Buitenland nieuws | VAPortal van VelzArt

Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 25 min 13 sec geleden

Kleine aardbeving tijdens interview met premier

1 uur 3 min geleden

In Nieuw-Zeeland is vanochtend een kleine aardbeving geweest. Toevallig gaf de premier precies op dat moment een tv-interview.

In Nieuw-Zeeland zijn regelmatig aardbevingen. In 2011 vielen bij een zware beving in de stad Christchurch 185 doden. Voor zover bekend zijn er dit keer geen gewonden gevallen.

Gedoe over feestfoto van Nederlandse voetballer

1 uur 42 min geleden

Veel mensen zijn boos op voetballer Luuk de Jong. Hij vierde afgelopen weekend een feestje in Spanje, het land waar hij voetbalt.

Op de foto's van het feestje zie je dat de vrienden heel dicht bij elkaar komen en dat mag niet volgens de corona-regels in Spanje. In dat land zijn de problemen door het corona-virus nog veel groter dan in Nederland.

Op Instagram heeft Luuk de Jong sorry gezegd.

In Spanje zijn meer dan 28.000 mensen omgekomen door het corona-virus en meer dan 200.000 mensen waren besmet. Kinderen mogen er waarschijnlijk pas in september weer naar school. Eerder maakten we daar deze video over:

Wekdienst 25/5: Uitspraak over 5G • Verkiezingen in Suriname

2 uur 48 min geleden

Goedemorgen! In Den Haag buigt de rechter zich vandaag over de uitrol van het 5G-netwerk. En in Duitsland komt de hoogste rechter met een uitspraak in een zaak over door Volkswagen verkochte sjoemelauto's.

Vandaag wisselen zon en stapelwolken elkaar af met de meeste zon in de kustgebieden. Het wordt 17 tot 22 graden bij een overwegend matige noordwestelijke wind. De rest van de week blijft het droog en vrij zonnig lenteweer met maxima tussen 20 en 25 graden. Langs de kust is het echter regelmatig enkele graden koeler door wind van zee.

Moet je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Veel rechtzaken. De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in het kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat. De stichting wil de uitrol van 5G stoppen, omdat de straling gezondheidsrisico's zou opleveren. In Duitsland komt de hoogste rechter met een uitspraak in een zaak rond het dieselschandaal bij Volkswagen. Een koper van een 'sjoemelvoertuig' eist zijn geld terug van de autofabrikant. De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere (oud-)eigenaren van auto's met een veel hogere uitstoot dan bij aankoop vermeld was. Het hoger beroep in de strafzaak van Willem Holleeder gaat vandaag weer verder. In de regiezitting zal Holleeder met een verklaring komen, zeggen zijn advocaten tegen RTL Nieuws. Dat zal de eerste keer zijn dat Willem Holleeder in het openbaar spreekt sinds zijn veroordeling. En nog een kort geding: voetbalclub Vitesse eist in de Arnhemse rechtbank de halvering van de huur van stadion Gelredome, zolang de club daar niet kan spelen in verband met de coronacrisis. Vitesse ligt al enige weken in de clinch met de eigenaar van het stadion. Die dreigde faillissement aan te vragen toen Vitesse in eerste instantie weigerde de huur voor de maanden april en mei te betalen.

Wat heb je gemist?

Er is verwarring ontstaan over het wel of niet doorgaan van de verkiezingen in Suriname vandaag. De krant de Ware Tijd meldde gisteravond dat de verkiezingen mogelijk op de valreep worden uitgesteld. Maar president Bouterse zegt dat daar geen sprake van is.

Er zou druk op Bouterse zijn uitgeoefend vanwege de situatie aan de oostgrens met Frans-Guyana. Volgens de krant steken mensen met bootjes illegaal de grens over en wordt er "weerstand geboden" tegen militairen en politieagenten die hen proberen tegen te houden. Het zou gaan om aanhangers van de oppositie die in Suriname staan geregistreerd, maar in Frans-Guyana wonen en die vandaag willen stemmen.

Alleen als het crisisteam problemen rapporteert door het oversteken van de grens, kunnen er volgens Bouterse nog "drastische maatregelen" worden genomen.

Ander nieuws uit de nacht:

Meeste basisscholen zien geen leerachterstand door corona: In een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) noemt 90 procent de voortgang van leerlingen constant. Besmettingen na feest in Duits restaurant opgelopen naar achttien: Het aantal mensen dat in quarantaine moet is opgelopen naar 118, melden de lokale autoriteiten. De mensen die besmet zijn komen allemaal uit de buurt van Leer, dat vlak over de grens bij Groningen ligt. Lichaam gevonden bij woningbrand in Velp: Het lichaam werd achter het huis gevonden. De identiteit en doodsoorzaak worden nog onderzocht.

En dan nog dit:

In Nieuw-Zeeland is vanochtend vroeg een aardbeving geweest. Die had een kracht van 5,6 en heeft voor zover bekend niet geleid tot gewonden of grote schade. De aardbeving gebeurde midden in een tv-interview van premier Jacinda Ardern.

Vanuit het parlementsgebouw in de hoofdstad Wellington sprak Ardern via een videoverbinding met het programma Newshub, toen de grond begon te schudden. "We hebben hier een kleine aardbeving, Ryan", zei ze rustig tegen de presentator.

Fijne maandag!

Premier Nieuw-Zeeland praat rustig door op tv tijdens aardbeving

5 uur 24 min geleden

In Nieuw-Zeeland is vanochtend vroeg een aardbeving geweest. Die had een kracht van 5,6 en heeft voor zover bekend niet geleid tot gewonden of grote schade. Wel gebeurde het op een opvallend moment: midden in een tv-interview van premier Jacinda Ardern.

Vanuit het parlementsgebouw in de hoofdstad Wellington sprak Ardern via een videoverbinding met het programma Newshub, toen de grond begon te schudden. "We hebben hier een klein aardbevinkje, Ryan", zei ze tegen de presentator.

De premier bleef opvallend kalm: "Als je achter me dingen ziet bewegen, de Beehive (de naam van het parlementsgebouw, red.) beweegt een beetje meer dan normaal."

Stevig gebouw

Nadat de aardbeving was gestopt, zei Ardern dat alles in orde was. "Er hangen geen lampen boven me. Het lijkt erop dat ik in een stevig gebouw sta."

Ook buiten de Beehive viel de paniek mee. Wel werd het treinverkeer tijdelijk stilgelegd en in supermarkten werden de producten in de schappen flink door elkaar geschud.

In Nieuw-Zeeland zijn geregeld aardbevingen. In 2011 vielen bij een zware beving in Christchurch 185 doden.

Besmettingen na feest in Duits restaurant opgelopen naar achttien

8 uur 56 min geleden

Het aantal coronabesmettingen na een feest in een restaurant in de Duitse plaats Leer is gestegen naar achttien. Zaterdag werden zeven besmettingen gemeld. Het aantal mensen dat in quarantaine moet is opgelopen naar 118, melden de lokale autoriteiten.

Veertien besmette mensen waren op 15 mei aanwezig bij een besloten feest in het restaurant. Vier anderen zijn via hen besmet. Ze komen allemaal uit de buurt van Leer, dat vlak over de grens bij Groningen ligt. Het restaurant heeft ook op 16, 17 en 20 mei gasten ontvangen.

Van de mensen die in quarantaine moeten, vertonen sommige al coronaverschijnselen. Ook een deel van de leiding van de nabijgelegen grote scheepswerf Meyer moet in afzondering, omdat de personeelschef op het feest aanwezig was.

Handen schudden

Bezoekers van het feest zeggen dat in het restaurant coronaregels zijn overtreden. Zo zouden gasten of personeel elkaar de hand hebben geschud, onvoldoende afstand hebben gehouden en geen mondkapje hebben gedragen, terwijl dat wel moest.

Volgens Duitse media heeft de uitbater mogelijk ook fouten gemaakt met de gastenlijst, waardoor niet duidelijk is wie er allemaal binnen zijn geweest. Zo zouden kandidaten die in het restaurant op sollicitatiegesprek zijn geweest, niet zijn geregistreerd.

Boete

De lokale autoriteiten onderzoeken de berichten. Het restaurant zou een boete van 25.000 euro kunnen krijgen. Volgens de uitbater heeft iedereen zich op het feest aan de regels gehouden.

Ook een kerkdienst in Frankfurt heeft geleid tot een coronauitbraak. De dienst was op 10 mei en inmiddels is bekend dat 107 mensen besmet zijn geraakt.

Bouterse stelt mogelijk verkiezingen Suriname uit

zo, 24/05/2020 - 22:25

De verkiezingen in Suriname worden mogelijk op de valreep uitgesteld, melden bronnen binnen de partij van president Bouterse aan de Surinaamse krant de Ware Tijd. Dat zou komen doordat de situatie aan de oostgrens met Frans-Guyana uit de hand is gelopen. Bouterse geeft vannacht om 01.00 uur Nederlandse tijd een verklaring af over de verkiezingen.

Volgens de krant steken mensen met bootjes illegaal de grens over en wordt er "weerstand geboden" tegen militairen en politieagenten die hen proberen tegen te houden. Het zou gaan om mensen die in Suriname staan geregistreerd, maar in Frans-Guyana wonen. Ook zouden het aanhangers van oppositiepartij ABOP zijn, die morgen willen stemmen.

Jerry Slijngard van het crisisteam dat zich bezighoudt met de bestrijding van het coronavirus maakt zich grote zorgen over de illegale oversteek, die hij ziet als een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Hij zegt niet dat er sprake is van massaal oversteken, maar wel dat er de laatste tijd steeds meer mensen illegaal het land binnenkomen. Hij roept de politieke partijen in De Ware Tijd op de verkiezingen alsnog uit te stellen.

15-jarig meisje fietst 1200 kilometer door India met vader achterop

zo, 24/05/2020 - 20:35

Arbeidsmigranten in India worden hard geraakt door de coronacrisis. Bovenop het risico dat ze lopen om ziek te worden, is nagenoeg al hun werk verdwenen. Geen inkomen betekent geen eten. Net als miljoenen anderen zagen de 15-jarige Jyoti Kumari en haar vader Mohan Paswan geen andere optie dan teruggaan naar hun geboortedorp.

Maar hoe? Het geboortedorp van vader en dochter heet Sirhulli en ligt in het oosten van het land, op zo'n 1200 kilometer van de voorstad van New Delhi waar de twee werkzaam waren. Sinds het begin van de lockdown in het land reden er nauwelijks treinen en bussen meer. Ook was Paswan tijdens zijn werk als riksjabestuurder gewond geraakt aan zijn been en kon hij daardoor nauwelijks lopen.

Jyoti bedacht een plan: fietsen naar Sirhulli, met haar vader en hun bezittingen achterop. Met wat resterend spaargeld kochten ze een tweedehands fiets en vertrokken ze begin deze maand aan hun tocht naar huis.

Hoeveel hulp ze kregen van vrachtwagenchauffeurs is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat de twee op 16 mei, na zeven dagen onderweg te zijn geweest, veilig hun dorp bereikten.

Dat is niet alle migranten gegeven. Velen werden tijdens hun tocht naar huis doodgereden door auto's, vrachtwagens of een trein. Anderen overleden door vermoeidheid.

Nationale wielrenteam

Voor Jyoti en haar vader lijkt de zware reis nog een bijzonder staartje te krijgen. Naar aanleiding van berichtgeving over vader en dochter in lokale media kreeg Jyoti afgelopen vrijdag een telefoontje van de Indiase wielerfederatie. Voorzitter Onkar Singh was zo onder de indruk van het uithoudingsvermogen van de 15-jarige dat hij haar uitnodigde om na de coronacrisis naar Delhi te komen. Daar krijgt ze, op proef, een plekje in het nationale wielrenteam.

Honderden migranten aan land gezet op Sicilië

zo, 24/05/2020 - 20:29

De Italiaanse politie is op zoek naar zo'n 400 migranten die dit weekend aan land zijn gezet op Sicilië. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn ze in de buurt van de zuidelijke stad Palma di Montechiaro zo dicht mogelijk bij de kust van een schip gezet, dat meteen daarna is weggevaren.

De migranten wisten in kleine groepjes op eigen kracht de kust te bereiken. Sommigen probeerden langs de snelweg naar de nabijgelegen stad Agrigento een lift te krijgen en vroegen automobilisten om water.

Quarantaine

De kustwacht is naar het schip op zoek, terwijl de politie het gebied rond de haven uitkamt op zoek naar de migranten. Ook zij moeten verplicht twee weken in quarantaine vanwege de coronapandemie, die in het zwaar getroffen Italië tot bijna 33.000 doden heeft geleid.

Toch komen er sinds begin dit jaar weer steeds meer migranten naar het land. Tot nu toe gaat het om ongeveer 4500 mensen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er ruim 1350. Maar het zijn er nog altijd minder dan in het voorjaar van 2018: toen probeerden meer dan 10.000 migranten het land binnen te komen.

Ook lockdown tijdens Turkije's Suikerfeest, alleen ouderen op straat

zo, 24/05/2020 - 20:05

Het is zondagmiddag twee uur als de eerste ouderen voorzichtig hun huis uit stappen. Het is oorverdovend stil op straat. Dat is het al een maand elk weekend. In Turkije geldt namelijk alleen in de weekenden een, hele strenge, lockdown. Daarvoor is gekozen zodat de toch al instabiele economie doordeweeks kan doordraaien. Op zaterdag, zondag en op feestdagen mag niemand naar buiten. Zelfs de supermarkten zijn dicht. Wie toch op straat komt, krijgt een boete.

Voor sommige groepen geldt wel een algeheel straatverbod. Turkse ouderen zitten al twee maanden noodgedwongen opgesloten in huis. Eind maart al, toen Turkije nog maar aan het begin stond van de corona-uitbraak, werd een uitgaansverbod voor de kwetsbaarste groepen ingevoerd. Behalve ouderen, moeten ook kinderen en jongeren thuis blijven.

Boodschappen in mandje

Senioren kunnen hun boodschappen telefonisch bestellen. Gemeentemedewerkers en bakkers gaan huis aan huis om levensmiddelen te bezorgen. Ouderen die op hogere verdiepingen wonen, hangen met een touw een mandje uit het raam. De boodschappen worden erin gelegd en het mandje kan omhoog getakeld.

Begin mei kondigde de Turkse regering een eerste versoepeling aan. Kappers en winkelcentra mochten de deuren weer openen. En voor de ouderen kwam een vastgestelde dag per week waarop ze een paar uur naar buiten mogen. En omdat de strenge weekend-lockdowns wel van kracht bleven, hebben de ouderen nu elke zondag het rijk alleen.

Sommige ouderen aarzelen even voordat ze het park aan de Aziatische kant van Istanbul inlopen. De parken en promenades langs de Bosporus en de Zee van Marmara zijn al sinds eind maart afgegrendeld met linten. Het is verboden te wandelen en picknicken.

Maar vandaag mogen de barricades even opzij, zo zag correspondent Mitra Nazar, die vanwege haar cruciale beroep ook naar buiten mag:

Hoe blij ouderen ook zijn om weer even een wandeling te mogen maken, bij uitstek dit weekend is het ook eenzaam. Het Suikerfeest is net begonnen, het einde van de ramadan. Een belangrijke feestweek voor alle Turken, of ze nu moslim zijn of niet. Ook voor degenen die niet hebben gevast wordt Seker Bayrami, zoals het in het Turks heet, beleefd als een feestweek. Men bezoekt familie, er wordt samen gegeten en veel Turken gebruiken de vrije dagen om op vakantie naar de kust te gaan.

Dit jaar is het anders. Geen lange tafels met eten in parken, geen groepen uitgedoste mensen op straat, en al helemaal geen uitbundig gezoen op handen en wangen. Al twee maanden mogen Turken niet door het land reizen, dus ook een paar dagen naar het strand zit er niet in.

Bakkers en ramadan-drummers

Dus moest men zich voor het weekend goed voorbereiden en genoeg eten in huis halen om het Suikerfeest binnenshuis door te komen. Brood, een belangrijk element op de Turkse eettafels, is wel te krijgen tijdens de lockdown. Want naast medisch personeel en apotheken, behoren ook de bakkers tot de essentiële beroepen. Bakkersbusjes rijden de hele dag door de straten. Door megafoons worden mensen naar hun voordeuren geroepen.

In de vroege ochtend tijdens de ramadan was het ook de zogenaamde 'ramadan-drummers' toegestaan op straat te zijn. Traditiegetrouw maken zij het volk met trommels wakker, zodat men nog wat kan eten voor de zon op komt en het vasten begint.

Turkije zegt de uitbraak van het coronavirus onder controle te hebben. Het aantal nieuwe besmettingen per dag ligt rond de duizend. In totaal overleden 4308 mensen. De afgelopen dagen lag het dodental rond de 30 per dag, veel minder dan een maand geleden.

Dat het Suikerfeest toch nog binnen de vier muren van het eigen huis moet worden gevierd, is besloten om te voorkomen dat het virus zich door groepsvorming verder kan verspreiden. Maar als de Turken hier doorheen zijn, is de verwachting dat de strenge weekend-lockdowns zullen worden opgeheven.

Online olifanten kijken op een speciale safari

zo, 24/05/2020 - 18:47

Als de mensen niet naar de dieren kunnen komen, dan brengen wij de dieren bij de mensen thuis. Dat moeten ze gedacht hebben bij een nationaal park in Kenia. Ze streamen hun safari's nu live op Instagram. Zo kunnen mensen toch een soort van mee, gewoon vanuit hun luie stoel.

Donaties

Normaal verdient het nationaal park veel geld aan toeristen die de dieren komen bekijken. Met dat geld onderhouden ze het park, en beschermen ze de dieren tegen stropers. Met de online safari's verdienen ze nu geld om dat te kunnen blijven doen.

Het account van het nationaal park heet @olpejeta.

'Britten hadden naïve hoop dat corona bij Calais zou stoppen'

zo, 24/05/2020 - 17:15

Het sluimerde hier lange tijd. Alsof iemand de snoozeknop had ingedrukt om rustig te wachten tot de wekker nog een keer gaat. Eerst nog maar een keer omdraaien.

Op dat moment maakte mijn collega's Mustafa Marghadi en Rop Zoutberg al overuren om de keihard om zich heen grijpende crisis te duiden. Groot-Brittannië deed toen nog alsof dat zich op een ander planeet afspeelde.

Hier kon je half maart nog probleemloos een avond aan de bar kon doorbrengen. Of een lange tafel voor twaalf personen bij de Italiaan reserveren. Deden er nog duizenden Britten mee aan een halve marathon in Bath. En konden maar liefst 250.000 mensen hun gokdrang niet onderdrukken door naar de paardenraces van Cheltenham af te reizen. Hutjemutje op elkaar.

In Frankrijk hadden ze het al over een avondklok, in Milaan mocht niemand meer de stad in, en ik kreeg nog appjes of ik zin had om bij Bunch of Grapes, een pub om de hoek, het weekend in te luiden.

Het voelde onwerkelijk, ergens. Alsof de Britten niet doorhadden wat voor storm er over het continent aan het trekken was. Of de naïeve hoop hadden dat die storm bij Calais zou ophouden.

'Alsof ik niet goed bij mijn hoofd was'

Als correspondent leef je voortdurend in twee werelden. In het land waaruit je verslag doet, uiteraard, maar ook in de Nederlandse belevingswereld. Daar zit immers het publiek. De kijker, luisteraar en lezer.

En plotseling kwamen die werelden enorm met elkaar in botsing. Ook Nederland liet de rolluiken zakken. En ik vroeg me steeds meer af: waarom zijn die Britten zo eigenwijs? Het zorgde ervoor dat ik al in een vroeg stadium de metro vermeed en met handschoenen aan boodschappen deed. Mensen keken me aan alsof ik niet goed bij m'n hoofd was.

Ik kocht een paar flesjes handgel, op dat moment nog in overvloed verkrijgbaar. Terwijl in Nederland capriolen uitgehaald moesten worden om er eentje te bemachtigen.

De Sunday Times schreef zondagochtend een vernietigende reconstructie over die trage Britse aanpak. Vernietigend omdat ze hier meer tijd hadden dan andere Europese landen. En omdat ze met eigen ogen konden zien hoe Zuid-Europa in paniek iedereen al zijn eigen huis injoeg.

Hoewel Boris Johnson op 14 maart wel doorhad dat het een goed idee was om het land op slot te gooien, wachtte hij nog tot 23 maart met de aankondiging. In die negen dagen explodeerde het aantal coronabesmettingen van 200.000 naar 1,5 miljoen.

Het zou de voorbode zijn voor een dodental dat inmiddels de 37.000 heeft aangetikt, in absolute getallen het hoogste aantal in Europa. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger.

Ook merkte ik hoe moeilijk het was om vervolgens tot het hart van die crisis door te dringen. Ziekenhuizen waren onneembare vestingen voor de media.

Een bevriende arts uit mijn cricketteam (ja, deze correspondent besloot vijf jaar geleden het oer-Britse cricket te omarmen in zijn integratieproces) appte me op een gegeven moment hoe dramatisch het gesteld was met de beschermende kleding in zijn ziekenhuis. Een kwart van zijn collega's zat ziek thuis. Hij had van de 23 dagen daaraan voorafgaand 21 dagen moeten werken. "Er is zich een ramp aan het voltrekken en we worden een oorlog ingestuurd met een waterpistooltje", zei hij.

Ik vroeg of ik hem kon interviewen. Na lang aarzelen wilde hij meewerken. Hij vond het belangrijk om niet te zwijgen.

Maar Nishant was een uitzondering. Praten is iets wat veel artsen niet durven. Het BBC-programma Newsnight bracht zelfs naar buiten hoe artsen onder druk werden gezet door ziekenhuisdirecties om niets over de situatie in ziekenhuizen te zeggen. Geen interview, geen post op social media, niets.

Hoewel ziekenhuizen de uiteindelijke piek aan patiënten aankonden, zijn de meer dan 300 omgekomen artsen en verpleegkundigen een smet waar niemand omheen kan.

Ongekende consequenties

En zo maakte het land dat de afgelopen jaren al niet uitblonk in politieke competentie (weet u nog, de brexit-soap?) ook in deze crisis hoogstwaarschijnlijk een aantal zeer grote fouten met ongekende consequenties.

Al praat niemand hier vandaag over het verhaal in de Sunday Times. Alle aandacht gaat naar de rel rond de belangrijkste adviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, die zich niet aan de lockdownregels hield.

Maar de consequenties van de Britse aanpak blijven voelbaar. Net als de pijnlijke vragen die nog zullen volgen.

Man maakt mini-mondkapjes voor insecten

zo, 24/05/2020 - 14:35

Een Russische kunstenaar is bezig met een bijzonder kunstwerk. Hij maakt mini-mondkapjes voor insecten.

Hij heeft al mondkapjes gemaakt voor een sprinkhaan, een wesp en een krab. Je ziet het in de video hierboven.

Geen corona

De man vond de dieren op straat en ze waren al dood. Voor zover bekend kunnen insecten geen corona krijgen.

De kunstenaar heeft een boodschap met zijn actie. Hij wil mensen laten weten dat we ook nu goed moeten zorgen voor dieren.

Oeps! De hele wereld (ook wij) trapte in de 'keepende kat'

zo, 24/05/2020 - 14:05

Met het filmpje hierboven pakte YouTuber Chris Dixon miljoenen views. Nieuwszenders over de hele wereld lieten zien hoe goed zijn kat kon keepen, ook wij. Maar het blijkt allemaal een grote grap te zijn. Zijn kat kan helemaal niet keepen.

In een nieuwe video legt Chris uit hoe hij het filmpje heeft gemaakt. Hij plaatste ook nog andere neppe filmpjes en foto's. Voor de uitleg bij de keepende kat moet je vanaf 10 minuten kijken:

Veel jonge Surinaamse kiezers geloven niet meer in de NDP van Bouterse

zo, 24/05/2020 - 14:00

Maandag kiezen de Surinamers een nieuw parlement. Dat doen ze op een aangepaste manier vanwege de coronacrisis. De aanloop naar die verkiezingen en de campagne verliep chaotisch, en dat kwam niet alleen door de crisismaatregelen.

Een resolutie met maatregelen die president Desi Bouterse de afgelopen dagen aankondigde om de verkiezingen veilig te laten verlopen, leidde tot felle kritiek van politieke partijen en de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Op basis van die resolutie zou de voorzitter van elk stembureau zelf kunnen besluiten om te stoppen met het tellen van de stemmen in verband met de coronamaatregelen. Volgens critici is dat in strijd met de wet.

Geen vertrouwen

Inmiddels heeft de regering dat deel van de resolutie aangepast, maar de onrust draagt niet bij aan het vertrouwen van de kiezers in een eerlijke stembusgang, zo blijkt uit de recente opiniepeiling van Instituut IDOS.

De grote vraag is of de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse een meerderheid houdt in het parlement, en daarmee de huidige president opnieuw kan kiezen. Op dit moment bezet de NDP 26 van de 51 zetels in de Nationale Assemblee.

Volgens de laatste opiniepeiling stevent de partij af op een flinke verkiezingsnederlaag en wint vooral de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) van oppositieleider Chan Stanthoki veel stemmen. Opiniepeiler IDOS verwacht dat de NDP niet meer dan zeventien zetels zal halen. Ruim 40 procent van de kiezers twijfelt nog altijd.

Bij gebrek aan de traditionele bijeenkomsten, waar partijprominenten aanhangers toespreken in een feestelijke sfeer met muziek, gehuld in de kleuren van de partij, richten de partijen zich nu vooral op de sociale media. Vanuit de partijen met een grotere partijkas, zoals de NDP en de VHP, verschenen de afgelopen weken gelikte promotievideo's.

Niet zonder reden, want via sociale media is er voor de partijen veel te winnen. Van de bijna 400.000 Surinamers die maandag mogen stemmen, is een derde jongers dan 33 jaar. Ruim de helft van de stemmers is niet ouder dan 41.

Met dit soort promotievideo's wil de VHP jongeren bereiken:

Bij de vorige twee verkiezingen was het vooral Bouterse's NDP die de jonge Surinamers wist aan te spreken, onder meer omdat de partij als een van de weinigen een multi-etnisch karakter had. Inmiddels zijn ook de andere partijen diverser geworden, zoals de VHP, voorheen een Hindostaanse partij.

Protesterende jongeren

Het waren ook vaak de jongeren die de afgelopen jaren het initiatief namen om te protesteren tegen het beleid van Bouterse. Dat deden ze vooral sinds het economisch slechter ging met het land. Veel jonge Surinamers zien hun toekomst somber in door de torenhoge inflatie en de miljardenleningen die de regering Bouterse de afgelopen jaren afsloot bij buitenlandse financiers.

Ook het verdwijnen van 100 miljoen Amerikaanse dollar aan kasreserve bij de Centrale Bank van Suriname leidde tot veel woede. Op Facebook verschenen de afgelopen dagen allerlei video's van individuele jongeren die oproepen om maandag op een andere partij te stemmen.

Toch is er nog altijd een vaste groep aanhangers die Bouterse blijft steunen. Voor een deel is die steun te danken aan het uitdelen van banen, voedselpakketten en grote infrastructurele projecten die de afgelopen weken werden opgeleverd. Zijn eigen aanhang reageerde er enthousiast op, maar veel Surinamers zien het vooral als een manier om stemmen te werven. Zij verwijzen naar eerdere, niet waargemaakte beloftes van Bouterse.

Tegelijkertijd leeft de vraag hoe de andere politieke partijen Suriname uit het economische dal willen trekken, mochten zij gaan regeren. BINI, een Burgerinitiatief voor Participatie en Goed Bestuur, nam alle partijprogramma's onder de loep en constateerde dat vrijwel geen enkele partij goed onderbouwt hoe ze economische stabiliteit wil bereiken. Ook een onderbouwing met cijfers ontbreekt.

Decembermoorden

Er staat voor Bouterse bij deze verkiezingen veel op het spel. Het hoger beroep tegen zijn veroordeling van 20 jaar voor de decembermoorden van 1982 loopt nog. De vraag is wat er gebeurt met zijn veroordeling als Bouterse geen president meer is.

Premier Netanyahu voor het eerst voor de rechter in corruptiezaak

zo, 24/05/2020 - 13:44

In Jeruzalem begint het proces tegen de Israëlische premier Netanyahu. De Likud-leider staat in drie corruptiezaken terecht voor onder meer fraude en omkoping tijdens eerdere ambtsperiodes. De 70-jarige premier, die onlangs voor de vijfde keer benoemd werd, houdt vol dat hij onschuldig is en spreekt van een heksenjacht.

Vandaag nog was de eerste bijeenkomst van de nieuwe regering, die deze maand gevormd werd na drie stembusgangen en een politieke crisis van ruim een jaar. In het overleg ging het niet over de rechtszaak. Wel zei de vertrekkende minister van Religieuze Zaken tegen Netanyahu dat hij hoopt dat "God de waarheid boven tafel zal brengen".

De premier wordt er onder meer van beschuldigd dat hij dure cadeaus heeft aangenomen van zakenmensen in ruil voor politieke gunsten. Ook zou hij mediabedrijven in ruil voor positieve berichtgeving voordelen hebben geboden ter waarde van miljoenen euro's. De aanklachten komen voort uit een grootschalig corruptieonderzoek dat drie jaar heeft geduurd.

Demonstraties

Het proces tegen Netanyahu heeft het land diep verdeeld en de politie in Jeruzalem maakt zich op voor demonstraties van voor- en tegenstanders van de premier. Een deel van de ministers die Likud heeft geleverd, heeft toegezegd om in de rechtszaal aanwezig te zijn om de premier te steunen.

"Netanyahu heeft veel aanhangers, maar ook veel tegenstanders. Die laatsten vinden dat hij allang had moeten aftreden", zegt correspondent Ties Brock op NPO Radio 1. "Het hooggerechtshof heeft wel een aantal petities in ontvangst genomen met die vraag, maar dat hoefde niet als niet-veroordeeld premier."

Netanyahu moet aanwezig zijn

De zaak zou al in maart beginnen, maar werd uitgesteld in verband met de coronamaatregelen. Netanyahu zei dat hij niet naar de rechtszaal wilde komen, onder meer omdat het volgens hem moeilijk is om afstand te houden van zijn lijfwachten. De rechter heeft die bezwaren verworpen en eist zijn aanwezigheid.

"Iedere verdachte is hier verplicht om bij de eerste zitting aanwezig te zijn, om te horen waar hij van verdacht wordt", legt Brock uit. "Dat gaat vandaag dus ook gebeuren. De rechter gaat de aanklacht voorlezen en aan Netanyahu vragen of hij begrijpt waarvoor hij terechtstaat."

'Alligator van Hitler' is doodgegaan

zo, 24/05/2020 - 12:42

Een beroemde alligator is overleden. Het dier heet Saturnus. Ooit ging het gerucht dat het een huisdier van Adolf Hitler was.

Hitler bezocht het dier in de dierentuin van Berlijn. Hij vond het leuk om naar de alligator te kijken.

Ontsnapt

De dierentuin in Berlijn werd in 1943 verwoest door bombardementen. Veel dieren kwamen daarbij om, maar de alligator niet. Saturnus ontsnapte en werd drie jaar later pas weer gevonden door Britse soldaten. Hoe Saturnus al die tijd heeft overleefd, weet niemand.

De Britten hebben de alligator aan Rusland gegeven. Daar kwam Saturnus in de dierentuin van Moskou terecht.

Bejaard

Saturnus is een mississippi-alligator. Dieren van deze soort worden in het wild meestal tussen de 30 en 50 jaar oud.

Saturnus was al veel ouder. De beroemde alligator is 84 jaar oud geworden.

Schade door enorme hagelstenen in de VS

zo, 24/05/2020 - 11:53

Al een paar dagen stormt het hard in de Amerikaanse staat Texas. Er zijn tornado's en enorme onweersbuien. Gisteren vielen er hagelstenen zo groot als sinaasappels uit de lucht.

Op de foto hierboven zie je hoe zo'n hagelsteen dwars door twee lagen plafond heen sloeg.

Supercell

De onweersbui met deze hagelstenen was een zogenaamde supercell. Dat is de zwaarste soort onweersbui die op aarde voorkomt. De lucht in de bui draait rond. En dat ziet er indrukwekkend uit:

Brand San Francisco verwoest deel van historische pier 45

zo, 24/05/2020 - 10:54

Een grote brand heeft gisteren een deel van de beroemde pier 45 in San Francisco verwoest. Volgens CNN is zeker een kwart van de historische pier door het vuur verwoest.

De brand brak gisterochtend vroeg uit. Er werden 150 brandweerlieden ingezet bij de bestrijding van de brand. Een brandweerman raakte gewond. Aan het begin van de middag was de brand onder controle. De brandweer bleef daarna nablussen om er zeker van te zijn dat het vuur niet weer zou oplaaien.

Pier 45 ligt vlakbij pier 39, die erg populair is bij toeristen. Beide pieren zijn onderdeel van de Fisherman's Wharf. Er zijn veel attracties, restaurants en winkels te vinden.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Er wordt een onderzoek ingesteld om die te achterhalen.

De brand veroorzaakte veel rook die tot in de wijde omgeving te zien was:

Moslims vieren vandaag het Suikerfeest

zo, 24/05/2020 - 10:02

Over de hele wereld wordt vandaag het Suikerfeest gevierd. Een maand lang hebben veel moslims meegedaan aan de ramadan. Ze mochten overdag niet eten of drinken. Met het Suikerfeest wordt die maand afgesloten.

Lekker eten

Tijdens het Suikerfeest wordt er lekker gegeten met familie en vrienden. Er is vaak veel zoetigheid in huis. Ook krijgen kinderen cadeau's.

Stelling

Het is voor moslims belangrijk om op het Suikerfeest hun familie te zien. Maar dit jaar kan dat niet door het corona-virus.

Wat vind jij, is een feest altijd leuker als je familie er is? Reageer op onze stelling!

Aan het begin van de ramadan gingen we langs bij Basma, die dit jaar voor het eerst meedeed. Hier kun je die video terugkijken:

Politie grijpt in met traangas bij protesten Hongkong

zo, 24/05/2020 - 08:51

De politie in Hongkong heeft traangas ingezet en arrestaties verricht bij een protest tegen een nieuwe Chinese 'veiligheidswet'. Honderden mensen gingen de straat op om te betogen tegen de plannen van China. De wet waarover deze week gestemd wordt, verbiedt in Hongkong het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten.

Onder de arrestanten is volgens plaatselijke media Tam Tak-Chi, een activist van een radicale partijencoalitie, People Power. Tal van betogers riepen dat onafhankelijkheid de enige uitweg is. De betogers hebben zich verzameld in Causeway Bay, een district met veel winkels en bedrijven op het eiland van Hongkong. In de voormalige Britse kroonkolonie geldt vanwege het coronavirus een verbod op samenscholing van meer dan acht mensen.

Donderdag maakte China bekend te werken aan een 'veiligheidswet' waarmee oppositievoeren in Hongkong moeilijker wordt. De ontwerpwet wordt voorgelegd aan het jaarlijkse Nationale Volkscongres, dat vrijdag is begonnen in Peking.

Oppositievoeren niet eenvoudig

"Oppositievoeren in Hongkong was al niet eenvoudig", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Dit geeft Peking nog meer handvatten om oppositie waarvan zij vindt dat die aanstuurt op bijvoorbeeld onafhankelijkheid, de mond te snoeren."

Hongkong was tot 1997 een Britse kroonkolonie. Sindsdien hoort de stad weer bij China, maar wel met een eigen economisch systeem en meer democratische vrijheden. Peking legt het wetsvoorstel nu dus voor aan het Nationale Volkscongres, dat het donderdag zo goed als zeker zal aannemen.

De wet zou China toestaan, zonder dat het parlement van Hongkong zelf er wat over te zeggen heeft, instellingen op te zetten om de nationale veiligheid te beschermen. De vrees is dat Chinese agenten daardoor pro-democratische activisten kunnen oppakken en vervolgen.

Pagina's