Buitenland nieuws | VAPortal van VelzArt

Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 1 min 32 sec geleden

Surinaamse regering wil onbeperkt en straffeloos geld lenen

46 min 57 sec geleden

In Suriname is een heftige discussie losgebarsten over een voorgenomen wijziging van de Wet op de Staatsschuld. Als de wet wordt aangepast, kan de regering onbeperkt geld lenen. De huidige wet stelt een limiet en voorziet in een gevangenisstraf tot 10 jaar voor de minister van Financiën als de limiet wordt overschreden.

Het wijzigingsvoorstel komt van de grootste regeringspartij, de NDP van President Bouterse. De Surinaamse overheid heeft dringend geld nodig en heeft al grote bedragen geleend in binnen- en buitenland. Een nog grotere schuld zou betekenen dat de wettelijke limiet wordt overschreden met als gevolg dat minister Gilmore Hoefdraad van Financiën een celstraf aan zijn broek zou kunnen krijgen.

De kans dat de wetswijziging het haalt is groot, omdat de regeringspartijen een meerderheid in het parlement hebben en de volksvertegenwoordigers van de regeringspartijen zich doorgaans unaniem achter de plannen van de regering scharen. Vandaag wordt er in het parlement een commissie samengesteld die de nieuwe wet gaat voorbereiden.

'Legaal stelen'

De oppositiepartijen reageren fel op de voorgenomen wijziging. Ze spreken van "een wetsvoorstel om legaal te kunnen stelen" en een plan dat "criminele intenties verraadt". De oppositie is bang dat het geleende geld gebruikt gaat worden om de bevolking in de aanloop naar de verkiezingen van mei 2020 koest te houden met leuke cadeautjes. Ook zou het geld gebruikt kunnen worden om de Surinaamse dollar kunstmatig op peil te houden.

Voorzitter Gregory Rusland van de oppositiepartij NPS wijst erop dat de wet indertijd is aangenomen om de Surinaamse munt te beschermen en noemt de wetswijziging een inbreuk op de integriteit van het geld en op de Surinaamse rechtsstaat. De wetswijziging dient er volgens hem slechts voor om individuen te beschermen en te vrijwaren van gevangenisstraf.

De partij DOE waarschuwt ervoor dat Suriname van een democratie langzaam verandert in een oligarchie die beheerst wordt door een corrupte elite.

Pogingen tot vervolging

De grootste oppositiepartij VHP spreekt van "zelfamnestie van de minister van Financiën". De partij vreest dat de staatsschuld door een wetswijziging zal "exploderen" en waarschuwt voor een lastenschuld die door de komende generaties niet kan worden ingelost.

De VHP zegt dat het leningplafond reeds nu is overschreden en heeft de procureur-generaal gevraagd om minister Hoefdraad in staat van beschuldiging te stellen. Een eerdere poging daartoe van de kleine partij 'Strei!' liep op niets uit.

De initiatiefnemer van de wetswijziging, NDP-parlementariër Amzad Abdoel, zegt dat de wetswijziging nodig is omdat volgens hem de oppositiepartijen telkens opnieuw oneigenlijk gebruik maken van de huidige wet.

"Door iedere keer naar de PG (procureur-generaal) te stappen en pogingen te doen om de minister van Financiën vervolgd te krijgen saboteren zij pogingen van de regering om geld te lenen voor projecten die in het landsbelang moeten worden uitgevoerd," aldus Abdoel tegenover de website Starnieuws.

Man rijdt met gestolen ambulance in op publiek in Oslo

53 min 25 sec geleden

In de Noorse hoofdstad Oslo is een bewapende man met een gestolen ambulance ingereden op het publiek. Volgens de politie heeft hij een ouder echtpaar en een vrouw met een kinderwagen aangereden. In de kinderwagen lag een tweeling. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe ze eraan toe zijn.

De politie heeft schoten afgevuurd op de ambulance om de dader te stoppen. Hij raakte niet ernstig gewond, schrijft de Noorse zender NRK. De man van begin 30 is gearresteerd.

De politie zoekt naar een vrouw die mogelijk medeplichtig is aan de diefstal van de ambulance.

Bekijk hier de beelden van het incident in Oslo:

De drie ambulancemedewerkers die in de ambulance zaten toen die werd gestolen, zijn niet gewond geraakt, meldt het Universiteitsziekenhuis van Oslo.

In Chili is de geest uit de fles en houden de protesten aan

1 uur 19 min geleden

In Chili is de vlam in de pan geslagen. Ondanks het uitroepen van de noodtoestand en het instellen van de avondklok gingen demonstranten afgelopen nacht opnieuw de straat op. Ook kondigden mijnwerkers en havenarbeiders een algemene staking aan.

De protesten ontstonden nadat een prijsstijging van vier procent op metrokaartjes werd aangekondigd. President Piñera draaide die prijsverhoging afgelopen weekend al terug, maar de geest is nu uit de fles. De Chilenen zijn boos om veel meer dan alleen het dure openbaar vervoer, vertelt de Nederlandse Ellis Lamers in het NOS Radio 1 Journaal.

Lamers woont met haar Chileense vriend in de hoofdstad Santiago en zag dit weekend de woede en frustratie van de inwoners. "Het verschil tussen arm en rijk is hier enorm. Een groot deel van de samenleving moet het doen met maar heel weinig per maand", vertelt ze. "Zo'n prijsverhoging op de metrokaartjes is dan de druppel die de emmer doet overlopen."

Enorme welvaartskloof

Chili is een van de meest welvarende en stabiele Zuid-Amerikaanse landen. De regering probeerde de afgelopen jaren iets aan de welvaartskloof te doen door de armoede te bestrijden. Toch merken maar weinig Chilenen daar iets van, weet correspondent Nina Jurna.

"Veel mensen vinden dat ze niet hebben gedeeld in de welvaart. Het onderwijs is duur, de medische kosten zijn hoog en er zijn problemen met de pensioenen", vertelt Jurna. "Ze richten hun woede daarover op de president, die een van de rijkste zakenmannen van het land is. Ze zien hem als een president van en voor de rijken."

Een deel van de inwoners demonstreert, naar Latijns-Amerikaans gebruik, met potten en pannen. Door daarmee lawaai te maken willen ze hun onvrede kenbaar maken. Een andere groep demonstranten gaat juist erg gewelddadig te werk. Ze plunderen gebouwen, werpen barricades op en stichtten eerder al brand in de metro.

Ook aan de andere kant wordt overigens hard ingegrepen. Online circuleren allerlei video's van het hardhandige optreden van de politie. De afgelopen dagen zijn meer dan 1500 arrestaties uitgevoerd en vielen er twaalf doden.

De regering heeft het leger ingezet om de rust op straat te doen terugkeren. Het is voor het eerst sinds het einde van het regime van generaal Pinochet in 1990 dat militairen actief patrouilleren op straat, iets dat veel Chilenen doet terugdenken aan die dagen. "Daarbovenop komt nog dat er eigenlijk maar weinig dialoog is", zegt Jurna. "De president gaat niet in gesprek met de demonstranten maar uit juist hele harde taal over hen."

Ook voor de Nederlandse Lamers en haar vriendenkring zijn de protesten het gesprek van de dag. "Het is een ongekende situatie, iedereen heeft het erover." Niet gek, want het overheerst het dagelijks leven. Scholen zijn dicht, mensen gaan niet of korter naar hun werk, metro's stoppen vroeger dan normaal en veel supermarkten houden de deuren gesloten, vertelt Lamers.

Volgens Jurna is het slecht nieuws voor de regering dat nu ook de mijnwerkers en havenarbeiders zich bij de protesten aansluiten. "De kopermijnen in Chili zijn de grootste in de wereld en de werknemers zijn goed georganiseerd in vakbonden. Zij kunnen deze protesten naar een hoger niveau tillen."

Duizenden Duitse boeren in Bonn voor 'Nederlands' protest

1 uur 43 min geleden

In Bonn demonstreren duizenden boeren tegen het landbouwbeleid van de Duitse regering. Al de hele ochtend ondervindt het verkeer rond de Duitse stad grote hinder door lange stoeten tractoren, die volgens de politie tot tien kilometer lang zijn.

Ook op het centrale plein in de binnenstad stroomt het vol:

Bij een protest op het centrale plein in Bonn, later vanmiddag, worden zo'n 10.000 boeren uit heel Duitsland verwacht. Daar zijn overigens geen tractoren toegestaan. Dat zouden het plein en de parkeergarage daaronder niet aankunnen.

Nederland

Het boerenprotest is mede een gevolg van de betogingen in Nederland. De initiatiefnemers voelden zich door beelden uit Den Haag geïnspireerd om ook de straat op te gaan. "Tienduizenden boeren zijn lid geworden van een Facebookgroep en dat heeft geleid tot deze demonstratie", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek in Bonn.

Aanleiding voor het protest is de, volgens boeren, opeenstapeling van nieuwe regels voor onder meer mestgebruik en dierenwelzijn. "Boeren zeggen dat ze al die maatregelen bij elkaar niet kunnen bijbenen", zegt Van de Hulsbeek. Vooral middelgrote en kleine bedrijven zouden onder de regeldruk bezwijken.

'Andere problemen dan in Nederland'

De uitstoot van stikstof speelt bij de Duitse boeren geen rol, zegt Van de Hulsbeek. "Het zijn echt andere problemen dan in Nederland. "

Een probleem is wel het stikstof dat in de grond zakt en het grondwater verontreinigt. Volgens Van de Hulsbeek is boeren daarom in drie jaar tijd twee keer strengere regels voor bemesting opgelegd. "Boeren zeggen: we kunnen niet eens de ene regel implementeren en dan komt er alweer een andere maatregel."

Ook een gebrek aan waardering speelt mee bij het protest van vandaag. De boeren voelen zich de boeman van deze tijd, zegt Van de Hulsbeek. Sommige boeren zeggen tegen haar dat ze middelvingers krijgen als ze op hun land aan het werk zijn.

Eerder protest

Vorige week was er in Bonn ook al een boerenprotest. Voor het Ministerie van Landbouw, dat nog steeds in de voormalige hoofdstad is gevestigd, stonden toen enkele honderden boeren om te demonstreren tegen de regeldruk.

Bewegende kwallen en vissen op muren in de stad

1 uur 44 min geleden

In de Braziliaanse stad Sao Paulo maakt een groep kunstenaars de stad vrolijker. Ze maken gigantische kleurrijke kunstwerken op saaie gebouwen.

De kunstwerken zijn op 15 gebouwen te zien. Het zijn allemaal onderwaterdieren en met een virtual reality-bril komt het kunstwerk zelfs tot leven!

Met de kunstwerken willen ze niet alleen voorbijgangers opvrolijken, maar ook aandacht vragen voor bedreigde dieren in de zee.

Brexit op een rij: bepaal zelf hoe ingewikkeld je het maakt

1 uur 54 min geleden

Op 23 januari 2013 beloofde toenmalig premier David Cameron het Britse volk een referendum over het lidmaatschap van de EU. Nu, ruim 1200 dagen na die volksraadpleging, staat het Verenigd Koninkrijk op de rand van de brexit.

In de tussentijd was het een achtbaan: twee premiers stapten op, net als drie brexitministers en een zwik andere bewindslieden. Theresa May schreef nieuwe verkiezingen uit. Haar partij werd opnieuw de grootste, maar verloor zijn meerderheid. Er werden deals gesloten en verworpen. Johnson kwam, zag en wil hoe dan ook de EU uit. Ben jij de draad al kwijt?

Klik op onderstaande afbeelding om chronologisch door de belangrijkste brexitmomenten te scrollen. Bepaal zelf hoe moeilijk je de brexit maakt, door je instapniveau met één klik aan te passen:

Dit was het wolligste schaap van de wereld

2 uur 20 min geleden

In Australië is het wolligste schaap ooit doodgegaan. Het dier heette Chris en was meer dan tien jaar oud.

Het dier werd in 2015 gevonden en opgevangen door boeren. Het schaap was al vijf jaar niet geschoren en had een vacht van meer dan 40 kilo wol! Omdat de wol zo zwaar was, kon Chris niet goed lopen.

Chris woonde de afgelopen vier jaar in een speciale dierenopvang waar hij regelmatig werd geschoren. Het dier is gestorven aan ouderdom.

Wolligste schaap ter wereld is dood

2 uur 23 min geleden

Chris het schaap, dat wereldberoemd werd vanwege zijn enorm wollige vacht, is in Australië doodgegaan. Het merinoschaap werd in 2015 in het wild aangetroffen met een vacht die ruim 40 kilo woog. Daarmee zette hij een wereldrecord neer.

Chris was waarschijnlijk zes jaar lang niet geschoren. Een scheerder verwijderde vervolgens de zware vacht. De actie was mogelijk levensreddend. De wollen vacht werd later tentoongesteld in het Nationaal Museum van Australië in Canberra.

Na de scheerbeurt boden honderden mensen in Australië aan om het schaap te adopteren.

Scheerder Ian Elkins poseert met de overblijfselen van de wollige jas na de scheerbeurt:

Little Oak Sanctuary, de opvangboerderij waar Chris sinds 2015 verbleef, schrijft online dat ze "diep bedroefd zijn over het verlies van zijn lieve en wijze ziel". Chris is vermoedelijk 10 jaar oud geworden, een gemiddelde leeftijd voor een merinoschaap.

Britse agenten gaan verdachte van fatale aanrijding in VS ondervragen

2 uur 26 min geleden

Britse politieagenten gaan de Amerikaanse vrouw ondervragen die ervan verdacht wordt dat ze in augustus in de buurt van Oxford een 19-jarige jongen heeft doodgereden. De agenten gaan daarvoor naar de Verenigde Staten. De vrouw, Anne Sacoolas, zou zelf om de ondervraging hebben verzocht.

De verdachte is getrouwd met een Amerikaanse diplomaat en had tijdens haar verblijf in Groot-Brittannië diplomatieke immuniteit. Ze kon daardoor tijdens het politieonderzoek naar de VS vluchten. Nu ze is teruggekeerd, heeft ze volgens de Britse en Amerikaanse autoriteiten geen diplomatieke immuniteit meer.

De 19-jarige Harry Dunn werd in augustus op zijn motor doodgereden door een automobilist die volgens de politie aan de verkeerde kant van de weg reed. De 42-jarige Sacoolas zou achter het stuur van de auto hebben gezeten.

Kapot door ongeluk

Sacoolas heeft altijd gezegd dat ze niet van plan is om naar Groot-Brittannië te komen voor een rechtszaak. Wel zei haar advocaat dat ze "kapot is door het tragische ongeluk" en dat ze meewerkt aan het onderzoek. De weigering om naar Groot-Brittannië te komen, leidde tot veel woede bij de ouders van het slachtoffer.

De Britse agenten die Sacoolas gaan ondervragen, willen op korte termijn naar de Verenigde Staten vertrekken.

Opnieuw een cruciale dag in het brexit-proces

3 uur 15 min geleden

In Londen stemt het Brits Lagerhuis vandaag over het wetsvoorstel (.pdf) van premier Boris Johnson. Daarin staat hoe het akkoord dat Johnson met de EU sloot, wordt vastgelegd in Britse wetgeving.

Als de parlement in principe met deze wetgeving instemt, volgt een tweede belangrijke stemming over de vraag of de wetgeving ook binnen drie dagen helemaal afgerond en goedgekeurd kan worden door het Britse lagerhuis. Voor Johnson is deze snelle afhandeling cruciaal, wil hij zijn deadline van 31 oktober nog halen.

Het parlement heeft gisteravond het wetsvoorstel van ruim honderd pagina's gekregen. Sommige parlementsleden klagen dat ze zo erg weinig tijd hebben om het grondig te bestuderen. Anderen zeggen dat heel veel zaken die in het voorstel staan de afgelopen maanden al uitgebreid door het parlement bediscussieerd zijn.

In de loop van de avond wordt er duidelijkheid verwacht of premier Johnson in beide stemmingen voldoende steun krijgt en zijn brexit-plannen op de rit blijven. Zo niet, dan dreigt er opnieuw een impasse. In dat geval dreigt Johnson met nieuwe verkiezingen.

We volgen de ontwikkelingen vandaag in het Britse parlement op de voet en spreken in onze uitzending met onze correspondent Tim de Wit.

Lagerhuis weer bijeen, laatste kans voor 'halloween-brexit'

3 uur 37 min geleden

Het is natuurlijk gevaarlijk, zeggen dat het alwéér een cruciale dag is voor de brexit. Toch is dat wel zo. In het Lagerhuis staan twee stemmingen op de agenda; de uitkomst daarvan bepaalt of het Verenigd Koninkrijk daadwerkelijk op 31 oktober uit de Europese Unie kan stappen.

Een halloween-brexit is een vurige wens van premier Johnson. Als het Lagerhuis hem steunt, komt de brexit plotseling dichtbij. Maar zoals altijd in dit proces: niets is zeker en er liggen nog allerlei gevaren op de loer.

Eerst vandaag. Nadat het Lagerhuis zaterdag een stemming over de nieuwe brexit-deal van Johnson en de EU had uitgesteld, wordt vermoedelijk in de vroege avond gestemd over de wetgeving over de implementatie van dat akkoord. De Withdrawal Agreement Bill is nodig om alle brexit-afspraken te verankeren in de Britse wet. Als het Lagerhuis zich uitspreekt voor implementatie, hoeft het niet meer te stemmen over de deal zelf.

Britse media gaan ervan uit dat Johnson hiervoor een meerderheid kan krijgen, al is de stemverhouding in het brexit-proces altijd een onzekere factor. Maar dan volgt nog een stemming: over het tijdpad voor de komende dagen.

Twee dagen voor 110 pagina's

Om de brexit-deadline van 31 oktober te halen, moet het Lagerhuis uiterlijk op donderdag definitief akkoord gaan. Dat betekent dat parlementariërs maar twee dagen de tijd hebben om verder te debatteren en amendementen in te dienen. Veel oppositieleden vinden dat te kort, gezien het belang en de omvang (110 pagina's) van de wet.

De vraag is dus of een meerderheid van parlementariërs instemt met dat krappe schema. De man die de regeringsbelangen moet behartigen in het Lagerhuis, Johnsons vertrouweling Jacob Rees-Mogg, waarschuwde al dat tegenstemmers een brexit op 31 oktober onmogelijk maken. Ook andere grote wetten zijn in korte tijd aangenomen, zei hij verder.

"Als Johnson de eerste stemming wint, is dat een grote morele opsteker. Dan is de eerste horde genomen en is er - in principe - een meerderheid voor de deal", zegt correspondent Tim de Wit. "Maar dan is hij er nog lang niet. Als hij de stemming over zijn tijdspad verliest, wordt 31 oktober onmogelijk en moet hij het door hem gehate uitstel vragen. Hoe kort ook, daarmee breekt hij zijn belofte."

Bovendien krijgt Johnson volgens De Wit nog te maken met een palet aan amendementen die het hem moeilijk kunnen maken. "Als Johnson gedwongen wordt iets aan de deal te veranderen, kan die meerderheid weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dus nee, Johnson is er, als hij z'n eerste slag wint straks, nog lang niet."

Brussel wacht gelaten af

De rest van het brexit-proces hangt af van hoe de stemmingen vandaag eindigen. Bij een 'ja' volgen er, kort samengevat, lange dagen met veel vergaderingen en nieuwe stemmingen - eerst in het Lagerhuis, vanaf vrijdag in het Hogerhuis. Bij een 'nee' dreigt een lang(er) brexit-uitstel en vrijwel zeker ook nieuwe verkiezingen.

En in Brussel? Daar wachten ze rustig af. Het Europees Parlement, dat ook moet stemmen over het nieuwe brexit-akkoord, heeft al besloten om de stemming pas volgende week te houden. Eerst maar eens zien hoe ver ze in Londen komen, is de gedachte.

Het b-woord is hoe dan ook weer alom present in de komende dagen. En misschien wel langer.

Nederlandse dankklokken in VS klinken niet zo mooi en komen terug voor opknapbeurt

3 uur 48 min geleden

Het door Nederland geschonken Netherlands Carillon zit het komende jaar zonder klokken. Het is tijd voor een opknapbeurt, iets dat voor het laatst meer dan twintig jaar geleden gebeurde. Bovendien klinken de klokken niet helemaal zoals zou moeten.

Het monument werd in 1954 geschonken door de Nederlandse overheid aan de Verenigde Staten als dank voor de Amerikaanse inzet in de Tweede Wereldoorlog. De grote stalen toren staat op Arlington Cemetery, vlak bij het beroemde Iwo Jima Monument.

Hele toren onder handen genomen

Al in 2016 werd er gesproken over de noodzakelijke restauratie van de toren. Er zaten roestvlekken op de ijzeren constructie en het observatie-dek moest worden doorgelicht. Uit voorzorg werd de toren ook gesloten voor publiek. De Amerikaanse National Park Service, de federale instantie die is belast met het onderhoud van de monumenten in Washington, stelde eind 2016 een bedrag van vier miljoen dollar beschikbaar voor het herstel.

Bijna drie jaar later kan de restauratie van de toren eindelijk beginnen. Een goed moment voor klokkengieterij Eijsbouts uit Asten om ook eens de klokken onder handen te nemen. "Een bijzonder moment", vindt adjunct-directeur Joep van Brussel.

De Brabantse klokkengieterij maakte een deel van het carillon in de jaren 50, voordat het aan de VS werd geschonken. Van Brussel kijkt ernaar uit om de vijftig klokken weer in Nederland te hebben. "Het gebeurt niet vaak dat we ze weer terug zien. Normaal maak je de klokken, lever je ze af en gaan ze vervolgens wel vierhonderd jaar mee."

Maar aan de beiaard in Washington moet hoognodig iets gebeuren. "De klokken die er nu hangen zijn door drie verschillende bedrijven gemaakt", vertelt Van Brussel. "Met als resultaat dat ze niet op elkaar zijn afgestemd." Van Brussel wil de beiaard niet vals noemen, maar "de klankkleuren passen absoluut niet bij elkaar".

Op dit moment is er een team in de VS om het carillon te ontmantelen. Daarna worden de klokken per boot verscheept naar Nederland. In Asten zal een team ze vervolgens onder handen nemen. Ook maken ze daar drie nieuwe exemplaren om aan de beiaard toe te voegen.

In het najaar van 2020 moet het monument, mét afgestemde klokken, weer opengaan.

Beroemde reisgids: 'Je moet echt eens naar Nederland of Aruba!'

5 uur 25 min geleden

Als je volgend jaar op vakantie gaat, denk dan eens aan Nederland of Aruba. Dat zegt de beroemde reisgids Lonely Planet. De reisgids heeft een lijst uitgebracht met de beste vakantiebestemmingen voor 2020.

Het eiland Aruba, dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, staat op plek 4 en Nederland staat op plek 7. Volgens de makers van de lijst kun je op Aruba genieten van prachtige stranden en is er ook veel creativiteit.

Veel feestjes

Nederland staat op de lijst omdat er komend jaar ontzettend veel te doen is. Zo wordt gevierd dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Ook organiseert Nederland dit jaar het Eurovisie Songfestival en is er een Formule 1-race.

De directeur van het Nederlandse bureau voor toerisme is blij dat Nederland zo hoog op de lijst staat. Ook vindt hij het fijn dat niet alleen Amsterdam genoemd wordt. De reisgids raadt toeristen bijvoorbeeld ook aan om eens naar de Waddeneilanden te gaan.

Te druk?

Door deze aandacht kan het volgend jaar nog drukker worden in Nederland. Sommige mensen vinden het leuk dat Nederland populair is, maar lang niet iedereen. Hoe denk jij daarover?

Vijf Nederlandse mannen en drie vrouwen maken kans op 'Gouden Bal'

6 uur 18 min geleden

Acht Nederlandse voetballers zijn genomineerd voor de Gouden Bal voor beste speler van 2019.

Bij de mannen staan Virgil van Dijk, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum en Donny van de Beek op de lijst. Bij de vrouwen zijn Vivianne Miedema, Lieke Martens en Sari van Veenendaal in de race voor de prijs.

De Gouden Bal is bedacht door een Frans voetbaltijdschrift. Voetbaljournalisten uit verschillende landen mogen stemmen welke speler zij het best vinden. De prijsuitreiking is op 2 december.

2018

Vorig jaar werd de prijs voor het eerst ook uitgereikt aan een vrouw. Toen won de Noorse voetbalster Ada Hegerberg. Luka Modric won bij de mannen.

Virgil van Dijk won dit jaar al de prijs voor beste Europese voetballer. Sari van Veenendaal won vorige maand nog de prijs voor Keepster van het Jaar.

Te koop: meteorieten uit de ruimte

7 uur 29 min geleden

Een bijzondere veiling in Parijs: mensen konden er meteorieten kopen. Dat zijn stenen die uit de ruimte op aarde neerkomen.

In het universum heb je miljarden sterren en planeten. Als daar stukjes van afbreken, kunnen die als meteoriet op de aarde terechtkomen. De stukjes kunnen super oud zijn en zullen waarschijnlijk veel geld opleveren.

Wekdienst 22/10: Poetin ontmoet Erdogan en opnieuw belangrijke brexit-dag

7 uur 48 min geleden

Goedemorgen! Vandaag gaat het Britse Lagerhuis stemmen over de brexit-wet, waarin de brexit-deal is opgenomen. Ook ontmoeten de Russische leider Poetin en de Turkse leider Erdogan elkaar.

Het is vandaag vaak bewolkt met soms wat zon. Op enkele plekken kan een lichte bui vallen. Bij weinig wind wordt het ongeveer 15 graden. Morgen loopt de temperatuur op naar 17 graden met vaker zon.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Londen stemt het Brits Lagerhuis over het wetsvoorstel waarin de brexit-deal vastgelegd moet worden. Daarna gaat het parlement ook in debat over de tijdsspanne waarin de brexit geregeld moet worden. Na de boerenprotesten in Nederland, stappen nu ook Duitse boeren in hun trekkers. Zij gaan op weg naar Bonn, waar nog een deel van het landbouwministerie is gevestigd. De Russische president Poetin en de Turkse leider Erdogan gaan vandaag met elkaar in gesprek. Eerder ging de Russische leider al op reis naar Saudi-Arabië en overlegde hij met de Israëlische premier Netanyahu.

In deze video leggen we uit hoe Poetin vrienden maakt in het Midden-Oosten:

Wat heb je gemist?

In Canada heeft zittende premier Trudeau bij de parlementsverkiezingen zijn absolute meerderheid verloren. Zijn Liberale Partij blijft wel de grootste. Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet moet gaan leiden, waarbij hij afhankelijk wordt van kleinere, linkse partijen.

Vooraf werd getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij heeft veel progressieve beloftes gedaan, maar is ze niet allemaal nagekomen. Ook raakte hij verwikkeld in meerdere schandalen.

Anders nieuws uit de nacht:

Het homohuwelijk en abortus worden legaal in Noord-Ierland. Waarschijnlijk mogen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen vanaf Valentijnsdag, 14 februari. Abortus zou vanaf maart zijn toegestaan. De Japanse keizer Naruhito is ingehuldigd. Bij de ceremonie waren meer dan 2000 gasten aanwezig. De rest van de dag volgen nog allerlei festiviteiten en een staatsbanket. In Bolivia heeft de zittende president zeer waarschijnlijk de verkiezingen gewonnen. Het lijkt erop dat hij genoeg stemmen heeft om met één ronde de verkiezingen te beslissen. Tegenstanders vermoeden fraude en zijn in verschillende steden de straat op gegaan.

En dan nog even dit:

In 2020 hoef je niet ver te reizen om één van 's werelds topbestemmingen te bezoeken. Ten minste, als je de Lonely Planet mag geloven. De reisgids zette Nederland op plaats zeven in de top-10 voor 2020.

Aruba staat zelfs nog hoger op de lijst, namelijk op plek vier. Het eiland wordt aangeraden vanwege de palmstranden en de plaats Sint Nicolaas. Volgens de Lonely Planet is daar een 'kleurrijke en creatieve opleving' gaande.

Op nummer 1 staat Bhutan. Het in het Himalaya gelegen land is volgens de reisgids CO2-negatief en hanteert een strikt toeristisch beleid van 'hoge waarde, lage impact'. Ook is het er niet zo druk omdat toeristen een dagelijkse vergoeding moeten betalen om het land te bezoeken.

Fijne dag!

Hoe in het Midden-Oosten (en daarbuiten) niemand nog om Poetin heen kan

8 uur 25 min geleden

Iedereen wil met Poetin praten en Poetin praat met iedereen. De president van Rusland heeft er de afgelopen jaren heel secuur aan gebouwd en nu heeft zijn geopolitieke bouwwerk zijn voltooiing bereikt. Niemand kan nog om hem heen, zeker niet in het Midden-Oosten.

Vandaag praat de Russische president met zijn Turkse collega Erdogan. En niet alleen met hem heeft Poetin goede banden:

Zeven jaar geleden alweer dreigde de toenmalige Amerikaanse president Obama met militaire maatregelen tegen Syrië als president Assad gebruik zou maken van chemische wapens in de Syrische burgeroorlog. Die was toen ruim een jaar aan de gang. Obama trok "een rode lijn", maar greep niet in toen Assad die wapens daadwerkelijk inzette.

Poetin zag dat Obama het momentum liet verlopen. Dat was voor hem het moment om aan zijn geopolitieke bouwwerk te beginnen. Hoewel Assad ontkende chemische wapens te hebben, overtuigde hij zijn Syrische collega ervan dat het beter zou zijn als hij mee zou werken aan de ontmanteling ervan. En dat gebeurde.

In september 2015 vroeg Assad Rusland om militaire steun in zijn strijd tegen groepen gewapende opstandelingen in zijn land. Dat was een kolfje naar Poetins hand. Hij kon het prima verkopen als strijd tegen het internationale terrorisme, een van zijn prioriteiten. Die steun kwam er dan ook.

Assad zou nooit zoveel hebben bereikt zonder de steun van Russische bommenwerpers, die bij gebrek aan serieuze luchtafweer van de opstandelingen bijna vrij spel hadden. Dat er bij de bombardementen geregeld burgerslachtoffers vielen, kon niemand veel schelen.

Wig in de NAVO

Tegelijkertijd boterde het steeds slechter tussen Turkije en zijn NAVO-bondgenoten. Ook in dat gat is Poetin gesprongen. Rusland legt via de Zwarte Zee en Turkije een gaspijpleiding aan, die Europese afnemers via het zuiden moet verbinden met Europese afnemers en bouwt een kerncentrale in Turkije. Verder leveren de Russen Erdogan een geavanceerd luchtafweersysteem waardoor ze via Turkije een wig in de NAVO dreven.

Poetin rekent zowel Assad, als Erdogan dus tot zijn bondgenoten, terwijl die twee niet echt vrienden zijn. En dat is niet de enige tegenstelling in de Russische buitenlandpolitiek. Poetin heeft een bondgenootschap gesloten met Iran. Een nachtmerrie voor de Israëlische premier Netanyahu, met wie hij niettemin ook nauw contact onderhoudt. Dat is weer een boze droom voor Amerika's bondgenoot Saudi-Arabië, waar hij onlangs desondanks met alle egards is ontvangen.

Het lijkt een vat vol tegenstellingen, maar voor Poetin telt alleen het Russische geopolitieke belang. Dat sommige van zijn gesprekspartners het niet zo nauw nemen met democratische vrijheden en mensenrechten interesseert hem hoegenaamd niets. Dat ze onderling elkaars bloed wel kunnen drinken, laat hem koud. Hij wil voor Rusland een centrale rol in het Midden-Oosten en die heeft hij.

En Rusland beperkt zich niet tot het Midden-Oosten. Later deze week is in Sotsji een grote Afrika-conferentie, waarmee Poetin hoopt iets van de achterstand ten opzichte van China op dat continent te kunnen inhalen. In Latijns-Amerika heeft hij voet aan de grond in Venezuela en, in mindere mate, in Cuba. De officiële relatie tussen Moskou en China is lang niet zo hartelijk geweest. India neemt Russische wapens af.

Poetin & Europa

Ook in Europa breidt Poetin zijn invloed stapje voor stapje uit. De banden met EU-kandidaat Servië zijn het best, in het hart van de Balkan ziet een flink deel van de bevolking Rusland als traditionele beschermheer. En nu de EU de deur dichthoudt voor Noord-Macedonië is er een kans dat het land zich tot Moskou wendt.

De Hongaarse president Orban laat zijn oren graag oostwaarts hangen. En zelfs de Franse president Macron, in augustus Poetins gastheer in Parijs, zou het "een strategische fout" vinden als Europa Rusland te ver van zich afduwt. En dan hebben we het nog niet eens over de buurlanden Oekraïne en Georgië, waar Russische troepen gewapenderhand hebben ingegrepen.

Tegenstrijdige belangen

Kortom: bijna iedereen praat dus met Poetin en Poetin praat met iedereen. Dat brengt ook risico's met zich mee, vooral in regio's waar de belangen zo overduidelijk tegenstrijdig zijn. Als de recente Turkse inval in Syrië niet in scène is gezet dan heeft Poetin, die zich sindsdien angstvallig stil heeft gehouden, een serieus probleem.

Dan zal de Russische president moeten kiezen tussen Erdogans eis voor een bufferzone in Noord-Syrië om Koerdische strijdgroepen tegen te houden en de eis van Assad om buitenlandse troepen het land uit te krijgen. En als hij in het gesprek met zijn Turkse collega vandaag geen konijn uit de hoge hoed tovert, dan is wel duidelijk voor wie hij zal kiezen: het Syrië van Assad. Maar dat zal zijn zwaarbevochten positie niet versterken.

'Partij Trudeau verliest meerderheid bij verkiezingen Canada, maar blijft grootste'

10 uur 8 min geleden

De Liberale Partij van premier Trudeau blijft na de Canadese parlementsverkiezingen de grootste, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Dat voorspelt omroep CBC op basis van de eerste resultaten. Dat betekent dat Trudeau een minderheidskabinet gaat leiden en dat hij afhankelijk is van kleinere, linkse partijen.

Vooraf werd nog getwijfeld of Trudeau de verkiezingen zou winnen. Hij raakte verwikkeld in meerdere schandalen. Ook kreeg hij kritiek te verwerken van zijn kiezers dat hij zijn progressieve beloftes niet was nagekomen.

Boliviaanse verkiezingen lijken in één ronde beslist

10 uur 32 min geleden

De presidentsverkiezingen in Bolivia lijken in één ronde te zijn gewonnen door Evo Morales. De Boliviaanse kiescommissie zegt dat de zittend president waarschijnlijk genoeg stemmen heeft om een tweede ronde te voorkomen. Tegenstanders vermoeden fraude.

Gisteravond werd het tellen van de stemmen zonder uitleg opeens gestaakt. Het was toen al duidelijk dat Morales meer stemmen had gekregen dan de acht andere kandidaten, maar de laatste uitslagen lieten zien dat er waarschijnlijk een tweede verkiezingsronde nodig zou zijn.

Bij de presidentsverkiezingen in Bolivia volgt zo'n tweede ronde als er een verschil van minder dan tien procentpunt zit tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. Morales zou het dan moeten opnemen tegen de oppositieleider met de meeste stemmen. Zo'n verkiezing zou hij kunnen verliezen omdat de oppositie zich dan kan verenigen.

Cijfers

Gisteravond had de kiescommissie laten weten dat Morales 45,3 procent van de stemmen had gekregen, tegenover 38,2 procent van oud-president Carlos Mesa. Daarna bleef het stil. Vandaag kwamen nieuwe uitslagen. Met 95 procent van de stemmen geteld, staat Morales op 46,4 procent en Mesa op 37,1 procent. Het gaat nog wel om een zogenaamde 'snelle telling'. De officiële uitslag wordt volgende week verwacht.

Nadat het tellen van de stemmen gisteren was stilgelegd, liepen de spanningen op in Bolivia. Zowel voor- als tegenstanders van Morales gingen de straat op. Mesa had eerder al gewaarschuwd dat uitslagen gemanipuleerd konden worden om een tweede ronde te voorkomen.

Referendum

Morales eiste gisteren al de overwinning op. Hij is al 14 jaar de president van Bolivia en dit zou zijn vierde termijn moeten worden. Bij eerdere verkiezingen waaraan hij meedeed, is het ook niet tot een tweede ronde gekomen. In tegenstelling tot omliggende landen gaat het economisch goed in Bolivia. De groei wordt dit jaar op 4 procent ingeschat.

Hoewel Morales veel krediet krijgt voor de economische stabiliteit, zijn ook veel mensen ontevreden over zijn presidentschap. In 2016 verloor hij een referendum dat een vierde presidentstermijn mogelijk moest maken. Uiteindelijk bepaalde het hooggerechtshof dat hij toch mee mocht doen aan de verkiezingen.

Homohuwelijk en abortus legaal in Noord-Ierland

11 uur 27 min geleden

In Noord-Ierland worden het homohuwelijk en abortus legaal. Een laatste poging van conservatieve parlementsleden om de wetten tegen te houden, is mislukt. Een definitieve datum moet nog bepaald worden, maar waarschijnlijk mogen mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen vanaf Valentijnsdag, 14 februari 2020. Abortus wordt vanaf 31 maart toegestaan.

Noord-Ierse afgevaardigden in Westminster stemden eerder al voor de wijziging van de wetten die het homohuwelijk en abortus mogelijk maken. Het parlement in Belfast had tot middernacht de tijd om veranderingen aan te brengen, maar omdat er geen meerderheid was, konden tegenstanders van de wetgeving de wijzigingen niet voorkomen.

Voorstanders van de nieuwe wetten gingen gisteren de straat in Belfast op om feest te vieren. Noord-Ierland was het laatste deel van het Verenigd Koninkrijk waar abortus en het homohuwelijk nog niet toegestaan waren.

Volgens Amnesty International is vandaag een nieuw tijdperk aangebroken in Noord-Ierland, "eentje waarin onze lichamen en welzijn niet meer worden onderdrukt door wetgeving".

De DUP. de grootste Noord-Ierse partij die tegen abortus is, spreekt van een schandelijke dag en zegt te kijken of er juridische stappen mogelijk zijn. "We gaan er alles aan doen om de levens van de ongeborenen te beschermen", zegt DUP-leider Arlene Foster.

Pagina's