk de 55ste en 75ste minuut. Naci Ünüvar debuteerde in de basis van het team van Mitchell van der Gaag en gaf de assist bij de 1-0.

Broertjes Gravenberch

Bij Dordrecht werd de 25-jarige spits Danzell Gravenberch, onder toeziend oog van zijn acht jaar jongere broertje Ryan op de tribune, in de 81ste minuut naar de kant gehaald.

Danzell begon zijn carrière ook bij Ajax, maar wist het nooit te schoppen tot het eerste elftal. Bij NEC maakte hij zijn eredivisiedebuut (2014) en met omzwervingen via Cluj, FC Dordrecht, Reading, Roeselare en TOP Oss, staat hij sinds een paar dagen weer bij Dordrecht onder contract.

Middenmoter Jong FC Utrecht won maandagavond eveneens. De Domstedelingen waren met 2-1 te sterk voor laagvlieger Roda JC.

Ajax en Jong Ajax aan kop

Het is voor de tweede keer dat van een club het eerste elftal en de beloften tegelijkertijd bovenaan staan in hun competitie. Op 10 september 2016 stonden PSV en Jong PSV bovenaan. De belofteteams worden sinds 2013/2014 toegelaten tot de eerste divisie.

Guardiola lijkt titel op te geven: 'Liverpool is buitengewoon goed'

ma, 20/01/2020 - 20:27

Josep Guardiola lijkt de handdoek in de ring te gooien. De trainer van Manchester City geeft aan dat het vrijwel onmogelijk is om koploper Liverpool nog te achterhalen op de ranglijst van de Premier League.

Het verschil tussen de clubs is na 23 wedstrijden 16 punten, terwijl de Reds nog een duel te goed hebben. De Premier League gaat over 38 speelronden.

"We kunnen niet ontkennen dat één team buitengewoon is in termen van voetbal, in termen van resultaten", zei Guardiola in aanloop naar het uitduel van City met Sheffield United, komende dinsdag (20.30 uur).

"Maar elke dag lig ik na te denken over mijn team, wat we beter kunnen doen. Ik word niet te veel afgeleid door andere teams in andere competities", toonde Guardiola zich strijdbaar.

'Moeilijk verhaal voor ons'

"We scoren meer dan Liverpool, maar we geven ook meer kansen weg en verliezen punten. Liverpool had tegen Tottenham (duel van 6 januari, red.) twee pogingen op doel en scoorde twee keer. Het wordt een moeilijk verhaal voor ons als dat gebeurt."

De trainer is niet van plan om met City de Premier League helemaal links te laten liggen, om de aandacht meer op de Champions League, FA Cup of League Cup te vestigen. Volgens Guardiola moet zijn team elke wedstrijd goed zijn om in de juiste vorm te geraken en te blijven.

"Je kunt geen goede knockout-wedstrijden spelen als het niet goed loopt in de Premier League. Het is niet dat je de ene dag slecht bent en de andere dag goed. Je bent goed of je bent slecht. We moeten de norm zo hoog mogelijk houden", aldus Guardiola.

4 april 2020

Mochten Liverpool en Manchester City vanaf nu al hun wedstrijden winnen, dan zijn Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en hun ploeggenoten op 4 april kampioen.

Paris Saint-Germain is de vroegste kampioen in een grote competitie (topvijf Europa). De Fransen werden in 2016 op 13 maart al landskampioen.

Czyborra volgende Heraclied die tekent bij Atalanta

ma, 20/01/2020 - 20:19

Heracles-verdediger Lennart Czyborra verruilt de eredivisie voor de Serie A. De Duitser verhuist van Almelo naar Bergamo, waar hij gaat spelen voor Atalanta, dat ook in de Champions League speelt.

Czyborra moet bij Atalanta de opvolger worden van Robin Gosens, voor wie een transfer naar Chelsea ophanden is. Gosens, in het bezit van een Duits en Nederlands paspoort, kwam in 2017 ook via Heracles in Italië terecht.

Czyborra had in Almelo nog een contract van anderhalf jaar.

Operatie moet van Vos weer 'oude Vos' maken in Tokio

ma, 20/01/2020 - 19:52

Na de NK veldrijden van vorig weekeinde verdween Marianne Vos plots uit beeld. De nummer vijf van dat kampioenschap verruilde de racefiets voor het ziekenhuisbed. Voor even weliswaar, maar wel met het onvermijdelijke gevolg dat de alleskunner begin februari geen gooi kan gaan doen naar een achtste wereldtitel op de cross.

"De bekkenslagader aan de linkerkant is losgemaakt. Die lag in een knik", legt Vos, inmiddels weer helemaal op de been, uit. "Daardoor werd er te weinig zuurstof naar het been vervoerd. Het moet nu zelf mooi herstellen."

De 32-jarige kopvrouw van CCC-Liv kampte al langer met een onwillig linkerbeen. De kwaal stond optimale prestaties in de weg en dat kan Vos natuurlijk niet hebben in een olympisch jaar. Nader onderzoek wees de linkerlies als boosdoener aan. Een operatie was de enige remedie.

Wandelen

De ingreep werd onder volledige narcose uitgevoerd. Alleen daarom al moet ze voorlopig rustig aan doen. Maar ook het hersteltraject schrijft voor dat de wielrenfiets zo'n zes weken in de schuur moet blijven staan. "Best lang, hè? Ik mag gelukkig wel wandelen. Dat gaat prima. Maar ik moet voorkomen dat het lichaam die knik weer inneemt."

De doelen voor het komende wegseizoen zijn intact gebleven voor Vos, die in april alweer een rol van betekenis hoopt te kunnen spelen in de voorjaarsklassiekers. En later dit jaar uiteraard op de Olympische Spelen in Tokio. Daar wil ze in ieder geval de 'oude Vos' weer zijn.

Veldrijdster Betsema mag weer in actie komen na schorsing

ma, 20/01/2020 - 18:33

Veldrijdster Denise Betsema mag weer in actie komen. Dat heeft wielerunie UCI bepaald. De 26-jarige Nederlandse werd begin april 2019 op non-actief gezet na een positieve test op anabole steroïden.

Betsema liep tegen de lamp bij een controle op 27 januari 2019 na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide. Een paar maanden later werd bekend dat ook in de B-staal van de 26-jarige veldrijdster afwijkende anabole waarden waren aangetroffen.

Betsema, die vorig jaar doorbrak in het profcircuit, hield vol dat ze onschuldig was. De UCI schorste haar uiteindelijk voor zes maanden, waardoor ze direct weer in actie mag komen. De feitelijke schorsingsperiode duurde van 5 april tot en met 4 oktober 2019.

Ze komt komende zaterdag bij een veldrit in Zonnebeke weer in actie.

Real Madrid legt opnieuw zak met geld op tafel voor Braziliaanse tiener

ma, 20/01/2020 - 18:12

Real Madrid heeft opnieuw een voetbaltalent aan zich weten te binden. De Koninklijke neemt de 18-jarige Braziliaan Reinier voor ongeveer 30 miljoen euro over van Flamengo.

De aanvallende middenvelder, die zondag zijn verjaardag vierde, maakte de voorbije periode een goede indruk bij Flamengo (zes goals in vijftien duels) en was ook aanvoerder van Brazilië-onder 17.

Ajax toonde ook interesse

Het is de bedoeling dat Reinier bij het tweede elftal van Real Madrid ervaring gaat opdoen. Ajax toonde in het najaar van 2019 ook belangstelling voor de Braziliaan, maar hikte tegen de hoge vraagprijs aan.

Met het vastleggen van Reinier zet Real Madrid andermaal in op de verjonging van zijn selectie. De club haalde medio 2018 al voor veel geld Vinícius Júnior en Rodrygo (beiden 45 miljoen euro), die toen nog zeventien jaar waren.

Willem II versterkt zich met Duits talent Saglam

ma, 20/01/2020 - 17:25

Willem II heeft zich versterkt met Görkem Saglam. De 21-jarige Duits jeugdinternational wordt transfervrij overgenomen van Vfl Bochum waar hij dit seizoen nog niet in actie kwam.

De Tilburgse club is bezig aan een uitstekend seizoen en bezet na negentien speelrondes de derde plek, achter Ajax en AZ. Trainer Adrie Koster kan echter niet beschikken over een brede selectie. Zeker na het vertrek van Jhonny Quinónez, die terugkeerde naar zijn geboorteland Ecuador, is versterking zeer welkom.

Groot talent

Saglam gold enkele jaren geleden als een groot talent in Duitsland. De aanvallende middenvelder doorliep alle nationale jeugdteams, maar een doorbraak bij Bochum zat er niet in.

Bij de 2.Bundesliga-club speelde Saglam dertig duels in de hoofdmacht. Daarin scoorde hij twee keer en gaf hij twee keer een assist. Dit seizoen is de Duitser op een zijspoor beland, waardoor hij transfervrij mocht vertrekken.

In Tilburg komt Saglam landgenoten Timon Wellenreuther en Mats Köhlert tegen. Ook de Griekse spits Vangelis Pavlidis heeft een verleden bij Bochum.

Nederlandse waterpoloërs op EK ook onderuit tegen Frankrijk

ma, 20/01/2020 - 15:07

In de troostronde om de dertiende tot zestiende plaats hebben de Nederlandse waterpoloërs met 8-9 (3-3, 2-2, 1-2, 2-2) verloren van Frankrijk.

Nederland en Frankrijk eindigden deze eeuw bij hun EK-deelnames beide steeds zo rond de tiende, twaalfde plaats. Ook in Boedapest ging de strijd gelijk op.

Bij de stand van 4-3 stond Oranje voor het eerst op voorsprong, maar Frankrijk boog dat om en kwam vijf minuten voor tijd op 9-7. De Fransen kregen nog twee keer rood, maar alleen Jorn Winkelhorst wist nog te scoren.

Bij Frankrijk was Mehdi Marzouki de grote man met vier doelpunten. Winkelhorst werd samen met Lars Gottemaker de topscorer van de Nederlandse ploeg met twee doelpunten.

Oranje, dat deze EK alleen van Roemenië wist te winnen, rest nu de strijd om de vijftiende plek. Malta is daarin woensdagochtend om 10.00 uur de tegenstander. Frankrijk speelt diezelfde dag tegen Slowakije om de dertiende plek.

Struff snoept titelverdediger Djokovic setje af in Melbourne

ma, 20/01/2020 - 14:31

Titelverdediger Novak Djokovic heeft zich met enige moeite geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. In een wisselvallige partij was de Serviër met 7-6 (5), 6-2, 2-6, 6-1 te sterk voor de Duitser Lennard Struff.

De zestienvoudig grandslamwinnaar, die vorige week zijn land nog leidde naar de eindzege in de ATP Cup, denderde in de eerste set snel naar 5-2. Hij verprutste vervolgens een setpoint op 5-3 en trok pas in de tiebreak de set naar zich toe.

Na een superieure tweede set haperde de Servische machine weer. Djokovic werd maar liefst drie keer gebroken, waardoor de derde set een prooi was voor Struff.

In de vierde set raakte de pijp langzaam leeg bij Struff, die in Melbourne nooit verder kwam dan de tweede ronde. De nummer 37 van de wereld werd meteen in de eerste game gebroken door de zevenvoudig winnaar van de Australian Open en kreeg geen kans meer om iets terug te doen.

De overwinning op Struff betekent voor Djokovic zijn 900ste profzege. In de tweede ronde staat Djokovic tegen de winnaar van het duel tussen de Japanner Tatsuma Ito en Prajnesh Gunneswaran uit India.

NOS Voetbalpodcast #82: 'Fantastisch Willem II kan tweede worden'

ma, 20/01/2020 - 14:27

De eredivisie is weer hervat en dus hebben presentator Arno Vermeulen en commentatoren Arman Avsaroglu, Jeroen Elshoff en Philip Kooke genoeg te bespreken in de NOS Voetbalpodcast.

Het gaat onder meer over Willem II, dat met goed voetbal AZ versloeg en nu derde staat. "Ik heb een hartstikke leuke avond gehad, wat is dat Willem II eigenlijk een fantastische ploeg", zegt Elshoff, die de wedstrijd van commentaar voorzag. "Als ze Pol Llonch en Vangelis Pavlidis weten te behouden en iedereen blijft fit, zie ik Willem II wel tweede worden dit seizoen."

Avsaroglu denkt dat de Tilburgers nog een terugval gaan krijgen. "Ze hebben weinig spelers die hier ervaring mee hebben. De druk gaat nog komen, als zes of zeven wedstrijden voor het einde de tweede plaats en dus ook Champions League dichtbij is."

Doordat Willem II AZ versloeg en Ajax van Sparta won, liepen de Amsterdammers verder uit in de strijd om het landskampioenschap. Kooke ziet Ajax onbedreigd kampioen worden. "Er is geen enkel ander team dat in buurt komt momenteel. En Ajax kan een paar blessures en schorsingen hebben en toch op niveau blijven."

Elshoff tekent daarbij wel de blessure van Hakim Ziyech nog even aan. Onduidelijk is hoe lang de spelmaker uit de roulatie zal zijn. "Als Ajax die gaat missen... Ajax zonder Ziyech is nog geen kampioen."

Pagina's