Buitenland nieuws | VAPortal van VelzArt

Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 8 min 7 sec geleden

'Brand die niet te blussen is' op eiland Gran Canaria

1 uur 41 min geleden

Grote rookwolken, een geur van brand en vlammen van wel 50 meter hoog. Op het Spaanse eiland Gran Canaria woedt nu al dagen een bosbrand.

De brand is zo groot dat het de 'brand die niet te blussen is' wordt genoemd. 8000 mensen moesten hun huis uit en zijn naar een veilige plek gebracht.

Bergachtig eiland

Brandweermensen doen er alles aan om het vuur te stoppen. Maar dat is niet makkelijk, want Gran Canaria is erg bergachtig. Daarom zijn veel blusvliegtuigen en helikopters nodig die grote hoeveelheden water naar beneden storten.

De brand is waarschijnlijk ontstaan toen een man aan het klussen was en er een klein vonkje ontstond. Omdat het erg droog is op het eiland, kan het vuur zich makkelijk verspreiden.

Vakantie

Elena en Casper uit Nederland zijn op vakantie op Gran Canaria. Zij zitten gelukkig in een veilig gebied, maar ze kunnen de rook van de branden wel zien. Vanavond vertellen ze erover in het Jeugdjournaal.

Toeristen jatten 40 kilo zand van het strand (en worden gepakt)

1 uur 41 min geleden

Twee Franse toeristen zijn opgepakt in Italië met hun kofferbak vol zand en schelpen. Ze kwamen van het eiland Sardinië. Daar is het streng verboden om zand mee te nemen.

Dat verbod is twee jaar geleden ingegaan. Daarvoor namen toeristen heel veel zand en schelpen mee, wel duizenden kilo's per jaar. Soms werd dat zelfs op het internet verkocht. Om de natuur te beschermen is de wet bedacht.

Het Franse koppel moet voor de rechter komen. Ze kunnen een boete krijgen of een celstraf van een paar jaar.

Drie pas gekozen Turkse burgemeesters uit ambt gezet door AK-partij

2 uur 18 min geleden

De Turkse regering heeft drie burgemeesters in steden in het zuidoosten van Turkije uit hun ambt gezet, omdat ze zouden samenwerken met de Koerdische terreurorganisatie PKK. Het gaat om de burgemeesters van Mardin, Van en Diyarbakir, waar relatief veel Koerden wonen.

De drie worden vervangen door een waarnemend burgemeester van de regeringspartij AKP. "Die waarnemer blijft doorgaans zitten tot de volgende verkiezingen," zegt correspondent Lucas Waagmeester. De burgemeesters, alle drie van de overwegend Koerdische HDP, werden vier maanden geleden gekozen.

Het is niet duidelijk hoe serieus de aanklachten zijn. "Dat wil iedereen wel weten, want bewijs wordt er niet bij geleverd", vertelt Waagmeester. "Deze mensen worden op een maandagochtend uit het gemeentehuis gezet vanwege terreur, een mogelijkheid om zich te verweren krijgen ze vooralsnog niet."

Rustiger vaarwater

De correspondent heeft dit al eerder zien gebeuren. "De afgelopen jaren ging het vaak zo, met al meer dan honderd andere Koerdische gekozen politici. Ze mogen gewoon meedoen aan verkiezingen, maar als ze winnen zijn ze plotseling terroristen."

Op die manier heeft de partij van Erdogan het bestuur in het gebied grotendeels overgenomen, schetst Waagmeester. "Er wordt steeds gespeculeerd dat dit conflict een keer in rustiger vaarwater moet komen en er misschien weer gepraat gaat worden over vrede. Maar dit wijst erop dat de regering de oplossing voorlopig niet ziet in het democratisch proces."

Wat is er gebeurd met deze hond?

2 uur 34 min geleden

Ook honden moeten weleens naar de kapper, maar dat kan verkeerd uitpakken. Hond Lola uit de Verenigde Staten kwam opeens thuis met roze oren, een groene staart en groene wenkbrauwen! En dat terwijl haar baasje daar nooit om had gevraagd.

Haar baasje had Lola weggebracht om haar nagels te laten knippen en haar tanden schoon te maken. Maar dat was juist niet gebeurd.

De hond zag er niet alleen gek uit, maar had ook een infectie opgelopen. Daarom moest ze een tijdje medicijnen slikken. Inmiddels gaat het beter, maar de verf zit er nog op.

De hondenkapster liet weten dat ze soms honden verven als ze vinden dat er iets mist. Ze heeft haar excuses aangeboden dat ze dat niet eerst overlegd heeft met het baasje.

Begrafenis en gedenksteen voor weggesmolten gletsjer

3 uur 35 min geleden

In IJsland was dit weekend een begrafenis voor een gletsjer die niet meer bestaat. De Okjokull-gletsjer is bijna helemaal weggesmolten. Daarom mag het gebied nu geen gletsjer meer genoemd worden.

Door klimaatverandering wordt het steeds ietsje warmer op aarde. Daardoor smelten de ijsbergen. Zo komen rotsen tevoorschijn die eerst onder het ijs lagen.

Protestborden

Veel mensen waren op het treurige afscheid afgekomen. Niet alleen mensen uit de buurt, maar ook wetenschappers waren erbij. Sommige mensen hadden protestborden bij zich. Ze zijn boos dat er te weinig gebeurt om klimaatverandering tegen te gaan.

Bij de begrafenis werd een gedenksteen onthuld. Op de ijzeren plaat op de rots staat dat naar verwachting alle gletsjers binnen 200 jaar verdwenen zijn als niemand actie onderneemt.

Ebola verspreidt zich verder in Congo

4 uur 20 min geleden

De autoriteiten in Congo bevestigen dat ebola zich verder verspreidt. Er is nu ook een besmetting vastgesteld in de plaats Walikale, zo'n 200 kilometer ten westen van Goma in door milities gecontroleerd gebied. De eerste gevallen van ebola werden vastgesteld bij Goma.

Ook een nieuwe besmetting in de provincie Zuid-Kivu wijst erop dat de ziekte zich verder verspreidt. Vorige week werd bekend dat een moeder en een kind in Zuid-Kivu besmet waren. Ze waren afkomstig uit een gebied met veel besmettingen in het noordoosten van het land en waren met het openbaar vervoer zo'n 700 kilometer naar het zuiden gereisd.

Sinds de zomer van vorig jaar zijn er in Congo 1900 mensen aan de gevolgen van ebola overleden. Vorige week werd bekend dat meer dan 90 procent van de patiënten de dodelijke ziekte kan overleven, op voorwaarde dat artsen er snel bij zijn.

Nieuwe fase

Maar dat is juist een probleem in Congo, zei internist Anna Simon van het Radboudumc vorige week tegen de NOS. De symptomen moeten vroeg worden herkend, besmettingshaarden liggen vaak in oorlogsgebied en hulpverleners worden ervan verdacht dat ze de ziekte juist verspreiden.

Wil je weten wat ebola met je doet, bekijk dan deze video:

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldde op 24 juli dat de ebola-uitbraak in Congo voorbij was, maar een week later dook het virus toch weer op in de provincie Noord-Kivu. De WHO was daar niet verbaasd over. "We komen in een nieuwe fase waar epidemieën zich over grote gebieden verspreiden, met veel impact", zei een woordvoerder.

Dat komt volgens de WHO door klimaatverandering, de kap van regenwoud, conflicten en zwakke overheden. Deze factoren zorgen ervoor dat ziektes zich snel kunnen verspreiden.

Schildpad zwemt met camera op zijn rug

4 uur 49 min geleden

Hoe ziet het eruit als je op de rug van een schildpad zit? Nou zo! De schildpad zwemt door het grootste koraalrif ter wereld bij Australië.

Onderzoekers willen meer weten over het gedrag van de schildpad. Deze soort, de karetschildpad, wordt namelijk met uitsterven bedreigd.

Patroon

De karetschildpad heeft een mooi patroon op zijn schild. Veel mensen willen die voor de sier hebben. Daarom worden er veel gedood.

Ook sterven er veel schildpadden door stukjes plastic in de zee. De onderzoekers hopen dat ze door dit soort filmpjes beter weten hoe ze de schildpadden moeten beschermen.

Prins Andrew neemt afstand van gedragingen van zijn vriend Epstein

5 uur 42 min geleden

De Britse prins Andrew is ontsteld over berichten over mogelijke misdaden van Jeffrey Epstein. Dat staat in een verklaring die is uitgegeven door Buckingham Palace. De multimiljonair, die zichzelf vorige week het leven benam, was een bekende van de prins.

"Zijne koninklijke hoogheid verwerpt het uitbuiten van mensen en de suggestie dat hij dat zou goedkeuren, eraan deelnemen of het zou aanmoedigen is weerzinwekkend", aldus de verklaring.

Epstein stierf in een gevangenis, waar hij in voorarrest zat op verdenking van het misbruiken van tienermeisjes in zijn huizen in New York, Florida en op een privé-eiland in de Caraïben. In zijn huis in New York zijn honderden foto's gevonden van naakte jonge meisjes. De multimiljonair kende veel vooraanstaande Amerikanen, zoals oud-president Clinton en president Trump.

Jonge vrouw

Gisteren publiceerde de Britse website Mail Online beelden die in 2010 zouden zijn gemaakt bij het huis van Epstein in New York. Op die beelden is te zien hoe prins Andrew door een deur naar buiten kijkt en zwaait naar een jonge vrouw. Dat was twee jaar nadat Epstein voor het eerst was veroordeeld voor seks met een kind, schrijft de website. Hij zat toen anderhalf jaar vast en trof een schikking met justitie in Florida.

De vriendschap tussen de prins en Epstein leidde er kort daarna mede toe dat Andrew zijn functie als Britse handelsgezant moest neerleggen.

Buckingham Palace heeft alle aantijgingen "van ongepastheid met minderjarigen" aan het adres van de prins altijd afgedaan als "vals en zonder enige basis".

Meer evacuaties vanwege 'niet te stoppen' bosbrand Gran Canaria

6 uur 28 min geleden

Vanwege een aanhoudende bosbrand op het Spaanse eiland Gran Canaria zijn inmiddels 8000 mensen geëvacueerd. De vlammenzee ontstond zaterdag vlak bij de plaats Tejeda, centraal op het eiland.

Sindsdien is 3400 hectare verzwolgen door de vlammenzee. Ruim 700 brandweermensen en zestien helikopters en blusvliegtuigen zijn ingezet om de brand te bestrijden.

Te groot om te blussen

De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de hoge temperaturen, sterke wind en lage luchtvochtigheid. De bestuurder van de Canarische Eilanden noemde de brand "niet te stoppen" en "te groot om te blussen".

De bosbrand is op aanzienlijke afstand van het toeristische gedeelte van het eiland, in het zuiden en zuidwesten. Vorige week woedde er ook al een bosbrand in hetzelfde gebied.

De uitzending van 19 augustus

6 uur 43 min geleden
Uitgewerkt: heel vroeg met pensioen

Werken tot je oud en krakkemikkig bent is voor veel mensen een schrikbeeld. Sommigen stellen daarom alles in het werk om (veel) eerder te kunnen stoppen.

In onze reportageserie over de laatste werkjaren: drie mensen die door zuiniger te leven al ruim voor hun AOW-leeftijd de schaapjes op het droge hebben en stoppen met het werkende leven.

Kalifaat is weg, maar IS nog niet verslagen

Het kalifaat van Islamitische Staat in Syrië en Irak is vernietigd, maar de terreurbeweging is nog niet volledig verslagen. Vanavond een reportage van Marcel van der Steen.

Iraanse olietanker na anderhalve maand in Gibraltar nu naar Griekenland

8 uur 34 min geleden

De Iraanse olietanker Grace 1 heeft koers gezet naar Griekenland, ondanks druk van de Amerikanen om het schip aan de ketting te houden bij Gibraltar. Uit scheepsdata blijkt dat de tanker gisteravond is vertrokken en onderweg is naar de haven van Kalamata. Daar komt het schip over een kleine week aan.

De Grace 1 werd in juli door de Britse marine aan de ketting gelegd, op verdenking van het smokkelen van olie naar Syrië, een bondgenoot van Iran. Dat is in strijd met Europese sancties. Iran ontkent dat de olietanker onderweg was naar Syrië.

Minder stringent

Een federale rechter in de VS vaardigde vorige week een bevel voor inbeslagname van het schip uit, de olie die het vervoert en zo'n 1 miljoen dollar. Volgens Gibraltar zijn de Europese sancties echter veel minder stringent dan de sancties die de VS tegen Iran heeft uitgevaardigd. Om die reden kon het schip niet langer worden vasthouden.

De inbeslagname van de Grace 1 begin juli leidde tot een diplomatieke crisis tussen Iran en Groot-Brittannië. Iran hield als reactie twee Britse tankers aan in de Straat van Hormuz. De Britten stuurden daarop weer verschillende oorlogsschepen naar de Perzische Golf, om de Britse belangen te beschermen.

Nederland is door de VS gevraagd om een fregat naar die Straat van Hormuz te sturen. Deze week wordt daarover een besluit genomen.

We maakten eerder deze video over de oplopende spanningen tussen Iran en de VS:

Boem! Deel van fabriek met ontploffing opgeruimd

9 uur 58 min geleden

In Engeland zijn drie enorme torens opgeblazen. Ze hoorden bij een elektriciteits-centrale, maar werden niet meer gebruikt. Met explosieven konden de enorme torens het snelst worden opgeruimd.

Bruidegom na bloedige aanslag Kabul: 'Ik zal nooit meer blijdschap voelen'

13 uur 5 min geleden

"Ik heb de hoop verloren. Ik ben mijn broer kwijt, mijn vrienden, mijn familie." De man op wiens bruiloft zaterdag 63 doden vielen bij een zelfmoordaanslag, heeft zijn verhaal gedaan in een interview met een Afghaanse tv-zender. "Ik zal nooit meer blijdschap voelen", zegt hij met tranen in zijn ogen.

Bruidegom Mirwais Elmi en zijn aanstaande vrouw Roeena overleefden de aanslag, die is opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Roeena verloor veertien familieleden. Volgens Elmi is iedereen in shock. "Mijn bruid kan niet praten en valt de hele tijd flauw. Ik kan niet naar de begrafenissen gaan, daarvoor voel ik me te zwak."

'Leven verwoest'

Over de momenten voor de aanslag zegt Elmi zich nog te herinneren dat hij overal lachende gezichten zag toen hij de gasten begroette. Een paar uur later keek hij toe hoe hun lichamen naar buiten werden gedragen. "Ik had gelukkig moeten thuiskomen, maar ze hebben mijn hele leven verwoest."

Een andere overlevende zegt in Afghaanse media dat er werd gedanst toen de explosie was. "Daarna was er totale chalos. Iedereen schreeuwde en huilde om hun dierbaren."

In een verklaring van IS staat dat iemand zich opblies op "een bijeenkomst met veel mensen". Andere strijders lieten volgens de verklaring autobommen afgaan toen de hulpdiensten arriveerden.

Taliban veroordeelt

Op de aanslag is binnen en buiten Afghanistan met afschuw gereageerd. De Afghaanse president Ghani noemde de aanslag barbaars en inhumaan. Zelfs de terroristische Taliban, die nu met de Verenigde Staten vredesonderhandelingen voeren, heeft de aanslag veroordeeld.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen in Afghanistan, eind september, neemt het aantal aanslagen er toe. De bruidegom denkt dat zijn bruiloft niet de laatste is die doelwit wordt. "Ik weet dat dit niet het laatste lijden is voor Afghanen, dat zal doorgaan", zegt hij.

Reddingsactie in Poolse grot voor ingesloten onderzoekers

13 uur 49 min geleden

In het zuiden van Polen proberen reddingswerkers met man en macht twee onderzoekers te bereiken die sinds zaterdag vastzitten in de diepste grot van het land. De speleologen kunnen geen kant op omdat een van de toegangstunnels is ondergelopen met water.

Enkele tientallen reddingswerkers proberen contact te leggen met de grotonderzoekers, maar is dat tot op heden niet gelukt. Waarschijnlijk gaan ze nu proberen om met dynamiet stukken rots weg te blazen en zo door te dringen tot het gedeelte van de grot waar de speleologen vermoedelijk zitten. Die operatie is gevaarlijk en kan dagen duren, waarschuwt het hoofd van het reddingsteam in Poolse media.

De grotonderzoekers daalden donderdag met vier anderen af in de Jaskinia Wielka Sniezna-grotten in het Tatra-gebergte. Zaterdag ging het contact met het tweetal verloren en sloegen hun kompanen alarm.

De 'grote besneeuwde grot' telt ruim 23 kilometer aan gangen en een hoogteverschil van 800 meter. Het stelsel bevat veel waterwegen en is zestig jaar na de eerste expeditie nog niet volledig in kaart gebracht. Een lokale club van grotverkenners zegt dat grote delen "nog wachten op hun Columbus".

Check de video hieronder om een indruk te krijgen van hoe het er in de grot uitziet:

Mike Pence opnieuw running mate van Donald Trump

15 uur 14 min geleden

De Amerikaanse vice-president Mike Pence wordt ook bij de presidentsverkiezingen van 2020 de tweede man in de campagne van Donald Trump. Trump zei tegen journalisten dat hij "zeer gelukkig" is met Pence als vice-president en dat hij hem daarom opnieuw kiest als running mate.

De 60-jarige Pence was voordat hij in 2017 vice-president werd gouverneur van de staat Indiana. Hij staat bekend als conservatief, vooral op het gebied van abortus en homorechten, en heeft een grote christelijke achterban.

Keep America Great

Het is vrijwel zeker dat Trump en Pence de kandidaten worden van de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen, die volgend jaar november zijn. Trump heeft aangekondigd opnieuw verkiesbaar te zijn en binnen de partij hebben zich nog geen serieuze tegenkandidaten gemeld. Er is ook al een campagneslogan: na Make America Great Again gaat Trump nu voor Keep America Great.

Staking tankwagenchauffeurs Portugal voorbij

15 uur 29 min geleden

De staking van tankwagenchauffeurs in Portugal is voorbij. Maandag legden ze voor onbepaalde tijd het werk neer omdat ze meer geld eisen. De vakbonden en werkgevers zijn nu akkoord over voorwaarden voor nieuwe onderhandelingen. Dinsdag gaan ze verder praten.

Door de staking is er een tekort aan brandstof ontstaan bij tankstations in Portugal. Er geldt bij auto's een rantsoen van 15 liter per klant per dag. De regering heeft daarom de noodtoestand uitgeroepen. Die geldt nog tot dinsdag, als de gesprekken dus worden hervat.

De chauffeurs staken voor een hoger salaris. Veel chauffeurs verdienen niet meer dan 1200 euro per maand. Omdat het beter gaat met de Portugese economie, willen de chauffeurs dat het loon omhoog gaat.

Aan de pomp leidde de staking eerder deze week tot gemopper:

Tienduizenden Britten zonder stroom na opblazen energiecentrale

zo, 18/08/2019 - 21:00

In het Britse graafschap Oxfordshire hebben tienduizenden huishoudens even zonder elektriciteit gezeten, nadat vanochtend een oude energiecentrale gecontroleerd tot ontploffing was gebracht.

De netbeheerder gaat ervan uit dat de stroomstoring werd veroorzaakte door de explosie. De precieze oorzaak wordt nog onderzocht.

Veel mensen waren vanmorgen op de sloop van de centrale afgekomen:

De oude kolencentrale van Didcot was voor veel Britten jarenlang een doorn in het oog, vanwege de zes torens en een schoorsteen die prominent in het landelijke gebied te zien waren. In 2003 belandde het complex nog op de derde plek van lelijkste locaties van Groot-Brittannië van het magazine Country Life.

De centrale was sinds 2013 niet meer in gebruik, maar de sloop liet op zich wachten. In 2016 werden plannen ervoor uitgesteld toen een deel van het gebouw instortte en vier sloop-medewerkers daarbij omkwamen.

Hondentrimmer geeft hond ongevraagd roze oren en groene wenkbrauwen

zo, 18/08/2019 - 20:51

Het was de bedoeling dat hond Lola voor een uitgebreide behandeling naar de hondensalon zou gaan voor geknipte nagels, een getrimde vacht en een fris gebit. Maar het bezoek pakte anders uit dan gepland. De hond kwam thuis met groene wenkbrauwen en staart, en roze oren. Ook liep de hond een infectie op.

Baasje Graziella Puleo bracht haar hond Lola kort geleden naar een hondensalon in Lake Worth, Florida. Toen zij Lola negen uur later kwam ophalen, had de hond roze oren en groene wenkbrauwen. "Ik moest bijna huilen", vertelt Puleo aan de lokale krant The Palm Beach Post. De tanden van de hond waren niet gereinigd en de nagels niet geknipt.

In plaats daarvan waren de staart en de wenkbrauwen van de hond kaalgeschoren en de oren dus geverfd. "Waarschijnlijk waren de wenkbrauwen per ongeluk afgeschoren. Om de boel te redden, zijn er vervolgens nieuwe getekend met groene verf", zegt Puleo tegen Fox News. "Het lijkt alsof ze haar in een clown wilden veranderen."

Puleo zag al snel na het bezoek aan de hondensalon dat de huid tussen de poten van Lola rood was. De dierenarts constateerde vervolgens dat het om een infectie ging. De hond is daar inmiddels voor behandeld. "Maar de verf is nog niet uit de vacht gespoeld", schrijft Puleo op haar Facebookpagina.

Fox News schrijft dat de eigenaresse van de hondensalon het geld voor de behandeling heeft teruggegeven aan Puleo. Ze gaf aan dat zij soms honden verven "als zij het idee hebben dat er iets mist." De eigenaresse geeft toe dat het beter was geweest als de behandeling vooraf met Puleo was besproken.

Volgens Lola's baasje was de verfbehandeling een traumatische ervaring voor haar hond. "Ik hoop dat deze hondentrimmer haar lesje heeft geleerd en dat geen enkele hond daar meer zoveel pijn hoeft te lijden als Lola."

Opnieuw honderdduizenden demonstranten in Hongkong: 'De sfeer is heel vreedzaam'

zo, 18/08/2019 - 19:21

De sociale onrust in Hongkong is nog niet voorbij. Na ruim twee maanden actie voeren tegen de Chinese regering en Carrie Lam, de bestuurder van Hongkong, wordt er ook vandaag weer massaal gedemonstreerd. Een vergunning voor een protestmars in het Victoria Park weerhield de honderdduizenden demonstranten er niet van om ook de straten op te gaan en naar andere plekken te trekken.

Het Victoria Park bood namelijk onvoldoende ruimte voor de grote groep demonstranten. "Mensen verzamelden zich in het park, maar al gauw gingen ze de straten op of liepen naar andere plekken om te demonstreren", vertelt correspondent Sjoerd den Daas, die bij de demonstratie aanwezig was. "Veel straten zijn inmiddels afgesloten omdat het te gevaarlijk zou worden door bussen en auto's."

De demonstranten liepen onder meer naar een groot politiebureau en een aantal overheidsgebouwen. Volgens het Civil Human Rights Front, de demonstratiebeweging in Hongkong, waren er vandaag 1,7 miljoen mensen op de been. "Over het algemeen hebben zij wel hogere schattingen dan de overheid", zegt Den Daas. "Maar ik kan je met zekerheid zeggen dat er vele honderdduizenden mensen waren. Het was massaal, echt massaler dan de afgelopen weken."

Hoe massaal het protest is zie je in deze reportage van correspondent Sjoerd den Daas:

Ondanks de grote mensenmassa was de sfeer overdag goed. "Vrij relaxed zelfs. De demonstranten zijn toegankelijke mensen, iedereen helpt elkaar. Het regende pijpenstelen en mensen gaven paraplu's aan elkaar door", zegt Den Daas. "Mensen proberen het leven iets makkelijker te maken. Het is allemaal heel vreedzaam."

Dat staat haaks op de manier waarop de demonstranten worden geframed door de Chinezen. "De laatste weken worden de demonstranten neergezet als baldadige relschoppers. Er wordt zelfs geroepen dat het aan terrorisme grenst", vertelt Den Daas. "Er zullen vast ook mensen bij zitten die misbruik maken van de situatie, maar het is een overwegend vredelievende groep. Alle lagen van de samenleving komen samen: van advocaten tot ziekenhuismedewerkers."

Politie grijpt in

Het is volgens Den Daas mogelijk dat de sfeer later vanavond omslaat. De vergunning voor de demonstratie was namelijk geldig tot 23.00 uur plaatselijke tijd in Hongkong. Dat betekent dat de demonstratie inmiddels niet meer legaal is. "De politie heeft een waarschuwing afgegeven en roept mensen op om naar huis te gaan."

De demonstranten die geen gehoor geven aan de waarschuwing, kunnen oog in oog komen te staan met de politie. Mogelijk wordt daarbij traangas ingezet. "De politie is in opperste staat van paraatheid. Het lijkt met sterk als er geen traangas of rubberen kogels worden ingezet", vertelt Den Daas. "Gisteren was het een traangasvrije zaterdag. Maar ik denk niet dat dat vanavond het geval is, gezien het grote aantal betogers."

China heeft nog niet gereageerd op de demonstratie van vandaag. "Meestal komt dat later. China heeft herhaaldelijk gezegd dat als de demonstraties niet stoppen, zij zullen ingrijpen", zegt Den Daas. "De druk wordt opgevoerd. Als de politie van Hongkong het niet meer aankan, staat China klaar met het Volksbevrijdingsleger."

De protesten brengen niet alleen spanningen met zich mee. Het leidt ook tot economische schade. "Hotels ontvangen minder gasten en restauranteigenaren hebben weinig vertrouwen in de toekomst. Bovendien mijden veel mensen Hongkong, omdat ze niet weten of hun vliegtuig of trein wel vertrekt."

Die schade is het volgens veel Hongkongers waard. "Want vrijheid kent geen prijs, zeggen ze dan."

Bekijk onderstaande video voor een opfriscursus Hongkong en de verhoudingen met China:

Waarom demonstreren honderdduizenden mensen in Hongkong?

zo, 18/08/2019 - 19:05

In de Chinese stad Hongkong gaan demonstranten al bijna drie maanden lang de straat op om de demonstreren. Soms met meer dan 100.000 mensen tegelijk. Ook vandaag was er weer een grote demonstratie. Maar wat willen die demonstranten eigenlijk?

Vrijheid

De inwoners van Hongkong zijn vooral bang dat de Chinese regering te veel te zeggen krijgt in hun stad. Hongkong hoort officieel wel bij China, maar het gaat er heel anders aan toe. In Hongkong is vrijheid van meningsuiting, zijn andere regels en spreken mensen ook een andere taal.

De laatste jaren krijgt China steeds meer macht in de stad. Eerder dit jaar wilde de baas van Hongkong bijvoorbeeld een wet invoeren waarmee de regering van China nog meer te zeggen zou krijgen. Daardoor zouden tegenstanders van China in de problemen kunnen komen.

De demonstranten willen niet alleen dat die regel niet doorgaat, maar ook dat er nieuwe verkiezingen komen en de baas van hun stad opstapt.

Paraplu's?

De demonstraties vallen extra op door de zee van paraplu's. Die zijn er niet alleen tegen de regen. Inwoners hebben ze ook mee als bescherming, omdat de politie eerder traangas en geweld gebruikte. Vandaag viel dat gelukkig mee en werd er geen geweld gebruikt.

Pagina's