Buitenland nieuws | VAPortal van VelzArt

Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 22 min 15 sec geleden

Wrak van Titanic krijgt bescherming tegen schatzoekers

1 uur 17 min geleden

Er zijn nieuwe regels om het gezonken schip de Titanic beter te beschermen. Door die regels moeten schatzoekers voortaan op afstand blijven.

Tienduizenden euro's

Sinds het wrak 35 jaar geleden gevonden werd, komen er veel schatzoekers op af. Zij duiken naar het schip om oude spullen te zoeken. Menukaarten en sleutels van kamers verkopen ze soms voor tienduizenden euro's.

Volgens de staatssecretaris van Groot-Brittannië is het genoeg geweest. Hij zegt dat het meenemen van de oude spullen respectloos is.

Als je nu nog naar het gezonken schip wil duiken, moet je eerst toestemming vragen en je aan strengere regels houden.

Nieuwe beelden

Laatst zijn er nieuwe beelden gemaakt van het wrak. Het was voor het eerst in 15 jaar dat een duikboot de Titanic filmde. We maakten daar toen dit filmpje van:

Weer jarenlang celstraf wegens verkrachtingen voor Braziliaanse 'wonderdokter'

1 uur 19 min geleden

De Braziliaanse spiritueel genezer João Teixeira de Faria (78), ook bekend als "João de Deus" (Jan van God), is veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik. De rechter in de centraal Braziliaanse staat Goiás acht bewezen dat hij zich heeft vergrepen aan vijf vrouwen.

In december werd De Faria al veroordeeld tot ruim 19 jaar cel in een zaak die was aangespannen door vier andere vrouwen en er staan nog meer rechtszaken op de rol.

De wereldberoemde zelfverklaarde genezer werd al langer beschuldigd van misbruik, maar pas nadat een Nederlandse choreografe over haar ervaringen had verteld op de Braziliaanse televisie, kregen de zaken aandacht. In totaal hebben honderden vrouwen, onder wie ook zijn dochter en Duitsers en Zwitsers, hem beschuldigd van seksueel misbruik.

Opray Winfrey

De Faria leidde op zo'n 200 kilometer ten zuidwesten van de Braziliaanse hoofdstad Brasilia een spiritueel centrum. Hij trok duizenden mensen, die hij beloofde te kunnen genezen van vele ziekten, van depressie tot kanker, ook al had hij geen opleiding tot arts. Wekelijks kwamen zo'n 10.000 mensen bij hem langs.

Ook de Amerikaanse tv-grootheid Oprah Winfrey bezocht De Faria, voor een interview in haar talkshow in 2012. Ze noemde hem "inspirerend". Na de talloze beschuldigingen gaf Winfrey een verklaring uit waarin ze haar medeleven betuigde met de slachtoffers.

In december 2018 gaf De Faria zich over aan de politie en in november vorig jaar werd hij veroordeeld tot vier jaar hechtenis voor illegaal wapenbezit. Daarna volgde in december de eerste veroordeling voor seksueel misbruik en nu dus de tweede.

De Faria zelf heeft de aantijgingen altijd tegengesproken. Hij kan nog in beroep gaan.

Konikpaarden uit Nederland hebben het nu beter

1 uur 37 min geleden

151 konikpaarden verhuisden vorig jaar van Nederland naar Wit-Rusland. Dat blijkt nu een goede beslissing: het gaat goed met de dieren en er zijn veel kleintjes op komst.

Ze krijgen nu nog extra voedsel van de boswachter. Maar het is de bedoeling dat de paarden later zelf voor al hun eten gaan zorgen.

Veulentjes

Volgens de boswachter zijn de paarden al een stuk dikker. Toch zullen 30 paarden binnenkort weer wat dunner worden. Ze zijn krijgen binnenkort veulentjes.

Kye heeft een robot-arm van Star Wars

2 uur 12 min geleden

De droom van de Engelse Kye van 11 is uitgekomen. Hij heeft sinds kort een neparm van de Star Wars-films. De prothese heeft de kleuren van robot R2-D2.

Ontsteking

Toen Kye 8 was kreeg hij een ontsteking in zijn hersenen. De ontsteking verspreidde snel door zijn lichaam. Dokters konden er weinig aan doen.

Door de ontsteking verloor Kye een groot deel van zijn armen en benen. Vanaf dat moment begon hij met geld inzamelen om een Star Wars-arm te laten maken.

Nu hij de nieuwe prothese heeft, kan hij bijna alles weer. Hij kan dingen vastpakken, schrijven, tekenen en zelfs het spel Jenga spelen.

Andere film-protheses

Het bedrijf dat de Star Wars-arm maakte, bouwt ook andere speciale protheses. Zo zijn er ook nep-armen van de films Frozen en The Avengers.

Op dit moment zijn de superhelden-armen alleen in het buitenland te krijgen. Binnenkort wordt het ook in Nederland beschikbaar.

Steeds meer mensen ziek door nieuw besmettelijk virus

2 uur 13 min geleden

In China zijn veel mensen ziek geworden door een mysterieus virus. Dat heet het coronavirus. Zes mensen zijn overleden en meer dan 300 mensen liggen in het ziekenhuis.

De meeste mensen die het virus hebben komen uit de Chinese stad Wuhan, maar er zijn ook al mensen ziek geworden in andere Chinese steden. Daarnaast is het virus opgedoken bij een paar mensen in Japan, Thailand en Zuid-Korea.

De ziekte is besmettelijk en daarom dragen veel Chinezen mondkapjes op straat en in het openbaar vervoer. Op vliegvelden worden mensen extra gecontroleerd om te zorgen dat het virus zich niet verder verspreidt.

In Davos roemt Trump spectaculaire groei, Thunberg wil aanpak klimaatcrisis

3 uur 18 min geleden

"Amerika is aan het winnen als nooit te voren. We zitten in een economische groeifase die de wereld nog nooit heeft gezien." Zo begon de Amerikaanse president Donald Trump zijn speech op het World Economic Forum in Davos.

Bij het evenement komen traditiegetrouw wereldleiders en bestuursvoorzitters bijeen om te praten over economische kwesties. Twee jaar eerder sprak Trump ook op de conferentie, aan het begin van zijn presidentschap. "Ik ben toen begonnen met de grote comeback", zei hij vandaag. "Amerika floreert als nooit te voren."

Klimaatverandering is een van de grootste thema's op het World Economic Forum, maar Trump wilde vooral de bloei van de Amerikaanse economie op de agenda zetten. De economie groeit meer dan tien jaar op rij, de langste periode ooit gemeten.

Wel kondigde hij aan dat de Verenigde Staten meedoet aan het 1 biljoen bomen-initiatief, waarin wordt geprobeerd wereldwijd meer bomen aan te planten. "Het is tijd voor optimisme", zegt Trump. "We moeten de doembeelden en voorspellingen voor een apocalyps afwijzen. Die komen van doemdenkers die ons land willen verwoesten."

Eerder op de dag zei klimaatactivist Greta Thunberg dat er nog weinig is bereikt om klimaatverandering tegen te gaan. "Jonge mensen hebben het probleem op de agenda gezet, waardoor mensen er meer bewust van zijn. Concreet is er eigenlijk nog niks bereikt. De wereldwijde CO2-uitstoot is niet teruggebracht."

Ze vindt dat het klimaatprobleem als een crisis moet worden behandeld. "Dat vereist veel meer dan we nu doen. Dit is nog maar het prille begin."

Extra vliegen of extra opleiding

Onder economen is er steeds meer discussie over de vraag of de drang naar meer economische groei niet ten koste gaat van de planeet.

"De vraag van de komende jaren wordt vooral: wat voor groei willen we", zegt Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, in NOS-podcast POEN. "En dan gaat het over hoe we consumeren en produceren. Besteden we extra geld aan een extra vliegreis of een extra opleiding."

Volgens haar hoeft de groei niet ten koste te gaan van de planeet, maar dan moet het gestuurd worden door de overheid.

"Milieuschade zit niet ingebakken in het economische systeem", zegt Blom. "Je moet iets toevoegen aan het economische systeem om het op te lossen en dat is beleid. Je kunt bijvoorbeeld door iets extra duur te maken of iets te verbieden. Dat is iets wat de markt niet vanzelf doet."

Klimaatverandering is onder bestuurders van bedrijven niet de grootste zorg. Uit onderzoek van adviesbureau PwC onder bijna 1600 bestuursvoorzitters blijkt dat regulering als belangrijkste belemmering voor de groei van bedrijven wordt gezien. Klimaatzorgen staan op 11, een plaats hoger dan een jaar eerder.

Het World Economic Forum duurt nog de hele week. Dit jaar staan ook 69 Nederlanders op de lijst met genodigden.

Elf arbeidsmigranten komen om bij brand in houtzagerij Siberië

3 uur 37 min geleden

Bij een brand in een houtzagerij in een Russisch dorp zijn elf arbeidsmigranten om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond en een persoon wordt vermist. De doden zijn tien Oezbeekse immigranten en een medewerker afkomstig uit Tadzjikistan.

De houtzagerij in de regio Tomsk is gevestigd in een gelijkvloers, houten gebouw dat door een Chinees bedrijf wordt gehuurd. De veertien medewerkers van de houtzagerij, uitsluitend immigranten uit Oezbekistan, Tadzjikistan en China, sliepen in hetzelfde gebouw.

Volgens lokale autoriteiten is de brand vermoedelijk veroorzaakt door een kapotte elektrische kachel. Brandweerlieden waren meer dan twee uur bezig met bluswerkzaamheden. De Russische politie is een onderzoek gestart.

Oezbeekse autoriteiten zeggen dat de Oezbeekse slachtoffers worden geïdentificeerd en naar hun thuisland worden overgebracht.

Arbeidsmigranten komen in Rusland vaker om bij branden door onveilige werkruimtes. Eerder deze maand kwamen acht Vietnamezen om het leven bij een brand in een kas nabij Moskou.

Strak tijdschema, stil zijn en geen mobiel: de impeachment-procedure in de Senaat

3 uur 50 min geleden

De aanklachten zijn er, de rechters zijn aangesteld en de Senaat is omgebouwd. De afzettingsprocedure tegen president Donald Trump gaat vandaag de 'rechtbankfase' in.

Na een tussenpauze van bijna een maand is de procedure vorige week weer in beweging gekomen. Toen werden de twee impeachment-aanklachten op ceremoniële wijze vanuit het Huis van Afvaardigden naar de Senaat gebracht door zeven aangewezen impeachment-managers.

Openbaar aanklagers

Deze managers zullen als een soort openbaar aanklagers te werk gaan in de vervolgfase van het impeachment-proces. Zij zullen de twee aanklachten, machtsmisbruik en het tegenwerken van het Congres, bepleiten voor de Senaat.

De honderd senatoren fungeren als juryleden. Het proces wordt voorgezeten door de voorzitter van het Hooggerechtshof, opperrechter John Roberts. Aan het eind van deze rechtbankfase zal de Senaat door middel van een stemming bepalen of Trump wordt afgezet als president. Hiervoor is een tweederdemeerderheid nodig.

Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, heeft gisteren de 'spelregels' naar buiten gebracht. Beide zijden hebben 24 uur de tijd om hun kant van het verhaal te bepleiten. Die 24 uur moeten ze binnen twee dagen benutten. Vervolgens hebben senatoren 16 uur de tijd om vragen te stellen.

Over deze spelregels, waaronder over het toestaan van getuigen, zal worden gestemd. Hiervoor is een normale meerderheid nodig van de helft plus een. 51 senatoren dus. Dit betekent dat er vier Republikeinen moeten meestemmen met de Democraten over het mogelijk toelaten van getuigen.

De procesdagen beginnen elke dag pas om 13.00 uur, dus als ze 24 uur in twee dagen willen proppen, wordt dat vier dagen achter elkaar nachtwerk. Op 4 februari geeft Trump de State of the Union, critici zeggen dat McConnell dit strakke tijdschema voorstelt omdat hij (en Trump) het proces hiervoor afgerond wil hebben.

Stemmen over de spelregels

McConnell zei eerder al een kort proces te willen zonder getuigen. De Democraten vinden echter dat het oproepen van getuigen, zoals Trumps voormalige veiligheidsadviseur John Bolton, nodig is voor een eerlijk verloop van het proces.

Het verdedigingsteam van advocaten dat president Trump heeft benoemd, stelt dat de aanklachten grondwettelijk gezien geen goede basis hebben om een president af te zetten. Met deze strategie wil het team de aanklachten zo snel mogelijk van tafel vegen. Hun boodschap is simpel: de president heeft niets misdaan.

Een glansrol in deze rechtbankfase is weggelegd voor de zeven impeachment-managers. Tijdens de afzettingsprocedure eind jaren 90 tegen toenmalig president Bill Clinton bestond het team van aanklagers nog uit dertien witte mannen. Anno 2020 hebben de Democraten bewust een diverser team samengesteld.

De managers variëren in gender, afkomst en ervaring. Ook is er gekozen voor een mix van Afgevaardigden uit progressieve en conservatieve staten. Hiermee hopen de Democraten een team te hebben opgesteld dat representatief is voor alle Amerikanen.

Alles in stilte

De honderd senatoren maken nu een belangrijk onderdeel uit van de afzettingsprocedure. Zij moeten vanaf vandaag iedere dag aanwezig zijn voor het vervolgproces.

In deze periode gelden strenge regels: absolute stilte is daar een van. Zelfs vragen stellen gebeurt in stilte. Die kunnen op briefjes worden ingeleverd bij opperrechter John Roberts.

Zijn senatoren niet stil, dan riskeren ze volgens de wet een gevangenisstraf. In werkelijkheid is de kans op een celstraf klein en wordt de gevangenisstraf voornamelijk gebruikt als symbolisch dreigement.

Geen contact met de buitenwereld

Naast dat er niet gepraat of onderling gesmoesd mag worden, mogen senatoren ook hun telefoon niet gebruiken. Om ervoor te zorgen dat ze niet in de verleiding komen om te twitteren of hun mail te checken, is het verboden om elektronische apparaten mee de zaal in te nemen.

Ook leesmateriaal dat niet te maken heeft met de afzettingsprocedure mag niet mee naar binnen. Op deze manier is er zo min mogelijk kans op afleiding van buitenaf. Daarnaast is ook mediatoegang tot het proces beperkt, tot grote verontwaardiging van journalisten. Zo mogen ze senatoren in de wandelgangen niet meer aanschieten en vragen stellen.

Campagneonderbreking

Voor sommige senatoren zullen de strenge regels zwaarder vallen dan voor andere. Met name Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Michael Bennet en Bernie Sanders komt het tijdstip van het proces niet goed uit. Zij zitten alle vier midden in hun campagne om de Democratische kandidaat te worden voor de presidentsverkiezingen.

Over twee weken zijn de voorverkiezingen in Iowa, maar door de aanwezigheidsplicht in de Senaat, kunnen zij de komende tijd daar niet zijn om hun kiezers te ontmoeten.

President Trump is bij dit alles overigens niet aanwezig. Vandaag zal hij zijn gezicht ook niet laten zien. Gisteren is hij vertrokken naar het Zwitserse Davos voor het vierdaagse World Economic Forum.

Brits-Amerikaans akkoord moet wrak Titanic beschermen tegen schatzoekers

3 uur 52 min geleden

Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben een akkoord ondertekend om het wrak van de Titanic te beschermen. Daardoor moeten schatzoekers op afstand worden gehouden.

"Het historische schip en zijn opvarenden worden hierdoor gerespecteerd", zegt de Britse staatssecretaris Nusrat Ghani.

De Britten hadden al in 2003 hun handtekening onder het akkoord gezet en de Amerikanen hebben het nu ook ondertekend. Het is de bedoeling dat ook Frankrijk en Canada nog hun handtekening zetten.

Menukaarten verkocht

De Titanic werd 10 april 1912 in de vaart genomen en zonk een paar dagen later na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische Oceaan. Het Britse schip was onderweg naar New York. Bij de ondergang verdronken meer dan 1500 mensen.

Het wrak werd in 1985 gelokaliseerd. De jaren daarna hebben schatzoekers veel voorwerpen verwijderd, zoals menukaarten en suitesleutels, en die voor tienduizenden euro's verkocht. Met het nu getekende akkoord moet dat in de toekomst worden voorkomen.

Expedities die nog naar het wrak willen duiken, moeten voortaan toestemming vragen en zich aan strenge regels houden.

Festival met honderden tweelingen

5 uur 52 min geleden

In Sri Lanka zijn dit weekend honderden tweelingen bij elkaar gekomen op een speciaal tweeling-festival. Ze hoopten een nieuw record te halen.

Bij een vorige tweeling-bijeenkomst waren 4000 tweelingen bij elkaar, maar of ze dat verbroken hebben is niet duidelijk.

Veel valse bommeldingen en evacuaties in Russische steden, daders onbekend

6 uur 42 min geleden

Moskou kampt al wekenlang met een reeks valse bommeldingen. Het zijn er zo veel dat ze delen van de stad lamleggen. Een miljoen mensen zou er het slachtoffer van zijn geworden, melden Russische media, omdat de hulpdiensten het zekere voor het onzekere nemen en massaal uitrukken. Alleen gisteren al zouden 10.000 inwoners van de hoofdstad zijn geëvacueerd.

Wie achter de meldingen zit, is niet bekend. Dat is opvallend, want de valse telefonische bommeldingen worden al gedaan sinds 28 november. Inmiddels zouden alle metrostations van Moskou zijn gecontroleerd, net als meer dan honderd scholen en kinderdagverblijven, en ook rechtbanken en ziekenhuizen.

Ook andere Russische steden, zoals Sint-Petersburg, Jekaterinenburg, Chabarovsk en Vladivostok, hebben te maken met valse bommeldingen. Op sociale media klagen veel Russen over de evacuaties.

Toch is er geen enkele bom gevonden. De Russische krant Novaja Gazeta heeft het over een "ongekende golf van telefonisch terrorisme" en roept de veiligheidsdienst FSB op om de zaak serieus te behandelen. In 2017 was er een vergelijkbare reeks aan bommeldingen die de logistiek in de Russische hoofdstad lamlegde. Een dader is nooit gevonden.

Of de aanvallers van nu dezelfde zijn als toen is niet duidelijk. De dreigers lijken nu in elk geval uit te zijn op geld en vergelding. In de anonieme bommeldingen wordt geëist dat een rijke mediamagnaat, de Rus Konstantin Malofeev, een bedrag van ruim 900.000 euro in bitcoins betaalt, schrijven Russische media. Hij zou het doelwit zijn om wraak te nemen op de veiligheidsdienst FSB.

De aanvallers claimen dat dat bedrag in 2018 is verdwenen van de Russische cryptocurrency-beurs Wex. Een deel van dat geld zou zijn overgemaakt naar de FSB en de beurs werd vervolgens verkocht aan de familie van een naaste medewerker van Malofeev. Die ontkent dat hij daar iets van weet.

Problemen voor het onderwijs

Ondertussen heeft de Russische overheid, inclusief veiligheidsdienst FSB, nog vrijwel niets gemeld over de bommeldingen en de evacuaties. Die hebben wel grote gevolgen voor bijvoorbeeld scholieren. Sommige scholen zijn al negen keer geëvacueerd, meldt de Novaja Gazeta.

Leerkrachten en leerlingen werden steeds de kou in gestuurd en zijn daardoor ziek geworden en om de verloren tijd in te halen, moeten ze op vrije dagen en in vakanties toch naar school.

Van Vollenhoven: 'Vaker druk uitgeoefend, maar we bleven altijd onafhankelijk'

6 uur 52 min geleden

Voormalig OVV-voorzitter Pieter van Vollenhoven ontkent dat het rapport is aangepast. Bij het onderzoek naar de crash van het Turkish Airlines-toestel bij Schiphol in 2009 is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) door Amerikaanse partijen onder druk gezet om conclusies over ontwerpfouten in het toestel af te zwakken. Dat schrijft The New York Times op basis van eigen onderzoek.

"Er werd wel vaker druk op de Onderzoekraad uitgeoefend", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat dat geen invloed heeft gehad op ons rapport. We hechten grote waarde aan onze onafhankelijkheid."

Van Vollenhoven wijst erop dat Boeing en Turkish Airlines al voor het ongeluk bekend waren met de problemen van de hoogtemeters in de toestellen. "Je kon die handmatig uitzetten, dat was ook al gebeurd op twee eerdere vluchten. Boeing zag het daardoor niet als veiligheidsprobleem."

Bekijk hier een terugblik op de Turkish Airlines-crash die de NOS eerder maakte:

The New York Times trekt in het artikel ook een vergelijking met de recente crashes van de Boeing 737 MAX. Toestellen van die voorheen populaire vliegtuigenserie worden aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in korte tijd.

Ook Joris Melkert, luchtvaartdeskundige aan de TU Delft, ziet parallellen. "In beide gevallen zie je dat de piloten aan het vechten waren tegen de computer. Het vliegtuig is behoorlijk geautomatiseerd. Je hoopt dat als er iets mis gaat, de piloten doorhebben wat dat veroorzaakt. Maar in beide gevallen hadden de piloten dat niet."

Inmiddels is bekend dat piloten van de Boeing 737 MAX nooit zijn geïnformeerd over de aanwezigheid van een bepaald softwaresysteem. "Als je als vliegtuigbouwer een nieuw systeem in de toestellen stopt en je vertelt dat niet aan de piloten, dan loopt de hele zaak in de soep" zegt onderzoeker Sydney Dekker. Hij kreeg destijds van de OVV de opdracht om onderzoek te doen naar de menselijke factoren bij het vliegtuigongeluk.

Boeing had moeten leren

In beide types Boeing zat een systeem waar niet mee werd geoefend in de simulatoren en waar de bemanning niet goed over is ingelicht. "Boeing had moeten leren van de crash in 2009", zegt Dekker.

Melkert denkt niet dat de OVV zich in haar conclusies door Boeing heeft laten beïnvloeden: "Het is gebruikelijk om alle betrokken partijen op het conceptrapport te laten reageren. De OVV weegt vervolgens wat ze meenemen. Ik ga ervan uit dat ze dat gewoon netjes gedaan hebben."

Boeing wordt bovendien niet vrijgepleit in het eindrapport van de OVV, zegt Melkert. "Van de elf aanbevelingen uit dat rapport komen er vier op het bordje van Boeing terecht, en die zijn absoluut niet mals."

Ruim dertien jaar cel in China voor oud-topman Interpol

7 uur 39 min geleden

De voormalig topman van Interpol, Meng Hongwei, is in China veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13,5 jaar wegens corruptie.

Meng (66) verdween in september 2018 op raadselachtige wijze tijdens een bezoek aan China. Hij woonde en werkte op dat moment op het hoofdkantoor van Interpol in Lyon, Frankrijk. Zijn vrouw sloeg alarm en een week later bleek dat hij was opgepakt door de Chinese autoriteiten. Interpol kwam met een verklaring waarin werd gezegd dat Meng ontslag had genomen.

2 miljoen aan steekpenningen

Voordat hij de baas werd bij Interpol was Meng Chinees staatssecretaris voor Publieke Veiligheid en was hij een kopstuk van de Communistische Partij.

Tijdens het proces in juni gaf Meng toe dat hij meer dan 2 miljoen dollar aan steekpenningen heeft aangenomen. Volgens zijn vrouw zijn de beschuldigingen vals en is er sprake van een politiek proces.

Ze heeft Interpol aangeklaagd omdat de politieorganisatie laks zou zijn geweest in het beschermen van haar man. Ook is Interpol volgens haar medeplichtig aan de 'onrechtmatige daden' van China.

Wekdienst 21/1: Eerste zitting Ruinerwold-zaak en elite komt bijeen in Davos

9 uur 43 min geleden

Goedemorgen! De vader van het gezin van zes kinderen dat in afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, moet zich verantwoorden voor de rechtbank. En de wereldwijde elite komt samen in Davos.

Vanuit het noorden trekt bewolking over het land. De mist lost vandaag in de loop van de dag op. In het zuiden kan het even zonnig worden. Het wordt maximaal tussen 2 en 7 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Bij de rechtbank in Assen is de eerste pro-formazitting over het gezin in Ruinerwold dat jarenlang in afzondering leefde. Terecht staan vader Gerrit Jan van D. en de huurder van de boerderij Josef B. Lees hier alles over die zaak. Het World Economic Forum in Davos begint. Dit jaar staan ook 69 Nederlanders op de lijst met genodigden voor het jaarlijkse netwerkfeestje voor de elite. Zo lopen onder andere premier Mark Rutte en Koningin Máxima rond in de Zwitserse wintersportplaats. De Nederlandse waterpolosters spelen tegen Slowakije om een plek in de halve finales van de EK waterpolo. De wedstrijd is vanaf 14.30 uur live te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Het onderwijssysteem moet flink op de schop. Nu krijgen kinderen in groep 8 al een schooladvies. Dat is te vroeg, staat in het onderwijspact dat vandaag gepresenteerd wordt. Pas in het derde jaar van het middelbaar onderwijs moeten leerlingen zo'n definitief advies krijgen.

"Er wordt op jonge leeftijd te veel van kinderen gevraagd. Dat zorgt voor een toename in stress gerelateerde klachten en burn-out. Ook leraren zijn hier de dupe van", zegt Pieter Lossie van scholierenvakbond LAKS in de Telegraaf. Volgens Lossie zorgt het uitstellen van het schooladvies voor meer kansengelijkheid onder leerlingen.

Ander nieuws uit de nacht:

Criminelen voor 261 miljoen geplukt, designerspullen vaker geveild: voor het afpakken van dure merkartikelen was tot vorig jaar weinig aandacht. In plaats van de dure merkartikelen te verbranden, wil het OM ze vaker gaan veilen. Vierde dode in China door nieuw coronavirus: Inmiddels is het virus bij 217 mensen aangetroffen. Ook is duidelijk geworden dat het virus overdraagbaar is van mens tot mens. Tekort aan geneesmiddelen bijna verdubbeld: vooral bloeddrukverlagers, maagzuurremmers en crèmes waren soms langer dan twee weken niet leverbaar.

En dan nog even dit

Het is de grootste aankoop ooit uit de geschiedenis van het Scheepvaartmuseum: twee metersgrote wandtapijten met taferelen van de zeeslag bij Solebay. Ontwerper Willem Van de Velde de Oude, was zelf bij die slag in 1672 aanwezig. Hij zat in een zeilschip om van daaruit de gebeurtenissen te tekenen.

De wandtapijten zijn zeer zeldzaam, schrijft het museum. "Het zijn de laatste twee exemplaren die ooit nog op de markt zullen verschijnen". De doeken maken deel uit van een serie van zes, maar de andere vier tapijten zijn in Amerikaans bezit en zal het publiek waarschijnlijk nooit te zien krijgen.

Er is twee miljoen euro betaald voor de doeken.

En zo zien ze er uit:

Fijne dag!

Vierde dode in China door nieuw coronavirus

12 uur 42 min geleden

In China is een vierde persoon overleden bij wie het nieuwe coronavirus is vastgesteld. Het gaat om een 89-jarige man die in een ziekenhuis in de miljoenenstad Wuhan lag na ademhalingsproblemen.

Tot nu toe is het virus bij 217 mensen aangetroffen. Gisteren maakten de Chinese autoriteiten bekend dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens.

Het virus werd in december voor het eerst ontdekt bij mensen die een markt in Wuhan bezochten waar levende vissen, vogels en andere dieren werden verkocht.

Australië gaat nu ook passagiers screenen die vanuit Wuhan het land binnenkomen. Eerder deden de VS en een aantal Aziatische landen dat om te voorkomen dat het virus zich daar verspreidt. Tot nu toe is het virus naast China alleen in Thailand, Zuid-Korea en Japan opgedoken.

De Wereldgezondheidsorganisatie komt morgen in Genève bijeen voor een spoedoverleg over het coronavirus. Dan wordt er bepaald of er wereldwijd maatregelen moeten worden genomen om het virus niet verder te laten spreiden.

Klimaatvluchtelingen hebben in toekomst mogelijk recht op asiel

ma, 20/01/2020 - 22:12

Mensen die op de vlucht slaan voor de gevaren van klimaatverandering kunnen mogelijk in de toekomst niet meer gedwongen worden om terug te keren naar hun land. Deskundigen denken dat dat het gevolg is van een uitspraak van de VN-mensenrechtencommissie. Het ging om een zaak die een inwoner van Kiribati had aangespannen tegen Nieuw-Zeeland.

De republiek Kiribati is een eilandengroep in Oceanië. Daar, op het eiland Zuid-Tarawa, woonde Ioane Teitiota. Hij vroeg in 2013 in Nieuw-Zeeland asiel aan. Teitiota claimde dat zijn leven en dat van zijn familie in gevaar was door de gevolgen van klimaatverandering.

Stijgende zeespiegel

De stijgende zeespiegel zorgt ervoor dat een deel van de eilanden van Kiribati onbewoonbaar worden, maar niet Zuid-Tarawa. Veel mensen vestigden zich daarom de afgelopen decennia op dat eiland waardoor er volgens Teitiota drinkwatertekorten zijn ontstaan en ook spanningen en geweld. De enorme bevolkingstoename zorgt ervoor dat het eiland binnen tien tot vijftien jaar onbewoonbaar is, zegt hij.

De rechters in Nieuw-Zeeland wezen zijn asielverzoek af, en ook de mensenrechtencommissie van de VN is niet overtuigd dat Teitiota's leven direct gevaar loopt. Toch zet de onderbouwing van het VN-vonnis, dat overigens niet bindend is, wel de deur open voor andere klimaatvluchtelingen, denken deskundigen van onder meer Amnesty International.

Onleefbaar

De VN oordeelde namelijk dat de kans reëel is dat de eilanden van Kiribati binnen vijftien jaar onleefbaar zijn geworden, maar dat er daardoor ook nog tijd is om, met hulp van de internationale gemeenschap, voorzorgsmaatregelen te nemen. En ook om, als dat nodig is, de bevolking elders onder te brengen.

"Dat betekent dat de VN erkent dat als internationale maatregelen uitblijven, landen in de toekomst klimaatvluchtelingen niet meer zomaar mogen terugsturen naar gebieden waar hun leven gevaar loopt of waar ze inhumaan behandeld worden", zegt hoogleraar Jane McAdam van de Universiteit van New South Wales tegen de BBC.

Volgens Amnesty International lopen er nu nog zeker twaalf vergelijkbare rechtszaken in Nieuw-Zeeland. De meeste zijn aanhangig gemaakt door inwoners van Kiribati en Tuvalu, een eilandengroep ten zuiden van Kiribati. Ook zij claimen dat klimaatverandering hun leven op de eilanden onmogelijk maakt.

'OVV-rapport over crash Turkish Airlines afgezwakt na druk uit VS'

ma, 20/01/2020 - 21:59

Bij het onderzoek naar de crash van het Turkish Airlines-toestel bij Schiphol in 2009 is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) door Amerikanen onder druk gezet om conclusies over ontwerpfouten in de Boeing 737 NG af te zwakken. Dat schrijft The New York Times op basis van eigen onderzoek. De krant trekt ook een vergelijking met de recente crashes van de Boeing 737 MAX.

Bij de ramp kwamen negen inzittenden om het leven, onder wie de drie piloten. Volgens het onderzoeksrapport van de OVV was de crash vooral aan de piloten te wijten. Zij hadden te laat door dat het vliegtuig automatisch reageerde op foute informatie van een kapotte hoogtemeter. Toen de vliegers eenmaal doorhadden dat het toestel vlak voor de landing op Schiphol veel snelheid verloor, handelden ze niet adequaat genoeg. Het vliegtuig eindigde in een akker in de buurt van de Polderbaan.

De onderzoeksraad zou na commentaar van Amerikaanse partijen - waaronder Boeing en de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA - een deelstudie van hoogleraar Sidney Dekker grotendeels uit het officiële onderzoeksrapport hebben weggelaten.

Dekker kreeg destijds van de OVV de opdracht om onderzoek te doen naar de menselijke factoren bij het vliegtuigongeluk. De hoogleraar, die inmiddels in Australië woont, is gespecialiseerd in menselijk handelen bij rampen. Hij was eerder parttime piloot op de Boeing 737.

"Het ongeluk is een waarschuwing die nooit serieus is genomen," zegt Dekker vandaag tegen The New York Times. Volgens hem en een andere anonieme bron hebben Boeing en de FAA met succes geprobeerd om de schuld vooral bij de Turkish Airlines-piloten te leggen en niet bij ontwerpfouten in de Boeing 737 NG. De studie van Dekker legde juist de nadruk op de ontwerpfouten en de catastrofale gevolgen daarvan.

Niet het juiste gewicht gegeven

Boeing wist volgens de OVV al vijf jaar voor de crash van het Turkish Airlines-toestel dat een kapotte sensor ervoor kon zorgen dat de automatische piloot de snelheid onterecht zou verlagen. Maar Boeing zag dat niet als veiligheidsrisico omdat de piloten in zo'n geval altijd zouden ingrijpen.

Boeing kwam alsnog met een software-update voor het probleem - net als later bij de 737 MAX - maar die werkte niet op oudere varianten van het toestel. Het neergestorte Turkish Airline-toestel was zo'n oudere variant. Uit het rapport van Dekker blijkt bovendien dat belangrijke informatie over het eventuele kapotgaan van hoogtemeters niet in de handleiding voor piloten stond.

Een aantal conclusies van Dekker belandde wel in het rapport van de OVV, maar volgens luchtvaartanalisten die met The New York Times spraken is aan zijn bevindingen niet het juiste gewicht gegeven. Volgens Dekker is maar ongeveer een A4'tje van zijn negentig pagina's tellende rapport in het eindrapport meegenomen.

Kennis over die ontwerpfouten had een verschil kunnen maken bij het bouwen van de Boeing 737 MAX, stelt de krant. In oktober 2018 en maart 2019 crashten twee toestellen van dat type, in Indonesië en Ethiopië. Door een ontwerpfout (die problematisch is als er een sensor kapot gaat) werd de neus van het toestel automatisch naar beneden gedrukt - het lukte de piloten niet om die automatische beweging ongedaan te maken.

'Unieke omstandigheden'

In een reactie op het artikel in de krant zegt Boeing dat de ongelukken met de 737 MAX en het Turkish Airlines-toestel niet te vergelijken zijn. "Het gaat om fundamenteel andere systeeminstellingen en fases van de vlucht." Ook volgens de FAA waren de omstandigheden van alle ongelukken "uniek".

Boeing zegt daarnaast dat het gebruikelijk en essentieel is om intensief samen te werken met onderzoeksautoriteiten. De OVV schrijft vanavond in een reactie dat een onderzoek naar vliegtuigongevallen gedaan wordt op basis van internationale afspraken en dat het inzageproces door betrokken partijen daar een standaard onderdeel van is.

"Het commentaar van partijen is destijds zelfstandig en in onafhankelijkheid door de raad gewogen en waar relevant verwerkt in het eindrapport."

Duizenden Amerikanen demonstreren tegen strenge wapenwetten

ma, 20/01/2020 - 21:20

In de Amerikaanse stad Richmond zijn duizenden voorstanders van wapenbezit de straat op gegaan om te protesteren tegen strengere wapenwetgeving in de staat Virginia. Daar hebben de Democraten een meerderheid in het parlement. Zij willen het bezit van wapens aan banden leggen.

Veel demonstranten droegen camouflagekleding en waren zwaarbewapend. De betogers scandeerden dat ze zich niet lieten ontwapenen en droegen stickers met de tekst 'Wapens redden levens'. De bijeenkomst verliep vreedzaam.

"Dit is geweldig. Het is net de Super Bowl voor het Second Amendment", zei een zwarte vrachtwagenchauffeur met een verwijzing naar het deel van de grondwet waarin het recht om wapens te dragen is vastgelegd. Hij had een semiautomatisch wapen bij zich en droeg een trui met de tekst 'Black Guns Matter'.

De protestbijeenkomst bij het gebouw van de regering van Virginia werd georganiseerd door de Virginia Citizens Defense League. De leider van de beweging had aan sympathisanten uit het hele land gevraagd om hen te beschermen.

"Als we ze hier in Virginia niet stoppen, komen ze ook in andere staten onze wapens afpakken", zei een vrouw uit Texas, die met twee wapens naar Richmond was gereisd.

Een 22-jarige man was met een semiautomatisch wapen vanuit Georgia naar de demonstratie gekomen. Hij schiet al sinds zijn achtste. "We doen er alles aan om de regulering van wapenbezit te stoppen", zei hij. "Het is mijn manier van leven. Het probleem is niet wapens, maar mensen. Gekke mensen doden mensen."

Ook tegenstanders lieten van zich horen. Een groep studenten had de nacht doorgebracht in de kantoren van twee Democraten omdat ze vreesden dat ze anders het gebied rond het regeringsgebouw niet zouden kunnen betreden.

"Wij maken ons sterk voor wetten die bewezen effectief zijn in andere staten", zei een 20-jarige studente. Volgens haar zijn wapenbezitters bang dat ze in de toekomst hun wapens moeten inleveren.

Veiligheidsmaatregelen

Rond de demonstratie waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen, uit angst voor rellen. Tot morgenmiddag is in Richmond de noodtoestand van kracht. "Niemand wil een herhaling van het incident in 2017 in Charlottesville", zei gouverneur Northam vooraf. Toen reed een man tijdens een demonstratie van rechts-extremisten in op tegendemonstranten. Daarbij kwam een vrouw om het leven.

President Trump is het niet eens met de plannen van Virginia om wapenbezit in te dammen. "De regering van Virginia doet erg zijn best om mensen hun recht op wapens te ontnemen", schreef hij op Twitter. "Dit is nog maar het begin, laat het niet gebeuren."

Onze man in Teheran mag nog steeds geen verslag doen: 'Ik wist te veel'

ma, 20/01/2020 - 20:36

'Onze man in Teheran', journalist Thomas Erdbrink, woont en werkt al achttien jaar in Iran. Maar vorig jaar moest hij plotseling zijn werkzaamheden stilleggen. Zijn persaccreditatie werd niet meer verlengd. "Ze vonden dat ik te veel wist."

Naast de NOS werkte Erdbrink onder meer als correspondent voor The New York Times. Met name vanwege zijn werkzaamheden voor deze Amerikaanse krant weigerden de Iraniërs zijn vergunning toe te kennen.

Als journalist miste hij daardoor een bijzonder nieuwsjaar. Maar het gaf hem ook de ruimte om door door een zware persoonlijke periode te komen. Zo overleed zijn schoonvader plotseling, net als een goede vriendin. "Dat was wel een enorme klap", zegt Erdbrink.

Zelf noemt hij het niet toekennen van de perskaart daarom een geluk bij een ongeluk. "Ik had daardoor gelukkig wel de tijd voor de mensen om mij heen. Dat was ook wel eens prettig."

Benieuwd hoe Erdbrink het afgelopen jaar heeft ervaren? Bekijk hier zijn verhaal:

Volgens Erdbrink was het "een insane nieuwsjaar" voor journalisten in Iran. Ook al mocht hij er geen verslag van doen, hij volgde het op de voet.

Want er was veel aan de hand in het land. Zo liepen de spanningen met Amerika op na de droneaanval, waarbij de hoogste militaire leider van Iran, Qassem Soleimani, werd gedood. Iran voerde als vergelding voor de dood van hun generaal raketaanvallen uit op twee Amerikaanse bases in het land. En dan was er ook nog het Oekraïense passagiersvliegtuig dat werd neergehaald.

Een ander heikel punt is nog altijd de nucleaire deal met Iran. Sinds president Trump de VS in 2018 eenzijdig uit het verdrag terugtrok en Iran nieuwe, strenge economische sancties oplegde, wankelt het atoomakkoord. Die instabiliteit heeft ook gevolgen voor ons land, legt Erdbrink uit.

"Wat je ziet is dat als puntje bij paaltje komt, de Europese leiders ervoor kiezen om met de Amerikanen mee te gaan. Maar het ironische is dat als het atoomakkoord uiteenvalt, de Iraanse raketten wel Europa kunnen bereiken, maar niet Amerika. Dus ik hoop als iemand die lang voor de Amerikanen heeft gewerkt, dat Europa hier een eigen lijn in kiest."

De gebeurtenissen hebben volgens Erdbrink in Iran enorme verdeeldheid gezaaid. "Als ik met mensen praat, dan is het ene deel heel erg boos op de regering en het andere deel heel boos op de Amerikanen. Maar ook binnen families zie je verdeeldheid. Mensen worden heel erg boos op elkaar."

Er werd de afgelopen weken massaal gedemonstreerd tegen de Iraanse leiders. "De demonstranten zijn boos over de verregaande corruptie, het machtsmisbruik en de strenge islamitische leefregels." Er zijn ook mensen die misschien wel ontevreden zijn, maar tegelijkertijd bang zijn voor instabiliteit. "Die kijken natuurlijk naar de buurlanden en zien wat dat teweeg heeft gebracht: onrust en onveiligheid."

Dat het land onder hoogspanning staat, is een feit, zegt Erdbrink. Hij hoopt snel zijn persaccreditatie weer terug te hebben en weer duiding te kunnen geven. "Maar vooralsnog ben ik de gecensureerde man in Teheran."

Ouders overleden Spaanse peuter Julen schikken met eigenaar put

ma, 20/01/2020 - 20:10

De ouders van de Spaanse peuter Julen, die een jaar geleden in een illegaal gegraven put viel en overleed, zijn akkoord met een schikking met de eigenaar van het perceel. Het Openbaar Ministerie steunt de overeenkomst.

De landeigenaar erkent dat hij ernstig nalatig is geweest en dat het kind daardoor is overleden. Hij accepteert een straf van een jaar cel. De aanklager wilde drie jaar cel tegen hem eisen.

De celstraf van een jaar betekent dat de man waarschijnlijk niet naar de gevangenis hoeft. In Spanje worden gevangenisstraffen onder de twee jaar meestal niet uitgevoerd als mensen voor het eerst in de fout gaan. Wel moet de puteigenaar zo'n 180.000 euro schadevergoeding betalen aan Julens ouders.

Wereldnieuws

Het proces over de dood van de 2-jarige jongen zou morgen beginnen. De verwachting is dat de zitting niet doorgaat, hoewel de rechter de schikking nog wel moet goedkeuren.

Julen was tijdens een bezoek aan familie in de buurt van Málaga op 13 januari vorig jaar aan het spelen toen hij in de smalle, 110 meter diepe put viel. Hij bleef op zo'n 70 meter steken. Later bleek dat hij kort na de val was overleden aan ernstig hoofdletsel.

Pogingen om de jongen te redden waren wereldnieuws. Een reddingsteam wist hem na bijna twee weken te bereiken via een parallelle schacht, maar toen bleek dat de hulp tevergeefs was.

Na zijn overlijden werd in Málaga drie dagen rouw afgekondigd:

Pagina's