Sport nieuws | VAPortal van VelzArt

Sport nieuws

Abonneren op feed Sport nieuws
NOS Sport
Bijgewerkt: 8 min 49 sec geleden

Oranje-korfballers strijden onderling bij gemis aan competitie: 'Kleine goedmaker'

1 uur 13 min geleden

"Wanneer we voor het laatst zaalcompetitie gespeeld hebben? Dat was in maart, denk ik", zegt korfbal-international Esther Cordus. Haar teamgenoot bij Oranje, Mick Snel, schudt zijn hoofd: "Bijna driekwart jaar geleden. Ik kan het me bijna niet meer herinneren."

Het gemis aan wedstrijden laat zich voelen bij de Nederlandse korfballers. Waar profvoetballers onder strenge voorwaarden mogen spelen, mogen zij - net als volleyballers, hockeyers, en andere teamsporters - niet in competitieverband tegen elkaar strijden. "Als sporter is er niks leuker dan in een volle hal met geweldige ambiance te mogen spelen. Dat mis je enorm", zegt Snel.

Om dat gemis een klein beetje goed te maken speelden de korfballers van het Nederlands team dit weekend een onderlinge wedstrijd op Papendal: als sporters met een A-status hebben zij een uitzonderginspositie en mogen zij wel tegen elkaar spelen. Een duel zonder publiek, maar mét livestream voorzien van commentaar - Team Mick Snel tegen Team Esther Cordus.

"Dit wordt toch wat serieuzer aangepakt dan een trainingspartijtje", zegt Cordus, speelster van Koog Zaandijk. "En het gaat hier tijdens de trainingen al hard tegen hard", waarschuwt Snel, die in clubverband uitkomt voor KV TOP. "Normaal gesproken fluiten we onze eigen wedstrijden en dan gaat het soms tot ruzie aan toe. Dus het is maar goed dat we nu scheidsrechters hebben."

Bondscoach Jan Niebeek is blij dat er op deze manier "weer iets van een wedstrijdsituatie" ontstaat. "Ik voel de adrenaline van de spelers. Op de clubs mag nu niet zoveel, dus wij zijn blij dat we hier nog volle bak kunnen", zegt Niebeek, sinds september de bondscoach van Oranje. "Het echte korfbal wordt op dit moment op Papendal gespeeld."

Op voorhand voegde hij zelfs drie spelers aan zijn selectie toe om een volwaardige wedstrijd te kunnen spelen. Zelf is hij gelegenheidscoach van Team Cordus, zijn assistent Ruben Boode is dat van Team Snel.

Onder toeziend oog van dik duizend liefhebbers op de stream gaat het - inderdaad - hard tegen hard. Team Mick Snel (in het zwart) wint uiteindelijk afgetekend van Team Esther Cordus (oranje): 31-23. Beide captains scoren zelf drie keer.

"Een terechte overwinning, daar kan je niets op afdingen", lacht Snel na afloop. "En het staat op beeld, dat is het belangrijkste." Cordus baalt: "Het begon al in het eerste kwart, toen kwamen we gelijk 5-0 achter en dat hebben we niet meer goedgemaakt. Terwijl je het nu natuurlijk juist wil laten zien, met de livestream aan."

Bondscoach Niebeek is tevreden. "Er werd gestreden op het scherpst van de snede, ik heb een paar mooie duels gezien. Wat dat betreft is de opzet, denk ik, geslaagd."

Met en tegen de besten

Maar of zo'n wedstrijd het gemis aan de Korfbal Leauge wat verzacht? "Een beetje", zegt Snel. "Je mist toch die volle sporthal. Toch zijn we wel bevoorrecht: we mogen deze wedstrijd spelen, ondanks alle regels. En dat geeft wel een lekker gevoel."

Waar je als topsporter normaal gesproken een doel hebt - bijvoorbeeld het spelen van de korfbalfinale in Ahoy - ontbreekt het daar nu aan. "Dat voelt wel iets echter", zegt Cordus. "Maar je speelt nu met en tegen de besten, dus dat is wel heel leuk."

Zoals de korfbalcommentator het aan het eind van de livestream samenvat: "Het allerbelangrijkste is dat we eindelijk weer korfbal hebben gezien." Op de start van de Korfbal League zal nog even gewacht moeten worden, die begint op z'n vroegst in januari.

Bekijk hier de Maradona Special van NOS Studio Sport

1 uur 41 min geleden

Zondagmiddag keek Studio Sport terug op de imposante loopbaan van Diego Maradona. De legendarische oud-voetballer werd woensdag getroffen door een hartaanval. Maradona, één van de beste spelers die de voetballerij heeft voortgebracht, overleed op 60-jarige leeftijd.

Bekijk hieronder de gehele uitzending.

Westerveld en Zenden kijken terug: 'Liverpool is geen normale club'

2 uur 18 min geleden

Boudewijn Zenden en Sander Westerveld droegen in het verleden het shirt van Liverpool, dinsdag tegenstander van Ajax in de Champions League. Zij maakten de grootte van de Engelse topclub van dichtbij mee.

"Liverpool is een club die in het verleden heel veel heeft meegemaakt. Met gouden, maar ook zwarte bladzijdes. Met name dat maakt de band tussen de fans en de club zo hecht", aldus Zenden.

Westerveld verbaast zich nog altijd als hij op pad gaat met de Liverpool Legends, de sterren van weleer. "We speelden met de oudjes in Australië voor een uitverkocht Olympisch Stadion. We speelden voor 90.000 man in Bernabéu in Madrid. Dat maakt een normale club niet mee."

Niet in stadion, maar voor de buis

Zenden en Westerveld kijken het duel tussen Liverpool en Ajax wegens de coronamaatregelen thuis voor de buis. "Jammer, ik was zeker bij de wedstrijd geweest", vertelt Westerveld. Met een knipoog: "Laten we hopen op een goed resultaat voor allebei."

Met verse spelmaker en in strenge bubbel jagen handbalsters op EK-goud

2 uur 26 min geleden

"Larissa!", roept Emmanuel Mayonnade. "Larissa, kom!" Terwijl de handbalbondscoach zijn speelster wenkt, wijst hij op de flipover die midden op het trainingsveld is geplaatst. Aandachtig luisterend komt Larissa Nusser, voor de zoveelste keer in korte tijd, op een drafje aanlopen.

De flipover staat vol tactische aanwijzingen. Looplijnen zijn kriskras door elkaar getekend en illustreren de verschillende varianten van het aanvalsspel van de Nederlandse handbalsters. De bondscoach legt uit, de speelster luistert aandachtig.

Gepassioneerd probeert Mayonnade met de handbalster de details nog verder te verfijnen tijdens de training op Papendal. Gretig neemt Nusser alle Engelse woorden met Franse tongval in zich op. Het moge duidelijk zijn: de bondscoach van Oranje ziet op het komende EK een belangrijke rol weggelegd voor de pas 20-jarige middenopbouwspeelster.

Positie van spelmaker vacant

Die rol is belangrijk; de spelmaker zet de lijnen uit en bepaalt in grote mate het aanvalsspel. Nederland beschikt op die positie doorgaans over een van de creatiefste dirigenten: Estavana Polman.

Mayonnade zal zich dan ook ongetwijfeld achter zijn oren hebben gekrabd toen zowel Polman, de beste speelster van het in 2019 gewonnen WK, als Delaila Amega een zware knieblessure opliep. Beide spelmakers kunnen niet mee naar het EK, dat donderdag begint in Denemarken.

Dus ligt de weg open voor Nusser om haar kwaliteiten op Europees topniveau te laten zien. Al jaren wordt de middenopbouwster, die uit een echte handbalfamilie komt en voormalig international Nycke Groot als voorbeeld heeft, gezien als groot talent. Ze is sterk begonnen aan haar derde seizoen bij het Deense Kopenhagen, na in Nederland voor HandbaL Venlo en Dalfsen te hebben gespeeld.

Nusser ziet ook wel dat zij de enige echte middenopbouwster is in de huidige Oranje-selectie, maar blijft bescheiden. "Natuurlijk denk ik wel zo, maar er zijn ook andere combinaties mogelijk. Deze week zullen we zien wat goed werkt voor het team. Ik hoop een belangrijke rol te krijgen."

Haar coach is wat dat betreft duidelijk. "Larissa krijgt een belangrijke rol als spelmaker", zegt Mayonnade. "Ze is erg slim en ik discussieer graag met haar over het spelletje. Ze moet leren dingen te bespelen, dat de ene speelster bijvoorbeeld beter speelt in een bepaald systeem dan de ander."

Ook Nussers collega-internationals hebben alle vertrouwen in haar. "Estavana en Delaila zijn geblesseerd, maar daarvoor hebben we Larissa", zegt keepster Tess Wester. "Zij heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan en zal goed gaan spelen."

Bubbel zit potdicht

Het EK wordt vanwege de coronacrisis in alle opzichten anders dan de speelsters gewend zijn. Eens in de drie dagen worden de speelsters getest. Normaliter vormen ze buiten de trainingen om een hecht gezelschap en zoeken ze elkaar in de vrije uurtjes graag op.

Maar de organisatie houdt de zogenoemde bubbel, die is gecreëerd om besmettingen buiten te houden, potdicht. "Iedereen zit op een aparte slaapkamer, we mogen niet bij elkaar op de kamer komen. En vrienden en familie zijn niet welkom", schetst Wester. Ploeggenote Lois Abbingh: "Je kunt op rustdagen ook niet even naar een koffietentje. Dat is jammer."

Sterker, eventuele uitstapjes zullen strikt georganiseerd zijn. "Je mag het hotel niet in of uit. Als je wil wandelen, moet je met een bus ergens naartoe worden gebracht. Een groot voetbalveld, waar je een rondje omheen mag maken", vertelt Nusser. "Het moet maar, denk ik."

Gemis van fans en energie

Daarnaast zullen er (vanzelfsprekend) geen supporters zijn tijdens wedstrijden. Even wennen voor het trio Abbingh, Nusser en Wester, die bij clubduels in Denemarken tot voor kort gewend waren voor een hoopje publiek te spelen. Het is niets voor Wester, die leeft voor de fans. "Absoluut! Daar krijg ik veel energie van."

Abbingh: "Spelen voor duizenden fans, daar doe je het voor. In een volle hal raak je automatisch gemotiveerd. Je moet het nu helemaal uit jezelf halen. Dat is lastiger."

Maar klagen over de omstandigheden mogen de speelsters niet meer. Daar heeft bondscoach Mayonnade voor gezorgd. "De trainer zei dat we alle randzaken moeten vergeten", zegt Abbingh. "We moeten ons focussen op één doel."

Dat is uiteraard Europees kampioen worden. De ploeg zegt er volledig klaar voor te zijn. Ook Nusser, op die belangrijke positie. "De ervaring van het WK van vorig jaar brengt mij rust", zegt ze. Dan, zonder enige spoor van twijfel en vol zelfvertrouwen: "Zéker, ik ben er helemaal klaar voor."

De Boer schudt het juk van Koeman af: 'Mooi dat dat nu achter de rug is'

7 uur 7 min geleden

Frank de Boer is blij dat hij bij Oranje het juk van Ronald Koeman heeft weten af te schudden. De bondscoach laat in Studio Voetbal weten in zijn eerste maanden bij het Nederlands elftal vaak het gevoel te hebben gehad verantwoording te moeten afleggen.

"Nou, dat werd ook wel een beetje door de media gecreëerd. Het ging daar ook te veel over", zegt De Boer. "Ik heb me daartegen moeten verweren. Ik heb het op mijn eigen manier gedaan en dat ook op het veld bewezen. Het is mooi dat dat nu achter de rug is."

Voor De Boer was de uitwedstrijd van Oranje tegen Italië in de Nations League (1-1) een persoonlijk kantelmoment, "Iedereen dacht dat ik 4-3-3 zou spelen, maar ik heb toen gekozen voor een 5-3-2 opstelling. En dat pakte vrij goed uit. Dat geeft je dan vertrouwen. Het was de manier waarop ik kon laten zien dat ik de touwtjes nu in handen heb."

De Boer heeft nu de tijd om te werken aan zijn masterplan om met Oranje een gooi te doen naar de Europese titel, al wil hij nog geen heldere doelstelling formuleren voor het eindtoernooi. "Het hangt ervan af hoe iedereen er straks voor staat. Er zijn zes, zeven landen die hetzelfde willen als wij."

'Er zal beter gespeeld moeten worden'

Pierre van Hooijdonk vindt dat enige bescheidenheid gepast is omtrent de titelaspiraties van Oranje. "We hebben twee eindtoernooien gemist op rij, moeten we dan ineens gaan roepen dat we Europees kampioen worden?"

Arno Vermeulen: "Als Nederland erbij is, komen we meestal in de kwartfinales of halve finales."

Van der Vaart: "Als alles meezit, heb je heus wel een kans. Maar er zal wel beter gespeeld moeten worden."

Inbreng Van Dijk cruciaal

De Boer weet in ieder geval dat Oranje veel potentie heeft. "Wij kunnen van iedereen winnen, maar daarvoor moeten we supertop zijn."

Wil Oranje dat uiterst hoge niveau halen, dan is de inbreng van de nu geblesseerde Virgil van Dijk cruciaal. De Boer heeft goede hoop dat de centrale verdediger van Liverpool begin mei zijn rentree kan maken.

Memphis Depay blijft in de ogen van De Boer een zeer belangrijke schakel bij Oranje, De aanvaller was onder Koeman de onomstreden spits, maar is nu ietwat tegen zijn zin naar de linksbuitenpositie verschoven.

Dat zorgt volgens De Boer geenszins voor irritatie bij de aanvaller van Olympique Lyonnais. "Iedereen onderschat hoe dienstbaar Memphis is. Hij wil misschien in de spits spelen, maar voor het team vindt hij het prima om linksbuiten te spelen. Je hebt gezien wat hij kan."

Is Memphis bron van ergernis?

Van der Vaart: "Ik denk, dat als je zo'n speler als Memphis hebt, je hem gewoon lekker zijn gang moet laten gaan. Hij is een speler die het meeste creëert, Maar ik heb het idee dat veel mensen zich ergeren aan hem."

Vermeulen: 'Ik denk dat eigenlijk helemaal niet. Ik vind dat een cliché."

Van Hooijdonk: "Misschien ergeren mensen zich omdat hij zoveel risico in zijn spel legt. Er gaat een hoop fout, maar ook heel veel goed."

De Boer: "Memphis zegt ook tegen mij: als ik op mijn donder moet krijgen, dan moet ik ook op mijn donder krijgen. Mede dankzij zij discipline in het veld hebben we zo goed kunnen spelen tegen Italië."

De Boer liet zich ook uit over Mohamed Ihatteren, die dit seizoen bij PSV een terugval kent. "Als ik hem als bondscoach zou kunnen helpen, dan zal ik dat zeker doen", zegt hij.

Het is volgens De Boer vooral belangrijk dat de aanvallende middenvelder de komende tijd zijn oude niveau hervindt. "Hij moet gewoon aan de bak, net als Calvin Stengs en Steven Berghuis. Deze jongens moeten het de komende maanden laten zien."

'Ik kijk niet naar familie'

En De Boer laat weten dat hij niet in gewetensnood zal komen mocht hij straks bij het samenstellen van de EK-selectie twijfels hebben over Stengs. De AZ-aanvaller heeft momenteel een relatie met de dochter van De Boer.

"Calvin moet gewoon laten zien dat hij het verdient. Ik kijk niet naar familie", aldus De Boer.

Van Hooijdonk tot slot: 'Nou, als hij het uitmaakt, kan hij het EK vergeten."

Grosjean maakt het goed na horrorcrash: 'Zonder de halo lag ik er anders bij'

zo, 29/11/2020 - 22:11

Formule 1-coureur Romain Grosjean maakt het naar omstandigheden goed na zijn zware crash tijdens de Grand Prix van Bahrein. "Zonder de halo had ik er nu heel anders bij gelegen", liet de Fransman via een video op Instagram weten vanuit het ziekenhuis.

De halo is de veiligheidsring rond de cockpit die in 2018 verplicht werd gesteld in de Formule 1 en 2. "Een aantal jaren geleden was de halo er nog niet, het is het beste dat in de Formule 1 is geïntroduceerd", aldus Grosjean.

Ook Max Verstappen haalde na de race aan hoe belangrijk de introductie van de halo is geweest. "Ik was geen voorstander van de komst van de halo, maar die redt wel een leven."

Handen in het verband

Op de video is ook te zien hoe beide handen van Grosjean zijn ingepakt, het gevolg van de vuurzee die ontstond nadat hij met zijn auto in de vangrail was geknald. "Hopelijk kan ik snel weer mijn handen gebruiken om berichten naar jullie (de fans, red.) te sturen."

De Grand Prix van Bahrein werd een prooi voor wereldkampioen Lewis Hamilton. Verstappen eindigde op de tweede plaats voor Red Bull-teamgenoot Alexander Albon.

PSV ontsnapt met tweede keuze in slotfase aan puntenverlies tegen Sparta

zo, 29/11/2020 - 21:54

PSV heeft met hangen en wurgen thuis van Sparta gewonnen (1-0). De Eindhovenaren traden aan met een verkapte B-ploeg, wat een saaie wedstrijd tot gevolg had tegen de stugge Rotterdammers.

Donyell Malen, die na ruim een uur spelen net als Cody Gakpo en Noni Madueke alsnog aan de bak moest, schoot twaalf minuten voor tijd een strafschop in twee instanties binnen.

Trainer Roger Schmidt koos gezien het overvolle programma voor acht nieuwe spelers tegen Sparta. Van hen ging keeper Lars Unnertall na een paar minuten al danig in de fout door onnodig ver zijn doel uit te komen. Lennart Thy omspeelde hem, maar schoot voor leeg doel naast.

Sparta wacht geduldig

PSV genoot veruit het meeste balbezit, maar op een flits van Mario Götze na ontbrak het de thuisclub aan creativiteit. Sparta, al tevreden met de gelijke stand op het bord, wachtte geduldig op zijn kansen. En die kwamen er.

Bart Vriends leek vlak na rust een hoekschop binnen te koppen, maar werd vrij voor het doel door zijn eigen ploeggenoot Abdou Harroui in de weg gelopen. Verder liet Schmidt het niet komen.

De drie aanvallende wissels van Schmidt leken te laat te komen, want op schoten van Eran Zahavi en Adrian Fein na was de thuisploeg niet meer gevaarlijk geweest. Tot de bal na een scrimmage op de stip ging en Malen geheel in de lijn van de wedstrijd in eerste instantie op de vuisten van Maduka Okoye schoot, maar met geluk de bal opnieuw voor zijn voeten kreeg.

Uiterst moeizaam haalde PSV zonder kleerscheuren het laatste fluitsignaal. Spartaan Danzell Gravenberch knalde nog van dichtbij over nadat hij Nick Viergever opzij had gezet.

PSV is door de zege Feyenoord voorbij en staat nu derde in de eredivisie, Sparta blijft tiende.

Verstappen: 'Was geen voorstander van de halo, maar die redt wel een leven'

zo, 29/11/2020 - 20:31

"Hij heeft geluk gehad", verklaarde Max Verstappen na de Grand Prix van Bahrein waar de horrorcrash van Romain Grosjean aan het begin van de race iedereen de adem benam. De bolide van de Haas-coureur kreeg na de start een tik en knalde met hoge snelheid in de vangrail.

Grosjean slaagde er wonder boven wonder in uit de auto te kruipen en uit de vuurzee te ontsnappen. "Dat was heel eng"', aldus Verstappen voor de camera van Ziggo.

De internationale automobielfederatie FIA heeft de afgelopen jaren heel veel geïnvesteerd in de Formule 1 om de sport veiliger te krijgen. De collega's van Grosjean gaven zondagavond in Bahrein aan dat ze inmiddels wel blij zijn met alle maatregelen die de laatste jaren zijn getroffen.

"Ik was geen voorstander van de komst van de halo (de veiligheidsring rond de cockpit, red.), maar die heeft wel het leven van Grosjean gered", zei Verstappen, die in Bahrein naar de tweede plaats reed. "Ik vond het geen mooi systeem."

De wagen van Grosjean brak bij de crash in tweeën en vloog tegelijk in brand. Toch wist de coureur even later uit de vuurzee te komen en over de vangrail een veilig heenkomen te zoeken. "We zagen een rode vlag, maar dat betekent niet meteen dat er iets ernstigs is. Daarna zagen we een hoop vlammen en dat was wel schrikken", keek Verstappen terug op het incident.

Engel

Ondanks de enorme klap was Grosjean toch in staat om de auto snel te verlaten. "Hij heeft een hele grote engel op zijn schouder gehad", zei teambaas Günther Steiner. "De halo heeft zijn werk gedaan."

Ook wereldkampioen Lewis Hamilton refereerde zondagavond aan de enorme investeringen van de laatste jaren om de Formule 1 veiliger te maken. "Ik weet dat als ik instap een risico neem. Ik ben heel blij dat er veel maatregelen zijn genomen om de sport veiliger te maken. Die hebben vandaag gewerkt. Iedereen heeft kunnen zien dat we een gevaarlijke sport bedrijven", aldus de Brit van Mercedes.

Kritisch

Verstappen blikte ook nog terug op zijn race, die hem de tweede plaats opleverde. Het was zijn eerste podiumplaats in Bahrein in zes seizoenen Formule 1, maar er stond geen uitgelaten Nederlander bij de huldiging. "Ik zeg niet dat we hadden gewonnen, maar we hadden het als team veel beter kunnen doen qua strategie. We waren niet scherp", analyseerde hij de race.

Verstappen werd drie keer naar binnen gehaald voor nieuwe banden. De tweede bandenwissel duurde net zolang als de andere twee bij elkaar. En de derde stop begreep de nummer drie van het WK-klassement helemaal niet. "Zo laat in de wedstrijd? We hadden een langzame pitstop en daarna een pitstop die ik niet snapte."

Albon

De podiumplaats voor zijn teamgenoot Alex Albon, derde omdat Sergio Pérez in de slotfase door motorproblemen stilviel, zou het humeur van de Nederlander moeten verbeteren. Het tegendeel was waar. "Hij rijdt dertig tot veertig seconden achter zijn teamgenoot, dat is toch niet heel goed? Het is een meevaller omdat Perez uitvalt, maar voor Albon is het wel mooi dat hij op het podium eindigt", was Verstappens commentaar op zijn teamgenoot.

Albon, die vrijdag tijdens de training zijn bolide nog helemaal in puin reed, is nog niet zeker van zijn stoeltje volgend jaar bij Red Bull. Er zijn kapers op de kust, zoals Sergio Pérez. De Mexicaan zal maandagavond meer duidelijkheid geven over zijn toekomst. Zoals het zich nu laat aanzien, gaat hij niet naar Red Bull.

Senegal rouwt om Papa Bouba Diop (42), de man die de wereldkampioen velde

zo, 29/11/2020 - 19:36

Oud-voetballer Papa Bouba Diop (42) is overleden, melden diverse Senegalese media. De voormalige middenvelder was begin deze eeuw een van de dragende krachten van Senegal, waarmee hij de kwartfinales van het WK haalde.

Mede door drie treffers van Diop, gevolgd door uitbundig gedans bij de cornervlag, overleefde Senagal in 2002 de loodzware groep met Denemarken, Uruguay en regerend kampioen Frankrijk. Tegen de laatste ploeg tikte Diop in de openingswedstrijd van het toernooi de winnende goal binnen.

Senegal werd bijna het eerste Afrikaanse land in de halve finales van een wereldkampioenschap, maar Turkije hield de ploeg uiteindelijk na verlengingen uit de halve finales. Het team beschikte over sterren als El Hadji Diouf en Khalilou Fadiga, de vader van huidig Heracles-verdediger Noah Fadiga.

Diop speelde bij onder meer Lens, Fulham en Portsmouth en sloot zijn loopbaan in 2013 af bij Birmingham City. Hij was al geruime tijd ziek.

Koploper Milan doet ook zonder topscorer Ibrahimovic uitstekende zaken

zo, 29/11/2020 - 18:53

Zonder vedette Zlatan Ibrahimovic heeft AC Milan de koppositie in de Serie A verstevigd. Door een 2-0 zege op Fiorentina is de voorsprong op achtervolgers Internazionale en Sassuolo nu vijf punten.

Ibrahimovic, die in zes duels al tien keer scoorde deze jaargang, kampt met een lichte hamstringblessure. Vermoedelijk is hij over twee weken weer van de partij.

Zonder de 39-jarige aanvalsleider kwam Milan op eigen veld geen moment in de problemen. Binnen een halfuur stond de eindstand al op het bord.

Franck Kessié kopte goed door op Alessio Romagnoli bij de openingsgoal en maakte zelf het tweede doelpunt vanaf de stip. Bij een tweede penalty vlak voor rust stuitte Kessié op keeper Bartlomiej Dragowski.

Tegenstander Fiorentina, dat af en toe met de geniale ingevingen van routinier Franck Ribéry nog wel eens voor een stunt kan zorgen, staat door de nederlaag in de degradatiezone van de Italiaanse competitie.

AS Roma kan later vanavond (20.45 uur) op drie punten komen van de Milanezen, maar dan moet wel het zware uitduel met Napoli worden gewonnen.

Napoli, komende donderdag in Alkmaar tegenstander van AZ in de Europa League, kan op zijn beurt met een zege de topvijf binnendringen.

Boadu is in Almelo eindelijk weer belangrijk voor winnend AZ

zo, 29/11/2020 - 18:43

AZ heeft in de eredivisie zijn vierde overwinning op rij geboekt. De Alkmaarders wonnen betrekkelijk eenvoudig met 2-1 bij Heracles Almelo, met een voorname rol voor Myron Boadu, die bij beide AZ-goals betrokken was.

De aanvaller moest de voorbije weken genoegen nemen met een reserverol, omdat hij herstellende was van het coronavirus en ook omdat Albert Gudmundsson in dezelfde weken een sterke indruk maakte.

Geduld

Boadu bleef geduldig en zag dat worden beloond met een basisplaats. Hij greep de kans met beide handen aan.

De international veroorzaakte vlak voor rust eerst een strafschop na een onbeholpen overtreding van Heracles-captain Robin Pröpper (de Heracles-captain die vorige week in het uitduel met Ajax nog voor een zware blessure vreesde). Teun Koopmeiners benutte met wat geluk de penalty, nadat doelman Michael Brouwer z'n hand nog tegen de bal had gekregen.

In de 44ste minuut scoorde Boadu zelf door goed te anticiperen bij een verkeerde aanname en de bal vervolgens alsnog hard in het doel te schieten.

AZ was na rust grotendeels heer en meester. Calvin Stengs raakte de paal en miste ook nog twee goede mogelijkheden vanaf de rechterkant. Ook Dani de Wit raakte nog het aluminium.

In het slotkwartier werd het toch nog spannend toen Lucas Schoofs geheel vrijstaand een vrije trap van Teun Bijleveld kon verzilveren.

Nieuw puntenverlies bleef AZ, dat in dit eredivisieseizoen al vaker een voorsprong zag verdampen, dit keer bespaard.

Boadu blijft bescheiden

"Je moet aan de trainer vragen of ik mijn plek heb terugverdiend, ik heb vandaag in ieder geval mijn best gedaan", bleef Boadu na afloop bescheiden. "Bij de 0-2 sprong de bal door het veld een beetje van mijn voet, maar kon ik alsnog scoren."

Titel bevrijdt Otterspeer; 'Als dat onder je neus wordt gedrukt, breek je'

zo, 29/11/2020 - 18:28

Hein Otterspeer en Jutta Leerdam, beiden specialist op de 1.000 meter, grepen in Thialf de titel op de NK sprint. Otterspeer ging de slotafstand met een comfortabele marge in, Leerdam schudde Femke Kok, winnaar van drie van de vier afstanden, van zich af met een ijzersterke tweede 1.000 meter.

"Ja, ik ben opgelucht", reageerde Leerdam, die zaterdag door een probleem aan haar schaats geen optimale kilometer kon rijden. "Ik ben blij dat ik heb laten zien wat ik kan. Ik voelde dat ik in mijn kracht reed, maar wel ontspannen. Toch was het laatste rondje echt zwaar."

'Het is zo'n puinhoop geweest'

De 32-jarige Otterspeer, dit seizoen eindelijk eens vrij van blessures en tegenslag, snelde naar zijn derde nationale titel. Niet lang na de laatste race kon de zichtbaar geëmotioneerde Otterspeer al facetimen met zijn vriendin. "Zij heeft ook de ergernissen en de frustraties meegemaakt. Het is zo'n puinhoop geweest, het lukte gewoon niet terwijl je zo graag wil."

"Ze is thuis de drijvende kracht, zonder haar had ik het niet kunnen doen. Als dat onder je neus wordt gedrukt, breek je."

"Het doet me heel veel, dit was een behoorlijk goed kampioenschap", vervolgde Otterspeer. "Toen we begonnen was het vrij onzeker, alles en iedereen stond er. Dat is het mooiste, dat geeft een kick als het lukt. Ik ben superblij en supertrots."

Kok opgetogen ondanks verlies

De 20-jarige Kok, bezig aan haar eerste volledige seizoen bij de senioren, kon leven met haar tweede plaats. "Ik ging helemaal kapot, ik ben strijdend ten onder gegaan", zei Kok, die op de slotafstand moeite had overeind te blijven. "Ik stortte helemaal in, ik had drie dikke missers. Er zat niet meer in."

In het afgelopen jaar verbaasde Kok zichzelf keer op keer en dat deed ze ook dit weekeinde door zaterdag de 1.000 meter te winnen in een dik persoonlijk record. "Dat had ik van tevoren niet gedacht, dat ik ook een 1.000 meter zou kunnen winnen."

Met opgeheven hoofd verlaat Kok het toernooi, dat ze vorig jaar bij haar debuut met brons afsloot. "Ik heb drie keer een afstand gewonnen, daar ben ik trots op. Voor nu ben ik heel erg tevreden en ik hoop dat ik het Jutta volgend jaar weer heel moeilijk kan maken."

Record voor Leerdam

Leerdam, ook vorig jaar nationale kampioene, zette in Thialf een puntenrecord neer. Nooit was een vrouw in Heerenveen in de sprintvierkamp (2x500 meter en 2x1.000 meter) sneller dan Leerdam. "Dat wist ik helemaal niet, leuk om te horen."

"Het zegt dat ik echt beter ben geworden, maar het kan nog beter, zeker op de 500 meter en in het laatste rondje op de 1.000 meter. Als de omstandigheden goed zijn, kan het echt harder. Dat gaan we laten zien."

De winnaars van het weekeinde verdienden naast de NK-medaille ook een startbewijs voor de EK sprint, half januari in Heerenveen. "Morgen ga ik rusten en dinsdag gaan we weer beginnen", zei Otterspeer met een brede lach op zijn gezicht. "Ik kijk er heel erg naar uit. Ik ben tweede en derde geweest op de WK, maar een internationale titel heb ik nog niet."

Hamilton wint enerverende Formule 1-race vol ongelukken in Bahrein

zo, 29/11/2020 - 18:17

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Bahrein gewonnen, een Formule 1-avondrace waar vanwege de dramatische crash van Romain Grosjean nog lang over gesproken zal worden.

De wedstrijd moest zelfs nog een keer voor lange tijd stilgelegd worden, omdat ook Lance Stroll een klapper maakte en uit zijn over de kop geslagen Williams-wagen moest kruipen.

Toen al brokstukken dan eindelijk waren opgeruimd, bleek dat Hamilton - die onlangs al zijn zevende wereldtitel veiligstelde - wederom van kop tot staart de snelste was. Ook Max Verstappen, die tweede werd, kon hem niet bedreigen.

Verstappen sloeg wel zijn slag richting Hamiltons Mercedes-ploeggenoot Valtteri Bottas. Met zijn tweede plaats en de snelst gereden ronde liep hij veel WK-punten in op de Finse nummer twee van het klassement, die in Bahrein slechts achtste werd.

Er zijn dit seizoen nog twee Formule 1-races te gaan.

Depay blijft met Lyon bovenin meedraaien na zege op Reims

zo, 29/11/2020 - 18:03

Olympique Lyonnais blijft met zijn vijfde competitiezege in zes wedstrijden in het spoor van koploper Paris Saint-Germain.

Met aanvoerder Memphis Depay won Lyon in eigen huis met 3-0 van Stade de Reims en klom daarmee naar de tweede plaats met 23 punten, twee minder dan PSG, dat een dag eerder op 2-2 was blijven steken tegen Bordeaux. Lyon en PSG hebben beide twaalf wedstrijden gespeeld.

Voorzet op maat

Depay gaf in de 22ste minuut een voorzet op maat op Karl Toko Ekambi, die simpel de 1-0 binnentikte. Reims stond na ruim een halfuur met tien man na een rode kaart voor Moreto Cassamá.

Vlak na rust liep Lyon verder uit door een treffer van Bruno Guimaraes (van richting veranderd schot). Moussa Dembélé maakte er nog 3-0 van na een fraaie pass van Toko Ekambi.

Depay werd in de 71ste minuut door trainer Rudi Garcia naar de kant gehaald. Bij Reims kwam Kaj Sierhuis in de 72ste minuut het veld in.

Indrukwekkende Van Gerwen naar halve finales Players Championship Finals

zo, 29/11/2020 - 17:42

Titelverdediger en vijfvoudig kampioen Michael van Gerwen is met groot vertoon van macht doorgedrongen tot de halve finales van de Players Championship Finals. In de kwartfinales was hij met 10-5 veel te sterk voor landgenoot Dirk van Duijvenbode.

De twee troffen elkaar vijf keer eerder en alle keren won Van Gerwen. Van Duijvenbode, de laatste maanden in grootse vorm, bood echter in het begin van de wedstrijd flink partij. Zo brak hij Van Gerwen al snel twee keer en kwam hij op een 3-1 voorsprong.

Van Gerwen zette daarna de turbo aan en won vijf legs op rij. Met een indrukwekkende 148-finish besloot hij de partij. De Brabander eindigde uiteindelijk met een gemiddelde van meer dan 110 punten per beurt.

Later vanavond staan de halve finales en finale op het programma. Van Gerwen neemt het daarin op tegen Gerwyn Price uit Wales, de nummer drie van de wereld. De andere halve finale gaat tussen de Engelsman Mervyn King en de Schotse wereldkampioen Peter Wright.

Een ton voor de winnaar

De Players Championship Finals, een toernooi met de 64 spelers die afgelopen seizoen het best hebben gepresteerd op de Players Championship-toernooien, kent een prijzenpot van 500.000 pond, ruim 550.000 euro.

Voor de winnaar ligt er een cheque klaar van 100.000 pond. De verliezer van de finale krijgt de helft. Het is het laatste grote toernooi in aanloop naar het WK volgende maand in Londen.

Invaller Cavani leidt United uit geslagen positie naar glansrijke triomf

zo, 29/11/2020 - 17:33

Manchester United heeft de weg omhoog gevonden in de Premier League. De ploeg van Donny van de Beek won dankzij een excellerende Edinson Cavani in de slotfase van Southampton: 2-3.

In de rust keek United nog tegen een 2-0 achterstand aan door goals van Jan Bednarek (kopbal bij de eerste paal) en James Ward-Prowse (vrije trap).

Schot in de roos

United-trainer Ole Gunnar Solskjaer bracht vervolgens Cavani, die in oktober transfervrij overkwam van Paris Saint-Germain, in het veld en dat bleek een schot in de roos.

De 33-jarige spits gaf na 60 minuten de voorzet bij de aansluitingstreffer voor United van Bruno Fernandes en kopte in de 74ste minuut de 2-2 binnen.

Cavani maakte vervolgens in blessuretijd op bijna identieke wijze de winnende goal.

Van de Beek speelde zijn tweede volledige wedstrijd op rij voor United. De middenvelder moest tot voor kort genoegen nemen met een rol als reserve in de selectie van Solskjaer.

United krabbelt omhoog

Manchester United krijgt door de zege weer de bovenste posities in het vizier. De ploeg, die zijn derde competitiezege op rij boekte, staat zevende met 16 punten uit 9 duels. Koploper Liverpool staat op 21 punten uit 10 duels.

Slordige Oranje-basketballers laten grote kans op EK liggen

zo, 29/11/2020 - 16:51

De Nederlandse basketballers hebben zich nog niet kunnen plaatsen voor het EK van volgend jaar in Georgië, Tsjechië en Duitsland. Na de zege van vrijdag op Zweden ging de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia met 71-73 onderuit tegen Turkije. Bij winst zou Oranje zeker zijn geweest van EK-deelname.

In Istanbul had Nederland het de hele wedstrijd lastig met de Turken, die al hun wedstrijden tot nu toe hadden verloren. Nederland was in het vorige duel met 72-65 te sterk voor de Turken.

Na een matig eerste kwart, dat Nederland afsloot met tien punten achterstand, werd het gat in het tweede kwart teruggebracht tot twee punten.

Nieuwe kans in februari

Daarna was het de hele tijd stuivertje wisselen, totdat Turkije in het laatste kwart de marge op zes had gebracht. Nederland, dat in totaal maar liefst 23 keer de bal verspeelde, wist niet meer dichterbij te komen.

Nederland krijgt volgend jaar een nieuwe kans om zich te plaatsen. Dan staan de laatste duels tegen Kroatië (20 februari) en Zweden (22 februari) op het programma. De eerste drie uit de poule gaan naar het EK.

Het Nederlands team deed sinds 1989 één keer mee aan het EK. Dat was in 2015. Toen eindigde Oranje als 21ste.

Voor het duel met Turkije maakten we een reportage met international Charlon Kloof. Bekijk die hieronder terug.

Otterspeer blijft foutloos en heeft derde nationale sprinttitel voor het grijpen

zo, 29/11/2020 - 16:25

Hein Otterspeer heeft zichzelf een uitstekende uitgangspositie bezorgd voor de afsluitende 1.000 meter bij de Daikin NK sprint. De 32-jarige sprinter verloor op de tweede 500 meter slechts zeshonderdste op zijn concurrent Dai Dai N'tab en gaat riant aan de leiding in het klassement.

Thomas Krol, die als de nummer twee in het klassement aan de slotdag begon, schakelde zichzelf uit in de strijd om de titel. Hij ging in de laatste meters van de 500 meter onderuit en kwam al vallend over de finish in een teleurstellende tijd: 36,28.

Schrale troost voor Mulder

De overwinning op de 500 meter ging naar Ronald Mulder. De sprinter van Reggeborgh, die gisteren uit de baan werd gereden door zijn ploeggenoot Nuis, reed in 34,80 naar de winnende tijd. Dai Dai N'tab werd tweede in 34,85 en Otterspeer reed in 34,91 naar de derde tijd.

Otterspeer, die in 2015 en 2019 al eens Nederlands kampioen werd, sloeg gisteren een groot gat op de 1.000 meter. "Een mokerslag", zo noemde hij zijn rit (1.07,99) zelf. Alleen Thomas Krol kon in het spoor blijven (+0,20) van Otterspeer op de kilometer.

Later vanmiddag wordt de strijd om de nationale sprinttitel beslist op de afsluitende 1.000 meter, die om 17.10 uur van start gaat. Krol verdedigt daar een voorsprong van 1,11 op N'tab.

Kai Verbij en Ronald Mulder zijn derde en vierde op respectievelijk 1,49 en 2,36 van Otterspeer.

Titelverdediger Kjeld Nuis doet niet meer mee om de podiumplaatsen. Nuis schaatste zichzelf én zijn ploeggenoot Ronald Mulder gisteren op de eerste afstand al uit het toernooi; Nuis werd gediskwalificeerd omdat hij Mulder hinderde op de kruising.

De winnaar van de NK sprint plaatst zich ook voor de EK sprint, die in januari in Heerenveen gepland staan.

De NK sprint zijn dit weekend live te volgen bij de NOS op NPO1, NOS.nl, via flitsen op NPO Radio 1 én via de NOS-app.

Bekijk hieronder het programma.

Nipte zege Groningen op Willem II, dat amper voor gevaar zorgt

zo, 29/11/2020 - 16:23

FC Groningen is virtueel de topzeven van de eredivisie binnengedrongen met een 1-0 thuisoverwinning op Willem II. Ahmed El Messaoudi maakte na rust het enige doelpunt.

AZ kan bij winst op Heracles Almelo later op zondag op gelijke hoogte met Groningen komen.

Willem II won in januari voor het laatst een uitduel en ook in Groningen hadden de Tilburgers weinig tot niets in te brengen. Groningen gaf verdedigend niets weg en was constant gevaarlijk.

Broers Van Kaam voor het eerst samen

Alleen al in het eerste kwartier waren Damil Dankerlui, Joël van Kaam (die voor het eerst samen met zijn broer Daniël in de basis stond) en Patrick Joosten dicht bij de 1-0.

Groningen verzuimde echter lang het overwicht in de score uit te drukken, waardoor Willem II hoop mocht houden. Die vervloog toen El Messaoudi na een uur met een diagonaal schot scoorde.

In het restant probeerde Willem II het nog wel, maar Groningen hield simpel stand omdat de Tilburgers maar tot één schot op doel kwamen.

Feyenoord ontsnapt in De Kuip aan nederlaag tegen FC Utrecht (1-1)

zo, 29/11/2020 - 16:23

Even leek het erop dat de ongeslagen Feyenoord-reeks onder Dick Advocaat door FC Utrecht zou worden beëindigd. Maar de Rotterdammers persten er toch nog een gelijkspel uit: 1-1.

Advocaat is daardoor nu 24 eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen en nog zeven duels verwijderd van het stokoude record van Ernst Happel, die in zijn eerste 31 ontmoetingen als Feyenoord-trainer niet verloor.

Tevreden zal Advocaat niet zijn geweest over het vertoonde spel van zijn ploeg. Utrecht kreeg talloze kansen om als winnaar van het veld te stappen, maar verzuimde Feyenoord echt pijn te doen.

Mogelijkheden Utrecht

De thuisploeg, zonder de geschorste Orkun Kökcü en de niet fitte Jens Toornstra en Bart Nieuwkoop, kwam in de beginfase al goed weg bij mogelijkheden voor Sander van de Streek en Mimoun Mahi.

Ook in het vervolg van de eerste helft zwijnde Feyenoord. Bart Ramselaar had de bal voor het intikken, maar kwam net tekort en Gyrano Kerk stuitte op doelman Nick Marsman. Aangever Mahi bleek achteraf buitenspel te staan.

Bekijk hieronder reacties van Dick Advocaat en Nick Marsman:

Feyenoord, met basisdebutanten George Johnston en Jordy Wehrmann, zette daar vrijwel niets tegenover en het was dan ook niet verwonderlijk dat Utrecht alsnog de trekker overhaalde. Mark van der Maarel toonde zich alert na een hoekschop, waarbij de bal smoorde in het strafschopgebied.

Even later had het 0-2 moeten staan in De Kuip. Feyenoord had het aan Marsman te danken dat dat niet gebeurde. De vervanger van de nog altijd geblesseerde Justin Bijlow hield Ramselaar op knappe wijze van scoren af.

Aan de andere kant viel vervolgens plots de gelijkmaker. Steven Berghuis bracht de bal in, Marcos Senesi kopte door en Lutsharel Geertruida drukte af. Een zeldzaam Rotterdams hoogtepunt in de wedstrijd.

Utrecht mocht zich de 1-1 zelf verwijten na het missen van talloze kansen. Het had in de slotfase nog kunnen winnen, maar Marsman (ex-FC Utrecht) keerde met moeite een inzet van Othman Boussaid.

Feyenoord blijft vooralsnog derde, al kan het vanavond worden ingehaald door PSV. De Eindhovenaren spelen thuis tegen Sparta Rotterdam. FC Utrecht is nog altijd terug te vinden in de middenmoot.

Pagina's