Buitenland nieuws | VAPortal van VelzArt

Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 1 uur 3 min geleden

Verdachte dodelijke steekpartij Dresden is veroordeelde islamist

1 uur 28 min geleden

De man die is opgepakt voor een dodelijke steekpartij deze maand in de Duitse stad Dresden, blijkt een veroordeelde islamist. Op 4 oktober werden er twee toeristen uit Noordrijn-Westfalen met een mes aangevallen in Dresden. Een van de twee overleefde de aanval niet.

Een tijd was onduidelijk wie er achter de aanval zat. Op de plaats delict werd een mes met dna-sporen gevonden, dat de politie naar een 20-jarige Syriër leidde. Gisteren werd hij opgepakt. De man werd in 2018 al veroordeeld voor 'ondersteuning van een terreurorganisatie' en het 'aansporen tot het plegen van staatsgevaarlijke misdrijven'.

Vluchteling

De verdachte staat bij de politie bekend als gevaarlijke islamist. Hij kwam in 2015 als vluchteling naar Duitsland en radicaliseerde sinds begin 2017. Op zijn Facebookpagina riep hij op tot de jihad en het doden van ongelovigen. Tijdens zijn proces zei hij ook zelf een aanslag voor te bereiden.

Op het moment van het misdrijf was de verdachte pas vijf dagen op vrije voeten. Hij stond nog onder toezicht van justitie. Waarom de twee toeristen zijn doelwit waren, en of achter de daad een islamistisch motief steekt, is nog niet bekend.

Politie redt 166 papegaaien uit handen van smokkelaars

3 uur 9 min geleden

In Brazilië heeft de politie 166 papegaaien in beslag genomen. Smokkelaars hadden de dieren gevangen in het wild en wilden de beschermde vogels verkopen.

De dieren zaten op elkaar gepropt in kleine houten kisten. Ze zijn verzwakt en naar een dierenopvang gebracht. Daar worden de papegaaien goed verzorgd en kunnen ze aansterken. Uiteindelijk worden ze weer vrij gelaten in de natuur.

Verkiezingen Sint-Eustatius is eerste stap op weg naar herstel democratie

4 uur 39 min geleden

Ruim 2000 inwoners van Sint-Eustatius mogen vandaag stemmen voor een eigen eilandsraad. Het is het startpunt naar herstel van de democratie. Nederland greep in 2018 in omdat het toenmalige bestuur van Sint-Eustatius zich had afgewend van de bestaande rechts- en staatsorde en niet meer bereid was de eigenhandig toegeëigende autonomie los te laten.

De verkiezingen van vandaag maken deel uit van een vierfasenplan dat eerder is opgesteld door staatssecretaris Raymond Knops. De gekozen eilandsraad mag na vandaag nog geen bestuurscollege en geen gezaghebber, zeg maar een college van Burgemeester en Wethouders, kiezen. Ook mag het geen begrotingswijzigingen voorstellen. Regeringscommissaris Marnix van Rij blijft de scepter zwaaien en hij houdt het vetorecht bij alles wat de eilandsraad de komende maanden besluit.

Drie partijen

Aan de verkiezingen doen drie partijen mee: Democratic Party (DP), Progressive Labour Party (PLP) en United People's Coalition (UPC) met in totaal 26 kandidaten. Het zijn dezelfde partijen met vrijwel dezelfde personen als toen Nederland ingreep. Naar verwachting zullen DP en PLP de vijf zetels die op het spel staan verdelen.

Clyde van Putten, door velen gezien als de aanstichter van de bestuurlijke wanorde voor 2018, staat als lijstduwer op de lijst van de PLP. Vrijwel iedereen, behalve zijn eigen partijleden, denkt dat de politicus met voorkeurstemmen terugkeert in de eilandsraad.

De Democratische Partij is zijn grote rivaal. Deze partij heeft zich na de Nederlandse ingreep altijd geschikt in de nieuwe rol onder Haags gezag. Hoewel ze niet blij is met het vierstappenplan, accepteert de partij wel de gefaseerde terugkeer naar democratie. Nummer twee op de lijst, voormalig eilandraadslid en gedeputeerde Koos Sneek, hekelt de huidige situatie waarin er "bestuurlijk geen transparantie is en niemand weet wat er gebeurt en waarom".

De verkiezingen van vandaag zijn ook voor Nederland van cruciaal belang. De PLP voert nog steeds campagne om uiteindelijk een vorm van zelfbestuur te krijgen en keert zich tegen Nederland. Als de partij een meerderheid krijgt, zou dat een behoorlijke tegenvaller zijn voor Den Haag, dat letterlijk stevig aan de weg timmert met herstel van wegen en andere infrastructuur om te laten zien dat het van goede wil is. Mocht de PLP een meerderheid halen dan is dat toch een slag in het gezicht van Den Haag.

Regeringscommissaris Van Rij denkt daar anders over. "Na vandaag slaan de eilandsraad en de regeringscommissaris de handen ineen om intensief samen te gaan werken. We gaan een plan en tijdlijn maken. Hoe beter dat gaat, hoe sneller we naar stap twee kunnen, waar de eilandsraad weer een eigen bestuurscollege kan benoemen en ontslaan. De komende maanden zullen duidelijk maken hoever Sint-Eustatius werkelijk is in het proces van herstel van de democratie."

Covid

Of de ruim 2000 kiesgerechtigden ook echt naar de stembus gaan, valt nog te bezien. Van Rij: "Verkiezingen onder covid-regime in Jamaica en het nabijgelegen Antigua hebben aangetoond dat tien procent minder mensen gaat stemmen. We hebben vanwege covid nu twee stembureaus ingericht om de mensen te spreiden, hopelijk leidt dat ook tot een betere opkomst. En willen mensen echt niet gaan stemmen, dan kan dat ook bij volmacht."

Koos Sneek van de Democratische Partij denkt dat de opkomst weleens tegen kan vallen. "De mensen die vinden dat Nederland het goed doet, blijven misschien thuis. Het gaat immers goed. Wij richten ons op die mensen, wat lastig is vanwege covid. Ik ben elke dag op straat, maar kan geen bijeenkomsten houden. Bovendien is er een avondklok. Gelukkig zijn wij beter aanwezig op sociale media dan de andere partijen. Dat is vandaag in ons voordeel."

Belgische grafschennis: graven gebruikt als stortplaats voor bouwafval

5 uur 5 min geleden

In het Vlaamse plaatsje Beernem is bouwafval ontdekt in een aantal graven. Die blijken te zijn opengemaakt en vervolgens volgestort met van alles: van mengkranen tot stukken zink en oude radio's, meldt de VRT.

De gemeente kreeg een paar dagen geleden een tip dat op de begraafplaats Sint-Amandus in het plaatsje bij Brugge een aantal grafstenen een beetje waren verschoven. Toen bleek dat minstens 18 grafzerken beschadigd waren, werd de begraafplaats gesloten voor nader onderzoek.

De burgemeester liet alle duizend grafzerken op de zeven begraafplaatsen van Beernem controleren en de politie ontdekte 22 geschonden graven, op Sint-Amandus en op nog een begraafplaats in de gemeente. De afdekplaat van de opbouw was losgemaakt en de ruimte eronder vol bouwafval gestort, meldt de gemeente Beernem.

Dumpen al even bezig

Wie dat gedaan heeft en waarom is nog niet duidelijk. De grafstenen zijn erg zwaar. "Als ze wilden sluikstorten, dan zijn er eenvoudigere mogelijkheden", zegt de burgemeester tegen de VRT. Het gaat niet om gestolen goederen, zegt de politie. Die denkt dat het dumpen al even bezig was. Doordat de schade aan de graven meeviel, was het niet eerder opgevallen.

De schade is inmiddels weer hersteld, meldt de gemeente. Het politieonderzoek naar de daders loopt nog.

Woede over politiegeweld Nigeria, mogelijk tientallen doden

5 uur 32 min geleden

De schietpartij in de grootste stad van Nigeria, Lagos, heeft tot veel woede geleid onder de inwoners. De verwachting is dat veel betogers zich niet aan het demonstratieverbod gaan houden. Gisteravond liep het uit de hand toen de militaire politie het vuur opende op demonstranten. Er zijn mogelijk tientallen doden zijn gevallen tijdens een protest tegen politiegeweld.

"De demonstranten willen laten zien dat ze het niet pikken wat er gisteravond is gebeurd", zegt Afrika-correspondent Elles van Gelder. Ook bekende Nigerianen uiten hun afschuw zoals muzikant Burna Boy. Hij, en vele andere Nigerianen, hebben hun profielfoto op sociale media veranderd in een bebloede Nigeriaanse vlag.

In Lagos opende de militaire politie gisteravond het vuur op betogers bij een protest op een tolweg in de wijk Lekki. Hoeveel doden en gewonden er precies vielen is niet duidelijk. Een getuige zegt tegen Van Gelder dat er zonder waarschuwing werd geschoten, "na een hele middag van vredige protesten".

Eerder op de dag kregen de demonstranten te horen dat er vanaf 16.00 uur een protestverbod inging. Volgens de getuige, een 24-jarige makelaar, ging de straatverlichting om vijf uur uit. Een paar uur later kwamen er soldaten en werd er geschoten. Er ontstond chaos, vooral omdat het donker was.

De getuige telde zeker negen doden en vier gewonden. Vlak voor hem werd een demonstrant in de borstkast geraakt en overleed. Getuigen meldden aan de BBC dat er twintig doden vielen en tientallen gewonden.

'Afpersingen en martelingen'

De protesten in de grote steden van Nigeria zijn vooral gericht tegen een politie-eenheid, de Special Anti-Robbery Squad oftewel SARS. Dat is een eenheid die begin jaren 90 werd opgezet om gewelddadige misdaad aan te pakken. "Maar volgens de demonstranten is die eenheid nu zelf crimineel geworden", zegt Van Gelder. "Betogers beschuldigen SARS van afpersen en martelingen." De regering luisterde naar de kritiek en ontbond de eenheid, maar volgens betogers is dat niet voldoende. Ze willen dat de agenten die misdaden hebben gepleegd ook vervolgd worden.

"Er is nu algehele woede onder de jongeren", stelt de correspondent. "Het zijn nu meer anti-regeringsprotesten geworden. En ook de overheid heeft door dat het is geëscaleerd. Die spreekt van anarchie. Volgens de overheid begonnen de protesten vreedzaam maar zijn er criminele elementen in geslopen. Zo is er een politiebureau in de fik gezet en elders in het land is een gevangenis bestormd en zijn gevangenen vrijgelaten."

Recht op demonstreren

De gouverneur van Lagos zegt dat 'dit een monster is geworden'. De overheid zegt te proberen de anarchie in toom te houden en dat ze de schietpartij van gisteren gaan onderzoeken.

De demonstranten zeggen aan de andere kant juist vredelievend te zijn en hebben gisteravond echt niet geprovoceerd. "Het lag niet aan ons, wij willen ons recht om te demonstreren uitoefenen", zegt de getuige tegen Van Gelder.

Er zouden bendes actief zijn die voor onrust zorgen. Volgens de demonstranten zijn die bendes door de overheid aangestuurd om hen in diskrediet te brengen.

EU-lidstaten sluiten akkoord over 'een nieuw soort landbouw'

7 uur 12 min geleden

Het Europese landbouwbeleid gaat de komende jaren op de schop. Er komt minder geld voor de boeren, de regels veranderen en het moet groener worden. Minister Schouten zegt dat boeren die klaar zijn voor de toekomst worden beloond.

Na een hele nacht vergaderen (de ministers waren pas om vijf uur vanochtend klaar), werd in Luxemburg een akkoord bereikt over de landbouwbegroting voor de komende zeven jaar. Het gaat om in totaal ongeveer 350 miljard euro. Twintig procent van het geld wordt gebruikt om de inkomens van boeren te ondersteunen, maar die moeten in ruil daarvoor wel voldoen aan klimaat- en natuureisen.

"Het is een goede stap op weg naar een nieuw soort landbouw", zei minister Schouten na afloop van de marathonvergadering. "Nederland wilde verder gaan, maar zoals wel vaker in Europa moet je een compromis sluiten. Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik op meer ambitie had gehoopt."

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik noemt het een redelijk compromis, maar er is ook kritiek, onder meer van GroenLinks en Forum voor Democratie.

Hectaretoeslag

De minister is tevreden dat er extra geld komt voor jonge boeren en ruimte om te vernieuwen. Ook de hectaretoeslag, geld dat boeren als een soort inkomensondersteuning krijgen, wordt simpeler. "Daar moeten we wel op blijven letten, want we hebben ook weer nieuwe regels afgesproken en we moeten voorkomen dat boeren worden bedolven onder nieuwe formulieren."

Deze zomer werd de hectaretoeslag voor grootgrondbezitters door de EU-leiders geschrapt, waardoor landeigenaren met meer dan 100.000 hectare in bezit geen premie meer krijgen.

De landbouwministers hebben de grote lijnen afgesproken, de lidstaten moeten de plannen nu uitwerken. En dan rijst de vraag wanneer is een activiteit groen? Minister Schouten gaat daarom samen met provincies en gemeenten zogenoemde eco-regelingen opstellen. Die kunnen gaan over weidevogelbeheer, bodembeheer, houtwallenverbetering voor biodiversiteit, kruidenrijk grasland voor meer biodiversiteit of investeringen in dierenwelzijn.

De Duitse minister Julia Klöckner, die de onderhandelingen voorzat, was na afloop opgelucht. Ze noemde het een mijlpaal en een stelselverandering. Schouten gebruikt liever de woorden: "modernisering en een stap op weg naar vergroening".

Spaak in de wielen

Dat laatste wordt betwijfeld door Bas Eickhout van GroenLinks. "Dit akkoord is een spaak in de wielen van de hele Green Deal. De ambities die daarin staan, kunnen nu niet gehaald worden." Hij noemt het een gemiste kans.

Ook Forum voor Democratie is, om een heel andere reden, ontevreden. Die partij wil dat boeren weer baas op de eigen boerderij zijn. "Wat ooit begon met het doel om een stabiele voedselvoorziening te garanderen, met gunstige prijzen voor consument en boer, is verworden tot een regelzuchtig systeem om een groene, ecologische agenda erdoor te drukken."

Het Europees Parlement praat deze week over het nieuwe landbouwbeleid. De hele week stemmen de parlementariërs over verschillende wijzigingsvoorstellen. Daarna gaat een kleine delegatie van het parlement met de Duitse minister (die momenteel voorzitter is van de EU) onderhandelen om tot een definitief besluit over het nieuwe landbouwbeleid te komen.

Meer lezen over de EU? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief.

Deens-Duitse tunnel wordt de langste afgezonken tunnel ter wereld

7 uur 24 min geleden

In Denemarken is een begin gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van de langste afgezonken tunnel ter wereld.

De Fehmarnbelttunnel komt tussen Duitsland en Denemarken onder de Fehmarnbelt in de Oostzee, waar het verkeer nu nog gebruik moet maken van de veerdienst tussen Puttgarden en Rødby.

De tunnel wordt niet geboord, zoals de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland, maar opgebouwd uit delen die worden afgezonken op de zeebodem. Er wordt al ruim 10 jaar aan getekend en gepland. Het wordt meteen ook de langste gecombineerde weg- en spoortunnel ter wereld met dubbelbaans snelwegen en twee geëlektrificeerde spoorlijnen.

Sneller naar Kopenhagen

Het maakt reizen tussen Duitsland en Denemarken veel sneller. "Als je vandaag een treinreis van Kopenhagen naar Hamburg zou maken, zou je dat ongeveer 4,5 uur kosten", zegt technisch directeur Jens Ole Kaslund van het Deense staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het project tegen CNN. "Als de tunnel klaar is, duurt dezelfde reis 2,5 uur." Dezelfde reis met de auto zal ongeveer een uur sneller zijn, omdat automobilisten niet in de rij hoeven te staan voor de veerboot. Nu staan er in het weekend en de zomer vaak lange wachtrijen voor de pont, die zo'n 45 minuten over de overtocht doet. Als de tunnel is gebouwd, duurt de oversteek zeven minuten met de trein, en tien minuten met de auto.

Klaar in 2029

De tunnel van 18 kilometer, die officieel de Fehmarnbelt Fixed Link heet, komt zo'n 40 meter onder het wateroppervlak. Volgens planning zijn zo'n 3000 mensen nodig om hem te bouwen en het budget bedraagt ruim 7 miljard euro.

Als eerste wordt nu op het Deense eiland Lolland een nieuwe haven aangelegd. Begin volgend jaar wordt begonnen met de bouw van een fabriek op het eiland, waar de tunneldelen worden gemaakt. Het aanleggen van de tunnel zelf begint pas in 2023. Het project moet in 2029 klaar zijn.

Voor de liefhebber is het bouwproces de komende jaren te volgen via een livestream op YouTube.

VS is ouders van meer dan 500 migrantenkinderen kwijt, zeggen advocaten

9 uur 8 min geleden

Advocaten in de VS zijn op zoek naar de ouders van meer dan 500 migrantenkinderen. Ze behoren tot de groep van 2700 kinderen die in 2017 en 2018 op last van de Trump-regering gescheiden van hun ouders werden opgesloten.

In de zomer van 2018 besliste een federale rechter dat ouders en kinderen moesten worden herenigd. De advocaten gingen in opdracht van de rechtbank op zoek naar de ouders, maar omdat de overheid niet goed heeft bijgehouden wat er met de ouders gebeurde, is dat bij 545 kinderen niet gelukt.

Van deur tot deur

De burgerrechtenbeweging ACLU denkt dat twee derde van de ouders zijn uitgezet en in hun land van herkomst verblijven. In bijna alle gevallen zijn dat landen in Midden-Amerika.

In Guatemala en Honduras gaan vrijwilligers nu van deur tot deur om ouders op te sporen. Dat is een lastig en tijdrovend proces, zegt de ACLU. De zoektocht moest in verband met de coronapandemie tijdelijk worden gestaakt, maar is weer hervat, zij het op beperkte schaal.

Kritiek

Het besluit om kinderen weg te halen bij ouders die illegaal de VS waren binnengekomen, was onderdeel van Trumps zerotolerancebeleid tegen illegale grensoverschrijding. De maatregel leidde in en buiten de VS tot verontwaardigde reacties.

Ook Trumps eigen vrouw Melania, die nooit politieke uitspraken doet, en zijn dochter Ivanka keerden zich tegen het anti-immigratiebeleid van de president.

Trump legde de schuld destijds bij de Democraten, die strengere immigratiewetgeving zouden tegenhouden. Het scheiden van migrantenkinderen en hun ouders zou het gevolg zijn van de praktijk dat volwassen die illegaal de grens oversteken de cel in moeten omdat ze zich formeel schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf. Omdat kinderen niet opgesloten mochten worden werden ze gescheiden.

Voor Trump was de praktijk vaak dat migranten met hun kinderen in vrijheid hun asielzaak mochten afwachten. Omdat niet iedereen bij zijn zaak kwam opdagen noemden de Republikeinen dit een catch and release-beleid, oppakken en weer vrijlaten.

Deze zussen strijden al jaren tegen plastic afval op Bali

9 uur 56 min geleden

De 17-jarige Isabel en de 19-jarige Melati wonen op het Indonesische eiland Bali. De zussen hebben een Nederlandse moeder en een Indonesische vader. Zeven jaar geleden begonnen ze met actievoeren tegen plastic afval.

De acties van Isabel en Melatie hebben succes. De zussen zorgde ervoor dat er geen plastic tasjes meer verkocht worden op Bali.

Nu voeren ze ook internationaal actie. Ze reizen de hele wereld over om met regeringsleiders te praten over het afvalprobleem..

Gelukt: NASA-voertuig landt op rotsblok

10 uur 2 min geleden

Het is gelukt! NASA heeft een ruimtevaartuig laten landen op een rotsblok. Die zweeft 333 miljoen kilometer van de aarde en is erg interessant voor onderzoekers. Het rotsblok ontstond namelijk in dezelfde tijd als de aarde, zo'n 4,5 miljard jaar geleden.

Daarom willen onderzoekers er graag wat stenen van hebben. Na een missie van vier jaar is dat gelukt. Het ruimtevaartuig is geland en heeft wat gruis van de planeet opgezogen.

Gisteren maakten we deze video over de ruimtemissie:

Wekdienst 21/10: Nationale herdenking Franse leraar • Amsterdam Dance Event online

10 uur 59 min geleden

Goedemorgen! In Frankrijk wordt een nationale herdenking gehouden voor de leraar die vrijdag werd onthoofd door een extremistische moslim en het Amsterdam Dance Event begint, dit jaar voor het eerst online.

Het weer: de zon laat zich zien maar er valt ook een enkele bui. Langs de kust is de wind hard tot stormachtig. Wel is het zacht voor de tijd van het jaar met 17 tot 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

In Parijs wordt een nationale herdenking gehouden voor de omgebrachte leraar Samuel Paty. De docent werd vrijdag onthoofd door een extremistische moslim, nadat hij tijdens een les spotprenten van de profeet Mohammed had laten zien. Eigenlijk zou vandaag het Amsterdam Dance Event beginnen. Normaal komen er honderdduizenden bezoekers uit tientallen landen op af, dit jaar is het evenement vanwege corona digitaal met livestreams en workshops. In de Giro d'Italia staat een bergetappe op het programma waarin Wilco Kelderman een poging zal wagen dichter bij rozetruidrager João Almeida te komen. De Portugees heeft een voorsprong van zeventien seconden op de Nederlandse kopman van Sunweb in het algemeen klassement. Ajax neemt het in de Champions League op tegen Liverpool. De wedstrijd begint om 21.00 uur.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse ruimtesonde Osiris-Rex heeft het oppervlak van de planetoïde Bennu bereikt. De missie heeft als doel het opzuigen van ruimtegruis van de planetoïde. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA ging alles volgens plan. "Touchdown bevestigd", klonk het rond middernacht Nederlandse tijd.

Wetenschappers zijn zeer geïnteresseerd in de samenstelling van rotsblokken als Bennu. De aarde is ontstaan uit rotsblokken die vergelijkbaar zijn met Bennu, die door de tijd heen zijn samengeklonterd.

Ander nieuws uit de nacht:

Aanklacht in VS tegen Saudische kroonprins om moord op journalist Khashoggi: de verloofde van de Saudische journalist Jamal Khashoggi en een mensenrechtenorganisatie hebben een aanklacht ingediend bij een Amerikaanse rechtbank tegen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en twintig andere Saudiërs. Radboud Universiteit en Radboudumc in Nijmegen mogen zich niet langer 'katholiek' noemen: de Radboud Universiteit en ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen dragen niet langer het predicaat 'katholiek'. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft het ingetrokken, omdat de bisschoppen vinden dat ze te weinig invloed hebben op de toezichthouder van beide instanties, de Stichting Katholieke Universiteit. Tientallen objecten in musea Berlijn besmeurd met olieachtige vloeistof: in verschillende musea in Berlijn zijn begin deze maand zeker 70 voorwerpen vernield. Het gaat om een van de grootste aanvallen op kunstvoorwerpen en oudheden in de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland.

En dan nog even dit:

Zanger en gitarist Spencer Davis (81) is overleden. Davis was de oprichter van The Spencer Davis Group die in de jaren 60 verscheidene grote hits had met Gimme Some Lovin', I'm A Man, Keep On Running en Time Seller.

Zijn meest bekende hit:

Fijne dag!

Tientallen objecten in musea Berlijn besmeurd met olieachtige vloeistof

14 uur 20 min geleden

In verschillende musea in Berlijn zijn begin deze maand zeker 70 voorwerpen vernield. Het gaat volgens de Duitse publieke radiozender Deutschlandfunk en de krant Die Zeit om een van de grootste aanvallen op kunstvoorwerpen en oudheden in de geschiedenis van het naoorlogse Duitsland.

De aanval was op 3 oktober op het Museuminsel waar bekende Duitse musea gevestigd zijn, zoals de Alte Nationalgalerie, het Pergamonmuseum en in het aanbouw zijnde Humboldt Forum. Zeker 70 objecten zijn bespoten met een olieachtige vloeistof, die zichtbare vlekken achterliet op Egyptische sarcofagen, sculpturen en schilderijen uit de negentiende eeuw. Over de dader of daders is nog niets bekend.

De musea hielden de beschadigingen geheim tot de Duitse media er naar vroegen. Wat het motief van de aanval is, is niet bekend. Volgens Deutschlandfunk verspreidde een bekende Duitse complotdenker in augustus en september via Telegram het bericht dat het Pergamonmuseum de 'troon van satan' huisvestte. Ook stelde hij dat het museum het centrum is van 'de wereldwijde satanische scène en coronacriminelen".

Aanklacht in VS tegen Saudische kroonprins om moord op journalist Khashoggi

15 uur 35 min geleden

De verloofde van de Saudische journalist Jamal Khashoggi en een mensenrechtenorganisatie hebben een aanklacht ingediend bij een Amerikaanse rechtbank tegen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en twintig andere Saudiërs. Zij hebben zich schuldig gemaakt aan een "brutale misdaad" die het resultaat was van "weken van voorbereidingen", zeggen verloofde Cengiz en mensenrechtenorganisatie DAWN.

De kroonprins wordt door Hatice Cengiz en de mensenrechtenorganisatie, die Khashoggi kort voor zijn dood oprichtte, medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van de journalist. Die verdween in oktober 2018, toen hij een bezoek bracht aan het Saudische consulaat in Istanbul. Hij ging naar het gebouw om iets te regelen voor zijn aanstaande bruiloft, maar werd vermoord. Zijn lichaam werd in stukken gesneden, naar buiten gesmokkeld en nooit teruggevonden.

Khashoggi werkte voor The Washington Post en schreef kritische columns over het Saudische regime en de kroonprins. De CIA denkt dat hij persoonlijk opdracht gaf voor de moord. Mohammed bin Salman weersprak vorig jaar dat hij erachter zat. Wel nam hij de verantwoordelijkheid op zich, omdat de moord werd gepleegd door Saudische overheidsfunctionarissen.

Schadevergoedingen

Volgens The Washington Post stellen de advocaten van Cengiz en de mensenrechtenorganisatie dat de kroonprins en ruim twintig andere aangeklaagden de acties van Khashoggi zagen als bedreiging voor hun belangen, en spanden ze daarom samen om de moord te plegen. Verder willen de advocaten dat documenten waarin de waarheid naar boven zou komen worden vrijgegeven.

Cengiz zei volgens de Amerikaanse krant in een videogesprek met een verslaggever dat Bin Salman haar aanstaande heeft vermoord omdat hij pleitte voor democratische hervormingen in het Midden-Oosten en voor mensenrechten voor iedereen. "En vooral omdat hij voor hen pleitte in de Verenigde Staten."

Khashoggi leefde enige tijd in ballingschap in de Verenigde Staten. Cengiz zegt dat ze via het Amerikaanse rechtssysteem hoopt op "een mate van gerechtigheid en verantwoording".

Een Saudische rechter veroordeelde in eerste instantie vijf mensen ter dood voor de moord op Khashoggi, maar begin vorige maand werd die straf omgezet in twintig jaar cel. Volgens de aanklager zijn de straffen verlaagd omdat familieleden van Khashoggi de daders hebben vergeven, maar Cengiz heeft dat niet gedaan.

NASA-sonde bereikt oppervlakte planetoïde, op 333 miljoen kilometer van de aarde

16 uur 47 min geleden

De Amerikaanse ruimtesonde Osiris-Rex heeft het oppervlak van de planetoïde Bennu bereikt. De missie heeft als doel het opzuigen van ruimtegruis van de planetoïde. Volgens ruimtevaartorganisatie NASA ging alles volgens plan. "Touchdown bevestigd", klonk het rond middernacht Nederlandse tijd.

Of het de sonde ook echt gelukt is om ruimtegruis op te zuigen van Bennu, die zo'n 333 miljoen kilometer van de aarde verwijderd is, wordt vermoedelijk binnen een week duidelijk. Als het niet gelukt is, moet het team van de NASA de sonde in januari nog een keer naar het oppervlak van Bennu sturen. Het is de bedoeling dat de sonde het ruimtegruis in 2023 aflevert op aarde, zodat wetenschappers ermee aan de slag kunnen.

Osiris-Rex werd vier jaar geleden door de NASA gelanceerd naar de planetoïde en kwam daar twee jaar geleden aan. Sindsdien zweeft de sonde op een paar honderd meter afstand rond Bennu. In die periode werd het oppervlak van het rotsblok in kaart gebracht. Bennu is niet veel groter dan het Empire State Building. De hele operatie duurde ruim vier uur en werd volautomatisch uitgevoerd.

Ontstaan van de aarde

Wetenschappers zijn zeer geïnteresseerd in de samenstelling van rotsblokken als Bennu. De planetoïde is ontstaan in de eerste tien miljoen jaar van ons zonnestelsel, meer dan 4,5 miljard geleden. De verwachting is dat de planetoïde ons daarom veel kan vertellen over die tijd. De aarde is ontstaan uit rotsblokken die vergelijkbaar zijn met Bennu, die door de tijd heen zijn samengeklonterd.

Het doel van de missie is om minimaal 60 gram ruimtegruis van Bennu op te zuigen, maar wetenschappers hopen dat de sonde enkele kilo's heeft weten op te zuigen.

De VS is niet het eerste land dat een monster van een planetoïde naar de aarde wil halen. Eerder lukte dat Japan al met de sonde Hayabusa, maar dat ging om een veel kleinere hoeveelheid materiaal.

Eerder legde de missiemanager uit hoe de ruimtesonde werkt:

Militaire politie schiet op demonstranten Nigeria

di, 20/10/2020 - 22:50

In de Nigeriaanse stad Lagos heeft de militaire politie het vuur geopend op demonstranten. Ooggetuigen maken op sociale media melding van schoten en slachtoffers. In de stad wordt al bijna twee weken lang gedemonstreerd tegen politiegeweld.

De aanleiding voor de protesten was een video waarin een man te zien is die gedood zou zijn door een speciale politie-eenheid, de Special Anti-Robbery Squad oftewel SARS. Al snel ging de hashtag #EndSARS rond.

Ingrijpende hervormingen

Nigerianen delen op Twitter hun gewelddadige ervaringen met de politie-eenheid die begin jaren 90 juist is ingesteld om misdrijven aan te pakken. In onder meer Lagos en Abuja gingen demonstranten de straat op om het einde van de speciale eenheid te eisen. Inmiddels roepen de demonstranten op tot ingrijpende politiehervormingen.

Eerder vandaag werd in Lagos een avondklok afgekondigd die om 16.00 uur lokale tijd inging. Ook brandde een politiebureau af. Daarbij raakten verschillende agenten gewond en viel zeker een dode. Volgens een onbevestigd bericht in de krant Punch werden bij het incident twee demonstranten doodgeschoten.

In de deelstaat Edo werd ook een avondklok ingesteld nadat demonstranten een gevangenis in Benin open hadden gebroken en de circa 2000 gevangenen hadden vrijgelaten.

Onderzoekers: baby's krijgen microplastics binnen via flesjes

di, 20/10/2020 - 22:20

Baby's die de fles krijgen, slikken naar schatting iedere dag enkele miljoenen microplastics in. Dat concluderen Ierse onderzoekers in een nieuwe studie die deze maand gepubliceerd is in Nature Food. Hoe schadelijk is dat?

Microplastics zijn kleine vezeltjes en stukjes plastic van hooguit een paar millimeter doorsnee. Ze ontstaan bijvoorbeeld wanneer plastic breekt of wordt verhit. Nu blijkt dat ze ook ontstaan als plastic flesjes voor babyvoeding met heet water worden gesteriliseerd, of als de voeding in het flesje met heet water wordt bereid.

Dat microplastics voorkomen in voedsel en drinkwater was al bekend. Uit eerder onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bleek dat volwassenen naar schatting 300 tot 600 microplastics per dag binnenkrijgen. "We worden er als mensen voortdurend aan blootgesteld. We eten, drinken en ademen microplastics", zegt Dick Vethaak, eco-toxicoloog bij kennisinstituut Deltares en hoogleraar aan de Vrije Universiteit.

Topje van de ijsberg

Het verschil tussen een paar honderd microplastics per dag en enkele miljoenen, waar baby's via plastic flesjes aan blootgesteld worden, is ontzettend groot. Dat komt volgens Vethaak met name door de manier van meten. "In de Ierse studie is gekeken naar deeltjes groter dan een micrometer. De aantallen die de WHO noemt zijn gebaseerd op grotere deeltjes. Je moet het zo zien: hoe kleiner je kunt meten, hoe meer microplastics je zult vinden."

De studie naar plastic flesjes voor babyvoeding toont dus eigenlijk het topje van de ijsberg. "We zouden naar nog kleinere deeltjes moeten kijken. Naar plastic nanodeeltjes", aldus Vethaak. Zulke deeltjes zijn ongeveer even groot als virussen. Verder weten onderzoekers er nog weinig vanaf.

"Wat we wel weten is dat deze kleinere deeltjes waarschijnlijk gevaarlijker zijn dan de grotere microdeeltjes. Microplastics poep je over het algemeen weer uit. De nog kleinere plastic deeltjes zouden gemakkelijk membranen in darmen en longen kunnen passeren, in je bloedcirculatie kunnen belanden en mogelijk in bepaalde organen kunnen ophopen."

Moeten ouders van jonge kinderen zich zorgen maken? De WHO zegt dat er op basis van eerder onderzoek geen aanwijzingen zijn dat microplastics in drinkwater een bedreiging vormen voor de volksgezondheid. Hoe dat zit met microplastics die jonge kinderen via babymelk uit plastic flesjes binnenkrijgen, is niet bekend. De WHO wil dat er onderzoek gedaan wordt naar de effecten op de gezondheid.

Ook Vethaak pleit voor meer onderzoek. "Het is nog zoeken naar de juiste methodes om plastic deeltjes in ons bloed en organen aan te tonen. Als je niet weet of die deeltjes aanwezig zijn in het lichaam, is het moeilijk uitspraken doen over de gezondheidsrisico's."

Niet schudden

De Ierse wetenschappers raden ouders aan om melk niet in een plastic flesje te verhitten, maar op te warmen in een pannetje (en niet in de magnetron). Het advies is ook om melk pas in het flesje te doen als het is afgekoeld, en niet met het flesje te schudden.

Een glazen flesje is een ander goed alternatief, zegt Vethaak. "Zoals mensen vroeger ook deden. In glazen flesjes zitten bovendien geen chemische stoffen die eruit kunnen lekken."

Braziliaanse noodhulp steun in de rug voor Bolsonaro

di, 20/10/2020 - 20:24

Ze noemt hem 'vadertje Bolsonaro'. Francimar is sinds enkele maanden een overtuigd aanhanger van de uiterst-rechtse president van Brazilië. In de woonkamer van haar bescheiden huisje in Jucurutu, een stadje in het arme noordoosten van het land, vertelt ze dat ze nooit op hem heeft gestemd. "Ik was petista, aanhanger van de linkse Arbeiderspartij PT."

Dit deel van Brazilië is het territorium van de charismatische oud-president Lula van de Arbeiderspartij. Hij is hier voor de meeste mensen nog steeds een held, ook al werd hij veroordeeld wegens corruptie.

Ruim driekwart van de bevolking van Jucurutu stemde bij de laatste verkiezingen in 2018 op de kandidaat van Lula's partij. Jair Bolsonaro had hier geen schijn van kans. Uitgerekend de coronapandemie lijkt daar enige verandering in te brengen.

Zo'n 100 euro

"Nu ben ik voor Bolsonaro", glundert Francimar. Zij is een van de ongeveer 65 miljoen Brazilianen die noodsteun ontvingen. De meesten van hen kregen de afgelopen maanden 600 real, omgerekend zo'n honderd euro per maand. "Dat is hier een fortuin", zegt Francimar.

Ze heeft geen vast werk en scharrelt haar kostje bij elkaar met schoonmaken, losse klusjes en als wasvrouw. "Voor de pandemie verdiende ik rond de 65 euro per maand." Dankzij de noodsteun kon ze de afgelopen maanden schulden afbetalen en lag ze niet meer wakker van de vaste lasten.

Francimar dankt Bolsonaro voor het extra inkomen en wuift kritiek op hem weg. "Bij de volgende verkiezingen stem ik op Bolsonaro."

Van 29 naar 40 procent

De president stijgt in de peilingen. 40 procent van de ondervraagde Brazilianen beoordeelde zijn regering vorige maand als goed of zeer goed, een forse toename sinds de laatste vergelijkbare peiling in december vorig jaar. Toen kwam Bolsonaro uit op slechts 29 procent.

Aanvankelijk leek de pandemie funest voor Bolsonaro's populariteit. Het dodental door het virus staat in Brazilië voorlopig op bijna 155.000. Alleen in de Verenigde Staten vielen meer coronadoden.

Vanaf het begin leek Bolsonaro corona nauwelijks serieus te nemen. Hij vergeleek het virus met een griepje, negeerde de coronaregels en verzette zich tegen quarantainemaatregelen. Maar veel Brazilianen nemen hem dat niet kwalijk.

Gerônimo verzorgt de bloemen op de graven van het kerkhof van Jucurutu. "Er zijn hier elf mensen aan covid overleden", vertelt hij. Hij neemt de buitenlandse filmploeg mee naar het graf van een van hen. "Bolsonaro kan hier niets aan doen. De president doet juist van alles om ons door deze crisis heen te helpen."

Gerônimo is officieel werkloos, ook hij verdient de kost met karweitjes als deze. "Ik werk al sinds mijn twaalfde op de begraafplaats", vertelt de inmiddels 42-jarige. "Elke dag een paar uurtjes, daarmee verdien ik nog geen 15 euro per maand."

Sinds het begin van de pandemie ontving ook hij noodsteun. "De eerste vijf maanden was het honderd euro, nu krijg ik tot het einde van het jaar nog vijftig euro", zegt hij. "Zonder dat geld had ik deze crisis niet overleefd."

Ook Gerônimo is daarom om. Tot voor kort stemde hij voor Lula's Arbeiderspartij, nu is hij dat niet meer van plan. "Ik sta ferm achter Bolsonaro."

Hoe verder?

Hoe groot de impact van de noodsteun is op de hernieuwde populariteit van Bolsonaro precies is, is lastig te meten. De grote vraag lijkt vooral wat er gebeurt als het geld straks op is. De noodsteun kost miljarden en eigenlijk kan Brazilië zich dat nauwelijks veroorloven.

Binnenkort houdt het op. Bolsonaro's ministers kammen nu de begroting door op zoek naar fondsen om ook na de pandemie geld te kunnen blijven sturen naar mensen zoals Francimar en Gerônimo.

Klokkenluider privacyschandaal: 'Data mogelijk nog steeds gebruikt in campagnes VS'

di, 20/10/2020 - 20:04

Persoonsgerichte advertenties op sociale media waarmee, met slimme selecties, mensen kunnen worden beïnvloed. Dat systeem moet worden ingeperkt en mogelijk zelfs verbannen binnen de EU. Een voorstel op initiatief van de Nederlandse Europarlementariër Paul Tang werd vandaag met nipte meerderheid aangenomen in het Europese Parlement.

"Dit is het eerste parlement in de wereld dat zich uitspreekt tegen gepersonaliseerde advertenties", zegt Tang. "En dit parlement kan Amerikaanse techgiganten tot veranderingen dwingen, dus het doet er echt toe." De Europese Commissie is nu aan zet. "Die zal een wetsvoorstel moeten indienen om daarna te komen tot wetgeving die Google en Facebook aan banden zal leggen."

Wat is er precies mis met die persoonsgerichte advertenties? Daarvoor moeten we terug naar de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen en het enorme privacyschandaal rond Cambridge Analytica. Dat Britse databedrijf misbruikte in 2016 Facebook-profielen voor het heimelijk beïnvloeden van tientallen miljoenen Amerikaanse kiezers.

'We konden ze makkelijk manipuleren'

We spreken met Christopher Wylie, de klokkenluider die het privacyschandaal naar buiten bracht. Zijn boek over de affaire, De grote dataroof, is zojuist in het Nederlands vertaald. Hij zegt tegen Nieuwsuur niet uit te sluiten dat de gegevens van Cambridge Analytica nog steeds worden gebruikt door de huidige verkiezingscampagnes in de VS.

Wylie werkte bij Cambridge Analytica toen de gegevens in 2014 werden buitgemaakt. Hij was verantwoordelijk voor psychologische research en data-analyse. "Ik heb enorme spijt. Toen ik in dienst trad, richtte ik me op het online terugdringen van extremisme maar uiteindelijk hielp ik Amerikanen radicaliseren."

Het ging als volgt: Wylie krijgt via een wetenschapper van de Cambridge Universiteit 87 miljoen Facebookprofielen in handen. Aan 30 miljoen profielen wordt persoonsinformatie toegevoegd die wordt opgekocht bij datahandelaren. De Trump-campagne gebruikt in 2016 die verrijkte profielen om Facebookgebruikers gepersonaliseerde advertenties te tonen.

Steve Bannon, de toenmalige strateeg van Trump, is dan de drijvende kracht achter Cambridge Analytica. "Bannon wilde dat we neurotische, paranoïde jonge witte mannen bestookten met advertenties die ze emotioneel raakten en boos maakten", zegt Wylie. Uit interviews in focusgroepen blijkt dat die groep zich miskend voelt.

Wylie vertelt dat het bedrijf de doelgroep samenbracht in Facebookgroepen zonder dat ze de beïnvloeding doorhadden. "Omdat we zoveel over ze wisten, konden we ze makkelijk manipuleren met heel gerichte boodschappen."

Zwarte kiezers moesten thuis blijven

Wylie getuigt twee jaar geleden voor het Amerikaanse Congres over de heimelijke psychologische beïnvloeding van Cambridge Analytica, maar heeft dan de data om zijn verhaal te staven niet in handen. Enkele weken geleden weet het Britse Channel 4 alsnog de hand te leggen op de database.

Daaruit is af te leiden dat 3,5 miljoen zwarte Amerikanen met online advertenties moesten worden 'afgeschrikt' om naar de stembus te gaan. De verwachting was dat ze op Hillary Clinton zouden stemmen. "We gebruikten allerlei eufemismen zoals ontkoppeling, maar het ging erom kiezers thuis te houden. Die werkwijze is illegaal in de VS", zegt Wylie. De Trump-campagne ontkent de strategie tegenover Channel 4.

De gelekte database is een overwinning voor de Amerikaanse hoogleraar Mediastudies David Carroll. Hij staat centraal in de Netflix-documentaire The Great Hack. Carroll probeerde via de Britse rechter te achterhalen welke privacygevoelige informatie Cambridge Analytica van hem in handen had, maar werd afgescheept met een beperkt profiel.

Via journalisten van Channel 4 kreeg hij alsnog zijn profiel in handen. Het bevat gedetailleerde informatie zoals familieleden, consumptiegedrag, donaties en tal van psychometrische kenmerken. De Trump-campagne ontkende eerder zulke psychologische data te gebruiken in hun campagne. "Het is voor mij een schok dat ik hiervoor journalisten nodig blijk te hebben", zegt Carroll.

De database zwerft nog steeds rond

Wylie vertrok bij Cambridge Analytica vóór de verkiezingen van 2016, nadat hij was geschrokken van de felle, in zijn ogen racistische, spotjes die het bedrijf op Facebook zette. Nu blijkt dat de database nog rondzwerft "zal het hem niet verbazen" als de psychologische profielen weer worden gebruikt in de verkiezingscampagne.

Volgens hoogleraar Carroll zou een onafhankelijke toezichthouder de database moeten vergelijken met de gegevens die de Republikeinen nu gebruiken, maar de Amerikaanse wet biedt daar geen mogelijkheid toe.

Grote sprinkhanenplaag eet voedsel van Ethiopiërs op

di, 20/10/2020 - 18:55

Miljoenen sprinkhanen vormen samen een verwoestende plaag in Ethiopië. Omdat de dieren grote stukken landbouwgrond opeten, hebben boeren minder om te verkopen en mensen minder te eten. Een grote zwerm kan op één dag net zoveel voedsel op als 2500 mensen.

De afgelopen maanden verwoestten de sprinkhanen al enorme stukken landbouwgrond in andere landen, zoals Kenia en Pakistan. Er moest hard gewerkt worden om de insecten te bestrijden. Op sommige plekken werd zelfs het leger ingezet om gif te spuiten over de gewassen.

Klimaatverandering Volgens deskundigen komen de heftige sprinkhaanplagen door klimaatverandering. Hierdoor is het regenseizoen natter en ontstaat er meer vochtige grond. Precies de omgeving waarin sprinkhanen graag hun eitjes leggen.

In veel landen is het ergste van de plaag nu voorbij, maar in Ethiopië zijn ze nog niet zo ver. Boeren hopen dat de regering snel iets gaat doen om de dieren te verjagen.

In actie tegen radicale moslims zoekt Franse regering grenzen van de wet

di, 20/10/2020 - 18:41

Geschiedenisleraar Samuel Paty, die vrijdag bij Parijs werd vermoord door een extremistische moslim, wordt in Frankrijk op verschillende manieren geëerd. Vanavond is er een stille tocht vanaf de school waar hij les gaf. Morgenavond krijgt hij een nationaal eerbetoon bij de Sorbonne-universiteit in Parijs. En hij krijgt postuum de Légion d'Honneur, de hoogste Franse onderscheiding die er is.

In het onderzoek naar de onthoofding van Paty zijn inmiddels 16 mensen opgepakt. Daarnaast toont de Franse regering zich daadkrachtig met een reeks van verstrekkende maatregelen tegen verdachte islamitische organisaties, al is nog onduidelijk of dat wettelijk allemaal kan. Veel mensen zich af of de regering niet eerder in actie had kunnen komen.

Le Pen

"Als de regering naar ons had geluisterd, had Samuel Paty misschien nog geleefd", zegt Sébastien Chenu, de woordvoerder van het rechts-populistische Rassemblement National.

De voorzitter van die partij, Marine Le Pen, eist intussen dat buitenlanders die bij de inlichtingendiensten bekend staan als geradicaliseerd het land uit worden gezet. Geradicaliseerde Franse burgers zouden de gevangenis in moeten, al is dat juridisch gezien lang niet altijd mogelijk.

Toch voelt president Macron de druk van Le Pen. De volgende presidentsverkiezingen zijn over anderhalf jaar, in april 2022.

Wind uit de zeilen

"Macron weet dat Marine Le Pen met dit soort onderwerpen normaal gesproken goed scoort bij haar achterban, maar ook bij een breder publiek", zegt correspondent Frank Renout. "Macron wil Le Pen de wind uit de zeilen nemen door nu gewoon snel veel maatregelen te nemen en te laten zien dat hij optreedt".

En die maatregelen zijn er al. Zo werd vandaag een moskee gesloten die een video op Facebook plaatste, waarin leraar Samuel Paty werd zwartgemaakt. Ook deed de politie gisteren 40 huiszoekingen bij burgers en verenigingen. De komende dagen wil de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin daarmee doorgaan. Elke dag moet de politie zo'n twintig plekken 'bezoeken'.

Sociale media

Er komt ook onderzoek naar zo'n 80 steunbetuigingen die de moordenaar van Samuel Paty op sociale media kreeg. Die komen volgens de veiligheidsdiensten van potentiële terroristen, die kritiek op de islam niet tolereren.

De regering heeft ook zo'n 50 verenigingen en groeperingen op de korrel, die separatisme zouden propageren. Dat wil zeggen dat ze de islam belangrijker vinden dan de Franse wet. Maar zulke maatregelen zijn in de rechtbank moeilijk hard te maken, zeggen experts. Daarvoor is de vrijheid van vereniging en de persvrijheid te stevig verankerd in de Franse wet.

Tsjetjenen

De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat hij een paar honderd geradicaliseerde moslims het land wil uitzetten. Maar ook dat is lastig. De meesten komen uit Noord-Afrika en Rusland - daar gaat het vooral om Tsjetsjenen. Ook de verdachte van de moord op Paty was een Tsjetsjeen. Hij is als tienjarige met zijn ouders als vluchteling naar Frankrijk gekomen.

De minister van Binnenlandse Zaken is net in Marokko geweest met een lijst met personen die hij wil uitwijzen. Als het gaat om Rusland moet de minister toegeven dat ze daar "niet erg enthousiast zijn om misdadigers en terroristen weer op te nemen".

Pagina's