Economisch nieuws | VAPortal van VelzArt

Economisch nieuws

Abonneren op feed Economisch nieuws
NOS Economie
Bijgewerkt: 7 min 9 sec geleden

Opnieuw uitstel maatregelen VS tegen Huawei

58 min 6 sec geleden

Voor de tweede keer stelt de Amerikaanse regering handelsmaatregelen tegen Huawei uit. Dat heeft de minister van Handel, Wilbur Ross, bekendgemaakt. Dit is bedoeld om telecomproviders die met name in plattelandsgebieden werken, te helpen.

Deze partijen werken namelijk met apparatuur van Huawei. De nieuwe uitstelperiode, die opnieuw 90 dagen duurt, moet hen helpen de samenwerking verder af te bouwen. De nieuwe deadline ligt rond 19 november.

Handelsconflict

Het Chinese Huawei is al maanden een speelbal in een groot handelsconflict tussen de VS en China, die daarnaast is vermengd met zorgen die de VS heeft over spionage door de Chinese overheid via Huawei. Het bedrijf heeft altijd tegengesproken dat hier sprake van is en publiekelijk is er nog altijd geen bewijs voor geleverd.

Dit extra uitstel komt tegelijkertijd met de aankondiging dat er nog eens 46 dochterondernemingen van Huawei op de zwarte lijst komen te staan.

Licentie voor zaken doen

Verder hebben een aantal Amerikaanse techbedrijven een verzoek ingediend om een licentie te ontvangen waarmee ze zaken kunnen doen met Huawei. Om welke bedrijven het gaat is onduidelijk, maar het ligt in de lijn der verwachting dat een bedrijf als Google, maker van mobiele besturingssysteem Android, hier bij hoort. Zo'n licentie is nog niet afgegeven.

Eerder deze maand presenteerde Huawei nog zijn eigen 'alternatief' voor Android, mocht het door alle perikelen in de VS geen toegang meer krijgen tot het besturingssysteem van Google. Het bedrijf benadrukte daar zelf direct bij dat het dit eigenlijk niet wil doen.

Netflix-concurrent Disney+ naar VS, Canada én Nederland

1 uur 20 min geleden

Disney+, de aangekondigde streamingdienst van de entertainmentgigant Disney, komt naar Nederland. Dat kondigt het bedrijf aan. Vanaf 12 november gaat Disney de concurrentie met andere streamingdiensten aan in de Verenigde Staten, Canada en dus ook Nederland.

Het is opvallend dat ons land tussen deze twee grote markten staat. Een belangrijke reden daarvoor is dat Nederland een goede digitale infrastructuur heeft, of "tech savvy" is, zoals een woordvoerder van Disney zegt. Een week na de komst in Nederland zal de dienst ook in Australië en Nieuw-Zeeland beschikbaar zijn.

Streamen

Disney-films en -series zullen exclusief te zien zijn voor klanten. Zoals de live-action versie van Lady en de Vagebond. Ook de Star Wars-spinoff The Mandalorian zal te zien zijn bij Disney+.

Onder het massamediabedrijf The Walt Disney Company vallen ook andere grote mediaconcerns als Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en 21st Century Fox. Films en series die bij Disney horen, zoals Star Wars-films, zijn van Netflix gehaald.

Dit voorjaar kondigde Apple de concurrentie met streamingdiensten aan te gaan door Apple TV+ dit najaar te lanceren. Netflix begon daar in 2013 in Nederland mee. Ook HBO, Videoland en Amazon hebben abonnementen om series en films te streamen.

Boete van bijna half miljoen euro voor goksite gericht op Nederland

5 uur 24 min geleden

Online gokbedrijf Unibet heeft een boete van 470.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit. Unibet richtte zich op zijn site expliciet op Nederlandse klanten en dat mag niet. Want het aanbieden van online kansspelen is verboden in Nederland.

Op de site van Unibet was het mogelijk om met het Nederlandse betaalsysteem iDEAL te betalen. Ook was er een Nederlandstalige chatservice en stond Nederland niet in de lijst van landen waarvan inwoners niet mochten spelen. Er werden spellen als roulette, blackjack en poker aangeboden. Ook kon je wedden op wedstrijduitslagen.

Gokverslaving en witwassen

Nu is online gokken nog verboden in Nederland, maar dat gaat veranderen. De Eerste Kamer nam daarvoor in februari een nieuwe wet aan. Door de wetswijziging wordt het aanbod gereguleerd, zegt het kabinet.

Waarschijnlijk kunnen bedrijven vanaf 2021 onder voorwaarden een vergunning krijgen van de Kansspelautoriteit. Ze moeten dan wel maatregelen nemen tegen bijvoorbeeld gokverslaving en witwassen.

Illegale partijen die actief zijn geweest op de Nederlandse markt mogen pas na een afkoelingsperiode een aanvraag indienen bij de Kansspelautoriteit. Die krijgt meer mensen en mogelijkheden om toezicht te houden op het online gokken.

Consumenten geven meer uit aan aflossen hypotheek en leningen

9 uur 23 min geleden

De consumptie tussen 2008 en 2018 bleef achter bij de economische groei. In die periode groeide de economie met 9,3 procent terwijl de consumentenuitgaven groeiden met 4,1 procent, minder dan de helft. Reden: mensen kozen er in die periode voor om hun leningen en hypotheken af te lossen, in plaats van meer te consumeren, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de recessie stortte de huizenmarkt in en kwamen veel hypotheken 'onder water' te staan, waarbij de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van de woning. Aangezet door de crisis en strengere regels zijn consumenten hun hypotheek extra gaan aflossen om hun schuld te verlagen.

In de hypotheekcijfers is dat goed terug te zien. In 2018 lag het verschil tussen nieuwe en afgeloste hypotheken 20 miljard euro lager dan in 2008, terwijl er wel voor een groter bedrag aan hypotheken bij het kadaster werd ingeschreven.

Aan de andere kant hielden de mensen in de crisis meer de hand op de knip en waren ze ook na de crisis voorzichtiger met uitgeven.

Meer salaris

De inkomens zijn in de afgelopen tien jaar twee keer zo hard gestegen als de economie, met 21 procent. Dat was niet zozeer te danken aan loonsverhogingen, maar aan het feit dat meer mensen een baan vonden of meer gingen werken. Er kwam met andere woorden meer salaris binnen.

Een andere reden voor het achterblijven van de consumptie ten opzichte van de groei is de inflatie, de prijsstijgingen. De consumentenprijzen stegen harder dan de gemiddelde prijzen in de economie en consumenten voerden hun consumptie niet op, waardoor ze uit de pas liepen met de groei.

Het CBS heeft ook naar de groei- en consumptiecijfers in de landen om ons heen gekeken en die vergeleken met Nederland. Wat opvalt is dat de particuliere consumptie in Nederland met 60,4 procent van het bbp (bruto binnenlands product) lager ligt dan in bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk, die tussen de 65 en 71 procent zitten.

We willen allemaal stroom, maar kan het netwerk dit nog wel aan?

zo, 18/08/2019 - 18:26

Het wordt de komende jaren een enorme klus om het Nederlandse elektriciteitsnetwerk klaar voor de toekomst te maken. Een toekomst waarin we massaal elektrisch rijden en ook met elektriciteit ons huis verwarmen. En tegelijkertijd die elektriciteit opwekken met allemaal nieuwe wind- en zonneparken.

Want ons huidige stroomnetwerk kan die enorme toename van de vraag en het aanbod van elektriciteit nauwelijks aan. "We staan voor enorme uitdagingen", zegt Matthijs Nieuwenhuis van netbeheerder Enexis. "Overal stijgt de vraag naar energie als uitvloeisel van de verduurzaming. En verduurzaming leidt automatisch tot elektrificatie."

Verdeelstation zwaarder belasten

Nu al moeten netbeheerders steeds vaker alternatieve oplossingen verzinnen om toch iedereen van stroom te voorzien. In Noord-Holland mag nu voor het eerst meer dan de helft van de capaciteit van een verdeelstation gebruikt worden. Normaliter mag dat niet, want die reservecapaciteit wordt altijd bewaard om bijvoorbeeld stroomstoringen of onderhoudswerkzaamheden op te vangen.

Met de bedrijven die die 'reservecapaciteit' gaan gebruiken worden specifieke afspraken gemaakt, vertelt Jelle Wils van Liander. "Ze moeten terugvallen op hun eigen back-upvoorzieningen bij een storing." Bij grote problemen gaat de elektriciteitsvoorziening aan huishoudens namelijk voor.

De regio Amsterdam verbood vorige maand tijdelijk de bouw van nieuwe datacenters, omdat dat echte stroomvreters zijn. De vraag naar stroom groeit er te snel volgens netbeheerder Liander. "Zo'n datacenter is geen kleine jongen wat betreft verbruik", zegt Jelle Wils van Liander. "Het verbruik staat gelijk aan een middelgrote stad als Diemen. Je zet er in no time dus een hele stad aan verbruik bij, ook op plekken waar het netwerk daar niet op ontworpen is".

Te veel aanbod

Niet alleen de grote vraag naar stroom, maar ook het extra aanbod van stroom is een probleem. In Friesland, Groningen, Drenthe en delen van Overijssel is er te weinig plek op het netwerk om nieuwe zonneparken aan te sluiten. Het bouwen van dit soort parken is daar populair door de goedkope grond. Ook installeren steeds meer huishoudens en bedrijven zonnepanelen op hun dak.

"De toename van zonne-energie heeft ervoor gezorgd dat de capaciteit van het net binnen twee jaar net zo snel moet groeien als in de dertig jaar daarvoor", zegt Matthijs Nieuwenhuis van Enexis. "In Drenthe wonen ook relatief weinig mensen. Er was daar minder energie nodig, dus zijn er dunnere kabels aangelegd. Juist daar worden nu veel wind- en zonneparken aangelegd en moeten die dunne kabels een veel grotere energietoevoer verwerken."

Nieuw verdeelstation: acht jaar

"In 2030 willen we met elkaar 49 procent minder CO2 uitstoten. Dat betekent heel veel zon- en windparken op plekken waar het net niet het dikst is. De infrastructuur moet dan twee tot vijf keer zo zwaar worden. Als je weet dat een verdeelstation bouwen acht jaar kan duren, dan is het al bijna 2030. We moeten die procedures dus echt versnellen", aldus Daan Schut van Liander.

Maar waarom worden er dan niet gewoon snel meer verdeelstations gebouwd? Zo makkelijk gaat dat niet. In de gemeente Haarlemmermeer bijvoorbeeld zoekt Liander al vier jaar naar een geschikte locatie. "Een verdeelstation is een aantal voetbalvelden groot", zegt Jelle Wils van Liander. "Het probleem is, niemand wil een verdeelstation aan de rand van zijn woonwijk, of in zijn achtertuin."

En nu?

Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de huidige wet- en regelgeving niet ontworpen is op de schaarste die er nu is op ons elektriciteitsnetwerk. Ook Netbeheer Nederland, de overkoepelende organisatie van netbeheerders, vindt dat er meer ruimte moet komen in de wet voor alternatieve oplossingen om de energietransitie mogelijk te maken.

Daarom zijn er plannen om de Energiewet aan te passen, zodat netbeheerders flexibeler om kunnen gaan met het netwerk. Zo krijgen netbeheerders waarschijnlijk meer ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren met de reservecapaciteit, zoals bij dat ene verdeelstation in Noord-Holland.

Rugpijn als verdienmodel: miljoenen patiënten doelwit op social media

zo, 18/08/2019 - 09:08

Zit je onderuitgezakt? Toevallig ook weleens een pijnlijke of stijve rug? Dan ben je niet alleen en bovendien ben je dan de ideale doelgroep voor een rugsteun. Het is zelfs goed mogelijk dat je op Instagram of Facebook al een advertentie hebt gezien van zo'n brace, die pijnklachten zou laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar let op, zeggen experts, dat is een loze belofte.

Alleen al in Nederland hebben miljoenen mensen last van pijn in hun nek of rug. Dik twee miljoen mensen gaan er jaarlijks voor langs de huisarts, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Rond de anderhalf miljoen mensen bezoeken jaarlijks een fysiotherapeut vanwege nek- of rugpijn. En dit soort klachten neemt al jaren toe.

Het lastige van rugpijn is dat lang niet altijd een duidelijke, eenduidige oorzaak is aan te wijzen. Het kan te maken hebben met allerlei vormen van schade aan gewrichten en spieren, maar veel vaker zijn klachten niet te herleiden naar tastbare of zichtbare problemen. Ook overbelasting, stress en vermoeidheid hebben invloed. Dat geldt nog meer voor langdurige klachten.

Geen pasklare oplossing

Waar de medische wetenschap nauwelijks een oplossing heeft voor chronische rugpijn, verkopen bedrijven talloze hulpmiddelen die beloven je houding te verbeteren en pijn te verlichten. De prijzen variëren van 20 tot zo'n 90 euro.

De hulpmiddelen bestaan meestal uit elastische banden die de schouders naar achter trekken of de onderrug ondersteunen. De technieken zijn al jaren in omloop, maar worden op sociale media gericht in de markt gezet door bedrijven met namen als Primate Posture, Flexposture, Get Better Back, Myposture en Goede Houding.

"Deze bedrijven kijken naar welk menselijk ongemak veel voorkomt en verzinnen daar een product bij", zegt Ria Nijhuis-Van der Sanden, emeritus hoogleraar paramedische wetenschappen van de Radboud Universiteit en onder meer gespecialiseerd in fysiotherapie en ergotherapie. Zij hamert erop dat de oorzaak van chronische rugpijn vaak onbekend is en vindt het kwalijk dat hulpmiddelen worden aangeprezen als pasklare oplossing.

Op social media komen wel meer reclames voor bijzondere hulpmiddelen voorbij:

"Met halfbakken logica worden mensen aangesproken op hun klachten", zegt Nijhuis-Van der Sanden. De stelling dat steun leidt tot een betere houding en een betere houding tot minder klachten en pijn, klinkt misschien logisch, maar is dat volgens haar niet.

"Want een gezond mens met pijn, past zelf zijn houding aan. Niet het krom zitten is het probleem, het gaat om overbelasting. En dat voorkom je alleen door veel te bewegen en regelmatig een andere houding aan te nemen. Daar helpen deze producten niet bij."

Dokter Google

De emeritus hoogleraar is bang dat veel mensen te weinig kennis hebben om door de onzin heen te prikken. Een vrees die wordt bevestigd door de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten (NVVR). Daar komen wekelijks vragen binnen over dit het nut van hulpmiddelen. Voorzitter Leen Voogt adviseert patiënten altijd een arts te raadplegen. "Ik zeg altijd: vertrouw niet te veel op dokter Google."

Hoogleraar orthopedie Rob Nelissen van het LUMC beaamt dat de aangeboden steunmiddelen weinig uithalen, maar ziet er geen gevaar in. "Het zou mooi zijn als iemand een oplossing heeft voor een van de meest voorkomende klachten in de westerse wereld. Dat lijkt dit niet, maar als mensen zich beter voelen, al dan niet vanwege een placebo-effect, why not."

Hoe een exoskelet jou naar je pensioen helpt

za, 17/08/2019 - 09:00

Wat als je de hele dag met een zware boor boven je hoofd moet werken? Patrick, die technicus is bij luchtvaartmaatschappij Transavia, ontkomt er niet aan in zijn werk. Bijvoorbeeld als hij de vleugel van een toestel moet inspecteren en vervolgens reparaties moet uitvoeren. Maar lichamelijk is het werk niet lang vol te houden.

En zo zijn er meer zware beroepen waarbij bijvoorbeeld langdurig dezelfde bewegingen moeten worden gemaakt, of zware voorwerpen worden getild. Met behulp van technologische vernieuwing kunnen hulpmiddelen ontwikkeld worden, die dat werk draaglijker maken. Sterker: die technologie is er nu al. Onze econoom Mathijs Bouman trok zelf een zogeheten exoskelet aan om het te ervaren.

Bekijk hieronder deel 1 van ons tweeluik over hoe techniek helpt bij je werk.

Waarom er 15.000 goudstaven onder De Nederlandsche Bank liggen

za, 17/08/2019 - 08:25

Het glimt, zal nooit roesten en is vooral zeldzaam: goud. De prijs van dit edelmetaal is in zes jaar tijd niet zo hoog geweest.

In de eerste zes maanden van dit jaar kochten centrale banken voor enorme bedragen aan goud. In totaal voor 15,7 miljard dollar, blijkt uit data van de World Gold Council.

Met geopolitieke spanningen in het achterhoofd, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China, vullen landen hun goudkluizen.

Ook Nederland heeft een aanzienlijke goudvoorraad; vergeleken met andere landen staat deze voorraad op plaats tien in de wereld. De totale waarde: 26 miljard euro.

In deze video leggen we je uit waarom Nederland al dat goud heeft:

Het Nederlandse goud ligt strategisch verspreid over de wereld: in de VS, Canada en Engeland. Maar ook in eigen land liggen 15.000 staven goud, in een zwaarbeveiligde kluis onder De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam.

Voorlopig, want binnenkort start de bouw van een Nederlands Fort Knox. Of zoals de bank het zelf noemt: het DNB Cashcentrum. Dat komt in de gemeente Zeist. Het biedt opslag voor zowel het goud als de Nederlandse cashvoorraad. De verhuizing zal, als alles volgens schema loopt, in 2022 plaatsvinden.

Waarom krapte op de arbeidsmarkt (nu nog) gunstig is voor werkzoekenden

za, 17/08/2019 - 06:44

Een krappe arbeidsmarkt, lage werkloosheid en een economie die in ieder geval voorlopig lekker door dieselt. Het ging deze week veel over de economie. En daarmee over de arbeidsmarkt. Want we bereikten een record: er zijn nu gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen, zegt het CBS. Daarmee is de spanning op de arbeidsmarkt opgelopen naar een nieuw hoogtepunt.

Opmerkelijk, zegt Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het economisch bureau van ABN Amro. "Dat er bijna evenveel vacatures als werklozen zijn, is een zeldzame situatie. Het is ook opmerkelijk dat de economische groei duidelijk vertraagt, terwijl de werkgelegenheid alsmaar doorgroeit. Voor economen is dit een puzzel."

Nadelen

Maar voor wie pakt dat nou gunstig uit, zo'n krappe of gespannen markt? In eerste instantie: voor werkzoekenden. Een krappe arbeidsmarkt klinkt namelijk alsof het dringen is voor een baan, maar het betekent juist dat er meer banen zijn dan mensen. Dat is dus goed nieuws voor werkzoekenden, die daardoor meer kans hebben op betaald werk.

Voor werkgevers, die in steeds meer sectoren schreeuwen om geschikt personeel, pakt de krapte op de arbeidsmarkt dus negatief uit. Maar de krapte op de arbeidsmarkt kent op den duur ook zijn nadelen voor de hele economie en daarmee ook werknemers.

Hoe dat precies zit en waar je rekening mee moet houden bij het vinden van een baan, zie je in deze video:

Hoe hard raken de demonstraties de economie in Hongkong?

vr, 16/08/2019 - 19:40

De cijfers van de Hongkongse economie naderen het rood. De massale protesten waarvan de stad nu voor het elfde weekend op rij het toneel is, raken de bedrijvigheid. Investeerders, ondernemers en economen houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten: raakt Hongkong in een recessie?

Betogers voeren actie tegen de invloed van China op Hongkong. De stad wordt bestuurd onder het principe "een land, twee systemen", waardoor Hongkong een zekere vrijheid en autonomie geniet. Maar volgens de demonstranten neemt dat af en neemt de autoritaire invloed van China steeds meer toe in Hongkong, dat een van de belangrijkste economische centra van Azië is.

Op dit moment zijn er Chinese paramilitaire oefeningen aan de Hongkongse grens. China wil geen oproer in de stad, omdat het de almacht van de leider Xi Jinping aantast. Maar ingrijpen doet China vooralsnog niet: dat zou ook enorme financiële schade veroorzaken.

Vliegveld stilgelegd

China en de Hongkongse leider Carrie Lam waarschuwen al langer voor de economische schade die de demonstraties tot gevolg kunnen hebben. Protesten leggen de stad bijna stil: wegen worden afgesloten, winkels sluiten het hele weekend vanwege gewelddadige confrontaties tussen de politie en betogers en deze week werd zelfs het vliegveld van Hongkong twee dagen stilgelegd.

Vandaag werd bekend dat de Hongkongse economie in het tweede kwartaal licht kromp ten opzichte van het vorige kwartaal. Dat was erger dan verwacht, de economie stond er niet meer zo slecht voor sinds maart 2009, na de kredietcrisis. Maar de rode cijfers komen niet alleen door de protesten: ook de handelsoorlog tussen de VS en China veroorzaakt schade.

Om de economische pijn te verzachten, maakten de autoriteiten vandaag bekend dat er hoge subsidies komen. 19,1 miljard Hongkongse dollar gaat naar bedrijven en huishoudens, dat komt neer op ongeveer 2,2 miljard euro.

Of die subsidies de stad voor een verdere economische krimp zullen behoeden, is nog de vraag. "Op de korte termijn gaat het niet goed met de Hongkongse economie", zegt Björn Giesbergen, econoom bij de Rabobank en gespecialiseerd in Azië. "De kans dat ze in een recessie belanden is heel groot."

Er is nog geen sprake van een recessie in Hongkong. Dat is pas het geval als de groei twee kwartalen op rij negatief is. Nu is dat alleen nog in het vorige kwartaal. Maar nu, midden in het daaropvolgende kwartaal en gezien de massale protesten, is het zeer waarschijnlijk dat de economie in deze maanden niet zal groeien. Daar zijn alleen nog geen gegevens van.

Wel zijn er data van de Inkoop Managers Index van Hongkong, een indicator voor bedrijfsactiviteiten. Die is op dit moment het laagst sinds maart 2009.

Ook op de lange termijn ziet het er niet goed uit voor Hongkong, volgens Giesbergen. "Als deze politieke onrust nog langer duurt, wordt het steeds minder interessant voor bedrijven om zich daar te vestigen of te investeren."

Chinese invloed

Maar hoewel de Chinese overheid de demonstranten verantwoordelijk houdt voor de economische onrust, heeft China daar zelf wellicht ook een aandeel in. Het economische succes van Hongkong is mede te danken aan de vrijheid die de stad heeft ten opzichte van China. Hongkong heeft geen democratie, maar wel een sterkere rechtsstaat dan het vasteland van China. En de Hongkongse dollar geniet meer economische vrijheid dan de Chinese yuan.

"Daarom is Hongkong heel aantrekkelijk om je te vestigen als bedrijf", zegt Giesbergen. "Maar als de stad onder steeds grotere invloed komt van China, dan kan dat afnemen. Dan kun je misschien net zo goed in Shenzen of Shanghai gaan zitten."

Niet alles draait om economie

Ook is het belangrijk wat de Verenigde Staten gaan doen in de handelsoorlog met China. Op dit moment gelden de Amerikaanse importtarieven niet voor Hongkong, terwijl ze wel voor de rest van China gelden en die economie hard raken. De Amerikanen dreigen de importtarieven ook voor Hongkong in te stellen als China te ver gaat.

Bovendien is het voor demonstranten niet echt belangrijk of er een groeicijfer van min zoveel procent is, denkt Giesbergen. "Zij komen op voor hun vrijheid, voor democratie en hun rechten. Dat is op dit moment voor hen veel belangrijker dan of ze in een recessie komen", zegt de econoom. "Niet alles in het leven draait om economie."

Hoe zat het ook alweer met de protesten in Hongkong? In deze video wordt uitgelegd waarom de relatie tussen Hongkong en China onder hoogspanning staat:

Noodlijdend payrollbedrijf krijgt uitstel van betaling

vr, 16/08/2019 - 19:24

TCP Solutions, het payrollbedrijf verantwoordelijk voor de flexwerkers van ING, heeft uitstel van betaling gekregen.

Gisteren werd bekend dat het bedrijf niet langer in staat is om de payrollers van ING uit te betalen. De problemen bij TCP Solutions zijn ontstaan doordat een kredietverstrekker zich heeft teruggetrokken. Volgens TCP Solutions gaat het om een onverwacht vertrek van de kredietverstrekker uit de hele Europese markt.

Wat het uitstel van betaling voor de payrollers zal betekenen is nog niet duidelijk. TCP Solutions zegt in de loop van volgende week contact op te nemen met de schuldeisers. ING laat weten niks over de situatie te kunnen zeggen, omdat de bank nog in gesprek is met TCP Solutions.

Volgens het FD gaat het om miljoenen aan onbetaalde rekeningen. Het is niet duidelijk wie voor de kosten van de payrollers zal opdraaien, mocht het payrollbedrijf failliet gaan. Na een uitstel van betaling volgt in veel gevallen een faillissement.

Grootste windmolen ter wereld komt in Rotterdamse haven

vr, 16/08/2019 - 17:15

De grootste en krachtigste windmolen van de wereld komt proefdraaien op de Rotterdamse Maasvlakte. Komende week wordt de zogenoemde Haliade X op een bedrijfsterrein in elkaar gezet. Deze windmolen is de eerste stap richting nog grotere windmolens in de toekomst.

De Haliade X is het nieuwe stokpaardje van de industriële multinational General Electric (GE). De molen is 260 meter hoog en daarmee bijna even groot als de Eiffeltoren. De wieken hebben elk een lengte van 107 meter en daarmee kan, als het hard genoeg waait, energie worden opgewekt voor zo'n 16.000 woningen. Ter vergelijking: het langste blad is op dit moment 88 meter.

Hier moet de windmolen komen:

De windmolen blijft ruim 4 jaar op het terrein van palenbouwer Sif staan. Maar deze windmolen is niet bedoeld voor op het land. Uiteindelijk is het de bedoeling dat dit model windmolens op zee wordt geplaatst.

Op zee waait het over het algemeen vaker en harder waardoor de windmolens nog meer energie kunnen opwekken dan op het land. De wieken van deze molen moeten ook kunnen draaien als het wat minder waait. De fabrikant verwacht dat de Haliade X 45 procent meer energie opwekt dan de huidige krachtigste windmolen.

Groot groter grootst

De windmolen zal de komende jaren uitvoerig door TNO worden getest. Met behulp van het onderzoek hoopt TNO dat er in de toekomst dankzij de nieuwe berekeningen nog grotere en krachtigere windmolens gebouwd kunnen worden.

Want grotere windmolens zorgen voor lagere kosten per kilowattuur dan kleinere windmolens. "Tien jaar geleden zou deze molen niet mogelijk zijn geweest. Zowel technologisch als financieel niet. Maar door de technologische ontwikkeling zijn we nu in staat deze molen wel te produceren", zegt Vincent Schellings, windmolendeskundige bij GE. Ook hij verwacht dat de de windmolens in de toekomst alleen nog maar groter zullen worden.

Zo groot zijn de windmolens door de tijd heen geworden:

Door het bouwen van krachtigere windmolens kan één windmolen veel meer energie opwekken. Dat is volgens Peter Eecen, windmolendeskundige bij TNO, hard nodig. "Op dit moment wordt er 1 gigawatt aan windenergie opgewekt in Nederland. In 2050 moet dat zo'n 50 tot 70 gigawatt zijn." Het bouwen van krachtigere en grotere windmolens is, volgens Eecen, dan ook heel belangrijk voor het behalen van de klimaatdoeleinden.

Niet groter maar slimmer

Ook Gerard van Bussel, windmolendeskundige aan de TU Delft ziet voordelen van de steeds grotere en krachtigere windmolens. "Het kost minder geld om op zee de fundering te maken van 1 grote windmolen dan van 2 kleinere."

Maar hij plaatst ook kanttekeningen bij de alsmaar groter wordende windmolens. De TU Delft doet onderzoek naar allerlei verschillende modellen windmolens en Van Bussel denkt dat de windmolen van de toekomst er dan ook anders uit gaat zien dan de huidige modellen.

Maar volgens Van Bussel is er vanuit grote investeerders nog maar weinig interesse. "De Haliade X laat zien dat de industrie zich vast heeft gepind aan schaal maar het zou beter zijn als ze ook durven te kijken naar meer slimmere en goedkopere modellen," zegt Van Bussel.

Topman Hongkongse vliegmaatschappij Cathay Pacific stapt op

vr, 16/08/2019 - 13:48

De topman van de Hongkongse luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific is opgestapt. In een verklaring over het aftreden van Rupert Hogg spreekt het bedrijf over "gevoelige tijden" waarin nieuw leiderschap "het vertrouwen moet herstellen".

Het vertrek van topman Hogg komt in een tijd van crisis in Hongkong, waar al ruim twee maanden gedemonstreerd wordt tegen de in de ogen van de demonstranten toenemende invloed van China.

In 1997 werd de voormalig Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Daarbij werd afgesproken dat de regio een bijzondere status kreeg, met eigen wetten en een eigen politiek systeem.

Deze week werden vanwege de protesten twee dagen op rij alle vluchten op de internationale luchthaven van Hongkong geannuleerd. Cathay Pacific staat onder druk van Peking, omdat het bedrijf niet genoeg maatregelen zou nemen tegen personeel dat deelneemt aan die demonstraties.

Nauwe band met China

Dat bezorgde de vliegmaatschappij flink wat imagoschade, vooral in China. Ook begonnen Chinese staatsbedrijven vorige week een boycot tegen Cathay en kreeg het bedrijf een berisping van de Chinese luchtvaartautoriteit.

Cathay is nauw verbonden met China. De Chinese staatsluchtvaartmaatschappij Air China is voor 30 procent eigenaar van de maatschappij. Daarnaast gaan bijna alle Cathay-vluchten door Chinees luchtruim, zoals de vluchten van en naar Europa.

Cathay-topman Hogg wordt vervangen door Augustus Tang, die eerder leidinggevende was bij Cathay-moederbedrijf Swire Pacific.

Hoe zit het ook al weer met de protesten in Hongkong? We leggen het uit in deze video:

Middeninkomens helpen? Dit zijn de opties van het kabinet

vr, 16/08/2019 - 09:00

Premier Rutte zei eerder al dat de lonen omhoog moeten. Ook Klaas Dijkhoff, voorzitter van de grootste coalitiepartij VVD, schreef in maart dat zijn partij de middeninkomens moet steunen. Bij die middeninkomens gaat het om huishoudens die bruto pakweg tussen de 30.000 en 65.000 euro verdienen. Dat betreft ongeveer acht op de tien huishoudens in Nederland.

In september presenteert de coalitie een nieuwe begroting. Wat kan het kabinet doen om de middeninkomens tegemoet te komen?

Econoom Mathijs Bouman zet de opties van het kabinet op een rij:

Aantal kindondernemers blijft stijgen: 'Hoef ik geen krantenwijk te lopen'

do, 15/08/2019 - 19:16

Het aantal kinderen tussen de 10 en 14 jaar met een eigen bedrijf is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel die het Jeugdjournaal heeft opgevraagd.

In 2018 stonden 68 kinderen ingeschreven bij de KvK, halverwege 2019 waren dat er al 121. Meer dan de helft van deze kinderen begon een onderneming in de detailhandel. Daarna volgen cultuur, sport en recreatie en zakelijke diensten.

Steeds meer kinderen beginnen dus een eigen bedrijf. In de afgelopen vijf jaar is het aantal kinderen met een onderneming zelfs verviervoudigd. Waar komt die ondernemersdrang vandaan bij kinderen?

Volgens de KvK komt dat vooral doordat er op zowel basisscholen als middelbare scholen vaker over ondernemen wordt gesproken. "Daarin liep Nederland heel erg achter", zegt adviseur Angèle Magré. "Maar er is steeds meer aandacht voor en dan zie je ook sneller kansen."

Officiële bedrijven staan ingeschreven bij de KvK, maar het totaal aantal bedrijfjes ligt volgens Magré veel hoger. Veel kinderen beginnen een klein handeltje op Instagram bijvoorbeeld. "Een account waarop je sieraden verkoopt, is zo gemaakt."

Jongeren worden geïnspireerd door vloggers en grote dj's, maar ook door hun ouders. "We zien een veranderende arbeidsmarkt, er zijn veel meer zzp'ers. Veel kinderen krijgen dat van huis uit mee."

De 11-jarige Amber is een van die jonge ondernemers. Sinds twee jaar heeft ze haar eigen bedrijfje in het bedrukken van T-shirts, tassen, rompertjes en pepernoot-zakjes. "Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby", zegt Amber. "Ik begon met adverteren op Facebook en Instagram. Maar toen ik ineens heel veel aanvragen kreeg, heb ik een website laten maken."

In haar slaapkamer heeft Amber apparaten staan waarmee ze voorwerpen kan bedrukken. "Die hebben mijn ouders aangeschaft, maar inmiddels heb ik de investering terugbetaald. Al het geld dat ik nu verdien stop ik weer in mijn bedrijf. Of ik zet het op een spaarrekening."

In deze video legt Amber uit wat ze precies doet met haar bedrijfje:

Amber zit nog op de basisschool, maar voorlopig heeft ze naast het afspreken met vriendinnen genoeg tijd voor haar bedrijfje. Ambers moeder helpt haar ook vaak. "Met moeilijke dingen als Belastingaangifte. Maar ook met het verwerken van de bestellingen."

Al met al houdt Amber er maandelijks een mooi zakcentje aan over. "Ik denk zo'n honderd euro per maand? Ik weet niet wat andere 11-jarigen verdienen, maar voor mij is dat helemaal prima. Dan hoef ik in ieder geval niet buiten een krantenwijk te lopen."

Tips

Voor andere leeftijdsgenoten heeft de jonge ondernemer nog wel wat tips: "Doe iets wat je leuk vindt. Als het voor mij niet leuk meer is, kap ik er ook mee."

En kies iets wat dicht bij je ligt, zegt ze: "Ik kan me voorstellen dat niet iedereen T-shirts wil gaan maken, maar misschien armbandjes of zo."

Rabobank tobt met de spaarrente: hoe laag kan en moet het nog?

do, 15/08/2019 - 16:23

De Rabobank tobt met de spaarrente, net als de andere grootbanken. De lage marktrente en de renteboete die banken moeten betalen voor overtollig geld heeft de spaarrente de afgelopen drie jaar naar bijna nul gedrukt.

Nu de Europese Centrale Bank (ECB) de rente waarschijnlijk nog verder zal verlagen komt de nul procent in zicht. Of misschien zelfs een negatieve rente: spaarders die geld moeten betalen voor hun spaargeld.

Onder nul, dus negatieve rente, is een enorme drempel. Het feit dat je de bank moet betalen voor het bewaren van je spaargeld, waar de bank gebruik van maakt voor het uitlenen van kredieten en hypotheken, is eigenlijk een brug te ver.

Absoluut dieptepunt

"Zeer onwenselijk", vindt Rabobank-topman Wiebe Draijer "Ik zie dat niet gebeuren voor gewone klanten, maar je kunt het niet garanderen, gezien het extreme beleid van de ECB. Je weet ook niet wat het teweeg brengt en met spaarders en hun geld doet. We zullen ons met alles wat we hebben inzetten om dat te voorkomen."

De drie grootste banken Rabobank, ING en ABN Amro hebben omwille van de bijwerkingen van de lage rente forse kritiek op het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De lagerentepolitiek werkt steeds meer averechts. Het helpt de economie niet meer en schaadt steeds meer banken en pensioenfondsen. ECB, houd er mee op, luidt de boodschap van de bankiers.

De spaarrente van de grootbanken is gezakt naar een absoluut dieptepunt en nagenoeg nul. ING verlaagde deze week de rente van 0,03 naar 0,02 procent, net zoveel als ABN Amro. Bij de Rabobank kun je als spaarder nog rekenen op 0,03 procent. Bij SNS bank staat de rente nog op 0,07 procent. De kleinere Triodosbank heeft in april 2017 de spaarrente al op nul procent gezet.

Symbolische vergoeding

De minimale spaarrente is eigenlijk alleen nog een symbolische vergoeding, want sparen levert bijna niets meer op. Op 1000 euro spaargeld beur je 0,20 of 0,30 eurocent. Bovendien is de inflatie vele malen hoger waardoor van de spaarrente helemaal niets overblijft. Als de rente naar nul procent gaat verandert er dus eigenlijk niks.

De Rabobank presenteerde vandaag de halfjaarcijfers. De bank boekte 1,2 miljard euro winst, een derde minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. De bank heeft meer geld opzij moeten zetten voor mogelijke verliezen op kredieten.

Grootste pensioenfondsen zakken onder kritieke grens, korting dreigt

do, 15/08/2019 - 15:02

ABP en Zorg & Welzijn stevenen af op kortingen van de pensioenen. De dekkingsgraad van de twee grootste pensioenfondsen is in de maand juli onder de kritische grens van 95 procent gezakt. Als ABP en Zorg & Welzijn niet voor eind december boven die grens komen zal er volgend jaar gekort worden op de pensioenen van zorgmedewerkers, ambtenaren en leraren. Bij de twee pensioenfondsen zijn 5,8 miljoen mensen aangesloten.

De dekkingsgraad van het ABP zakte in juli door de tegenvallende beleggingsresultaten en de steeds verder dalende rente naar 93,9 procent, die van Zorg en Welzijn naar 94,8 procent. De kritische dekkingsgrens van 95 procent houdt in dat er voor elke 100 euro aan pensioenverplichtingen er minstens 95 euro in kas is. Dat is volgens de regels te weinig, maar nog geen noodzaak tot korten op voorwaarde dat er een herstelprogramma is.

Twee andere grote pensioenfondsen, PME en PMT in de metaal- en elektro-industrie, verkeerden al langer in de gevarenzone. Ook zij zagen hun dekkingsgraad verder dalen. Omdat zij al in een herstelprogramma zitten moeten zij eind december boven de 100 procent staan.

Behoorlijke verliezen

Maar de hoop op herstel slinkt met dag. De financiële markten zijn in augustus verder geërodeerd. Aandelenbeurzen hebben behoorlijke verliezen geleden en de rente is tot een nieuw dieptepunt gezakt. Volgens pensioenonderzoeker Aon is korten dan ook zo goed als onvermijdelijk voor zo'n 8 miljoen pensioenen.

Het korten of verlagen van de pensioenuitkering raakt zowel gepensioneerden als werkenden. De gepensioneerden direct omdat ze minder pensioen krijgen. Werkenden die nog bezig zijn met hun pensioenopbouw, bouwen door het korten minder pensioen op.

Flexwerkers ING krijgen niet betaald door betalingsprobleem payrollbedrijf

do, 15/08/2019 - 10:10

Honderden flexwerkers die bij ING werken, wachten nog op hun geld van juni. Het Financieele Dagblad schrijft dat het probleem ligt bij het payrollbedrijf die de betalingen moet doen. ING zegt de betalingen voor de maand juni aan dit bedrijf, TCP Solutions, te hebben gedaan.

De problemen bij TCP Solutions zijn volgens het FD ontstaan doordat een kredietverstrekker zich na een "hoogoplopend conflict" heeft teruggetrokken. In de krant zegt het bedrijf koortsachtig te werken aan het vinden van een alternatieve financier. TCP Solutions was verder niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens ING is dit "een hele vervelende situatie voor de betreffende externe medewerkers en leveranciers". De bank zegt hard te werken om hen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven. Omdat er nog gesprekken lopen, geeft de bank nog geen uitsluitsel over hoe dit probleem wordt opgelost. Ook over facturen uit de maand juli is onzekerheid.

Risico

Payrollbedrijven als TCP Solutions nemen de administratie en de juridische risico's rond het inhuren van personeel uit handen van hun opdrachtgevers. Geregeld zoeken en selecteren ze ook kandidaten.

De sector staat volgens het FD bekend om de flinterdunne marges. Als een bedrijf failliet gaat, is het de vraag of uitstaande facturen van kandidaten betaald worden. Er is geen voorrang op andere schuldeisers.

'De vaart gaat eruit': verwachte groei slechts 1,4 procent

do, 15/08/2019 - 07:24

De economie in Nederland groeit volgend jaar met 1,4 procent, dat is 0,4 procent minder dan in 2019. De werkloosheid bereikt dit jaar zijn laagste punt, en blijft in 2020 nog steeds uitzonderlijk laag. De koopkracht ontwikkelt zich positief door de stijging van de lonen en in iets mindere mate door beleidsmaatregelen.

De cijfers komen uit de augustusraming 2020 van het Centraal Planbureau. Deze raming is belangrijk voor het kabinet voor de afrondende besluitvorming over de begroting 2020.

In maart van dit jaar ging het CPB nog uit van een economische groei volgend jaar met 1,5 procent. Volgens Laura van Geest, directeur van het CPB, ligt het omslagpunt van de conjunctuur achter ons. "De vaart gaat eruit", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

"De werkloosheid blijft laag, maar de groei van de werkgelegenheid vlakt flink af, zeker in de marktsector. Onze economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt door ontwikkelingen in het buitenland."

'Gure wind'

Van Geest heeft het over 'een gure wind'. "Wij zijn een exportland, maar willen wij profiteren van die uitvoer, dan moet de wereldhandel natuurlijk wel groeien. En die groei ontwikkelt zich minder florissant dan in het verleden."

Ondernemers zijn onzeker over de toekomst. "En dat is niet zo vreemd als je alle berichten hoort over de handelsoorlog tussen de VS en China, de dreigende harde brexit én de zorgelijke ontwikkelingen van de politiek in Italië."

Met die iets lagere economische groeicijfers doet Nederland het nog altijd veel beter dan bijvoorbeeld Duitsland en Engeland, die eerder deze week een economische krimp publiceerden van respectievelijk 0,1 en 0,2 procent.

Koopkracht

De koopkracht in ons land stijgt volgend jaar naar verwachting met gemiddeld 1,2 procent, precies evenveel als in 2019. Van Geest: "Voor dit jaar kun je dat al zien in de afgesloten cao's en volgend jaar wordt de inflatie aanzienlijk minder dan dit jaar omdat we dit jaar natuurlijk een btw-verhoging hadden."

De CPB-cijfers vormen de basis waarmee het kabinet de begroting van komend jaar gaat maken. "Ze moeten bepalen waar ze precies het geld aan uit gaan geven", zegt politiek verslaggever van de NOS, Lars Geerts. "De cijfers vallen in de lijn der verwachtingen. Ik vermoed dat politici vooral denken: nou, het had erger gekund."

Overschot begroting

Gaan de vier coalitiepartijen nu de portemonnee trekken? Volgens Geerts is die roep er al jaren. "Nederland heeft al jaren een flink overschot op de begroting. En de roep is: wat gaan jullie doen met al dat geld dat jullie oppotten?"

Het kabinet heeft tot nu toe vooral de staatsschuld ermee afgelost. Maar uit het kabinet hoor je volgens Geerts toch de reactie: "Ja, we kunnen nu niet opeens zomaar flink de portemonnee trekken voor allerlei zaken. Wat ze wèl willen doen, is de middengroepen tegemoet komen."

"Er is veel geklaagd dat mensen met een modaal inkomen - zeg tussen de 30.000 en 60.000 euro bruto - nog weinig hebben gemerkt van het feit dat het economisch beter gaat. Dus de belastingen voor die mensen zouden iets omlaag moeten. Dat wordt waarschijnlijk de inzet van in ieder geval drie van de vier coalitiepartijen."

Trump: eerst humane oplossing Hongkong, dan pas handelsdeal met China

do, 15/08/2019 - 03:43

De Amerikaanse president Trump zegt dat hij pas een nieuw handelsakkoord wil sluiten met China, als dat land de spanning in Hongkong op een nette manier heeft opgelost. "China wil natuurlijk een deal sluiten. Laat ze eerst een humane oplossing voor Hongkong vinden", schrijft hij op Twitter.

Trump doet ook een oproep aan de Chinese president Xi, die hij "een groot leider" noemt. "Ik twijfel er niet aan dat hij het probleem snel en humaan wil oplossen. Hij kan dat voor elkaar krijgen", aldus Trump.

Democratische en Republikeinse Congresleden hadden Trump eerder opgeroepen om zich harder op te stellen richting China. Ze vrezen dat Peking zal ingrijpen vanwege de protesten in Hongkong.

De protesten duren inmiddels tien weken. Het begon met verzet tegen een wet waardoor mensen makkelijker aan China kunnen worden uitgeleverd. Inmiddels richten de demonstranten zich tegen de toenemende Chinese invloed in Hongkong in het algemeen.

Ook uit andere landen neemt de druk op China toe. De Duitse bondskanselier Merkel riep gisteravond op tot een vreedzame oplossing. "Alles moet worden gedaan om geweld te voorkomen. Via gesprekken moeten mogelijke oplossingen worden gevonden", zei tegen journalisten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian doet een beroep op alle partijen om te bespreken hoe het geweld kan stoppen.

Militaire voertuigen

Gisteren heeft de politie traangas afgevuurd richting demonstranten die zich hadden verzameld bij een politiebureau. Ook werden ze met wapenstokken uit elkaar gedreven. Op het vliegveld waren de protesten veel minder groot dan in de voorgaande dagen.

Op satellietbeelden is te zien dat China honderden militaire voertuigen heeft geplaats in de stad Shenzhen, vlak bij Hongkong. Volgens Chinese staatsmedia zijn voertuigen daar voor een oefening, maar het zou er ook op kunnen duiden dat China zich voorbereidt op militair ingrijpen in Hongkong.

Pagina's