Sport nieuws | VAPortal van VelzArt

Sport nieuws

Abonneren op feed Sport nieuws
NOS Sport
Bijgewerkt: 10 min 27 sec geleden

Tussen dollars, grappen en grollen door krijgt Woods zijn revanche

1 uur 30 min geleden

Tom Brady sloeg de bal van de wedstrijd die de rest van zijn slagen deed vergeten. En Tiger Woods miste de baan geen enkele keer en nam daardoor revanche op Phil Mickelson.

Dat is in een notendop hoe The Match Champions for Charity verliep. Live op de Amerikaanse televisie namen golfgrootheden Woods en Mickelson het in Florida aan de hand van twee American Football-legendes tegen elkaar op.

Twintig miljoen dollar

Woods en Peyton Manning versloegen over achttien holes Mickelson en Brady. Gezamenlijk haalden ze twintig miljoen dollar op in de strijd tegen het coronavirus.

"Klasse gedaan Peyton. Dank je voor je hulp bij het verslaan van Phil Mickelson dit keer. En Tom Brady was er ook nog. Wat een mooie dag voor een nog mooier doel", twitterde Woods.

Woods en Mickelson (vijftien om vijf majortitels) speelden in 2018 in Las Vegas ook al een wedstrijd tegen elkaar om geld op te halen voor een goed doel. Dat duel won Mickelson in een play-off.

Dit keer hadden de golfgrootheden gezelschap van twee befaamde NFL-quarterbacks, Manning en Brady (twee om zes Super Bowls). In het commentaarhokje speelde ook voormalig NBA-basketballer Charles Barkley een rol.

Brady snoert iedereen de mond

Brady werd op social media belachelijk gemaakt omdat hij zoveel miste. Barkley deed er een schepje bovenop. Hij bood twee keer aan 50.000 dollar te doneren als de NFL-ster de bal überhaupt op de baan zou houden.

En eindelijk sloeg Brady, die ook nog uit zijn broek scheurde, van zich af. Letterlijk en figuurlijk. Op de zevende hole legde hij de bal van grote afstand in de cup. "Mond houden, Chuck", zei hij over zijn microfoon tegen Barkley.

Ook Woods en Mickelson daagden elkaar uit. Op de vijfde hole vroeg Mickelson of zijn rivaal de plek van diens bal wilde markeren. "Zal ik dat met een US Open-medaille doen?", reageerde Woods.

De US Open is de enige major dat Mickelson nog niet heeft gewonnen. "Heb je die dan? Ik wel. Zes zilveren", pareerde hij.

Op 11 juni begint de PGA Tour weer

De Amerikaanse PGA Tour gaat op 11 juni weer van start. De eerste maand zonder fans, maar daarna mogelijk weer met toeschouwers. Vorige week was er ook al een liefdadigheidsduel met Rory McIlroy, Dustin Johnson, Rickie Fowler en Matthew Wolff.

'App met stadiongeluiden blijft toch illusie van beleving'

3 uur 21 min geleden

Kartonnen supporters, omstreden sekspoppen en fans die via een Zoom-verbinding naar een wedstrijd kijken: voetbalclubs doen er van alles aan om de akelig lege tribunes te vullen nu er voorlopig niet met publiek mag worden gespeeld.

De nieuwste ontwikkeling: een app waarmee stadiongeluid kan worden nagebootst, waardoor het lijkt alsof er echt publiek aanwezig is. Elias Andersen, de ontwikkelaar van HearMeCheer, is volop bezig met testen, experimenteren en ontwikkelen.

"De app registreert het gejuich thuis op de bank, combineert dat met het geluid van andere supporters en maakt daar één stadiongeluid van", aldus Andersen. "Dan wordt een wedstrijd in bijvoorbeeld de Bundesliga ook meteen leuker om naar te kijken."

Toen vorige week de Duitse voetbalcompetitie weer begon, konden veel voetbalfans, ondanks de maanden zonder voetbal, niet echt genieten. Het klonk hol en stil tijdens de duels.

Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland is niet overtuigd van het nut van de app. "Ik zie het vooral als lapmiddel, dus het zal vast wel iets helpen. Maar het is vooral een illusie van beleving. Het is niet dé oplossing, maar het kan wel bijdragen aan het verzachten van de pijn."

Zowel in de Zuid-Koreaanse als in de Hongaarse competitie wordt al geëxperimenteerd met stadiongeluiden door de speakers tijdens wedstrijden. Freek Bleijenberg verzorgt al het entertainment bij Ajax en is precies op zoek naar zo'n app.

"Het staat boven aan ons lijstje. Als er wordt gescoord, is het voor de spelers ook veel leuker om geluid te horen van de mensen thuis. Als er 52.000 man of meer gaan zingen, creëer je toch meer sfeer. Dan wordt een wedstrijd heel anders om naar te kijken."

Van Gaal en Blind 25 jaar na Wenen: 'Rijkaard was de slagroom op de taart'

zo, 24/05/2020 - 21:59

De coach en aanvoerder van het gouden Ajax van 1995 kwamen 25 jaar na het winnen van de Champions League zondag aan het woord bij de NOS, Louis van Gaal en Danny Blind. Eén ding staat voor beiden als een paal boven water: Frank Rijkaard was de sleutel tot het succes.

En dat terwijl Louis van Gaal in 1993 nog ernstige twijfels had bij een terugkeer van Rijkaard naar Amsterdam. De coach vroeg zich destijds af of een dertiger als Rijkaard nog wel iets zou kunnen toevoegen aan Ajax. "Spelers die terugkomen bij hun oude club spelen vaak op de automatische piloot", aldus Van Gaal in Langs de Lijn op NPO Radio 1.

'Rijkaard en Litmanen maakten ons onverslaanbaar'

Ook had de twijfel met de door Rijkaard gewenste positie te maken. De van AC Milan overgekomen speler had laten weten op '4' te willen spelen, de positie net voor aanvoerder Danny Blind in het centrum van de verdediging, dezelfde positie waar de naar Internazionale vertrokken Wim Jonk had gespeeld. Maar die positie had Van Gaal al aan een ander beloofd.

"Die positie had ik aan John van den Brom beloofd", zei Van Gaal. "Ik kon niet zomaar Rijkaard op 4 zetten zonder Van den Brom een kans te geven. Dat heb ik ook verteld aan Frank. Hij begon als rechtshalf en ik gaf eerst Van den Brom een kans."

Uiteindelijk nam Rijkaard de twijfel snel weg, verdrong hij Van den Brom als nummer 4 en viel alles op zijn plaats bij Ajax. "De wissel Litmanen voor Bergkamp, hoe goed Bergkamp ook was, en Rijkaard voor Jonk, scheelde in de balans en heeft ons onverslaanbaar gemaakt", zei Van Gaal.

'Toen nam Rijkaard het woord'

Het Ajax van 1994/1995 was volgens Danny Blind een goede mix van talent, spelers met een voor voetballers goede leeftijd van 25 jaar en goede, gerichte aankopen. "En Rijkaard was de slagroom op de taart", sprak Blind in Studio Sport.

Als aanvoerder was Blind vaak degene die zijn medespelers coachte en Rijkaard was volgens Blind de "non-verbale leider" van het team. Iemand die meer een-op-een met spelers sprak en niet iemand die sprak tegen de volledige groep.

Na de eerste helft tegen AC Milan in Wenen (0-0) nam Rijkaard opeens wel het woord. "Willen we deze finale winnen? Of willen we deze kans voorbij laten gaan?", zei Rijkaard.

"Van Gaal hield een tactisch verhaal en op een gegeven moment viel Frank hem bij", aldus Blind. "Het ging niet eens om de inhoud, maar om de manier waarop hij de groep toesprak. Dat maakte indruk. Misschien gaf dat net de scherpte die we nodig hadden."

Heel Nederland in beweging: Zonderland en Van de Goor tekenen ervoor

zo, 24/05/2020 - 20:27

Bewegen is het nieuwe normaal. Dat is de boodschap waarmee sportbestuurder Joop Alberda en professor neuropsychologie Erik Scherder in samenspraak met een grote groep sporters de Nederlandse samenleving ten tijde van de coronacrisis een houvast willen bieden. Het doel? De hele samenleving aan het sporten krijgen.

Turner Epke Zonderland en oud-volleyballer Bas van de Goor hebben beiden hun handtekening gezet onder het plan. "Bewegen is zo belangrijk", vertelde Van de Goor in de uitzending van Studio Sport. "Het draagt echt bij aan een betere levensstijl."

Bewegen, en dus zeker sporten, wapent je tegen infecties en virussen en houdt je langer vitaal, aldus Van de Goor. "Dat klinkt normaal, zeker vanuit de sportwereld. Maar je krijgt meer energie, gaat beter presteren en uiteindelijk wil iedereen gezond oud worden."

Daar sluit Zonderland, sinds 2018 zelf ook arts, zich bij aan. "Fantastisch wat we allemaal kunnen doen in de zorg, maar het is nog mooier als je preventief kunt werken. Uit medisch oogpunt weet ik wat voldoende beweging kan doen voor de mens."

Het initiatief is volgens Zonderland en Van de Goor nodig om mensen aan het sporten te krijgen, ook tijdens de coronacrisis. "Er is een grote groep Nederlanders die niet beweegt", aldus Van de Goor. "Sommige mensen ervaren een drempel om te gaan sporten."

Van de Goor: "Bijvoorbeeld vanwege geldgebrek of een chronische aandoening. Het is juist belangrijk om die groep mensen te verleiden om te sporten. Daar hebben we iedereen voor nodig."

Rel in Spanje rond etentje Luuk de Jong en Sevilla-spelers: 'Frontale aanval'

zo, 24/05/2020 - 19:59

Luuk de Jong heeft geen beste beurt gemaakt in Spanje. De 29-jarige spits van Sevilla FC vierde zaterdag samen met drie teamgenoten, hun partners en vrienden een feestje waarbij ze de coronaregels aan hun laars lapten.

De Spaanse regering en La Liga, de koepelorganisatie van de Spaanse competitie, hebben besloten dat met het oog op de herstart van de competitie voetballers in hun vrije tijd met niet meer dan tien personen bijeen mogen komen. Daarbij dienen ze onderling ook nog voldoende afstand te bewaren.

De Spaanse krant Marca pakt groot uit met de misstap van De Jong en zijn teamgenoten. "Een frontale aanval op de hervatting van La Liga", is de begeleidende tekst bij een foto van het gezelschap. Ook andere Spaanse media uiten stevige kritiek op het gedrag van de Sevilla-spelers.

Sanctie voor De Jong?

La Liga kreeg zaterdag toestemming om vanaf 8 juni - net als in Duitsland - weer te voetballen in lege stadions. Wat de consequenties van de Sevilla-barbecue zijn, moet nog blijken. De Jong hangt vrijwel zeker een straf boven het hoofd.

"Officieel kunnen ze een boete krijgen van de overheid en sancties van La Liga, de Spaanse competitie", aldus Edwin Winkels, correspondent in Spanje.

De Jong ging samen met Lucas Ocampos en Franco Vázquez in op een uitnodiging van hun teamgenoot Ever Banega. Samen met hun aanhang en nog wat mensen genoten ze van een etentje en daarvan zette Banega's vrouw twee foto's op Instagram. Die zijn inmiddels verwijderd.

"Het ligt nogal gevoelig, omdat juist de organisatie van de Spaanse competitie en de overheid strenge regels hebben opgesteld", legt Winkels uit. "Ze wilden spelers eerst zelfs in quarantaine zetten, maar dat wilden de spelers niet. Als je dan met dit beeld naar buiten komt, dan komt dat het klimaat niet ten goede."

Na Dortmund wint ook Augsburg met duidelijke cijfers van Schalke 04

zo, 24/05/2020 - 15:26

Schalke 04 heeft ook de tweede wedstrijd na de herstart van de Bundesliga verloren. De nummer acht van de Duitse voetbalcompetitie verloor thuis kansloos met 3-0 van FC Augsburg, de nummer veertien van de ranglijst.

Bij Augsburg maakte trainer Heiko Herrlich zijn debuut op de bank. Vorige week ontbrak de Duitse coach nog, omdat hij een bezoek had gebracht aan een supermarkt, terwijl hij met zijn club in quarantaine zat. Herrlich zag zijn ploeg al vroeg op voorsprong komen.

Eduard Löwen zette Augsburg op 1-0 met een mooie vrije trap van ver buiten het strafschopgebied.

Daarna probeerde Schalke, dat vorige week ook al met 4-0 verloor bij rivaal Borussia Dortmund, een opening te vinden voor de 1-1, maar de thuisploeg werd geen moment gevaarlijk, ondanks veel balbezit. Na bijna een half uur voetballen kreeg Schalke kans op de gelijkmaker, maar Rabbi Matondo stuitte op keeper Andreas Luthe.

Augsburg, waar Jeffrey Gouweleeuw de hele wedstrijd op de bank bleef, hield stand in de eerste helft, maar ook na rust werd er door Schalke weinig gecreëerd. De eerste kans in de tweede helft was voor Augsburg, maar de vrije trap van Philipp Max werd gekeerd door doelman Markus Schubert.

Slordig verdedigen

Kort daarna kreeg Schalke, de ploeg van trainer Martin Wagner, een kans via Michael Gregoritsch (kopbal), maar in plaats van de gelijkmaker stond even later de 0-2 op het scorebord. Na slecht verdedigen van Schalke tikte invaller Noah-Joel Sarenren-Bazee de 0-2 binnen.

Ook bij de 0-3 werd er slordig verdedigd door Schalke, waardoor Sergio Córdova in de extra tijd de eindstand bepaalde.

In de Bundesliga gaat Bayern München nog altijd aan de leiding. De ploeg won zaterdag met 5-2 van Eintracht Frankfurt.

Topper in tweede Bundesliga

In de tweede divisie eindigde de niet vermakelijke topper tussen nummer twee Hamburger SV en koploper Arminia Bielefeld in 0-0.

HSV, met Timo Letschert en Rick van Drongelen in de basis, kreeg de beste mogelijkheden in het eerste kwartier, maar kwam niet tot scoren. Ook in de tweede helft waren de grote kansen voor HSV, maar Arminia Bielefeld hield stand.

In de slotfase van het duel moest HSV-doelman Daniel Heuer nog redding brengen op een schot van Fabian Klos, maar het bleef 0-0 in Hamburg.

Topsprinter Samuel: 'Belangrijk nieuwe doelen te blijven stellen, ook nu'

zo, 24/05/2020 - 12:40

Terwijl atlete Jamile Samuel keihard aan het werk was om na de operatie aan haar achillespees op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen, werd het toernooi met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie. Het betekende voor de topsprintster een lastige periode, maar onder andere dankzij haar hobby - schilderen - is het haar nu gelukt om nieuwe doelen te stellen.

"Schilderen brengt mij veel rust en ontspanning", aldus de 28-jarige Samuel. "Het is een soort therapie. Tussen het sporten door moet je ook kunnen ontspannen. Schilderen helpt mij daar heel erg bij."

Tijdens het interview werkt Samuel aan een schilderij met als onderwerp 'positivisme tijdens corona'. "In eerste instantie dacht ik aan iets met veel kleuren, want optimisme is iets vrolijks. Maar het heeft volgens mij vooral te maken met het stellen van nieuwe doelen en jezelf bezighouden."

Ook Samuel heeft door de coronacrisis nieuwe doelen moeten stellen. "Ik ben afgelopen oktober geopereerd aan mijn achillespees. Het was daarna een uitdaging om op tijd fit te zijn voor de Spelen, daar ging ik helemaal voor. Ik werkte aan mijn herstel en probeerde ervoor te zorgen dat ik klaar was voor de zomer. En toen was dat doel ineens weg."

Focus op trainen

Toch bleef de Amsterdamse trainen, want de Europese kampioenschappen stonden nog wel op de kalender. "Toen die ook werden afgelast, werd het toch wel lastig. Je moet wel fit blijven. De Spelen zijn namelijk niet weg, ze zijn verplaatst. Als je niet doortraint, betekent dat waarschijnlijk dat je komend seizoen niet goed presteert."

En dus is ze zich gaan focussen op dat trainen. "Maar het is wel moeilijk, want je bent als topsporter altijd heel doelbewust bezig. Je wil een persoonlijk record lopen of je leeft naar een bepaalde wedstrijd toe."

Toch ziet Samuel ook de voordelen van de verplaatsing van de Spelen. "Ik heb nu meer tijd om te herstellen van mijn blessure. Dus ik ben hopelijk nog fitter als ze volgend jaar wel zijn."

De Nederlandse atlete traint momenteel onder Sven Ootjers. Ze gaat op de motor naar de trainingen in Heiloo. "Motorrijden is cool, leuk en het geeft me een gevoel van vrijheid. Net als het schilderen, werkt motorrijden therapeutisch. Het ontspant. Ik kom daardoor met een blij gevoel aan bij de training."

Het mooiste moment in haar carrière tot nu toe beleefde Samuel onder coach Bart Bennema. "Dat was de bronzen medaille op de EK in Berlijn in 2018. Het was een goed jaar voor mij en de sfeer was goed in de groep."

Toch vertrok ze bij Bennema. "Er werden veel veranderingen doorgevoerd en dat werkte niet voor mij. Erg jammer, maar ik ben blij dat ik nu weer mijn plek gevonden heb. Eind goed, al goed."

Ook spelers van FC Utrecht gaan tijdelijk salaris inleveren

zo, 24/05/2020 - 11:51

Nadat eerder bij Heracles, Sparta, FC Groningen en PSV al een akkoord werd bereikt over het verlagen van de spelerssalarissen, is ook bij FC Utrecht iedereen het eens geworden over een tijdelijke salariskorting.

"Vanaf minuut één was iedereen bereid mee te denken met de club", liet aanvoerder Willem Janssen weten. "Uiteraard zijn wij als spelersgroep ons bewust van de impact die het coronavirus heeft over de hele wereld, dus ook in onze directe omgeving."

De 33-jarige verdediger is blij dat er een unaniem akkoord is bereikt met de club. "Ook als blijk van waardering en solidariteit richting onze trouwe supporters en partners hebben wij het voortouw genomen door middel van deze tijdelijke salarisverlaging."

Technische staf en directie solidair

"In de gesprekken met de spelersraad was direct duidelijk dat de spelers ook hun steentje bij wilden dragen in deze tijd van inkomstenderving", aldus algemeen directeur Thijs van Es.

"Als club zijnde willen we niet bij de pakken neerzitten in deze tijd, maar zoeken we juist naar mogelijkheden hoe we toch door kunnen gaan op de lijn die we te pakken hadden", legde Van Es uit. "De spelersgroep staat volledig achter deze plannen."

De technische staf en directie van FC Utrecht hebben zich solidair getoond en volgen het voorbeeld van de spelersgroep.

Queensland schort bid OS 2032 op, Parijs discussieert over 2024

zo, 24/05/2020 - 10:46

De deelregering van het Australische Queensland heeft een beslissing over de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2032 uitgesteld.

In een brief aan het parlement schrijft premier Annastacia Palaszczuk dat de besprekingen over het voorgenomen bid "tot nader order zijn opgeschort". De reden laat zich raden: de bestrijding van het coronavirus eist op dit moment alle aandacht op.

John Coates, voorzitter van het Australische olympisch comité, toont begrip: "Er zijn zaken rond gezondheid en welzijn van de bevolking die nu alle aandacht van de regering behoeven."

Speculaties over een mogelijk afblazen van de kandidatuur zijn prematuur, stelt Palaszczuk. "Het is opgeschort, verder zou ik er niet te veel achter zoeken."

Parijs 2024

In Frankrijk gaan ondertussen geluiden op om de aanpak van de Olympische Spelen van 2024, in september 2017 toegewezen aan Parijs, te heroverwegen. Een van de wethouders van de Franse hoofdstad opperde zelfs een referendum over de vraag of Parijs de Spelen in 2024 nog wel zou moeten organiseren.

De coronacrisis heeft Frankrijk in een diepe recessie geduwd en de voorspelling is dat de negatieve economische gevolgen van de pandemie langdurig zullen zijn. En dus zal er wellicht getornd moeten worden aan de oorspronkelijke plannen voor de Spelen in Parijs en gekozen moeten worden voor een afgeslankte vorm.

Ook wordt gesproken over de mogelijkheid om de Spelen, analoog aan die van Tokio die van 2020 naar 2021 zijn gegaan, een jaar te verzetten en dus in 2025 te houden, zodat Parijs langer de tijd heeft voor de organisatie ervan.

Eerste vrouwelijke chef de mission

In Groot-Brittannië is Georgina Harland benoemd tot chef de mission van de Britse afvaardiging voor de Winterspelen van 2022 in Peking. De winnares van olympisch brons op de moderne vijfkamp in 2004 is de eerste vrouw die de leiding krijgt over Team GB.

Helemaal nieuw is die functie niet voor de 42-jarige oud-atlete. Ze was al chef de mission van de Britse ploeg bij de Olympische Jeugdwinterspelen van eerder dit jaar in Lausanne en plaatsvervangend chef de mission bij de Spelen van 2016 in Rio, een rol die ze ook volgend jaar bij de uitgestelde Spelen in Tokio zal vervullen.

Studio Sport 19.00 uur: Danny Blind, Epke Zonderland en Arnold Vanderlijde

zo, 24/05/2020 - 10:32

Precies 25 jaar geleden schoot Patrick Kluivert Ajax naar de winst in de Champions League. Danny Blind, destijds aanvoerder van de Amsterdammers, blikt vanavond in Studio Sport terug op deze bijzondere dag voor Ajax.

Naast Blind, zitten er twee olympisch kampioenen en een drievoudig bronzenmedaillewinnaar op de Spelen aan tafel. Met turner Epke Zonderland en oud-volleyballer Bas van de Goor praten we over het initiatief van onder anderen sportbestuurder Joop Alberda en professor neuropsychologie Erik Scherder om Nederlanders meer te laten bewegen.

Oud-bokser Arnold Vanderlijde komt onder meer praten over de mogelijke rematch tussen de vijftigers Mike Tyson en Evander Holyfield.

De uitzending is te zien op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app.

Doelpunt tegen Nederland in WK-finale hielp Iniesta uit depressie

zo, 24/05/2020 - 09:13

Het doelpunt waarmee hij Nederland op het WK van 2010 in rouw dompelde, betekende voor Andrés Iniesta een omslagpunt. Vanaf dat moment ging het steeds beter met de Spanjaard, die destijds met een depressie kampte.

De dood van Dani Jarque, voormalig verdediger van Espanyol, was voor Iniesta het begin van een moeilijke periode. Zijn goede vriend overleed in augustus 2009 aan een hartstilstand. "Het doelpunt in de WK-finale heeft me geholpen om uit mijn depressie te komen", verklaarde de middenvelder in de Duitse krant Bild.

Iniesta maakte het winnende doelpunt voor Spanje in de 116de minuut van de WK-finale van 2010. Uit blijdschap trok hij zijn wedstrijdshirt uit en toonde een wit shirt, waarop in het Spaans stond: Dani Jarque, altijd bij ons.

'Een bevoorrecht mens'

De nu 36-jarige middenvelder schakelde professionele hulp in en ging in therapie. "Die fase heeft een beter en sterker mens van me gemaakt. Ik voel me een bevoorrecht mens met een prachtig gezin."

Op sushi en zelfvertrouwen zette 'Rocky' Verkerk Roland Garros naar zijn hand

zo, 24/05/2020 - 08:27

In het voorjaar van 2003 smulde de tenniswereld van het sprookje van Martin Verkerk op Roland Garros. De 24-jarige blonde reus uit Alphen aan den Rijn had nog nooit een wedstrijd gewonnen op een grandslamtoernooi. Maar in twee weken tijd wist hij alle aandacht op zich te vestigen, met zijn vurige mimiek, fanatieke vuistjes en sensationele zeges.

Zelfs John McEnroe, niet vies van wat show op de tennisbaan, was onder de indruk: "Het is net Rocky", aldus de Amerikaanse tenniskampioen.

Martin Vriesema was destijds tennisverslaggever van de NOS. Zonder grote verwachtingen was hij afgereisd naar Parijs om de Nederlanders te volgen. Vier mannen namen deel aan het enkelspel: Sjeng Schalken, Raemon Sluiter, John van Lottum en Verkerk.

Die laatste debuteerde op Roland Garros. "Martin had dat voorjaar wel een paar mooie resultaten geboekt, maar eigenlijk dachten we voor elke partij dat het de laatste zou zijn."

De eerste drie ronden kwam Verkerk ongeschonden door, al kreeg hij in de tweede ronde tegen de Peruaan Luis Horna wel drie matchpoints tegen.

Vriesema weet het nog precies. "Verkerk speelde op zo'n achterafbaantje en destijds moesten wij met onze eigen camera filmen. De matchpoints hebben we keurig gefilmd. Maar Verkerk ramde ze alle drie weg en won - voor het eerst - in vijf sets."

"Ik had die matchpoints van Horna gewist om ruimte te sparen voor de andere partijen die ik moest doorsturen naar Hilversum. Terwijl het daar al had kunnen eindigen."

En toen begon voor Verkerk, die steeds beter in het toernooi kwam, het echte werk.

Vierde ronde: Rainer Schüttler (Dui, 6-3, 6-3, 7-5)

De als elfde geplaatste Rainer Schüttler had eerder dat jaar nog de finale gespeeld van de Australian Open. Op Wimbledon zou hij een paar weken later de halve finales halen. Maar tegen Verkerk was de Duitser kansloos.

Vriesema: "Op Roland Garros had je vier perszaaltjes. Nummer een was voor de toppers, nummer vier was een soort washok. Na die zege op Schüttler promoveerde Verkerk naar zaal twee."

De overwinning had nog een ander voordeel. "Schüttler was de laatste Duitser in het hoofdtoernooi. Toen hij werd uitgeschakeld, vertrok de Duitse televisie. Hun studio heeft de NOS later kunnen huren."

Kwartfinales: Carlos Moya (Spa, 6-3, 6-4, 5-7, 4-6, 8-6)

Carlos Moya, de nummer vier van de wereld, won Roland Garros in 1998 en gold ook in 2003 als titelfavoriet. Maar Verkerk was beter, met 8-6 in een zenuwslopende vijfde set.

Vriesema: "Dat was sensationeel. Opeens bleek Verkerk ook mentaal heel sterk te zijn. Zo'n zege moest natuurlijk gevierd worden en dus ging hij die avond met zijn familie naar een nachtclub in Parijs. Ook Moya zat er zijn verdriet te verdrinken. Toch kwam hij nog even naar de tafel van Verkerk om hem nogmaals te feliciteren."

Halve finales: Guillermo Coria (Arg, 7-6, 6-4, 7-6)

In de halve finales stuitte Verkerk op de 21-jarige Guillermo Coria, de 'rising star' van het internationale graveltennis. Coria was elf duels op rij ongeslagen en in de kwartfinales in Parijs maakte hij korte metten met Andre Agassi.

Tegen Verkerk gold de Argentijn als torenhoge favoriet. Maar in de tiebreak van de eerste set gooide hij zijn eigen glazen in.

Vriesema: "Coria raakte vroeg in de wedstrijd gefrustreerd en gooide zijn racket naar de zijkant. Daarbij raakte hij een ballenmeisje. Een doodzonde. Normaal worden spelers daarvoor gediskwalificeerd, maar Coria had mazzel en mocht verder spelen. Maar hij was geen moment zichzelf."

Verkerk won in drie sets en na het laatste punt stortte hij snikkend ter aarde. "Toen keken we elkaar wel even aan: is die ontlading niet te groot? Het is pas de halve finale."

Finale: Juan Carlos Ferrero (Spa, 6-1, 6-3, 6-2)

Op 8 juni 2003 stond voor het eerst sinds Richard Krajicek op Wimbledon in 1996 weer een Nederlander in de finale van een grandslamtoernooi.

De avond daarvoor schoven Verkerk en coach Carr aan bij Jack van Gelder. "Af en toe kijk ik naar mezelf in de spiegel en dan lach ik: man, waar ben je mee bezig? Maar je mag niet tevreden zijn. Want als je met een tevreden gevoel de baan opgaat tegen Ferrero, dan red je het niet", blikte Verkerk vooruit.

Maar toen, op die allesbeslissende dag, ging het regenen. De service en de snoeiharde backhand, de wapens van Verkerk, werkten niet meer op het traag geworden gravel. En Ferrero, een jaar eerder verliezend finalist, was gewoon een klasse beter.

"Heb ik weer", verzuchtte Verkerk na afloop. "Krajicek had tenminste nog een vrouwelijke streaker. En ik? Ik krijg een kerel", verwijzend naar de naakte man die de eindstrijd nog opschudde.

Zo goed als die twee weken in Parijs zou Verkerk nooit meer spelen. Een hardnekkige schouderblessure gooide roet in het eten. Depressies volgden. Vriesema bleef hem volgen en schreef ruim tien jaar na dato het boek 'Extreem. Het ware tennisleven van Martin Verkerk'.

"Zondag ga ik de schaal van de tweede plaats ophalen bij de ouders van Martin in Alphen aan den Rijn. Ik zal hem met de grootste zorg bewaken en afleveren in de studio. En daarna snel weer terugbrengen. Want ook voor mij waren die twee weken wel een hoogtepunt in mijn loopbaan."

Een kwart eeuw geleden: invaller Kluivert puntert Ajax naar de voetbalhemel

zo, 24/05/2020 - 08:05

Op 24 mei 1995, vandaag precies 25 jaar geleden, punterde de 18-jarige spits Patrick Kluivert Ajax naar de winst in de Champions League. AC Milan werd dankzij zijn doelpunt met 1-0 opzijgezet. Een explosie van vreugde volgde.

Maar hoe was het de uren daarvoor? Wat gebeurde er allemaal op die bijzondere dag voor het Nederlandse voetbal? Samen met David Endt, destijds de persman van Ajax, gaan we een kwart eeuw terug in de tijd.

Op de dag van de finale verloopt alles bij Ajax volgens een vast schema, zoals gebruikelijk bij trainer Louis van Gaal. Na het ontbijt in Hotel am Sachsengang, een paar kilometer buiten Wenen, volgen een eerste bespreking en een gezamenlijke wandeling.

Spanning in de ochtend

De spanning is op dat moment al te voelen en dat is logisch: het gaat om een Champions League-finale tegen AC Milan, een jaar eerder in de eindstrijd nog met 4-0 te sterk voor het FC Barcelona van trainer Johan Cruijff.

Ajax verkeert het hele seizoen in topvorm en in de groepsfase is AC Milan al twee keer verslagen. "Maar een derde keer winnen van het gelouterde Milan, aan het einde van een lang seizoen... Zou dat echt wel lukken? Dat zorgde voor de meeste spanning", vertelt Endt.

Tijdens de wandeling op een grindpad rond het hotel loopt Endt naast Patrick Kluivert, die te horen heeft gekregen dat hij 's avonds niet zou spelen. Endt probeert de jonge spits wat op te beuren en moed in te spreken.

"Patrick schopte in het grind en zei: Davy, ik kom erin en ik ga scoren! Achttien jaar, en dan al zulke bravoure dacht ik bij mezelf."

Na de lunch is het tijd om te rusten, tussen 14.00 en 17.00 uur. Sommigen doen oefeningen op het gazon van het hotel, zoals Jari Litmanen.

Spelen Savicevic en Rijkaard?

Het centrum van Wenen wordt ondertussen overgenomen door Nederlandse en Italiaanse supporters. Vanuit Amsterdam zijn achtduizend fans per bus en negenduizend per vliegtuig afgereisd.

Een veelgehoorde vraag die dag: "Gioca Savicevic stasera?" De Montenegrijnse uitblinker van Milan is geblesseerd en een groot vraagteken voor de finale. Maar ook over de inzetbaarheid van Frank Rijkaard zijn twijfels.

Rijkaard, icoon van Ajax en Milan en bijna klaar met zijn laatste seizoen, kampt al enkele weken met een knieblessure.

"Hij was natuurlijk erop gebrand om die finale tegen zijn oude club te spelen. Als het moest, met een injectie. Toen hij meeging naar Wenen, was duidelijk dat hij kon spelen. De vraag was alleen hoe lang", vertelt Endt.

Zee van roodwit en roodzwart

Na een sportmaaltijd om half zes vertrekt de spelersbus van Ajax naar het Ernst Happel-stadion. "We raakten onderweg verrukt door de grote supportersschare", vertelt Endt.

"Een zee van roodwit, maar ook roodzwart. Dat ging prima samen. 'Hier brandt het, hier is een finale aan de gang', dat realiseerden we ons."

Ajax is vroeger dan gepland in het stadion. "Om de tijd te doden waren een paar spelers een balletje aan het trappen in de gang. Proberen de bal door de benen van voorbijgangers te spelen."

Man in groen pak

"Ineens was daar een Michael Jackson-achtig figuur in een gifgroen pak, op gelakte schoenen, die mee begon te doen", vertelt Endt. "Iedereen vond het leuk. Hij maakte een praatje met Kluivert. En toen was hij weer weg."

Na de wedstrijd duikt de zonderling opnieuw op, op het veld. Er gaan verhalen dat hij Braziliaan is, een voodookunstenaar en in Zwitserland voetbalt. "Het is altijd een mysterie gebleven. En misschien is dat maar goed ook", stelt Endt.

UEFA-primeur verklapt plannen Milan

Er is die avond in Wenen een heuse UEFA-primeur: voor het eerst wordt er gespeeld met de spelersnamen op de rug. Omdat er in 1995 nog geen vaste rugnummers zijn - ze gingen gewoon van 1 tot 11 - worden de shirts pas vlak voor de finale bedrukt.

Endt is daar als Ajax-waarnemer bij, en dat komt goed uit. "In de officiële opstelling van trainer Fabio Capello stond Savicevic in de basis, maar op de shirts zag ik dat hij niet speelde. Toen ben ik nog snel naar Louis in de kleedkamer gerend."

De finale, aftrap 20.30 uur, valt tegen. In de eerste helft gebeurt wat de Ajacieden al vreesden: het geslepen en ervaren Milan lijkt dit keer wel het juiste recept te hebben gevonden tegen Ajax.

Hoogtepunt namens Ajax voor rust: de karatetrap van Van Gaal langs de lijn, waarmee hij gevaarlijk spel van Marcel Desailly nabootst. Maar waarmee hij ook zijn eigen ploeg op scherp probeert te zetten, bezweert de coach na afloop.

In de rust klinken harde woorden in de kleedkamer, onder anderen van de doorgaans ingetogen Rijkaard: "Willen we deze finale winnen? Of willen we deze kans voorbij laten gaan?"

In de tweede helft speelt Ajax stukken beter. Twintig minuten voor tijd wordt Kluivert in de ploeg gebracht, voor Jari Litmanen. Dan duurt het nog even voor hij zijn woorden, die ochtend uitgesproken tegen Endt, waarmaakt.

Vier minuten voor tijd komt de bal via Edgar Davids en Rijkaard bij Kluivert, die de bal na een knappe aanname langs keeper Sebastiano Rossi puntert: 1-0.

Na een zenuwslopende slotfase klinkt dan eindelijk het laatste fluitsignaal. Terwijl de spelers op het veld feestvieren, interviewt een schorre Kees Jansma de hoofdrolspelers in de NOS-studio in het stadion.

Kluivert die het allemaal nog niet kan geloven: "Ik denk dat dit het moment van mijn leven is." Van Gaal, die vertelt dat de moeder van Kluivert dit allemaal al had voorspeld. En uiteraard Rijkaard, met op zijn knie de hand van Seedorf.

Endt heeft Rijkaard kort daarvoor nog in de kleedkamer gezien, samen met Peter van Vossen. "Ze hadden zich even teruggetrokken, even samen een sigaretje roken."

Gigantisch feest

In een hotel in het centrum van Wenen wordt de Champions League-zege later groots gevierd. "Het was een gigantisch feest, waar ik me niet meer zoveel van kan herinneren", lacht Endt.

"De cup ging de hele nacht van hand tot hand. Vrienden van spelers waren erbij, en zelfs sommige fans slaagden erin om binnen te komen. Ik had de taak om de beker een beetje onder mijn hoede te houden, die mochten we niet kwijtraken."

Rillingen van geluk

Ook de dag erna, met de huldiging op het Museumplein en de rondvaart door de grachten, brengt Endt nog rillingen van geluk op de armen.

"Het vliegtuig vloog nog een extra rondje over het Museumplein en het toestel maakte een zwaaibeweging naar die enorme zee van rood en wit. Sommige passagiers vonden dat helemaal niet leuk en schreeuwden het uit", vertelt Endt.

"Het was een golf van euforie. En daarna nog de rondvaart. Een en al vreugde en geluk. Je kon de mensen vanaf de boot recht in de ogen kijken. En iedereen realiseerde zich: kijk eens wat we teweeg hebben gebracht."

Twee nieuwe coronabesmettingen in Premier League

zo, 24/05/2020 - 00:00

Opnieuw zijn er in de Premier League twee mensen positief getest op het coronavirus, zo is vandaag bekendgemaakt. Wie het zijn en bij welke club ze horen, is onbekend. De twee moeten in ieder geval zeven dagen in zelfisolatie.

Afgelopen week kwamen al zes besmettingen naar buiten, in ieder geval drie bij Watford en een bij Burnley. Met het oog op een mogelijke hervatting van de Engelse competitie worden spelers en staf deze weken uitgebreid en meerdere keren getest.

In de nieuwe ronde, waaruit de twee positieve gevallen zaterdag naar voren kwamen, zijn 996 mensen onderzocht. Bij de eerdere testronde waren dat er nog 748.

Het is nog altijd de bedoeling dat de Premier League medio juni weer van start gaat, zonder publiek en onder strenge voorwaarden. Sinds dinsdag wordt er ook weer in kleine groepjes getraind. Het is nog niet bekend of de nieuwe coronagevallen effect hebben op de herstart van de competitie.

Vrees bij spelers

Niet iedereen staat overigens weer te springen om het voetbalveld te betreden. Watford-aanvoerder Troy Deeney, bij wiens club dus in de eerste testronde positieve gevallen werden gemeld, heeft de training nog niet hervat. De aanvaller wil niet het risico lopen dat hij zijn vijf maanden oude zoontje, die met ademhalingsproblemen kampt, besmet met het coronavirus.

En de Franse middenvelder N'Golo Kanté van Chelsea kreeg vrijdag toestemming van zijn club om de rest van het seizoen te laten schieten. De speler is bang dat hij het coronavirus oploopt en overdraagt aan familieleden.

Topskiester Veith (30) zet punt achter carrière: 'Voelt 100 procent goed'

za, 23/05/2020 - 20:50

Skiester Anna Veith-Fenninger zet een punt achter haar loopbaan. De 30-jarige Oostenrijkse kondigde haar afscheid van de sport aan op de televisie. Ze zegt dat ze niet langer in staat is om op onbevangen wijze deel te nemen aan wedstrijden op topniveau. "Het was geen moeilijke beslissing. Dit voelt 100 procent goed."

De als Fenninger geboren skiester (ze trouwde in 2016 met snowboarder Manuel Veith) maakte in 2011 haar debuut in de wereldbeker. Daarin was ze vooral op de reuzenslalom succesvol met elf zeges en boekte ze op de Super G twee wereldbekeroverwinningen.

Haar beste jaren waren 2014 toen ze olympisch goud won op de Super G en 2015 toen ze wereldtitels pakte op de reuzenslalom en de Super G.

'Droom die uitkomt'

Bovendien won ze in die jaren ook de wereldbeker algemeen en de wereldbeker op de reuzenslalom. Na die succesvolle periode werd ze geplaagd door blessures. Tot drie keer toe kreeg ze te maken met knieproblemen. Ze pakte nog wel zilver op de Super G bij de Spelen van Pyeongchang in 2018, achter sensatie Ester Ledecka die als snowboardster ook ski-goud veroverde. De olympische medaille was de laatste grote prijs voor Veith.

"Het was de meest emotionele dag van mijn carrière", aldus Veith. "Tijdens mijn revalidatie was het belangrijk dat iets had om over te dromen. Dat motiveerde me. In Zuid-Korea voelde ik dat mijn droom was uitgekomen."

Roland Garros schuift en puzzelt: 'Niet botsen met US Open'

za, 23/05/2020 - 20:21

Dit weekend had Roland Garros moeten beginnen, op het Franse gravel hadden Rafael Nadal en Ashleigh Barty hun titels graag willen verdedigen. Eén ding is zeker, dat gaat niet door. Maar of het Franse grandslamtoernooi überhaupt nog plaats zal vinden? "Daarvoor zijn we afhankelijk van het regeringsbeleid", zegt Guy Forget, directeur van Roland Garros.

Hij heeft er vertrouwen in het toernooi nog te kunnen organiseren. "We werken met de internationale tennisautoriteiten samen aan een kalender tot aan het einde van het jaar", zegt Forget. Daarbij gaat het hem er ook om niet in de knel te komen met de speeldata van de US Open.

De echte tennistoernooien liggen tot 13 juli plat, maar de verwachting is dat de ATP en WTA Tour pas veel later weer op gang komen. De meeste spelers denken zelfs dat er dit jaar helemaal niet meer gespeeld wordt.

In najaar de baan op

In principe staat het Franse graveltoernooi nu gepland van 20 september tot en met 4 oktober. Die startdatum is slechts een week na de laatste - oorspronkelijke - dag van de US Open. Want of dat toernooi op de geplande data (24 augustus-13 september) kan plaatsvinden, is nog maar de vraag.

De staat New York is zwaar getroffen door het coronavirus. Half juni komt de US Open met een update. Tot nog toe is er met geen woord gerept over uitstel dan wel afstel van het toernooi.

"Maar de speeldata zullen dus niet botsen", verzekert Forget die zich de kritiek op het besluit van Roland Garros, om zonder overleg de startdatum te bepalen op 20 september en daarmee de kalender op te schudden , heeft aangetrokken.

"New York is zwaarder getroffen door het virus dan Frankrijk, dus op Flushing Meadows hebben ze grotere problemen", besluit Forget.

Over Roland Garros gesproken, morgen blikt Studio Sport terug op de triomftocht van Martin Verkerk. Als 24-jarige, ongeplaatste, speler haalde Verkerk in 2003 de finale van het Franse grandslamtoernooi, die overigens redelijk kansloos verloren ging.

Zondag kijken we samen met Verkerk uitgebreid terug op het ultieme van 'zero to hero'-verhaal. Vanaf 16.10 uur in Studio Sport Archief op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

De wederopstanding van Dolberg: in Nice kan King Kasper niet meer stuk

za, 23/05/2020 - 18:41

Verguisd in Amsterdam, maar volledig opgeleefd aan de Franse Rivièra. Bij Olympique Nice twijfelt niemand meer aan de kwaliteiten van Kasper Dolberg, door de supporters nu uitgeroepen tot beste speler van afgelopen seizoen.

En dat terwijl Dolberg pas later bij de selectie aanhaakte en de jaargang door de coronapandemie drastisch werd ingekort.

Een jaar geleden zag het leven er nog heel anders uit voor Dolberg, het grote talent dat na een veelbelovend debuutseizoen maar niet doorbrak in Amsterdam. Scoren deed hij amper nog en zijn kille uitstraling ging steeds meer tegen hem werken.

"In een veilige omgeving gedijt Kasper het beste. Dan is hij op zijn best", verklaarde collega-international Simon Kjaer de opleving van zijn landgenoot in Frankrijk. "Hij heeft alles in huis wat een aanvaller moet hebben. Hij is fysiek sterk, heeft diepgang, is balvast en een meester in de afronding."

Teleurstellingen

Na twee jaren met blessures en teleurstellingen gaf Ajax het op met Dolberg. Voor ruim twintig miljoen euro werd hij verkocht aan Olympique Nice.

Dolberg is niet het eerste verguisde talent dat zijn carrière bij de Zuid-Franse club uit het slop trekt. Ook de onhandelbare Mario Balotelli en de afgeschreven Hatem Ben Arfa bloeiden er bijvoorbeeld helemaal op. Voor Nice genoeg reden om duidelijke afspraken te maken met de Deen.

"We leggen de jongens uit dat ze in elk geval honderd wedstrijden voor Nice moeten spelen", aldus directeur voetbalzaken Julien Fournier weten, die wil voorkomen dat een speler na een goed seizoen meteen al de deur achter zich dichttrekt.

Dolberg, die nog tot 2024 onder contract ligt, hoeft dus op weinig medewerking te rekenen als grote clubs zich nu voor hem melden.

Vijftig miljoen

Zoals ook drie jaar geleden gebeurde, toen AS Monaco de spits wilde inlijven. Ajax' directeur voetbalzaken Marc Overmars vertelde dat de Monegasken een bod van liefst vijftig miljoen euro bij de Amsterdammers zouden hebben neergelegd, dat resoluut van tafel was geveegd.

Uitgerekend ten koste van datzelfde Monaco plaatste Nice zich dit seizoen voor Europees voetbal. Na de overwinning (2-1) op de rivaal werd de competitie afgebroken. En om het feest compleet te maken: beide goals werden gemaakt door Dolberg, die meteen werd omgedoopt tot King Kasper.

En dat terwijl de Deen aanvankelijk ook in Nice nog mikpunt van spot was, toen ploeggenoot Lamine Diaby-Fadiga zijn horloge van naar verluidt zeventigduizend euro had gestolen.

De club greep rigoureus in door de Franse jeugdinternational te royeren. Zo kon Dolberg zich weer volledig concentreren op zijn eigen werk, met voor de rest van het seizoen in elk geval een concurrent minder op de loonlijst.

Doelgericht

In 23 competitieduels verzorgde de Deen elf goals en drie assists. Liefst 78,1 procent van zijn doelpogingen mikte hij tussen de palen, waarmee hij een van de meest doelgerichte aanvallers is van de Europese velden. Drie keer werd hij bij de club gekozen tot beste speler van de maand.

"We hebben een jonge selectie, misschien wel een van de jongste in alle grote competities", blikte trainer Patrick Vieira terug op de succesvolle campagne. "We hebben dit succes zelf afgedwongen."

Dolberg zelf is ook pas 22. Ooit werd hij net als Christian Eriksen en Zlatan Ibrahimovic door John Steen Olsen op jonge leeftijd in Amsterdam ondergebracht. De meesterscout sprak altijd zijn onvoorwaardelijke vertrouwen uit in de blonde aanvaller.

Grote vraag is of hij komend seizoen wel met de druk kan omgaan, als de verwachtingen hoger liggen. Toch staat Dolberg er naar eigen zeggen nu beter voor.

"Ik ben naar een competitie gegaan die duidelijk sterker is dan de eredivisie. Er zijn hier meer goede spelers en het niveau van de clubs in de Franse competitie ligt dicht bij elkaar", analyseerde hij de situatie na een paar maanden in zijn nieuwe omgeving.

Ajax kijkt met belangstelling mee. Ook al zijn ze in de hoofdstad een potentiële topspits armer, als pleister op de wond kan de Deen de Amsterdammers door prestatiebonussen toch nog een paar miljoen euro opleveren.

Held Havertz bezorgt Bosz' Leverkusen belangrijke punten, ook Dortmund wint

za, 23/05/2020 - 17:45

De tweede speelronde in de weer hervatte Bundesliga heeft zaterdagmiddag voor een kleine verschuiving in de bovenste regionen gezorgd. Nummer drie Borussia Mönchengladbach morste dure punten in een rechtstreeks duel met nummer vijf Bayer Leverkusen, de ploeg van Peter Bosz. Leverkusen boekte een 3-1 zege en sprong zodoende over Gladbach heen.

Leverkusen, met Daley Sinkgraven in de basis, kwam al snel op 0-1 via Kai Havertz, die na een pass van Karim Bellarabi de bal tussen de benen van de keeper door schoot.

Op slag van rust trof Havertz ook nog de lat, waarna Kerem Demirbay een enorme kans in de rebound miste. Dat leek een dure misser te worden, want in het vervolg na de rust maakte Marcus Thuram er met een schot in de verre hoek 1-1 van.

Primeur Havertz

Niet veel later kwam de ploeg van Bosz toch weer op voorsprong, een te late charge van Nico Elvedi op Bellarabi (die had z'n schot al gelost) leverde Leverkusen een penalty op die Havertz benutte. Daarmee evenaarde de 20-jarige speler een bijzonder record: Havertz heeft nu voor zijn 21ste verjaardag al 34 doelpunten in de Bundesliga op zijn naam staan.

De enige die dat ook lukte was Klaus Fischer. De voormalige spits van Schalke 04 en Die Mannschaft - vermaard om zijn omhalen - kwam in zijn loopbaan tot 268 treffers in de Bundesliga.

Alleen Gerd Müller van Bayern München deed het beter (365 goals) op het hoogste niveau in Duitsland.

Na de 1-2 van de voet van Havertz was het gedaan met de tegenstand van Mönchengladbach. Tien minuten voor tijd zorgde Sven Bender met een rake kopbal voor de 1-3.

Twee plekken winst

Daarmee sleepte Leverkusen drie belangrijke punten binnen en klom het van de vijfde naar de derde plaats, terwijl Mönchengladbach naar de vierde plek zakte.

Ook Borussia Dortmund, de nummer twee in de competitie, boekte een uitzege. Het wees nummer zes VfL Wolfsburg met 2-0 terug. Na een halfuur spelen kwam Dortmund op 0-1. Nadat goudhaantje Erling Haaland, vorige week goed voor een doelpunt en al tien treffers in negen duels, over de bal had gemaaid, kon Raphaël Guerreiro de bal in een leeg doel schieten.

Voor Dortmund leek er daarna geen vuiltje meer aan de lucht. Wolfsburg, met Wout Weghorst in de basis, kon weinig terugdoen en een duik van de Nederlander op de rand van het strafschopgebied leverde niks op. Uiteindelijk was het Achraf Hakimi die met een schot in de verre hoek het duel besliste in het voordeel van Dortmund.

De club staat nu een punt achter koploper Bayern München, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. Bayern komt vanavond om 18.30 uur nog in actie, tegen Eintracht Frankfurt.

Götze vertrekt

Bij Dortmund was er 's middags ook nog nieuws te melden over Mario Götze. Die vertrekt na het seizoen bij de club. De 27-jarige middenvelder, die in de WK-finale van 2014 tegen Argentinië de enige treffer maakte, kwam amper meer aan spelen toe.

Götze speelde twee periodes voor Dortmund: tussen 2009 en 2013 en vanaf 2016 kwam hij in totaal 218 keer uit voor de club. Waar hij zijn loopbaan vervolgt, is niet bekend.

Hekkensluiter

Onderin de Bundesliga pakte hekkensluiter Paderborn net als vorige week weer een punt. De wedstrijd tegen Hoffenheim eindigde in 1-1, veel bracht dat punt echter niet op. De nummer voorlaatst, Werder Bremen, won namelijk bij SC Freiburg met 0-1.

Groen licht van Spaanse premier: vanaf 8 juni weer voetballen

za, 23/05/2020 - 14:52

Er is eindelijk duidelijkheid voor het Spaanse voetbal. De clubs in de twee hoogste afdelingen mogen vanaf 8 juni weer voetballen. Dat heeft premier Pedro Sánchez zaterdag bekendgemaakt. Clubs kunnen dan zonder beperkingen trainen. Mogelijk volgt de herstart van de competitie op 12 juni. De resterende wedstrijden worden allemaal zonder publiek gespeeld.

In het land wordt sinds 8 maart niet gespeeld vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Spanje behoort tot de zwaarst getroffen landen. Er zijn in de Primera Division 27 duels gespeeld. FC Barcelona is koploper met twee punten voorsprong op Real Madrid.

Italië en Engeland nog

Van de grote Europese competities heeft vooralsnog alleen de Bundesliga in Duitsland een herstart gemaakt. In de twee andere grote voetballanden (Italië en Engeland) heerst nog steeds onduidelijkheid over een herstart. In beide landen wordt stiekem gehoopt op een het tweede weekend van juni.

'Kwestie van tijd dat ook veel F1-coureurs salaris moeten inleveren'

za, 23/05/2020 - 14:04

Dat de Formule 1-teams voor de komende seizoenen een budgetplafond hebben afgesproken, is een goede ontwikkeling, aldus Formule-verslaggever Louis Dekker. "De sport moet snel bezuinigen, anders is er geen Formule 1 meer..."

Met ingang van 2021 is het maximum toegelaten budget 145 miljoen Amerikaanse dollar (133 miljoen euro) per team, de seizoenen daarna daalt het bedrag verder. "Voor de topteams is dit een schijntje van wat ze nu uitgeven, hoewel er veel posten niet in dit budget zitten."

Dekker: "Marketing, reizen en heel opvallend: de salarissen van de coureurs vallen niet onder dit budgetplafond. Toch ligt het voor de hand dat veel coureurs salaris moeten inleveren. Dat is een kwestie van tijd, maar het moet om te voorkomen dat het echt escaleert."

Volgens Dekker is de tijd dat coureurs dertig of veertig miljoen per jaar verdienden, nu wel voorbij. "Formule 1 heeft altijd moeite gehad met bezuinigen, maar door de coronacrisis kan het bijna niet anders. De kleinere teams staan op omvallen."

Spanning in Formule 1

Al in oktober was afgesproken om een budgetplafond in te voeren, als maatregel om tot een spannender kampioenschap te komen in de Formule 1. Maar door het inkomstenverlies als gevolg van de coronacrisis leidt dat nu tot een verdere verlaging.

"Het is dezelfde maatregel die er al was om spanning terug te brengen en de Formule 1 weer leuker te maken voor het publiek. Door de crisis is de sport aan het overleven, dus er moet drastisch worden ingegrepen. Anders gaat de hele sport eraan."

Pagina's