Buitenland nieuws | VAPortal van VelzArt

Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 1 uur 6 min geleden

Turnster gaat viral met oefening op hiphop-muziek

1 uur 48 min geleden

Turnster Nia Harris uit de Verenigde Staten had een heel goed weekend. Ze turnde een bijna perfecte oefening en ging ook nog eens viral op social media!

In deze tweet zie je haar hele oefening:

De oefening is op bekende liedjes van zwarte Amerikaanse artiesten, zoals Megan Thee Stallion, Beyoncé en Kendrick Lamar. Aan het begin van de oefening knielt ze, met haar vuist in die lucht. Die beweging is bedoeld als protest tegen racisme en discriminatie.

Veel mensen reageren enthousiast en de jury vond het ook geweldig. Nia kreeg een 9.95 en daarmee won ze de wedstrijd.

Podcast De Dag: de impact van een 24/7-avondklok 

3 uur 33 sec geleden

In Libanon werd twee weken geleden een avondklok ingesteld van 24 uur per dag. Niemand mag het huis nog uit, ook niet om boodschappen te doen. Het is een uiterste poging om de coronacrisis onder controle te krijgen, want de besmettingscijfers zijn sinds begin dit jaar torenhoog en het zorgsysteem stort in. Directe aanleiding voor de draconische maatregel is een kortstondige versoepeling in de kerstvakantie om de economie een impuls te geven. Maar daar wordt nu een hoge prijs voor betaald.

Correspondent Daisy Mohr vertelt in podcast De Dag hoe het zo mis kon gaan in Libanon en hoe het is om écht niets meer te kunnen door beperkende coronamaatregelen. Vaststaat dat iedereen getroffen wordt en dat het tot grote spanningen leidt. Maar werkt de harde aanpak ook om het aantal besmettingen naar beneden te brengen?

Deze aflevering van De Dag kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren!

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer of Jonna ter Veer en hun gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Brrr: op deze plek is het -50!

3 uur 28 min geleden

Stel je eens voor: overal ligt sneeuw en ijs en het is ontzettend koud. In Rusland weten mensen hoe dat is: daar werd het deze week -50 graden! Dat is zo koud, dat haren en wimpers aan elkaar kunnen vriezen.

Voorlopig wordt het niet warmer. Aan het eind van de week kan het zelfs -60 graden worden.

Brussel kwaad op AstraZeneca: 'Ruim de tijd gehad voor productie'

4 uur 46 min geleden

De Europese Commissie en EU-landen zitten vanmiddag om de tafel met farmaceut AstraZeneca om te praten over de tragere levering van vaccins. Brussel hoopte op 80 miljoen doses in het eerste kwartaal van dit jaar, maar dat lijken er maar 31 miljoen te worden.

Een woordvoerder van de Europese Commissie: "Wij begrijpen dat er problemen kunnen zijn in de productiefase, maar wij hebben grote bedragen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat er al veel vaccin zou worden geproduceerd, nog voordat het zou worden goedgekeurd. Dan verwachten we ook dat er daadwerkelijk wordt geproduceerd."

De Europese Commissie bestelde 300 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin en van dit vaccin zouden de meeste doses al het komende half jaar binnen moeten zijn. Daarmee was dit vaccin een van de belangrijkste pijlers van de vaccinstrategie van veel EU-landen.

Ruim de tijd

Hoeveel Brussel precies vooraf heeft betaald aan AstraZeneca is niet bekend, maar waarschijnlijk gaat het om honderden miljoenen euro's. Dat geld was bedoeld om het vaccin alvast te produceren, zodat grote hoeveelheden zouden klaarliggen op het moment dat de goedkeuring zou volgen. AstraZeneca heeft dat geld gekregen, maar de vraag is nu of het ook daadwerkelijk geproduceerd heeft.

"In augustus hebben we dat contract al getekend en lidstaten hebben in de herfst al hun vaccins besteld," zegt de woordvoerder van de Europese Commissie. AstraZeneca zou dus ruim de tijd hebben gehad om de productie op te starten.

Maximale druk

Eurocommissaris Kyriakides heeft een brief geschreven naar het bedrijf waarin ze haar ongenoegen uit, terwijl Commissievoorzitter Von der Leyen heeft gebeld met de topman van AstraZeneca.

De Commissie wil niet zeggen of er juridische stappen volgen, daarvoor is eerst nog overleg nodig met de lidstaten. Wel wil de Commissie maximale druk uitoefenen. "Wij verwachten van het bedrijf dat ze zo flexibel mogelijk zijn, zodat er meer vaccins kunnen worden geleverd."

De verwachting is dat het vaccin van AstraZeneca nog deze week wordt goedgekeurd door de Europese Medicijnautoriteit EMA.

Deze panda wil echt niet stoppen met knuffelen

5 uur 42 min geleden

Een panda in Zuid-Korea is heel erg gek op zijn verzorger. Nadat hij even op schot mag, wil hij niet meer los. De panda blijft zo lang hij kan aan het been van de verzorger hangen.

Negen doden gevonden in Chinese mijn na explosie

6 uur 12 min geleden

Reddingswerkers in China hebben in een goudmijn de lichamen van negen mijnwerkers gevonden. Dat brengt het dodental door een explosie in de mijn in de provincie Shandong twee weken geleden, op tien. Er wordt nog naar een mijnwerker gezocht.

"We blijven zoeken totdat we hem gevonden hebben. We geven niet op", zei de burgemeester op een persconferentie. Gisteren werden elf van de in totaal 22 mijnwerkers gered. Een van hen was ernstig verzwakt.

Een week geleden gaven de slachtoffers een eerste teken van leven. Overlevenden waren erin geslaagd een briefje omhoog te krijgen.

Leidinggevenden van de mijn zijn gearresteerd, omdat ze na de explosie meer dan 24 uur hebben gewacht voordat het incident werd gemeld. De oorzaak van de explosie in de mijn is nog onduidelijk.

De uitzending van 25 januari

6 uur 26 min geleden
Rellen in Nederland

Hoe gaat het nu verder? In verschillende steden liepen demonstraties - in eerste instantie tegen coronaregels en de net ingevoerde avondklok - uit op heftige rellen. De politie moest afgelopen weekend in zeker vijftien steden hard ingrijpen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Premier Mark Rutte veroordeelt de relschoppers en noemt het 'crimineel geweld'. Politiebondbestuurder Koen Simmers sprak in Nieuwsuur de vrees uit dat dit weekend de voorbode was van dagen of weken van rellen. Vanavond bespreken we in de uitzending de stand van zaken na dit weekend. Hoe gaat het nu verder en wat doen politiek en politie?

Wel of geen wolken, satellieten houden planten altijd in de gaten door Nederlandse innovatie

7 uur 6 min geleden

Boeren van over de hele wereld kunnen vanaf vandaag hun gewassen via satellieten in de gaten houden, ook als het bewolkt is. Het Nederlandse bedrijf VanderSat heeft een technologie ontwikkeld waardoor bijvoorbeeld uitgedroogde planten onder alle weersomstandigheden kunnen worden gedetecteerd.

"In Nederland zijn de landbouwgronden niet heel groot en de boer weet heel goed wat er op zijn land speelt. Maar in andere werelddelen, bijvoorbeeld Noord- en Latijns-Amerika, hebben ze vaak gigantische lappen grond. En dan is het cruciaal dat ze weten wat er speelt", zegt directeur Thijs van Leeuwen. "Zo kunnen ze gericht gebruikmaken van schaarse grondstoffen als water, meststoffen en pesticiden."

Hij wijst erop dat het klimaat steeds extremer en grilliger wordt. "Op veel plekken wordt het steeds droger, maar op sommige plekken juist veel natter. Verder neemt de wereldbevolking toe en daarmee ook de druk op de landbouw. Daar moeten we zuiniger en efficiënter mee omgaan."

Microgolven

Tot nu toe konden boeren hun gewassen via satellieten in de gaten houden door te bekijken hoe groen de planten zijn. Dat werkt dus alleen als wolken het zicht niet belemmeren. Met de Nederlandse innovatie worden ook de microgolven gebruikt die de satellieten opvangen uit de planten en de bodem.

"Zo kijken we elke dag naar het watergehalte in planten en bodem en zien heel nauwkeurig wat daar verandert. Daardoor weten boeren bijvoorbeeld dat bepaalde delen zich minder ontwikkelen. Zo kunnen ze gerichter in actie komen en hun voedselproductie optimaliseren", aldus Van Leeuwen in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor de analyse van de gewassen gebruikt VanderSat satellietgegevens die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gratis beschikbaar stelt. Boeren moeten wel betalen voor de dienst, zegt de directeur. "Maar als ze op hun landbouw allemaal sensoren moeten plaatsen is dat vaak veel duurder."

Hij verwacht dat de technologie ook bereikbaar en betaalbaar is in armere delen van de wereld. "Iedereen met een mobiele telefoon kan gebruikmaken van onze dienst."

Geen losse plantjes

Volgens het bedrijf zijn de analyses bijzonder nauwkeurig. Maar boeren kunnen niet van elk los plantje zien of die nog lekker groeit, zegt Van Leeuwen. "Het gaat in hokjes van 10 bij 10 meter waarop wij een waarde kunnen geven. Meestal weet de boer dan genoeg om goede beslissingen te nemen. Soms hebben ze nog andere technieken nodig om alles tot in detail uit te werken."

De technologie is getest in gebieden in Europa, Noord- en Latijns-Amerika. Vanaf vandaag komt het wereldwijd op de markt voor boeren, maar ook verzekeringsmaatschappijen en waterschappen zouden er gebruik van kunnen maken.

Scholen verwoest door orkaan in Mozambique

7 uur 30 min geleden

In het Afrikaanse land Mozambique zijn grote problemen door een orkaan die over het land is getrokken. Grote gebieden staan onder water. In het filmpje is goed te zien hoe groot de schade is.

Veel gezinnen moesten hun huis uit en worden met boten naar een veilige plek gebracht. Door de orkaan werden negen scholen volledig verwoest en ook van honderden huizen is niet veel over. Er zijn gelukkig geen doden gevallen en inmiddels stormt het ook niet meer.

Israël vaccineert jongeren zodat ze examen kunnen doen

9 uur 49 min geleden

In Israël worden nu ook jongeren gevaccineerd. Iedereen van 16 tot en met 18 jaar krijgt een prik tegen het corona-virus.

De regering zegt dat ze er op deze manier voor wil zorgen dat leerlingen binnenkort veilig naar school kunnen en hun eindexamens kunnen doen.

De snelste

In Israël gaat het behoorlijk snel met de vaccinaties. 1 op de 4 mensen heeft al een prik gekregen. Daarmee is het land koploper in de wereld. Er is ook kritiek op het land. In gebieden waar vooral Palestijnen wonen, wordt nog niet gevaccineerd.

Kinderen?

Het vaccin wordt nog niet aan kinderen onder de 16 jaar gegeven. Daarvoor is er nog niet genoeg getest. Deskundigen verwachten dat er in de toekomst wel een vaccin komt dat ook geschikt is voor kinderen.

Braziliaanse voetballers omgekomen bij vliegtuigongeluk

17 uur 3 min geleden

Het Braziliaanse voetbal is opnieuw in rouw door een vliegongeluk. De voorzitter en vier spelers van de Braziliaanse voetbalclub Palmas FR kwamen om het leven toen het vliegtuigje waarin ze zaten kort na het opstijgen verongelukte bij het stadje Porto Nacional. Ook de piloot van het toestel kwam om.

Het ongeluk roept herinneringen op aan de vliegramp in Bolivia, in november 2016. Daarbij kwam vrijwel het gehele elftal van de Braziliaanse club Chapecoense om.

Palmas FR speelt in de Braziliaanse serie D. Het elftal doet mee aan de strijd om de Groene Beker (Copa Verde), een regionale competitie. Vandaag zou het team spelen tegen Vila Nova, een club uit de stad Goiânia.

Quarantaine

De vier spelers die in het vliegtuig zaten, waren eerder positief getest op corona. Hun quarantaine zou gisteren eindigen. Daarom reisden Lucas Praxedes, Guilherme Noé, Ranule en Marcus Molinari apart van de rest van het elftal, in een privévliegtuig met voorzitter Lucas Meira.

De overige leden van de delegatie van Palmas FR zouden later per lijnvlucht vertrekken, maar de wedstrijd is nu afgelast door de Braziliaanse voetbalbond CBF. Wedstrijden in de Braziliaanse eredivisie gingen gisteren wel gewoon door.

Kritiek team Biden op 'chaotische' distributie vaccins onder Trump

zo, 24/01/2021 - 23:07

Medewerkers van president Biden hebben kritiek op de manier waarop de distributie van coronavaccins onder Trump is aangepakt. Volgens een naaste medewerker van Biden, Ron Klain, had de vorige regering geen plan voor de distributie.

"Een plan om het vaccin te distribueren, vooral buiten verpleeghuizen en ziekenhuizen, voor de rest van de bevolking, bestond eigenlijk niet toen wij het Witte Huis binnenkwamen", zegt Klain in een gesprek met NBC News.

Hij kondigde aan dat de nieuwe regering federale vaccinatiecentra gaat opzetten om staten te helpen bij het inenten.

Klachten over bevoorrading

Er zijn onder Trump wel vaccins verstuurd naar de verschillende staten, maar er zijn klachten over de bevoorrading. Volgens de centers for Disease and Control (CDC) zijn er 41 miljoen doses verspreid over het land, maar er zijn er nog maar 20,5 miljoen gebruikt.

De nieuwe directeur van het CDC, Rochelle Walensky, waarschuwde vandaag dat niet duidelijk is hoeveel vaccins er beschikbaar zijn en ze waarschuwde ervoor dat staten als New York niet in staat zijn de voorraden snel aan te vullen.

President Biden kondigde meteen na zijn aantreden nieuwe maatregelen aan om het vaccineren en testen vlot te trekken. Hij waarschuwde dat "het eerst erger zal worden voordat het beter wordt".

De uitzending van 24 oktober

zo, 24/01/2021 - 16:09
Onrust in Nederland, politie grijpt hard in

Hoewel het in het grootste deel van Nederland rustig is - hoogstens druk met mensen die de zondagmiddagwandeling lopen - is het op een aantal plekken flink onrustig. In Eindhoven en Amsterdam zijn illegale demonstraties beëindigd door de politie. In beide steden is de ME ingezet en worden waterkanonnen en traangas gebruikt om demonstranten te verdrijven.

En dan is er ook nog Urk. Daar was het gisterenavond, vlak na de invoering van de avondklok, erg onrustig. Een teststraat van de GGD werd in brand gestoken en tientallen jongeren verzamelden zich bij de haven. Vandaag werd een cameraman van de NOS belaagd toen hij aan het werk was in het dorp.

Landen maken rommeltje van klimaatfinanciering

Landen maken een rommeltje van de klimaatfinanciering bedoeld voor ontwikkelingslanden. Er is geen goeie transparante rapportage en er is slechte controle. Ook is het niet altijd duidelijk of gefinancierde klimaatprojecten de gewenste resultaten boeken. Dat blijkt uit verschillende rapporten en wordt bevestigd door experts aan Nieuwsuur. Oorzaak: het ontbreken van definities en boekhoudkundige regels.

Rijke landen beloofden in 2009 dat zij jaarlijks met 100 miljard dollar ontwikkelingslanden zouden ondersteunen, zodat ook zij zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat en extremer weer. Een deel daarvan is voor 'adaptatie', dat is bijvoorbeeld het maken van dijken en dammen of het verstevigen van huizen en dorpen.

Zonnecelauto's gaan de strijd aan met auto-industrie

Goed nieuws voor wie een elektrische auto nog niet groen genoeg is. Dit jaar komt de eerste luxueuze personenauto met ingebouwde zonnecellen op de markt: de Lightyear One. Vanuit de hele wereld is er interesse voor het Nederlandse bedrijf dat al 8 jaar werkt aan de ontwikkeling ervan. Onderzoeksinstituut TNO verwacht dat het principe van zonnecellen op je autodak uiteindelijk de standaard zal worden.

'Rijke landen rommelen met klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden'

zo, 24/01/2021 - 15:52

Landen maken een rommeltje van de klimaatfinanciering bedoeld voor ontwikkelingslanden. Er is geen goeie transparante rapportage en er is slechte controle. Ook is het niet altijd duidelijk of gefinancierde klimaatprojecten de gewenste resultaten boeken. Dat blijkt uit verschillende rapporten en wordt bevestigd door experts aan Nieuwsuur. Oorzaak: het ontbreken van definities en boekhoudkundige regels.

Rijke landen beloofden in 2009 dat zij jaarlijks met 100 miljard dollar ontwikkelingslanden zouden ondersteunen, zodat ook zij zich kunnen aanpassen aan het veranderende klimaat en extremer weer. Een deel daarvan is voor 'adaptatie', dat is bijvoorbeeld het maken van dijken en dammen of het verstevigen van huizen en dorpen.

Hoeveel geld is er tot nu toe ingezameld? "Het simpele antwoord is dat we het niet weten", zegt onderzoeker naar klimaatfinanciering verbonden aan de Universiteit van Brussel, Romain Weikmans. Hij schreef vorige maand een brief aan het gezaghebbende wetenschapsblad Nature met de oproep: "Landen: definieer wat telt als klimaatfinanciering."

Bittere pil

Voor die financiering moeten we terug naar 2015. Alle landen beloofden toen in het Klimaatakkoord van Parijs hun steentje bij te dragen om de opwarming van de aarde te beperken tot 2, maar nóg beter, tot anderhalve graad Celsius. Dat kan alleen als alle landen hun broeikasgassen binnen dertig jaar terugbrengen naar nul.

Vooral voor ontwikkelingslanden was dat een bittere pil. Die zeiden: rijke landen hebben 150 jaar steenkool, olie en gas verbrand en hebben historisch gezien de opwarming van de aarde veroorzaakt.

Daarbij komt het klimaatprobleem nog eens dubbel op het bord van arme landen, omdat die nog kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Sneller dan veel klimaatexperts hadden voorzien, worstelen landen nu al met de gevolgen: overstromingen, droogte en hitte.

Meningsverschillen

Landen hanteren verschillende regels en methoden voor klimaatfinanciering. "En die zijn daarom niet vergelijkbaar. Het is volstrekt onduidelijk welke landen toonaangevend zijn op het gebied van klimaatfinanciering en welke landen achterblijven", zegt onderzoeker Weikmans.

"Waar grote meningsverschillen over zijn, is of leningen wel meegeteld mogen worden", zegt Pieter Pauw, verbonden aan de Frankfurt School of Finance and Management. "Ontwikkelingslanden zeggen daarover: dat moeten we terugbetalen, dus dat kan toch niet meetellen?"

Beide experts schreven mee aan het VN-rapport Adaptation Gap report 2020. Jaarlijks brengt dit rapport in kaart hoe de mens zich wereldwijd aan de klimaatverandering aanpast. In het rapport staat letterlijk: 'Op dit moment is het onmogelijk de vraag te beantwoorden of er ook daadwerkelijk 100 miljard euro is gemobiliseerd'.

Er lopen nu zo'n 40 nieuwe adaptatieprojecten. 80 projecten zijn in een vergevorderd stadium van goedkeuring. Sinds 2006 zijn bijna 400 adaptatieprojecten gefinancierd in ontwikkelingslanden. De laatste jaren nemen de bedragen die voor projecten worden vrijgemaakt toe.

Een jaar nadat tyfoon Yolanda de Filipijnen treft, meldt Japan 470 miljoen dollar aan klimaatadaptatie. Maar dat blijkt om een lening te gaan, blijkt uit onderzoek van klimaatveranderingsplatform CARE dat is geverifieerd door Nieuwsuur.

Niet veel beweging

Aankomende week is er (online) een zogenaamde internationale adaptatietop in Amsterdam. En ondanks dat er geen duidelijkheid is of de jaarlijkse 100 miljard is gemobiliseerd, is de verwachting dat rijke landen daar gevraagd wordt om nog meer geld te betalen dan de jaarlijkse 100 miljard. In aanloop naar de top pleitte het in Nederland gevestigde Global Center on Adaptation voor zeker 300 miljard dollar per jaar.

Het centrum schrijft: "Het is essentieel dat deze financiering wordt gevolgd zodat gemeten kan worden of het kwetsbare gemeenschappen daadwerkelijk bereikt." Weikmans: "Het ontbreekt internationaal aan consensus over de regels. Dat leidt ook steeds weer tot twistpunten tijdens klimaatonderhandelingen."

Patrick Verkooijen, de directeur van het Global Center on Adaptation, erkende deze week dat niet altijd duidelijk is of toegezegd geld gebruikt wordt voor aanpassingen aan klimaatverandering. "Het is lastig te meten wat telt als klimaatgeld en of dat geld effectief wordt gebruikt. Op dat vlak is nog werk te doen."

Afgelopen jaar was er weer onenigheid. Toen becijferde de OESO dat ontwikkelde landen in 2018 ongeveer 80 miljard dollar aan klimaatfinanciering hadden uitgegeven. Maar NGO Oxfam Novib - die het narekende - kwam niet uit op 80 miljard, maar op 22,5 miljard euro in 2017-2018.

Bezorgdheid over doeltreffendheid

Er waren meer onregelmatigheden, zag Alex Michaelowa van de Universiteit van Zurich, die adviseert over klimaatpolitiek. "Ze zagen ook projecten die niet over klimaatfinanciering gaan, maar wel als zodanig zijn gerapporteerd. Ik hoop dat ministeries in de verschillende landen die de rapportage maken, nu echt bij zichzelf te rade gaan."

Ook over klimaatprojecten zelf zijn zorgen. Zo valt in een recentelijk VN rapport over adaptatieprojecten te lezen: 'Het ontbreken van informatie over de uiteindelijke resultaten van adaptatieprojecten, geeft aanleiding tot bezorgdheid over de doeltreffendheid van deze projecten. '

"Zolang de definitie van wat als 100 miljard telt vaag is, kunnen ze ook niet verantwoordelijk worden gehouden door ontwikkelingslanden als ze dat bedrag niet halen", zegt Pieter Pauw. "Het is absoluut een voordeel voor industriële landen als er geen duidelijke boekhouding is over klimaatfinanciering."

Mijnwerkers bijna twee weken na explosie gered

zo, 24/01/2021 - 14:08

Bij een grote reddingsactie in China zijn 11 mijnwerkers bevrijd. Ze zaten al bijna twee weken vast onder de grond, nadat er een explosie was geweest in de mijn.

Reddingswerkers waren al een tijd bezig om de mensen vrij te krijgen. Vorige week lukte het om eten en drinken bij de mijnwerkers onder de grond te krijgen. Ze kregen toen ook een briefje terug:

Na de explosie konden 22 mijnwerkers niet meer naar buiten. De helft is nu dus gered. De zoektocht naar de andere mijnwerkers gaat door.

Huidig president favoriet bij verkiezingen Portugal, kiezers moeten zelf potlood meenemen

zo, 24/01/2021 - 11:27

Portugal kiest vandaag een nieuwe president. De zittende president Marcelo Rebelo de Sousa is de grote favoriet om te worden herkozen. Vanwege corona zijn er meer stemlokalen ingericht en mochten kiezers al eerder hun stem uitbrengen.

Portugal wordt hard getroffen door het coronavirus. Gisteren meldden de autoriteiten met ruim 15.000 besmettingen een nieuw record. Afgeleid naar het aantal inwoners hoort het land bij de zwaarst getroffen gebieden ter wereld.

Vanwege het hoge aantal besmettingen is ook Portugal in lockdown. Om inwoners toch ruimte te geven om hun stem uit de brengen zijn de reisbeperkingen voor vandaag opgeheven. Verder is kiezers gevraagd om zelf een potlood en desinfecterende gel mee te nemen vanuit huis.

Stemmen vanuit quarantaine

Portugezen die vanwege corona in thuisisolatie zitten, konden de afgelopen dagen al vanuit huis stemmen. De kiescommissie stuurde mannen in beschermende pakken langs 13.000 adressen om de stembiljetten te overhandigen en verzamelen. Om te voorkomen dat tellers besmet raken zijn de enveloppen pas na een paar dagen geopend.

Ook de centrumrechtse Rebelo de Sousa, die vijf jaar geleden voor het eerst als president werd verkozen, raakte onlangs besmet. De 72-jarige voormalige tv-persoonlijkheid gaat in de peilingen ruim aan kop. De uiterst rechtse populist André Ventura lijkt kanshebber om tweede te worden. Als geen van de kandidaten vandaag meer dan 50 procent van de stemmen haalt, volgt er op 14 februari een tweede ronde.

In Portugal heeft de president geen directe macht, maar wel indirecte invloed op de besluitvorming.

Wuhan ging jaar geleden op slot, zo keek de wereld toen naar corona

zo, 24/01/2021 - 08:42

Dit weekend een jaar geleden ging de Chinese stad Wuhan volledig in lockdown, vanwege de uitbraak van een toen nog onbekend virus. Miljoenen mensen konden vanaf 23 januari 2020 hun huis niet meer uit. Ruim een jaar later heeft het coronavirus bijna de hele wereld in z'n greep.

Hoe keek de rest van de wereld in die bewuste januaridagen naar het virus? Een terugblik.

'Ik wist dat het niet bij één besmetting bleef'

De Italiaanse Francesca Pannuti woont in Milaan en organiseert fietstochten. "Vorig jaar januari werd hier het Chinees nieuwjaar geannuleerd uit respect voor de situatie in Wuhan. Toen begon het voor mij", vertelt Pannuti aan de telefoon. "Eind februari las ik het nieuws over de eerste besmetting in Italië. Ik herinner mij dat ik achter de computer zat en tegen m'n partner zei: 'het is menens'. Hij stelde mij gerust door te zeggen dat het maar één besmetting was, maar ik wist dat het daar niet bij bleef."

Italië werd in het voorjaar uiteindelijk een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Pannuti kon tot juni niet werken, daarna langzamerhand wel weer. "Zo'n lockdown was wat mij betreft de enige mogelijkheid om het virus te bestrijden. De zorg kon het niet aan. Er waren geen plekken meer in het ziekenhuis, mensen gingen thuis dood."

Over wat Pannuti het meest mist, hoeft ze niet lang na te denken. "Het sociale leven. Milaan is een stad waar veel te beleven is. Mensen gaan naar buiten voor een aperitief, er zijn tentoonstellingen, veel restaurants en bars. Voor mij is nu het belangrijkste dat m'n kinderen naar school kunnen. Ze zijn klein en het is een belangrijke periode in hun leven."

'We zijn een eilandstaat, hadden daarom een gevoel van controle. Onterecht'

Januari 2020 was het volgens Amar Singh in Australië - net als in veel andere landen - nog gewoon business as usual. "We hadden wel gehoord over het virus in China, maar dat het ons zo zou raken, had ik niet verwacht." Dat Australië een eilandstaat is speelde ook mee in die gedachtegang. "We zitten ver weg van iedereen, hadden daardoor het gevoel van controle. Onterecht."

Toch ontkwam ook Australië niet aan het virus. "Het was eind maart dat we hier in lockdown gingen", zegt Singh. Tijdens een rit om hulpgoederen van Sydney naar Melbourne te brengen drong de impact van corona pas echt tot hem door. "Op een afstand van zo'n 800 kilometer kwamen we twintig vrachtwagens tegen, in normale tijden zagen we er duizenden. We waren echt in shock."

"We zitten op dit moment in de derde lockdown", vertelt Singh, die als hulpverlener werkt. "Aan de hulpvraag voldoen wordt steeds lastiger." Waar het eerst vooral senioren en kwetsbaren waren die bij zijn organisatie aanklopten, ziet hij nu een verscheidenheid aan mensen. "Veel mensen zitten in de problemen nu. Het lijkt een soort domino-effect. Mensen die voorheen nog anderen hielpen met hun spaargeld, zijn daar nu ook doorheen en moeten dus nu zelf ook aankloppen voor hulp."

'Fantastisch dat er vaccins zijn gevonden. Nu nog een eerlijke verdeling'

De Zuid-Afrikaanse Linda-Gail Bekker zat in januari 2020 met haar team middenin een onderzoek naar hiv en tuberculose. "Totdat we in maart opeens de eerste coronagevallen in ons land bevestigd kregen." De Zuid-Afrikaanse regering riep de noodtoestand uit en het land ging in lockdown. "Ons onderzoek werd daardoor van de een op de andere dag stopgezet."

Bekker en haar collega's kregen snel toestemming om door te werken én hun onderzoeksveld werd in een klap uitgebreid. "Door ons onderzoek naar hiv en tuberculose hadden we ervaring met het werken met patiënten met infecties en virussen. Dus mijn team trok al snel met mobiele klinieken de townships in om coronagevallen op te sporen."

In november, aan het begin van de zomer, begon in Zuid-Afrika de tweede golf. "Er dook een nieuwe mutatie op - de Zuid-Afrikaanse. In Kaapstad telden we toen twee keer zoveel gevallen als tijdens de eerste golf."

Al maanden werkt haar team mee aan testfases van mogelijke vaccins. Maar nog altijd hebben ze - in tegenstelling tot veel andere landen - nog geen vaccin tot hun beschikking. "Begrijp me niet verkeerd, ik vind het fantastisch dat er vaccins zijn gevonden die werken. Maar het is nu zaak om een eerlijke verdeling te krijgen, ons zorgpersoneel is ook uitgeput. Niet alleen in de rijke landen, maar in alle uithoeken van de wereld moeten vaccins beschikbaar komen. Tot die tijd zal ik niet rusten."

'1600 man personeel laten gaan op één dag was verschrikkelijk'

Ype von Hengst trok 31 jaar geleden van Friesland naar de Verenigde Staten om daar een restaurantketen op te zetten. "We wilden in 2020 met pensioen en waren de eerste maanden van het jaar bezig de verkoop af te ronden", vertelt Ype tijdens zijn ochtendkoffie. "Maar zo'n twee, drie weken later zakte alles in elkaar."

15 maart moesten ze al hun restaurants sluiten. "We dachten eerst dat het een paar werken zou duren, nooit gedacht dat we maandenlang dicht zouden moeten." Ook zal hij nooit de dag vergeten dat hij 1600 man personeel moest laten gaan. "Het was verschrikkelijk, we konden ze niet eens allemaal persoonlijk het nieuws vertellen."

Inmiddels mogen de restaurants weer voor 25 procent gevuld zijn en is de afhaal- en bezorgservice enorm gegroeid. "We zijn creatiever geworden, bijvoorbeeld door tenten op de parkeerplaatsen te zetten. Alles om te laten zien dat we open zijn."

Het werd dus keihard werken, in plaats van met pensioen gaan. "Die overname kan nog wel drie jaar duren. Maar dat is niet erg, als we maar openblijven." De nieuwe president Biden en de komst van vaccins geven Ype goede hoop. "Misschien mag er straks weer wat meer en wordt het weer drukker. Dan kunnen we hopelijk in mei, juni alle 1600 mensen weer terug aan het werk hebben."

In deze video zie je een terugblik op de eerste twee maanden van de wereldwijde uitbraak:

Weer coronageval in Nieuw-Zeeland, besmette vrouw was in Nederland

zo, 24/01/2021 - 07:08

In Nieuw-Zeeland is voor het eerst sinds 18 november weer een coronageval opgedoken buiten een van de quarantainecentra. Het gaat om een 56-jarige vrouw die eind vorig jaar was teruggekomen in Auckland na een reis naar Nederland en Spanje.

Na haar terugkeer in Nieuw-Zeeland is ze, zoals verplicht, twee weken in quarantaine gegaan in een quarantainehotel. Daar is ze tot twee keer toe negatief getest op het virus, waarop ze naar huis mocht. Pas later ontwikkelde ze symptomen en bleek ze besmet.

De directeur van de Nieuw-Zeelandse gezondheidsautoriteit, Ashley Bloomfield, zegt dat onderzocht wordt waar ze het virus heeft opgelopen. Welke variant van het virus ze heeft, wordt ook nog bekeken, maar volgens Bloomfield wordt ervan uitgegaan dat ze een van de besmettelijkere varianten van het virus onder de leden heeft. De besmette vrouw zit samen met haar man in thuisisolatie.

'Paniekinkopen niet nodig'

Uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de vrouw met vier mensen nauw contact heeft gehad. Alle 600 mensen die met haar in het quarantainehotel zaten, zijn gecontacteerd, net als de reizigers op haar vlucht. Minister Hipkins, die verantwoordelijk is voor de coronabestrijding in het land, zegt dat het te vroeg is om verdere maatregelen te nemen. "Het is absoluut niet nodig om nu paniekinkopen te gaan doen of vergelijkbaar gedrag te gaan vertonen."

Nieuw-Zeeland heeft vorig jaar met strenge maatregelen het virus eronder weten te krijgen en het leven voor inwoners is nu vrijwel weer normaal. Sinds het begin van de pandemie zijn er 2276 mensen in het land besmet geraakt en zijn er 25 mensen overleden. Reizigers, op dit moment alleen nog ingezetenen en mensen met een verblijfsvergunning, moeten na aankomst op eigen kosten in quarantaine in speciale hotels. Op die manier probeert de regering te voorkomen dat het virus weer het land wordt binnengebracht. In de hotels zitten nu 79 mensen met het virus.

Chili 'betreurt' paniek door onnodig tsunami-alarm na aardbeving

zo, 24/01/2021 - 05:35

De autoriteiten in Chili hebben inwoners gerustgesteld na een onnodig tsunami-alarm voor de kustgebieden na een aardbeving bij Antarctica. De waarschuwing had niet naar mobiele telefoons in het hele land gestuurd moeten worden. Alleen de Antarctische territoria hadden het bericht moeten krijgen, haastten de autoriteiten zich te zeggen toen mensen al probeerden kuststeden te verlaten.

"We willen de bevolking geruststellen en ze laten weten dat het niet nodig is om het gehele nationale territorium te evacueren. Dit geldt alleen voor de Antarctische bases", waarschuwde Miguel Ortiz van de nationale noodhulpdienst Onemi. Volgens hem "betreurt de dienst het ongemak" dat is ontstaan door de melding. Die zou zijn verstuurd door een technische fout.

Op Twitter vragen Chilenen in onder meer Santiago zich af waarom ze de melding hebben gekregen:

De regio is getroffen door twee bevingen, een met een kracht van 7,1 op Antarctica. De tweede had een kracht van 5,9 en was ten oosten van de hoofdstad Santiago, in het grensgebied met Argentinië. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen en is er geen schade.

Alarm ingetrokken

De zwaarste van de twee bevingen was ten noordoosten van een Chileense onderzoeksbasis op het Antarctische Schiereiland. Daarop werd het tsunami-alarm verstuurd en zijn verschillende bases van Chili en andere landen daar geëvacueerd. Inmiddels is ook voor de kust van het Schiereiland het tsunami-alarm ingetrokken.

Chili heeft vaker te maken met aardbevingen. Voor de kust van het land loopt een breuklijn waar de Nazcaplaat onder de Zuid-Amerikaanse plaat duikt. Doordat die twee tektonische platen langs elkaar schuiven, ontstaan aardbevingen. Vier jaar geleden zijn een miljoen mensen geëvacueerd na een beving met een kracht van 8,3. In 1960 vielen ruim 5000 doden bij een beving met een kracht van 9,5.

Eerste slachtoffer van Chinese mijnexplosie na twee weken gered

zo, 24/01/2021 - 05:35

Twee weken na de explosie in een goudmijn in Noord-China is een van de 22 mijnwerkers die vast kwamen te zitten, gered. Volgens Chinese staatsmedia is de man verzwakt. Meer details over zijn gezondheid zijn niet bekendgemaakt.

Reddingswerkers hebben contact met tien anderen die nog vastzitten in de mijn in de provincie Shandong. Een week geleden kwam het eerste teken van leven, toen de overlevenden een briefje omhoog wisten te krijgen.

Zeker een mijnwerker is omgekomen door de explosie op 10 januari. Van nog eens elf andere werknemers die vastzitten, is het lot onduidelijk.

Extra gaten

De mijnschacht wordt op een diepte van 350 meter geblokkeerd door puin. Reddingswerkers hebben extra gaten geboord voor frisse lucht en om met de mijnwerkers te communiceren en voedsel naar beneden te kunnen sturen. Uiteindelijk moeten de overlevenden ook via zo'n schacht worden gered.

De Chinese autoriteiten hebben leidinggevenden van de mijn gearresteerd, omdat ze na de explosie meer dan 24 uur wachtten voordat het incident werd gemeld. De oorzaak van de explosie in de mijn is nog onduidelijk.

Pagina's