Economisch nieuws | VAPortal van VelzArt

Economisch nieuws

Abonneren op feed Economisch nieuws
NOS Economie
Bijgewerkt: 45 min 10 sec geleden

Langere tijd lagere huurprijzen? 'Niemand heeft wat aan leegstaande panden'

zo, 24/05/2020 - 20:57

"Te huur." De ruiten beplakt met deze tekst zijn in de winkelstraten van Zwolle nu nog op een hand te tellen. Maar om het aantal lege panden niet op te laten lopen, zijn onderhandelingen tussen huurders en verhuurders belangrijk.

Is het tijd voor een 1,5 meter-huurprijs? Veel ondernemers vinden van wel, want de huren in binnensteden zijn hoog, terwijl de omzet door de coronacrisis vaak hard is gedaald en nog wel even laag zal blijven.

Recessie en lege panden

Verschillende ondernemers in de Zwolse binnenstad willen ook voor de langere termijn coulance van hun verhuurders. Alike Hilderink van kledingwinkel Mycca kan haar bedrijf dankzij een gulle verhuurder nu nog staande houden. "We betalen halve huur zolang het nodig is, daar zijn we ontzettend blij mee."

Maar ze maakt zich zorgen over de toekomst. "Ik denk dat de huurprijzen in Zwolle moeten worden aangepast de komende tijd. We stevenen af op een recessie en lege panden, daar heeft niemand wat aan. We moeten elkaar helpen om de ondernemers aan de gang te houden."

In april bereikten de vastgoedsector en winkeliers een akkoord. Het doel: "de financiële pijn van de huren samen verdelen". Verhuurders werd opgeroepen minimaal de helft van de huurprijs tot en met juni op te schorten voor winkelondernemers die door de coronacrisis een omzetdaling van minimaal 25 procent hebben.

Het voorschrift is lang niet door iedere verhuurder in Nederland opgevolgd. Volgens Detailhandel Nederland lopen onderhandelingen tussen huurders en verhuurders vaak stroef en heeft de helft van de winkels geen afspraken over huurverlaging gemaakt.

De Zwolse verhuurder Gerrit Jansen benadrukt dat maatwerk erg belangrijk is. "Elke huurder heeft zijn eigen situatie, dus je moet met iedere huurder in gesprek om te kijken wat je kan doen."

Zo wilde ondernemer Mark Betting op 1 april een sportbar openen in Zwolle, omdat 2020 een ideaal sportjaar leek. Zolang de deuren nog niet open zijn, heeft Betting met Jansen afgesproken dat hij geen huur te hoeven betalen. "Zo moet je elkaar ook een beetje door de crisis heen helpen", zegt Jansen. "Wij hebben ook niks aan een lege winkel."

Sommige ondernemers hadden wat meer moeite om in gesprek te komen met hun verhuurder. Pieter Blaauwhof van Winebar Oak en Emi Stikkelman van Muziekcafé Koos hebben vaak contact gezocht met de huurbaas, zonder gehoor. "Het was wel even spannend", zegt Stikkelman.

Beide ondernemers hebben uiteindelijk toch afspraken kunnen maken over de huurprijs. Blaauwhof: "Het was een hele grote zorg voor mij, maar door deze concrete afspraken krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht die ik eerder niet had."

Kleinere passantenstroom

Inmiddels worden verschillende ondernemers in Zwolle dus tegemoetgekomen in de huur. Maar ook voor de lange termijn zal er een oplossing moeten komen, vindt Joël Timmerman van SchoenenZaken. "Wij zitten niet voor niets in de hoofdstraat. Wij hebben gekozen voor een bepaalde passantenstroom en daar betalen we ook huur voor."

Momenteel hoeft hij niet de volle huurprijs te betalen, maar "door deze crisis zal de passantenstroom komend half jaar of misschien wel komend jaar fors dalen, dan zullen we als huurders en verhuurders wel weer om de tafel moeten".

Binnenkort komt de vastgoedsector met een nieuw huurvoorschrift om huurders ook de komende tijd tegemoet te komen.

Nederlands alternatief voor coronasteunplan Europese Unie

za, 23/05/2020 - 11:47

Nederland wil een tijdelijk Europees noodfonds waar landen geld uit kunnen lenen om de coronacrisis te bestrijden. Ook moet de Europese begroting worden gemoderniseerd, met minder landbouwuitgaven en geld voor regionale ontwikkeling. Dat is de kern van het tegenplan dat Nederland samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken heeft geschreven.

Het plan is een alternatief voor de voorstellen die Duitsland en Frankrijk eerder deze week hebben gedaan. Dat had als kern dat de Europese Commissie 500 miljard moet lenen op de kapitaalmarkten.

Een eigen plan is van groot belang voor Nederland. Het kabinet kan op die manier laten zien dat het constructief meedenkt en niet de nee-zegger is in de Europese Unie, waar ons land nu voor wordt uitgemaakt. En het is voor Den Haag de manier om weer serieus aan tafel te komen zitten en de rest van de lidstaten te laten zien dat niet alleen Frankrijk en Duitsland de dienst uitmaken.

Nieuwe begroting

De begroting voor de komende jaren wordt de ruggengraat van het geheel. Met een deel dat bestemd is voor de gewone begroting en een apart onderdeel voor de aanpak van de coronacrisis.

De uitgaven van de begroting worden naar voren gehaald. Frontloading heet dat, waardoor in het eerste deel van de zeven jaar durende begroting meer geld wordt uitgegeven dan in de tweede periode.

Het is niet de bedoeling dat landen meer gaan afdragen aan Brussel. Het extra geld voor bestrijding van de crisis wordt gevonden door enerzijds bezuinigingen en anderzijds door een extra fonds. Geld uit dat noodfonds kan worden geleend, maar wel onder speciale voorwaarden.

Zo moet heel duidelijk zijn waar het aan besteed gaat worden en de economie van het land dat geld leent moet wel hervormd worden. Het moet in de toekomst groener, innovatiever, digitaler en schoner, zo staat te lezen in het stuk.

Komende woensdag presenteert de Europese Commissie haar plannen om uit de coronacrisis te komen. De EU-leiders houden half juni een speciale top over de plannen.

Reisgedrag waarschijnlijk nog jaren veranderd door coronacrisis

za, 23/05/2020 - 09:21

We zullen waarschijnlijk nog jarenlang anders reizen dan we voor de coronacrisis deden. Althans, daar gaan steeds meer organisaties en bedrijven van uit. De NS denkt pas in 2025 weer net zo veel reizigers te vervoeren als voor de coronacrisis. Schiphol denkt dat de luchtvaart in 2023 weer op het oude niveau zit.

Uit een peiling van de ANWB onder 2100 mensen blijkt dat ruim een derde (36 procent) verwacht ook na de coronacrisis vaker met een eigen vervoermiddel te zullen reizen. Ze vinden het te druk in het openbaar vervoer. De angst voor besmetting met een eventueel nieuw virus blijft ook op de lange termijn bestaan, blijkt uit de peiling.

Nieuwe gewoonten

De NS denkt veel minder passagiers te vervoeren als gevolg van de economische krimp, de toename van thuiswerken en de groei van alternatieven zoals de e-bike. Het spoorbedrijf houdt rekening met een omzetverlies van 4,7 miljard euro tot 2025.

Uit de peiling van de ANWB komt ook de fiets als alternatief voor het openbaar vervoer naar voren. 27 procent van de ondervraagden denkt ook na de crisis vaker met de fiets te gaan. 17 procent denkt vaker de auto te pakken.

Nieuwe gewoonten, zoals vaker op de fiets stappen, kunnen ook op de lange termijn effect hebben op ons reisgedrag, zegt ook Marije Hamersma, onderzoeker van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Begin april deed zij onderzoek naar veranderingen in het reisgedrag van mensen door de coronacrisis.

"Mensen hebben de afgelopen tijd een alternatief moeten zoeken voor het openbaar vervoer en zijn meer thuis gaan werken. Daar raken ze aan gewend, en dat is een van de factoren waardoor mensen structureel van gedrag kunnen veranderen", zegt Hamersma.

Uit het onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid bleek dat de grote meerderheid verwachtte na de coronacrisis weer terug te gaan naar de situatie van daarvoor (80 procent). Maar toen zeiden mensen ook al dat ze verwachtten vaker te gaan lopen of fietsen (20 procent), en minder te gaan vliegen (20 procent).

"Hoe langer de beperkingen aanhouden, hoe groter de kans dat de verandering blijvend is", zegt Hamersma. Dat is ook een mogelijke verklaring voor het verschil met de verwachtingen van de ANWB. Dat onderzoek is later uitgevoerd. In juni doet het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid het onderzoek opnieuw, om te kijken of er al veranderingen in de verwachtingen zitten.

Uit een enquête van VNO-NCW Noord onder 300 bedrijven blijkt dat bijna de helft daarvan denkt dat thuiswerken ook in de toekomst een rol blijft spelen.

Fiets

Of het ook drukker wordt op de snelweg, omdat mensen minder vaak de trein pakken, is niet duidelijk. Het kan ook zijn dat ze vaker thuis werken. "Mensen merken dat dat goed gaat, en dat kan betekenen dat mensen dat na de crisis deels blijven doen", zegt Hamersma.

Intussen zien fietshandelaren de vraag stijgen, vooral naar elektrische fietsen. "Mensen bellen het hele land af om te horen of een fiets nog ergens voorradig is", zegt Peter Macco, eigenaar van een fietswinkel. "Levertijden lopen op tot zes maanden, of soms wel acht maanden." En wie eenmaal een fiets heeft aangeschaft, wil daar misschien ook op de lange termijn meer gebruik van blijven maken.

Dit mogen jij en je baas van elkaar verwachten in coronatijd

za, 23/05/2020 - 09:01

We gaan weer vaker naar kantoor. Ondertussen vrezen een half miljoen Nederlanders voor hun vakantiegeld, stoppen werkgevers de reiskostenvergoeding en worden bij sommige bedrijven werknemers verplicht om hun temperatuur op te laten meten bij binnenkomst. Mag dat allemaal?

In deze coronatijd is het best ingewikkeld hoe het zit met de rechten en de plichten van werknemers én werkgevers. Want wat mag je van de baas verwachten nu je (waarschijnlijk) nog thuis moet werken? En wat als je werkgever je vraagt naar kantoor te komen terwijl je dat helemaal niet ziet zitten. Mag je dan weigeren? En hoe zit het nou met je vakantiedagen en -geld?

Wij zoeken het voor je uit:

Eerste onterecht uitgekeerde coronasteun al teruggevorderd

za, 23/05/2020 - 07:04

De eerste gevallen van bedrijven die onterecht overheidssteun via de TOGS-regeling hebben gekregen, zijn bekend. De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) laat weten dat de eerste terugvorderingen kortgeleden in gang zijn gezet.

Meer details, over hoeveel en welke bedrijven, geeft de dienst niet. Ook niet of het gaat om opzettelijk misbruik van de regeling.

Controle achteraf

Via de TOGS kunnen bedrijven sinds maart eenmalig een tegemoetkoming van 4000 euro krijgen. De regeling is bedoeld voor sectoren die getroffen worden door corona, en specifieker door maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het geld moeten de bedrijven gebruiken voor het betalen van hun vaste materiële kosten, zoals bijvoorbeeld inkopen. Net zoals bij enkele andere steunmaatregelen krijgen bedrijven dat geld snel, en vindt een uitgebreidere controle plaats achteraf.

Tot afgelopen woensdag zijn er 191.000 aanvragen bij de RVO binnengekomen. Ruim 181.000 ondernemers zijn uitbetaald, bij elkaar kregen ze 724 miljoen euro. Van de overige aanvragen is een deel afgekeurd, de rest is nog in behandeling.

Afgelopen week werd duidelijk dat het kabinet het pakket aan steunmaatregelen, dat eind deze maand afloopt, verlengt. De ondernemers die in aanmerking komen voor de eerste ronde TOGS-steun, kunnen nu tot nog eens 20.000 euro krijgen. Ook bij deze uitkeringen vindt de uitgebreide controle achteraf plaats.

Meldingen van misbruik steun

Ondertussen krijgen opsporingsinstanties de eerste signalen binnen van misbruik van de steunmaatregelen van de overheid. De Financial Intelligence Unit (FIU), de organisatie die van onder meer banken en accountants meldingen krijgt als zij een ongebruikelijke transactie zien, telt inmiddels achttien dossiers.

Daarin staan 34 meldingen van verdachte transacties die kunnen wijzen op misbruik van de TOGS en de TOZO, de regeling voor zzp'ers. Om hoeveel geld het gaat is niet duidelijk. Aangezien een ondernemer op dit moment via de TOGS 4000 euro kan krijgen, en een zzp'er via de TOZO maximaal 4500 euro, zal het totaal bedrag vermoedelijk rond de 150.000 euro of minder liggen.

Nog geen veroordeling

Dat deze dossiers er zijn, betekent overigens nog niet dat er daadwerkelijk al vaststaat dat er fraude gepleegd is. Dat zijn onder meer de FIOD en Inspectie SZW nu verder aan het onderzoeken.

Als het onderzoek uiteindelijk leidt tot strafrechtelijke vervolging, moet de rechter nog oordelen of er sprake is van fraude. Nu al ziet bijvoorbeeld de Inspectie SZW dat in enkele gevallen is gebleken dat transacties achteraf toch blijken te deugen, zegt een woordvoerder.

Daarnaast kan het aantal verdacht verklaarde transacties uiteraard de komende tijd nog oplopen. Wat woensdag de stand van zaken was, is komende week waarschijnlijk al niet meer actueel, benadrukt de FIU.

Verder onderzoek

Samen met de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) en uitkeringsinstantie UWV doet de Inspectie sinds het begin van de steunmaatregelen onderzoek naar fraude bij de regelingen. Ook misbruik van de NOW-regeling, waarin de overheid een deel van de salariskosten van een bedrijf overneemt, wordt onderzocht.

Hoeveel gevallen van mogelijk frauduleuze NOW-uitkeringen op dit moment onderzocht worden, laten de instanties niet weten. Fraude met deze regeling kan al snel om veel grotere bedragen gaan, omdat er los van voorwaarden geen absoluut maximum geldt voor uitkeringen aan bedrijven.

In totaal hebben al meer dan 100.000 werkgevers geld gekregen via de NOW. Daaruit betalen ze een deel van het salaris van bij elkaar ruim 1,7 miljoen mensen.

Grootschaligere fraude

De FIOD heeft inmiddels 200 'corona-gerelateerde signalen' van fraude binnengekregen. Daarbij gaat het niet alleen om mogelijk misbruik van de steunmaatregelen, maar ook om bijvoorbeeld gesjoemel met mondkapjes. Daarvan zijn al verschillende fraudezaken bekend die in de miljoenen euro's lopen.

Haven Rotterdam experimenteert met inzet drones

za, 23/05/2020 - 07:00

In de haven Rotterdam is deze week een proef gestart met de inzet van drones voor het bevoorraden van schepen. Een drone leverde een pakket af op de Pioneering Spirit van offshore-aannemer Allseas.

In een kwartier tijd bracht deze drone een pakketje naar het schip:

De initiatiefnemers hopen dat door de inzet van drones verkeer en transport in de haven veiliger, slimmer en sneller worden.

Voorwaarde is wel dat het luchtruim boven de haven daarop wordt ingericht, zodat de drones niet met elkaar of ander luchtverkeer in botsing komen. Ook moeten er wetten en regels worden opgesteld. Daarvoor moet eerst ervaring worden opgedaan.

Meer mogelijkheden

Behalve bij de bevoorrading van schepen kunnen drones ook een rol gaan spelen bij brandpreventie- en bestrijding, het opsporen van milieudelicten, inspectie en onderhoud van installaties en bruggen en snel medisch transport van bloed en organen.

De brandweer in de haven heeft sinds anderhalf jaar een speciaal droneteam dat onder meer wordt ingezet voor het in beeld brengen van olielekkages en brandbestrijding.

'FIOD-baas Van der Vlist stapt op vanwege toeslagenaffaire'

vr, 22/05/2020 - 21:04

Hans van der Vlist, algemeen directeur van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), stapt per direct op. Dat schrijft onderzoeksplatform Follow the Money. Aanleiding voor zijn vertrek is de toeslagenaffaire. In een interne mail aan alle FIOD-medewerkers zegt Van der Vlist dat hij op verzoek van de top van het ministerie van Financiën het veld ruimt.

De toeslagenaffaire draait om duizenden ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen en ten onrechte werden bestempeld als fraudeur. Ze werden gedwongen om soms grote bedragen terug te betalen. Van der Vlist zat in de periode 2013-2016 in het managementteam fraude van de Belastingdienst.

Aangifte

Dinsdag maakte het ministerie van Financiën bekend aangifte te doen tegen de Belastingdienst vanwege mogelijke misdrijven in de toeslagenaffaire. Het zou daarbij gaan om beroepsmatige discriminatie en het ambtsmisdrijf knevelarij. Dat laatste is het "vorderen of ontvangen van een betaling terwijl de ambtenaar weet dat die betaling niet verschuldigd is".

Ook kondigden staatssecretarissen Vijlbrief en Van Huffelen aan dat in het belang van het onderzoek "passende maatregelen" worden genomen.

Van der Vlist schrijft in de interne mail stellen dat hij geen betrokkenheid, wetenschap en directe verantwoordelijkheid heeft gehad bij de behandeling van toeslagen, aldus Follow the Money.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt niets te kunnen zeggen over de berichtgeving van Follow the Money.

Deze festivals geven geld terug: 'Kwestie van principe'

vr, 22/05/2020 - 16:28

Het verloren festivalseizoen leidt ertoe dat organisatoren zonder inkomsten zitten. Om die last te kunnen dragen betalen veel festivals tickets pas over een jaar terug. Dat er ook andere opties zijn, laten de Nijmeegse Vierdaagse, De Opwekking en Zwarte Cross zien.

"Het geld van klanten een jaar vasthouden past niet bij ons", zegt woordvoerder Pieter Holkenborg van Zwarte Cross. "En gelukkig kunnen we het financieel dragen om de kaarten eerder terug te betalen."

Bezoekers van het meerdaagse festival die hun geld terug willen, kunnen dat komende maand terugvragen, net als bezoekers van het kleinere festival Manana Manana. De uitbetaling vindt dan een paar weken later plaats. "We vinden dat vanzelfsprekend; er is dit jaar namelijk geen festival."

Geen expliciete oproep

De organisatie is verbaasd dat sommige collega's in de branche het geld van bezoekers niet teruggeven. "We hebben er zelf twee minuten over vergaderd. Onze evenementen zijn laagdrempelig, en sommige bezoekers zitten nu waarschijnlijk financieel in zwaar weer. Iedereen moet het zelf weten, maar voor ons is het een principekwestie", zegt Holkenberg.

Toch staan ze er zelf financieel ook niet al te best voor. "We hopen natuurlijk dat zo weinig mogelijk mensen hun geld terugvragen, maar doen geen expliciete oproep. De omzet dit jaar is nul. Dat is natuurlijk best heftig. Maar de artiesten die wij hebben geboekt, krijgen ook geen gage. Het geld dat je krijgt, houd je dan puur als organisatie."

De Nijmeegse Vierdaagse lukt het niet om het volledige bedrag terug te betalen. Afgelopen maandag kregen deelnemers 63 van de 100 euro aan inschrijfkosten terug. "Het liefst zouden wij iedereen het volledige bedrag teruggeven", zegt woordvoerder Jennifer Bus. "Het is echt niet zo dat we nu handenwrijvend zitten te genieten van die inkomsten. Dit doe je liever niet, maar het is wel de huidige situatie."

Financiële buffer

Reden voor de gedeeltelijke refund zijn gemaakte kosten voor personeelsleden en leveranciers, maar ook het gebrek aan een financiële buffer. "We hebben aan het begin van dit jaar het inschrijfgeld verhoogd voor het geval het evenement zou worden afgelast, bijvoorbeeld door heel warm weer. Nooit gedacht dat dit door corona zou komen. Geld nu volledig terugstorten betekent dat we die buffer niet hebben. We hebben simpelweg de middelen niet om het inschrijfgeld aan iedereen terug te betalen."

Volgens de woordvoerder heeft het gros van de wandelaars begrip voor de huidige regeling. Een deel zegt zelfs toe het hele bedrag te doneren en is er een klein aantal mensen dat het geld helemaal terug wil, bijvoorbeeld vanwege de persoonlijke financiële situatie. "Maar er zijn geen andere opties, en uitzonderingen maken wij niet", aldus Bus.

Half miljoen aan donaties

In het geval van conferentie De Opwekking, een groot christelijk festival in Biddinghuizen, was terugbetaling evident. "Direct na de persconferentie hebben we besloten bezoekers twee opties te bieden", zegt woordvoerder Maartje Dekens. "Iedereen die zou komen kamperen krijgt zijn geld terug of zet het om in een gift. Het is niet ons geld, we willen het dus graag teruggeven, alleen wel met de boodschap dat we door corona met een financieel gat zitten, dus dat die gift wenselijk is."

Een echt principiële keuze, noemt de woordvoerder het besluit, ondanks de financiële consequenties. "Dit jaar zou de vijftigste conferentie plaatsvinden. Het is vaker spannend geweest of het kon doorgaan, maar we hebben altijd gezegd: God zorgt voor ons. Dat vormt uiteindelijk de basis van de beslissing."

Om meer giften binnen te krijgen is er een campagne gestart. "We hebben door de situatie een financieel gat van 900.000 euro. Maar doordat we daar open over zijn, zien we dat mensen bereid zijn te doneren. Binnen twee maanden zitten we al op 500.000 euro. Als we dat nu niet doen zal het evenement volgend jaar niet kunnen plaatsvinden. Dat zal meespelen bij bezoekers."

Kadaster voelt niets voor verlaging tarieven, ondanks kritiek Rekenkamer

vr, 22/05/2020 - 16:13

De tarieven die burgers en bedrijven betalen aan het kadaster worden niet verlaagd. Dat meldt het kadaster in een reactie op een rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarin staat dat de tarieven van het kadaster meer dan kostendekkend zijn en dat mag niet.

Het kadaster registreert allerlei gegevens, onder meer over woningen en bedrijven, wegen, kabels en leidingen.

In het rapport spreekt de Algemene Rekenkamer van kruissubsidiëring. Daarvan is sprake als tekorten van de ene dienstverlening worden gedekt met overschotten van een andere dienstverlening. Het kadaster zegt dat het een buffer nodig heeft om klappen te kunnen opvangen.

Kruissubsidiëring

De tarieven die het kadaster aan personen en bedrijven rekent, moeten specifiek betrekking hebben op een bepaalde dienstverlening. De Algemene Rekenkamer concludeert dat het kadaster van 2015 tot 2018 104,1 miljoen euro méér heeft geïncasseerd dan nodig was om de kosten van te dekken.

Dit jaar gingen de tarieven voor personen en bedrijven met vijf procent omhoog. Drie procent is inflatie en loonsverhoging, de overige twee procent schrijft de dienst toe aan "een algemene verhoging". Wat daarmee wordt bedoeld, is niet duidelijk.

De Algemene Rekenkamer vindt verder dat het kadaster te veel geld heeft uitgegeven aan het inhuren van dure externe IT-krachten (25 tot 30 procent van de jaarlijkse uitgaven).

Buffer

Het kadaster plaatst in een reactie kanttekeningen bij het rapport. Dat inkomsten niet hoger mogen zijn dan de uitgaven, moet volgens de instelling over een periode van meer jaren worden bekeken. "Er zijn goede en slechte jaren en we hebben een buffer nodig om slechte jaren op te vangen."

De dure IT-krachten zijn volgens het kadaster in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken ingehuurd. Ze kregen als taak om producten en diensten te verbeteren. Die kennis was naar eigen zeggen niet in huis.

Toezicht

De Algemene Rekenkamer levert ook kritiek op het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat het "te beperkt toezicht heeft gehouden". Het ministerie bestrijdt dat. Volgens BZ kan een verhoging van tarieven en hoge reserves samengaan. Daarbij wijzen het ministerie en het kadaster erop dat in 2016 en 2017 de tarieven nog zijn verlaagd. In overleg met het ministerie en toezichthouders zegt het kadaster dit jaar vast te houden aan de tarieven en die niet te verlagen. Het geld is nodig om "extra activiteiten op te pakken".

Dat gaat in tegen wat de Algemene Rekenkamer schrijft: "Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat ze niet meer betalen dan nodig is".

Je webwinkel-aankoop komt stiekem misschien gewoon van AliExpress

vr, 22/05/2020 - 15:21

Als je online iets koopt, is de kans steeds groter dat het product niet uit een Nederlands magazijn van een webwinkel komt. De markt voor dropshipping, waarbij een webwinkel je aankoop pas na jouw bestelling uit bijvoorbeeld China laat komen, groeit namelijk, meldt de Kamer van Koophandel.

In sommige gevallen betekent het dat jouw product eigenlijk gewoon uit een Chinese webshop als AliExpress komt, waar je het dus ook zelf voor een lager bedrag had kunnen bestellen. De Nederlandse webshop bestelt de draadloze oordopjes, schoenen of fitnessapparaten daar, biedt ze aan voor een hogere prijs en steekt het verschil in zijn zak. Het 'dropshippen' zelf is niet verboden, maar sommige dropshippers overtreden wel de consumentenregels.

Op internet zijn talloze cursussen te vinden waarin wordt beloofd dat je snel geld kunt verdienen met dit 'dropshippen'. Het lijkt er op dat jongeren daaraan gehoor geven. "Dit jaar zijn al 5000 jongeren een bedrijfje gestart in de e-commerce", zegt Gerdine Annaars van de Kamer van Koophandel. "In heel 2019 waren dat er 7000." In veel gevallen gaat het bij die bedrijven om dropshipping.

In China bestelde schoenen

De Consumentenbond vindt de praktijk dubieus en in potentie ook gevaarlijk. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek al dat producten uit webshops van buiten de Europese Unie lang niet altijd veilig zijn.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit loop je als consument bij dropshipping meer risico, omdat de producten mogelijk niet aan de Europese regelgeving voldoen. Lang niet alle webshophouders geven openheid over waar hun spullen vandaan komen.

Niet alleen de koper loopt meer risico, ook de verkoper kan in de problemen komen. Die laatste is namelijk aansprakelijk voor eventuele schade. "Bij gezondheidsschade kan dat al snel in de papieren lopen", aldus Gerard Spierenburg van de Consumentenbond. De juridische gevolgen zijn namelijk niet voor de Chinese webshop, maar voor de Nederlandse doorverkoper. "Handelaren en verkopers moeten zich aan alle Nederlandse regels houden", beaamt woordvoerster Saskia Bierling van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt.

Dat kan lastig zijn als de verkoper geen echte webwinkel is, maar een jongere op een zolderkamer die producten op AliExpress doorverkoopt. "Als de helft van je klanten je in China bestelde schoenen terugstuurt, zit jij met de schoenen, terwijl je wel iedereen moet terugbetalen", zegt Spierenburg.

Helft van de prijs

Lange levertijden zijn voor de consument ook een risico, als een product helemaal vanuit China moet komen. "Als de levertijd langer dan beloofd is, kan de consument zijn koop ontbinden en moet hij zijn geld terug krijgen", aldus Bierling. Dat blijkt in de praktijk soms lastig.

Dat overkwam bijvoorbeeld Berber. Weken wachtte ze op een hondenmand die ze via een webshop had besteld. Na zeven weken, toen Berber dacht niets meer te krijgen, ontving ze hem. Toen werd haar duidelijk dat hetzelfde artikel bij AliExpress voor de helft van de prijs verkocht werd. Berber: "Op het pakje zat zelfs een sticker van AliExpres."

Jenny (26) bestelde via een webshop voor fitnesspullen drie opblaasbare ballen voor 58 euro. "Toen ik klaagde dat ze niet kwamen kon mijn geld niet terugvragen", zegt ze. Ondertussen had Jenny de ballen al voor 3 euro per stuk bij een Chinese webshop gevonden.

Half mei kwam het pakje in gescheurde verpakking aan. Een bal ontbrak en een ander exemplaar was kapot. Op de productpagina stonden talloze positieve recensies. "Mijn negatieve recensie was al snel verdwenen."

Snel geld verdienen

Dropshippen wint mede aan populariteit door de aangeboden cursussen. In sommige cursussen wordt beloofd dat je ook leert hoe je via Bol.com producten kunt verkopen. Dat kan, doordat externe verkopers daar hun producten mogen te verkopen.

Dropshippen is daarbij op zich geen probleem, aldus het bedrijf. "Het belangrijkste is dat je het product op tijd bij de klant krijgt, als je dat lukt ben je verder vrij om te bepalen hoe je dat doet", aldus een woordvoerder.

Wel heeft het bedrijf problemen met een deel van de cursussen. "Daarin ligt de focus op snel geld verdienen, dat vinden we niet zo bij ons passen."

Booking maakt geen gebruik van steun; 'ontslagen op komst'

vr, 22/05/2020 - 12:35

Hotelboekingsite Booking.com gaat geen gebruik maken van het tweede steunpakket van de Nederlandse overheid. Het bedrijf krijgt nu nog subsidie voor het personeel dat in Nederland werkt via de NOW-regeling. Daar kwam veel kritiek op, omdat het bedrijf jarenlang winst maakte en het geld onder meer gebruikten om de eigen aandelenkoers op te krikken.

De huidige regeling loopt 31 mei af. Deze week werd de nieuwe regeling aangekondigd die op 1 juni ingaat, maar daar maakt het bedrijf geen gebruik van. "We moeten ons nu richten op oplossingen voor de lange termijn", schrijft het bedrijf in een verklaring. "Aanpassingen op de korte termijn zijn niet voldoende om ervoor te zorgen dat ons bedrijf de grootte en structuur heeft die passen bij de nieuwe realiteit van significant lagere vraag naar reizen."

In Nederland werken zo'n 5.000 mensen bij het bedrijf. Waarschijnlijk wordt er voorgesorteerd op een ontslagronde. Eerder schrapten Expedia, Uber en Airbnb duizenden banen. Bij de laatste twee verliest een kwart van het personeel hun baan.

Pak op hun donder

Ook volgens werkgeversvoorman Hans de Boer van VNO-NCW gaan er waarschijnlijk mensen uit. "Die NOW-regeling is bedoeld om banen bij bedrijven te houden. Als bedrijven weten dat gaat me never nooit lukken, dan moeten ze ook niet die regeling gebruiken", zegt De Boer in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

"Als ze de NOW-regeling hadden verlengd en er heel veel mensen hadden uitgegooid, dan had de vakbeweging gezegd: zie je wel, dat is fout. Booking gaat zich nu aanpassen, misschien stukken afstoten en daar hoort de NOW niet bij."

Hij denkt dat het bedrijf vanwege het imago afziet van steun. "Ze hebben terecht een pak op hun donder gehad en ze zeggen nu, dat laten we niet nog een keer gebeuren."

Miljardenwinst

Het personeel van Booking.com is vanochtend ingelicht. Met de ondernemingsraad is er overleg over een sociaal plan. Het Amerikaanse moederbedrijf maakte over het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van 699 miljoen dollar. Het aantal boekingen liep door de coronacrisis drastisch terug.

In 2019 werd er nog 4,9 miljard dollar winst gemaakt.

Verplaatst of geannuleerd: het maakt wat uit voor je festivalkaartje

vr, 22/05/2020 - 07:50

Met een streep door het festivalseizoen krijgen tickethouders momenteel te horen wat zij nog met hun kaartje kunnen doen. Om faillissementen in de culturele sector te voorkomen, wordt iedereen gevraagd zijn ticket te bewaren. Zo beloont Pinkpop bezoekers met een voorrangsregeling voor komende jaren als zij hun geld niet terugvragen. Wie zijn geld toch terug wil, kan het krijgen - maar moet daar dan wel een tijd op wachten.

Wanneer je het aankoopbedrag terugkrijgt, hangt er namelijk van af of een evenement zoals een theatervoorstelling is afgelast of verplaatst. Bij een afgelast event krijg je binnen drie maanden het geld terug. Wordt het evenement verzet, zoals bijna elk groot festival nu besluit, dan krijg je een maand na de nieuwe datum je geld terug. En omdat de meeste nieuwe data exact een jaar later zijn, betekent dat je voor een festival dat in juli zou plaatsvinden, uiterlijk 14 maanden moet wachten op je geld.

'Paar weken van kunnen leven'

Concert- en festivalganger Sytse Hoogkamp draagt de branche naar eigen zeggen een warm hart toe. Maar de zzp'er is hard geraakt in zijn inkomen door de coronacrisis en wil daarom het geld terug dat hij heeft betaald voor het North Sea Jazz festival. Het gaat om zo'n 500 euro. "Ik heb alle begrip voor de oproep je ticket te bewaren of het om te zetten in een voucher. Maar van dat geld zou ik nu een paar weken kunnen leven."

"Zijn" festival is verplaatst. "En dus krijg ik mijn geld pas terug in augustus 2021", zegt Hoogkamp. "Iedereen heeft onder deze situatie te lijden, maar de keuze moet uiteindelijk aan de klant zijn en dat gebeurt nu feitelijk niet."

"Het grote voor- en nadeel aan concertkaarten is dat je al lang van tevoren je geld er aan uitgeeft", zegt concertfan Anne-Marie van Dijk, in het dagelijks leven business manager. "Dat komt nu van pas; het feit dat sommige concerten worden verzet of gecanceld, voel ik nu niet in de portemonnee. Ik vraag daarom geen geld terug, en ik steun ook mijn lievelingsconcertzalen met donaties. Wat wel helpt is dat er verder geen andere dingen waar ik nu mijn geld aan kan uitgeven. En dat ik werk en een inkomen heb - dat is voor veel mensen anders."

Solidariteit

De Consumentenbond snapt dat festivals oproepen tot solidariteit en klanten oproepen hun geld niet terug te vragen. Maar die optie om sneller je geld terug te krijgen, moet er wel zijn, zegt woordvoerder Gerard Spierenburg. "Het uitstellen lijkt nu bijna als trucje te worden gebruikt om consumenten niet terug te hoeven betalen. En dat is niet de bedoeling. Dat dat niet binnen twee weken lukt snappen we, maar het hoeft geen 13 maanden te duren."

De bond krijgt verschillende klachten van festivalgangers binnen. "Ik vraag me af hoe de rechter hier over oordeelt. Het voelt ook niet goed. Je roept je publiek op om solidair te zijn. Maar als mensen hun baan verloren zijn, krijgen ze niet hun geld terug omdat de organisator zich van een trucje bedient. Zo zijn we natuurlijk niet met elkaar getrouwd."

De branche doet niet geheimzinnig over waarom evenementen worden verzet en niet geannuleerd. "Zonder concrete maatregelen van de overheid voor de minder of niet gesubsidieerde cultuur moeten we naar dit soort middelen grijpen", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals.

Hij heeft nog geen zicht op hoeveel mensen hun kaartje behouden. "Het is simpelweg nodig. Hoe groter het evenement, hoe hoger de kosten die al zijn gemaakt. Het is daarnaast in het belang van de hele sector dat de ticketwaarde binnen de branche blijft. Niet alleen voor de organisatoren, maar ook de tentenbouwers en de geluidsleverancier."

Dat zegt ook Mojo, festival- en concertorganisator van onder meer Down The Rabbit Hole en Lowlands. De keuze heeft er volgens Mojo mee te maken dat de line-up mee verschuift naar de volgende editie. "Daar zijn onze medewerkers nu hard mee bezig", zegt een woordvoerder. "Van alle internationale artiesten gaat de tournee niet door in 2020, de verwachting is dat dat doorschuift naar 2021. Nu is de puzzel begonnen of we het programma volgend jaar weer net zo rond kunnen krijgen. Als mensen het geld echt nodig hebben, vraag het dan terug. Bij verplaatste evenementen zal dat wat langer duren, we hopen dat mensen dat geduld hebben."

Oplossing

De Autoriteit Consument en Markt heeft meegekeken toen de regeling vanwege de unieke situatie werd opgetuigd. "Normaal gesproken gaat er weleens wat mis bij een aanbieder, maar nu op een moment en massaal, daar is niemand op ingericht: niet de regelgeving, niet de consument en niet de aanbieder."

De vraag is volgens de ACM wat in deze situatie de oplossing is. "De vouchers kunnen een oplossing zijn voor een grote groep consumenten en daarmee hopelijk ook veel aanbieders. Wel moedigen wij het maken van een uitzondering aan, als iemand het geld dringend eerder nodig heeft."

De Consumentenbond zegt dat het al enorm zou schelen als de voucher 'doorverkoopbaar' zou zijn. "Dan kun je in ieder geval eerder je geld terugkrijgen. Bij Mojo krijg je een tegoed op je account dat je dan vrijelijk mag besteden. Dat valt niet door te verkopen. Het zou goed zijn als de organisatoren dat wel mogelijk maakten. In normale omstandigheden zou dat namelijk ook mogelijk zijn."

Designertassen duurder, lange rijen bij Chanel-winkels in Azië

do, 21/05/2020 - 18:13

Het gemeentebestuur van Seoul overweegt de winkels van luxemerk Chanel tijdelijk te sluiten. Afgelopen week trokken de winkels van Chanel en het concurrerende Louis Vuitton in de Zuid-Koreaanse hoofdstad zoveel klanten dat er op verschillende plekken lange rijen ontstonden. Het stadsbestuur is daar boos over, omdat het vreest voor besmettingsgevaar.

Ook in China was het erg druk bij vestigingen van de twee designermerken. Er stonden rijen bij winkels in Shanghai, Hangzhou, Guangzhou en Peking.

Honderden euro's duurder

Het is niet toevallig dat klanten juist vorige week voor een designertas of ander luxeproduct kwamen. Online werd al een paar dagen gespeculeerd over prijsverhogingen bij de Franse merken. Eerder deze week bevestigde Chanel dat de prijzen van populaire producten zullen stijgen: eerst in Azië, daarna elders in de wereld. Het gaat om prijsverhogingen tussen 5 en 17 procent.

Ook bij Louis Vuitton zijn de verkoopprijzen gestegen. In maart was de verhoging 3 procent, in april kwam daar nog eens 5 procent overheen. Dat betekent dat sommige artikelen ineens een paar honderd euro duurder zijn.

De prijzen van luxeproducten stijgen al tientallen jaren. Dat maakt van bepaalde designerhandtassen gewilde investeringsobjecten. Maar het Amerikaanse managementadviesbureau Bain & Company voorspelt dat de markt voor luxeproducten dit jaar met 35 procent krimpt. In dat opzicht zijn de prijsverhogingen opvallend.

Een woordvoerder van Chanel zegt tegen vakblad The Business of Fashion dat de hogere verkoopprijzen het gevolg zijn van de gestegen prijzen van grondstoffen en arbeid door het coronavirus. Het vermoeden bestaat echter dat luxemerken met de prijsverhogingen ook de verliezen van de afgelopen tijd willen compenseren.

Adviseurs kabinet: fors investeren en wees solidair met Europa

do, 21/05/2020 - 16:05

Blijf investeren en schaadt de economie niet met bezuinigingen, zoals in de vorige crisis gebeurde. Dat adviseert de 'Denktank Coronacrisis' aan het kabinet. Ook roept het adviesorgaan het kabinet op om veel beter samen te werken binnen Europa en meer solidariteit te tonen.

Op verzoek van het kabinet presenteert de denktank onder leiding van SER-voorzitter Mariëtte Hamer vandaag zijn eerste advies voor de volgende fase, de 'herstartfase' van de economie met "intelligent herstelbeleid". In de denktank zitten vertegenwoordigers van "polderend" en "adviserend" Nederland: een brede groep vertegenwoordigers van de planbureaus, sociale partners en kennisinstituten.

De denktank spreekt van een "ongekende economische crisis", die verregaande gevolgen kan hebben. Problemen die in Nederland al speelden, komen versneld en verhevigd naar boven. Denk bijvoorbeeld aan de positie van flexwerkers en jongeren.

Investeren, investeren, investeren

Het open karakter van de Nederlandse economie maakt Nederland extra gevoelig voor economische schokken. Maar Nederland werd in de vorige crisis ook zo hard getroffen, omdat er te hard is bezuinigd, stelt de denktank.

Het advies aan het kabinet is dan ook investeren, investeren, investeren. En zet versneld in op zaken als klimaat en vergrijzing. De denktank hoopt dat het investeringsfonds dat met Prinsjesdag werd aangekondigd er op de een of andere manier alsnog komt.

De Denktank vindt dat Nederland veel beter moet samenwerken binnen Europa. Ook in het belang van ons land zelf. We moeten niet protectionistisch worden, bijvoorbeeld als het gaat om beschermingsmiddelen. "Het is heel inefficiënt als elk land dit op eigen houtje gaat regelen."

De denktank vindt sowieso dat Nederland veel meer moet kiezen voor Europese samenwerking en solidariteit. Het is ook in ons eigen belang als we andere landen helpen, stelt de denktank. "Nu bepaalde lidstaten door het virus zwaarder zijn getroffen dan andere, hebben alle lidstaten belang bij zowel een effectieve bestrijding ervan, ongeacht waar in de EU, als een zo goed mogelijk sociaaleconomisch herstel uit de crisis van elk van de lidstaten."

Voorkom verloren coronageneratie

Er zijn grote zorgen over de verregaande gevolgen van de crisis voor jongeren. Het gevaar van langdurige jeugdwerkloosheid ligt op de loer. Jongeren hebben vaker een flexibel arbeidsconctract of werken als ZZP'er. Diegenen die wel een vast arbeidscontract hebben, verliezen dat sneller vanwege het "last in first out principe".

"Als jongeren een slechte start op de arbeidsmarkt maken, heeft dat negatieve gevolgen voor de rest van hun leven." De denktank roept het kabinet daarom op om bij hun beleid rekening te houden met de gevolgen voor jongeren en die te onderwerpen aan een "generatietoets".

De denktank waarschuwt ook dat een tweede grote uitbraak van het coronavirus desastreus kan zijn voor de economie en zal leiden tot een nog diepere crisis. Wees daarom voorbereid op een nieuwe pandemie, schrijft de denktank, waarbij er moet worden geleerd van de afgelopen tijd.

Bij alle afwegingen moeten naast veiligheid en gezondheidszorg ook "een sterke economische basis, kwaliteit van leven, sociale gevolgen en werkgelegenheidseffecten" worden meegewogen.

Staat: risico van hijgende en zwetende sporters in zaaltje niet onderschatten

wo, 20/05/2020 - 20:15

Het opengooien van sportscholen en fitnesscentra brengt te veel risico's met zich mee. Er is onvoldoende wetenschappelijk inzicht hoe besmettelijk hijgende en zwetende sporters in een afgesloten ruimte zijn door de aerosolen, minuscule druppels die in de lucht zweven.

Dat is reden genoeg voor het besluit van de overheid om de sportscholen voorlopig nog dicht te laten, om niet het risico te lopen op nieuwe coronabrandhaarden. Dit betoogde de landsadvocaat vandaag bij de kortgedingrechter.

Fitnessketen BigGym wil de opening van sportscholen afdwingen via de rechter door een kort geding tegen de Staat. De overheid heeft besloten dat sportscholen tot 1 september gesloten blijven. Buiten sporten kan wel, maar binnen in een afgesloten ruimte niet.

Willekeur?

Bij BigGym, dat 20 sportscholen in het land heeft, hebben ze er naar eigen zeggen alles aan gedaan om de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Onder meer met toestellen op 1,5 meter van elkaar en allerlei schoonmaak- en contactprotocollen.

Volgens de landsadvocaat geven afstandsmaatregelen en protocollen op zich geen recht op opening zoals BigGym betoogt. Van willekeur en disproportioneel handelen van de Staat door bijvoorbeeld binnenzwembaden wel en sportscholen niet te openen, zou geen sprake zijn.

Niet de 1,5 meter is doorslaggevend. "Bij het binnen sporten speelt bij uitstek het risico van de mogelijke verspreiding van het virus via aerosolen omdat de druppelwolken die bij het sporten door hijgen ontstaan zich minder goed kunnen verspreiden. Ook speelt hier de onzekerheid van de rol van ventilatiesystemen in de verspreiding van het virus", aldus de landsadvocaat.

Wachten op advies OMT

De rechter in kort geding heeft besloten nog geen besluit te nemen en de ontwikkelingen van volgende week af te wachten. De Staat is namelijk in overleg met de fitnesssector en heeft advies gevraagd aan het OMT, het Outbreak Management Team.

Dat advies wordt maandag verwacht, dinsdag komt het kabinet met een update van het beleid. Mocht het OMT adviseren dat de sportscholen open kunnen, dan is het kort geding van de baan. Maar als het OMT het kabinet volgt en de sportscholen tot 1 september dicht te houden zal het kort geding worden doorgezet.

Bonden vrezen massaontslagen na schrappen van ontslagboete

wo, 20/05/2020 - 19:14

Vakbond FNV vindt het "niet uit te leggen" dat de ontslagboete uit de NOW-regeling is geschrapt. De grootste bond van het land noemt de stap van het kabinet ondoordacht en contraproductief. FNV roept politieke partijen daarom op geen steun te geven aan de plannen.

De vakbond wijst erop dat het nu eenvoudiger wordt om mensen te ontslaan. "En dat is juist niet wat er nu in Nederland moet gebeuren", zegt FNV-voorzitter Han Busker. "Het kabinet gaf aan de diepe zakken te willen gebruiken om mensen aan het werk te houden en het is heel slecht om daar nu al van af te wijken."

'Subsidie op massaontslag'

"Dit noodpakket is echt nog bedoeld om banen en inkomen overeind te houden, zodat je ook zekerheid aan mensen biedt", zegt Busker in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Ik begrijp werkelijk niet dat je er dan nu al voor kiest om een hele hoop onzekerheid erin te brengen."

Overigens zegt Busker dat hij zijn handtekening wel onder het akkoord had gezet, als de boete op ontslag pas in september was afgeschaft. "Wij waren niet blind voor de argumenten die ook minister Wiebes en Koolmees met ons gedeeld hebben."

Ook vakbond CNV noemt het schrappen van de ontslagboete de verkeerde beslissing. "Alle sluizen richting een recordaantal werklozen staan nu open", zegt voorzitter Piet Fortuin.

De bond zegt te begrijpen dat veel ondernemers het nu moeilijk hebben, "maar dit is een subsidie op massaontslag, een mokerslag voor onze leden". Volgens het CNV is 1 op de 3 werknemers extra bang voor ontslag nu de boete daarop vanaf juni verdwijnt.

Faillissementen

Ook werkgevers zijn niet onverdeeld tevreden met het nieuwe steunpakket. Verbeterpunten zien werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vooral bij steun aan grote bedrijven in door de overheid gesloten sectoren. Die zouden met het nieuwe noodpakket onvoldoende zijn geholpen. Volgens de werkgevers gaan grote bedrijven, waar nu langdurig geen werk is, alsnog failliet.

Beide organisaties juichen het toe dat mkb-bedrijven die nu gesloten zijn in het nieuwe steunpakket een tegemoetkoming krijgen in hun vaste lasten, zoals huur en onderhoudscontracten. "Maar we hebben grote zorgen over de hoogte van de maximale vergoeding van 20.000 euro over drie maanden", zegt Jacco Vonhof van MKB Nederland. "Vooral de wat grotere mkb-bedrijven in de gesloten sectoren als horeca, reissector, evenementen- en recreatiebranche zijn hier onvoldoende mee geholpen".

MKB Nederland en VNO-NCW zijn blij dat nu beter gekeken is naar seizoensgerelateerd omzetverlies. Ook zijn de organisaties tevreden met het extra geld voor omscholing en de hogere opslag voor pensioenpremies.

Timmermans: we moeten de boeren helpen om duurzamer te worden

wo, 20/05/2020 - 16:43

De landbouwsector moet financieel worden geholpen om milieuvriendelijker te worden. Dat zei eurocommissaris Frans Timmermans vandaag bij de presentatie van zijn nieuwe landbouwplannen, 'Van boer tot bord' geheten. "We hebben een collectieve verantwoordelijkheid om de boeren te helpen", aldus de vicevoorzitter van de Europese Commissie.

"Het is niet de schuld van de boeren dat we te veel produceren, het milieu uitputten en teveel pesticiden gebruiken. Dat is een collectieve verantwoordelijkheid en daarom moeten we daar ook als samenleving als geheel wat aan doen."

Timmermans wil niet alleen dat boeren investeren in duurzame landbouw, maar ook dat het landelijk gebied 5G krijgt. "Op die manier kun je aan precisie-landbouw doen, waardoor er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn."

Misoogsten?

De vraag of de landbouw zonder al dat gif kan, of "gewasbeschermingsmiddelen" zoals Bert-Jan Ruissen van de SGP ze noemt, is onzeker. "Krijgen we dan misoogsten en is het ruim baan voor ziekten en plagen?", vraagt hij zich af. Bovendien wil de SGP dat de landbouwproductie de komende tijd minstens gelijk blijft, om alle monden in de Europese Unie te voeden.

Lobbyorganisatie LTO Nederland voegt daar bij monde van Leon Faassen aan toe dat de landbouw niks heeft aan een nieuw pakket regels. "De Europese Commissie lijkt helaas meer te zien in van bovenaf opgelegde verboden, dan in verduurzaming vanuit het boerenerf. Dit slaat de innovatiekracht en ambitie van boeren en tuinders helemaal dood; het is het zoveelste pakket regelgeving dat over ons wordt uitgestort", meent Faassen.

Eurocommissaris Timmermans is echter niet zo bang voor plagen. "Als we minder pesticiden gebruiken en exact weten wat er in ons voedsel zit, dan leven we over tien jaar een stuk gezonder. Het zal onze weerbaarheid in ieder geval verhogen."

Overproductie vlees niet aangepakt

Niet alleen de landbouwlobby is ontevreden. Ook uit milieuhoek klinkt kritiek. Marco Contiero, directeur landbouw van Greenpeace, vindt het een goede zaak dat de Europese Commissie kritische woorden schrijft over de overproductie van vlees en zuivel, maar mist concrete acties.

Als voorbeeld noemt hij de subsidies die de EU verstrekt om de consumptie van vlees te promoten. "Het is een beetje laf om te spreken over een kleinere veestapel zonder concrete maatregelen te nemen."

Dat mist de PvdA ook, zegt europarlementariër Mohammed Chahim. "Er zit een gebrek in het Europese systeem. Als het gaat om vlees en zuivel is er overproductie. En de landbouw is veel te afhankelijk van goedkope arbeidskrachten om de oogsten van het land te halen."

Bovendien werkt het huidige landbouwbeleid vooral in het voordeel van de grote supermarkten, zegt hij. "Door de lage prijzen worden zij rijk van onze boeren."

Facebook gaat concurreren met webwinkels, ziet nieuwe datagoudmijn

wo, 20/05/2020 - 14:51

Facebook wil meeprofiteren van de enorme stijging in de e-commerce. 's Werelds grootste sociale netwerk heeft een nieuwe functie aangekondigd waarmee bedrijven in Facebook en Instagram een virtuele 'etalage' kunnen krijgen, waar gebruikers producten direct kunnen bestellen.

Daarmee opent Facebook de aanval op partijen als Amazon en bol.com. Bedrijven kunnen via de twee socialemedia-apps een eigen catalogus opzetten; die zijn te vinden via de profielen van de bedrijven. Ook kunnen winkeliers vragen van klanten beantwoorden via de chat-apps van Facebook: WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram Direct.

Het gebruik van de functie, die Facebook Shops heet, is voor winkeliers gratis. Wel is het zo dat op het moment dat er gebruik wordt gemaakt van Facebooks eigen afrekenmethode er een commissie van 5 procent wordt gerekend, schrijft de Amerikaanse techsite Recode. Dit begint als een proef in de VS. In Nederland worden gebruikers voorlopig doorgestuurd naar de site van de webwinkel.

Zo gaat de functie er in Instagram uitzien:

Op Instagram zijn producten al los te bekijken. Op profielpagina's is bij sommige bedrijven al een boodschappentas-icoon te zien, wie daarop klikt krijgen een overzicht van producten. Op de productpagina is vervolgens een link te vinden naar de echte webshop.

In gesprek met de Financial Times zegt topman Mark Zuckerberg dat de functie al langer in de maak was en vanwege de enorme vraag naar online bestellingen vanwege de coronacrisis nu naar voren is gehaald. Hij zegt ook dat zijn bedrijf van plan is om de gebruikersdata die dit oplevert, denk aan interesse in producten en verkopen, te gebruiken om advertenties verder te personaliseren. Dat zal Facebook nog waardevoller maken als advertentieplatform, omdat het adverteerders beter zal kunnen koppelen aan relevante doelgroepen. Het platform zal dus meer aan de advertenties gaan verdienen.

De ambitie van Zuckerberg reikt daarnaast verder dan winkels alleen. Hij zegt dat er op lange termijn ook ruimte zal zijn voor restaurants en bezorgdiensten. Daarmee kan Facebook dus ook een concurrent worden voor een partij als Thuisbezorgd.

Klantenbinding

Naast een nieuwe stroom data, is het voor Facebook ook een extra manier om gebruikers en bedrijven aan zich te binden. "Het netwerk wil de complete klantenreis begeleiden", zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing aan de Nyenrode Universiteit. Volgens haar heeft het initiatief "alle potentie om groot te worden". Ook denkt ze dat influencers er gebruik van gaan maken. "Kylie Jenner kan haar lippenstift rechtstreeks aan klanten verkopen in plaats van via een tussenpartij als Amazon of Douglas."

Het betekent dat bedrijven daarnaast een stukje klantencontact moeten opgeven, zeker als het afrekenen ook via de apps gebeurt. Tegelijkertijd kan het een kleinere webwinkel juist een grotere doelgroep bieden.

Wanneer de functie in Nederland beschikbaar komt is nog onbekend; naar verwachting is dat ergens in de komende maanden.

Luizenbestrijders wisten dat ze fipronil verkochten en moeten schade betalen

wo, 20/05/2020 - 13:12

De bedrijven Chickfriend en Chickclean wisten dat de verboden stof fipronil in hun bestrijdingsmiddel zat, maar toch hebben ze het middel verkocht. Ze moeten daarom een schadevergoeding aan kippenboeren betalen, heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

In juli 2017 werd fipronil gevonden in eieren. De stof was door het bedrijf Chickfriend en het zusterbedrijf Chickclean gebruikt in een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis en verspreid in honderden stallen.

Na de ontdekking moesten miljoenen kippen worden geruimd. Ook werden miljoenen eieren vernietigd en kwam de verkoop ervan stil te liggen. De schade voor de pluimveehouderij liep in de tientallen miljoenen euro's.

Schadevergoeding nog vaststellen

Ongeveer 120 pluimveehouders hadden een schadevergoeding geëist van Chickfriend en Chickclean en hun eigenaren.

De rechtbank zegt dat er nu genoeg bewijs is dat de twee bedrijven wisten dat ze fout handelden en daarom moeten ze de boeren een schadevergoeding betalen. De hoogte van die vergoeding wordt in een andere procedure vastgesteld.

Chickfriend en Chickclean hadden op hun beurt de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onvoldoende toezicht zou hebben gehouden op het verbod op fipronilgebruik. Maar de rechtbank wijst hun vordering af, omdat zij opzettelijk een illegaal middel aan kippenboeren hebben verkocht.

De rechtbank in Den Haag bepaalde al eerder dat de NVWA niet heeft gefaald in de fipronilcrisis.

Johnson & Johnson staakt verkoop talkpoeder in VS onder druk van claims

wo, 20/05/2020 - 10:58

Johnson & Johnson stopt in de VS en Canada met de verkoop van talkhoudend babypoeder. Het bedrijf schrijft dat in verband met de coronacrisis veelgevraagde producten voorrang krijgen, maar zegt ook dat de verkoop van het middel is gedaald door de verspreiding van "misinformatie" en een reeks aan rechtszaken.

Duizenden consumenten en nabestaanden van kankerpatiënten hebben het bedrijf aangeklaagd, omdat in het poeder asbest zou zitten. Asbest is kankerverwekkend.

De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelentoezichthouder ontdekte in oktober vorig jaar inderdaad sporen van asbest in het middel. Johnson & Johnson deed daarna zelf ook onderzoek, maar kon niets vinden.

Binnenskamers gehouden

Johnson & Johnson blijft in Noord-Amerika wel babypoeder op basis van maismeel verkopen. Op andere markten blijven zowel talk- als maismeelhoudend babypoeder beschikbaar.

"We blijven ervan overtuigd dat ons babypoeder veilig is", laat het bedrijf weten. Wetenschappelijke studies van medische experts gedurende tientallen jaren zouden dat aantonen.

Verhalen dat het middel asbest bevat, doen al jaren de ronde. Persbureau Reuters schreef in 2018 dat er tussen 1971 en 2000 geregeld kleine hoeveelheden asbest in het poeder werden aangetroffen. Het bedrijf zou daarvan op de hoogte zijn geweest, maar de informatie werd binnenskamers gehouden.

Uitspraak rechtbank Missouri

Een rechtbank in de Amerikaanse staat Missouri veroordeelde het bedrijf in 2018 tot 4,3 miljard euro aan schadevergoedingen en boetes in een zaak die door 22 vrouwen en nabestaanden van vrouwen was aangespannen.

Ze zeiden dat de vrouwen door het gebruik van babypoeder en andere talkpoederproducten van Johnson & Johnson eierstokkanker hadden gekregen. Het bedrijf ging in hoger beroep. Een definitieve uitspraak is er nog niet.

Pagina's