Feed-aggregator | VAPortal van VelzArt

Feed-aggregator

De Stakende Stad [23:35, NPO 2, IMDb: ]

Films vandaag op TV - 0 sec geleden
Vandaag om 23:35 op NPO 2: Op 25 februari wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Februaristaking plaatsvond. Zaterdag 22 en zondag 23 februari 1941 pakken de Duitsers voor het eerst, als represaille, 427 willekeurige Joodse mannen op en voeren hen af naar een onbekende bestemming. Slechts twee mannen keren na de oorlog levend terug. Deze razzia is de directe aanleiding voor de Februaristakin...

27 Dresses [22:30, Net 5, IMDb: ]

Films vandaag op TV - 0 sec geleden
Vandaag om 22:30 op Net 5: Jane (Katherine Heigl) is een beeldschone jongedame die al 27 keer bruidsmeisje is geweest. Maar van haar eigen liefdesleven is bitter weinig terechtgekomen. Journalist Kevin, die zelf niets met trouwerijen heeft, ziet wel een artikel in het levensverhaal van 'bruiloftsjunkie' Jane en begint haar op de huid te zitten. Als haar baas George verliefd wordt op haar jongere zus T...

Dead Again in Tombstone [22:05, SBS9, IMDb: ]

Films vandaag op TV - 0 sec geleden
Vandaag om 22:05 op SBS9: Guerrero, een outlaw die de duivel dient, herrijst opnieuw uit de dood. Hij krijgt de opdracht een gestolen relikwie op te sporen. Kolonel Jackson Boomer en zijn soldaten zijn echter ook vastbesloten het relikwie in handen te krijgen. Jackson doet zijn dode vrienden opstaan uit de dood, en laat een spoor van dood en verderf achter.

Jonah Hex [20:30, SBS9, IMDb: ]

Films vandaag op TV - 0 sec geleden
Vandaag om 20:30 op SBS9: Premiejager Jonah Hex (Josh Brolin), wiens gezicht akelig vervormd is, trekt in opdracht van het Amerikaanse leger door het Wilde Westen om de voodoobeoefenaar Quentin Turnbull (John Malkovich) te pakken te krijgen. Dit voordat Turnbull samen met een leger 'ondoden' vreselijke plannen kan gaan uitvoeren.

Made of Honor [20:30, Net 5, IMDb: ]

Films vandaag op TV - 0 sec geleden
Vandaag om 20:30 op Net 5: Tom is sexy, succesvol, gewild door de vrouwen en weet dat hij altijd kan terugvallen op zijn beste vriendin Hannah met wie hij al tien jaar een platonische vriendschap heeft. Als Hannah naar Schotland gaat, komt hij erachter hoe erg hij haar mist. Zo erg zelfs dat hij zijn leven als 'serial dater' op wil geven om Hannah ten huwelijk te vragen zodra ze terugkomt. Zijn plan v...

Broertjes Mulder: jeugdinternational van Israël, nu nog doorbreken bij ADO

Sport nieuws - 57 min geleden

In het veld praten ze weleens in hun moedertaal met elkaar. "Als er een corner wordt genomen, schreeuw ik tegen Michael in het Hebreeuws: 'Ik pak de eerste paal, jij de tweede.' Geen tegenstander die dan een idee heeft waar wij het over hebben", zegt Jonathan.

Lachend voegt Michael toe: "Al dacht laatst iemand in de wedstrijd tegen Groningen onder 21 dat we heel plat Haags met elkaar praatten."

De 20-jarige Michael en en één jaar jongere Jonathan Mulder zijn broers, teamgenoten en beste vrienden. Bij ADO Den Haag wachten de twee nog op hun definitieve doorbraak, maar ze mogen zich al wel jeugdinternational noemen.

Als zoons van een Nederlandse vader en Israëlische moeder hebben de twee een dubbel paspoort. Daardoor kunnen ze het land verdedigen waar ze dik tien jaar woonden: Israël.

Ren- en vliegvoetbal

Daar groeiden ze op, leerden ze de taal en trapten ze hun eerste balletjes. Niet zomaar bij de plaatselijke F'jes: de gebroeders Mulder doorliepen de jeugd van topclub Maccabi Tel Aviv.

"Maar als jongen daar was het een droom om in Europa te spelen en te slagen", zegt Michael. En voor die droom gaat het gezin in 2013 terug naar Nederland. Michael is dan 13, Jonathan 12.

De twee beginnen allebei bij de Amsterdamse amateurclub AFC. Daarna stroomt Michael door naar de jeugd van FC Utrecht en Jonathan naar die van AZ.

Nederland staat bekend als land met de beste jeugdopleidingen ter wereld, weten de broertjes. "Als je dan als Israëlische jongen bij een grote Nederlandse club speelt, in Jona's geval AZ, dan vinden ze je wel", knikt hij naar z'n broertje.

Beide jongens krijgen dan ook al snel een brief op de mat van de Israëlische bond. Jonathan wordt uitgenodigd voor onder andere een toernooi met Israël onder 17 in Wit-Rusland, Michael speelt een EK-kwalificatie met het elftal onder 19 mee.

"Ik was wel een beetje gespannen. Als jongen van 16 jaar komt er een hoop op je af", zegt Jonathan. "Maar het was echt mooi. Ook om die jongens uit mijn oude stad, uit Herzliya, weer te zien."

"Voetbal is daar heel anders. Mensen zijn gepassioneerd, zo emotioneel. Iedere wedstrijd zijn er wel opstootjes; het is agressief. In Nederland is het technischer, tactischer", legt Michael druk gebarend uit. Jonathan: "Het is ren- en vliegvoetbal."

Volksclub ADO

Uiteindelijk komen de twee verdedigers - een jaar geleden - allebei bij ADO Den Haag terecht. "Een volksclub met passie". En dan spelen de broers ook voor het eerst sámen.

"Toen het rond kwam, wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. Maar het is echt zo bijzonder. Ik weet bijna niet hoe ik het moet beschrijven. Iedere dag staan we samen op, gaan we de auto in, trainen we. We doen letterlijk alles samen."

Michael speelde vier oefenduels mee met het eerste van ADO, maar hij wacht nog op zijn officiële debuut. Broertje Jonathan mocht in december voor het eerst invallen en maakte zijn eerste minuten uitgerekend tegen Ajax.

Broer Michael vindt het bijna nog mooier dan Jonathan zelf. "Ik kon het gewoon niet geloven. 18 jaar oud. Na alles wat we hebben meegemaakt. Ongelofelijk. Ik was zó trots en blij."

Samen hebben ze één droom: met zijn tweeën in het eerste van ADO spelen. "Als dat ooit gebeurt..." Michael Mulder corrigeert zichzelf: "Wij gáán ooit samen in het eerste van ADO spelen. Dat is echt een droom en daar werken we iedere dag keihard voor."

Wow: 2000 dolfijnen zwemmen langs een boot

Buitenland nieuws - 1 uur 9 min geleden

Walvisspotters in de Verenigde Staten hadden geluk. Ze zagen niet alleen walvissen, maar ook een groep van zo'n 2000 (!) dolfijnen. In het filmpje zie je hoe dat eruitziet.

Wekdienst 25/2: Herdenking Februaristaking • NS presenteert jaarcijfers

Buitenland nieuws - 1 uur 11 min geleden

Goedemorgen! Vandaag presenteren de Nederlandse Spoorwegen de jaarcijfers. En in Amsterdam wordt de Februaristaking herdacht.

Het weer: de dag start vandaag met veel ruimte voor de zon en een matige zuidenwind. In de loop van de middag draait de wind naar het westen en neemt de bewolking toe. In het zuiden is tijdens de namiddag al een spatje regen mogelijk. De temperatuur ligt wat lager dan de afgelopen dagen, maar met 13 tot 17 graden blijft het zacht. Vanavond is het bewolkt en valt er soms wat regen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

De zij-ingangen van het Amsterdamse Vondelpark blijven vandaag gesloten om de drukte te beperken. Dat heeft burgemeester Halsema bekend gemaakt. Ook komt er extra toezicht op de toestroom naar het park. Als dat niet werkt, wordt het park helemaal gesloten. De politie ontruimde het Vondelpark gisteravond nadat bezoekers zich vanwege de drukte niet meer aan de coronamaatregelen hielden. Toen de politie overging op ontruiming, werden agenten met flessen bekogeld. Een omstander raakte gewond. Twee mensen zijn aangehouden.

Het was door het mooie weer druk in veel parken in het land, ook in Tilburg moest een park ontruimd worden wegens drukte. Die gemeente overlegt met het Spoorpark over maatregelen om soortgelijke drukte vandaag te voorkomen.

Meer nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Dinosaurussen zijn miljoenen jaren geleden uitgestorven door de gevolgen van een meteoriet-inslag in Mexico. Dat vermoeden was er al langer, maar nu zijn wetenschappers er helemaal zeker van: op de bodem van de krater hebben ze monsters genomen en de bewijzen gevonden.

De vondst van iridium in de krater duidt op het inslaan van een meteoriet op die plek. Aan het onderzoek werkten ook twee Nederlanders mee. Volgens paleontoloog Jan Smit van de Vrije Universiteit was het een van de laatste puzzelstukjes waar ze naar zochten:

Fijne donderdag!

Amsterdam beperkt toegang tot het Vondelpark en regelt meer toezicht

NU.nl nieuws - 1 uur 22 min geleden
De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf donderdag gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen, zo heeft burgemeester Femke Halsema woensdagavond besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Ajax onverstoorbaar in week met drie krakers: 'Erik creëert een veilig gevoel'

Sport nieuws - 1 uur 52 min geleden

Terwijl Ajax de laatste weken geteisterd wordt door allerlei randzaken, blijft de ploeg van trainer Erik ten Hag op sportief vlak fier overeind. Wat heet. In de laatste vijftien wedstrijden wist Ajax dertien keer te winnen. Twee keer werd er gelijkgespeeld.

"Als Erik een veilig gevoel heeft en vertrouwen voelt, dan houdt Erik vast aan zijn visie en strategie."

Wilco van Schaik weet waarover hij het heeft. De oud-directeur van FC Utrecht werkte in de Domstad nauw samen met Ten Hag. Ajax lijkt, zelfs in een periode met veel tegenslagen en extra media-aandacht, onaantastbaar. Of onverstoorbaar, zoals Ten Hag het zelf met enige regelmaat noemt in zijn interviews.

Ondanks een kleine winterdip begin december - Ajax verloor binnen acht dagen van Liverpool (0-1), FC Twente (1-2) en Atalanta (0-1) - wist Ten Hag zijn ploeg weer helemaal op de rit te krijgen. En de onrust buiten de lijnen leidde evenmin tot slechte resultaten.

De mogelijke betrokkenheid van Quincy Promes bij een steekincident, de rechtszaak van de familie Nouri, de dopingzaak van André Onana en het niet inschrijven van recordaankoop Sébastien Haller voor de Europa League. Er gebeurde nogal wat de laatste maanden. Maar de resultaten bleven prima.

Geen mes in de rug

Van Schaik heeft wel een verklaring voor het succes van Ten Hag, wiens kwaliteiten als echte manager zichtbaar boven zijn komen drijven.

"Dat Erik zo presteert, komt doordat hij in een veilige omgeving werkt. Daarmee bedoel ik dat hij vertrouwen en steun voelt van de directie en de raad van commissarissen. Hij hoeft niet om zich heen te kijken, hij hoeft niet bang te zijn voor een mes in de rug of dat er aan hem getwijfeld wordt. Dat is de basis."

"En als de mensen om hem heen en in de top hem het vertrouwen geven, zit hij in zijn element, kan hij werken zoals hij wil en volgt succes."

Zoals bij FC Utrecht. "De rvc, Frans van Seumeren, Jordy Zuidam en ik gaven Erik het volledige vertrouwen. En dan hoeft hij zich niet druk te maken om de factoren daaromheen", legt Van Schaik uit.

Korte lijnen en korte termijn

Jean-Paul de Jong was in Utrecht assistent van Ten Hag en onderstreept die woorden. "Hij staat voor het club- en het teambelang. Hij staat altijd voor de spelersgroep. En als er dingen gebeuren, kan hij dat managen. Zulke zaken kun je managen als je een goede relatie met je leidinggevenden hebt. Korte lijnen naar de directie zijn belangrijk om zo min mogelijk ruis te hebben."

De Jong benoemt de kracht van de korte termijn. "Hij werkt van wedstrijd naar wedstrijd. Wil elke keer de lat hoger leggen. Eisend. Nooit gek laten maken als er een keer een wedstrijd verloren gaat. Dat is Erik."

Veilig gevoel in de groep

Het is alweer drie jaar geleden dat Ten Hag bij Ajax tekende, maar coach en spelers zijn elkaar nog niet zat. De oefenmeester uit Oldenzaal weet zijn team nog altijd te motiveren, nog altijd te raken.

Van Schaik: "Erik creëert een heel veilig gevoel in de groep, want iedereen weet waar hij aan toe is. Spelers weten wat ze aan hem hebben. Hij is 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen per jaar met voetbal bezig en hij analyseert alle tegenstanders. Het maakt Ten Hag niet uit of het FC Dordrecht is of Lille."

De Jong: "Hij is rechtvaardig. Stelt grenzen. Hij schroomt niet om beslissingen te nemen. Hij legt de focus snel weer op voetbal. Duidelijkheid. Dat wordt door de spelersgroep goed ontvangen. Hij houdt spelers scherp, zodat wisselspelers klaarstaan als ze moeten invallen. Of als iemand uit vorm is."

Van Schaik vult aan: "Zoals nu met Lisandro Martínez en Edson Álvarez. De hele eerste helft van het seizoen zaten zij op de bank en nu doen ze probleemloos mee."

Onder een vergrootglas

Ajax schoof de laatste weken Marc Overmars en Edwin van der Sar naar voren om een reactie te geven op alle onrust binnen de club. Ten Hag hield zich afzijdig en bleef gefocust op wedstrijden.

"Dingen waar Erik geen invloed op heeft, laat hij links liggen...", verklaart Van Schaik. "Daar maakt hij zich niet meer druk om. Dat is in deze fase natuurlijk ook aan de hand. Haller is er niet bij? Dan gaat Ten Hag het met andere spelers doen. Daar gaat hij niet meer over zeuren. Hij gaat niet nog vier keer zeggen dat Haller een gemis is, maar geeft gewoon direct andere spelers vertrouwen."

Ten Hag weet zich ook af te sluiten van negatieve berichtgeving in de media. "Maar het ontgaat hem niet", benadrukt Van Schaik. "Hij weet alles. Hij is een controlfreak. En als hij zich gesteund voelt door de directie, dan is hij ook ontspannen. Het luistert nauw. Het heeft allemaal met vertrouwen te maken."

Drie topwedstrijden

En zo kan het zomaar gebeuren dat Ten Hag een - buiten de lijnen - roerig en onrustig seizoen zeer succesvol gaat afsluiten. Ajax is nog op drie fronten actief.

De komende zeven dagen zijn wat dat betreft cruciaal, met drie zware wedstrijden in drie verschillende competities. De return tegen Lille van vanavond in de Europa League, zondag de uitwedstrijd tegen PSV in de eredivisie en woensdag de halve finale van de KNVB-beker bij sc Heerenveen.

Onverstoorbaar blijven, zou Ten Hag zeggen.

Podcast | 'Brazilië heeft geen plan om verspreiding coronavirus tegen te gaan'

NU.nl nieuws - 2 uur 7 min geleden
Het aantal besmettingen daalt in veel landen, maar in Brazilië blijft dat aantal stabiel. Geen goed nieuws voor de bewoners, nu het land ook te maken heeft met de Braziliaanse variant van het virus. Dat zou toch juist een reden zijn voor het land om met man en macht verspreiding te voorkomen en het vaccinatieprogramma op de rails te krijgen. Niets blijkt minder waar. We praten hierover met Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen.

Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram

Buitenland nieuws - 2 uur 38 min geleden

Het militaire regime van Myanmar kan per direct geen gebruik meer maken van Facebook. Ook wordt het verbannen van Instagram, dat eigendom is van Facebook,

Volgens Facebook misbruikt het leger het platform, sinds het op 1 februari een coup pleegde in Myanmar. "Gebeurtenissen sindsdien, inclusief dodelijk geweld, zijn de aanleiding voor deze verbanning. Wij denken dat het risico te groot is om het leger gebruik te laten maken van Facebook en Instagram."

Facebook besloot vandaag ook om geen advertenties meer te accepteren van bedrijven die gelinkt zijn aan de Tatmadaw, zoals het leger van Myanmar wordt genoemd. Om te bepalen welke bedrijven dat zijn, gebruikt Facebook een lijst die de VN in 2019 heeft opgesteld.

Als het leger desinformatie plaatste of op een andere manier de richtlijnen overtrad, werd al ingegrepen, zegt Facebook. Op 11 februari maakte Facebook bekend berichten van de Tatmadaw maar beperkt toe te laten.

Protesten houden aan

Een aantal dagen na de staatsgreep blokkeerde het militaire regime de toegang tot Facebook. Op dat sociale medium werd door burgers het initiatief genomen tot protesten.

Dagelijks gaan nog steeds duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de staatsgreep. Regelmatig grijpt het leger met geweld in.

Weerbericht: Zon krijgt 's ochtends volop de ruimte, later meer bewolking

NU.nl nieuws - 2 uur 39 min geleden
De dag begint met veel ruimte voor de zon en een matige zuidenwind. In de loop van de middag draait de wind naar het westen en neemt de bewolking toe.

Frasier krijgt zeventien jaar na laatste seizoen weer nieuwe afleveringen

NU.nl nieuws - 3 uur 27 min geleden
De komedieserie Frasier krijgt officieel een reboot, bevestigt Paramount woensdag. Ruim zeventien jaar na het laatste seizoen kruipt Kelsey Grammer opnieuw in de rol van psychiater Frasier Crane.

Dodental gevangenisrellen Ecuador loopt op tot 79

Buitenland nieuws - 4 uur 1 min geleden

Het dodental bij gevangenisrellen in Ecuador is opgelopen van 67 naar 79. Volgens de autoriteiten is de situatie in de vier gevangenissen waar dinsdag grootschalige gevechten uitbraken inmiddels onder controle. Alle doden zouden gedetineerden zijn. Achttien van hen werden onthoofd of in stukken gesneden aangetroffen.

Het gaat om dodelijkste gevangenisrellen ooit in Ecuador. Volgens de Ecuadoriaanse president Lénin Moreno ligt er een machtsstrijd van bendes aan ten grondslag: "Het is georganiseerd buiten de gevangenissen en binnen de gevangenissen uitgevoerd door degenen die de macht willen bij de drugssmokkel". Moreno zei hulp van andere Zuid-Amerikaanse landen te willen om de misdaad in Ecuador te bestrijden.

Ecuador zegt dat het conflict tussen de bendes ontstaan is in december. De leider van Los Choneros, dat gezien wordt als machtigste bende, werd vermoord in een winkelcentrum, een paar maanden nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis. Daardoor ontstond een machtsvacuüm dat aanleiding voor andere bendes vormde om een bloedige strijd te ontketenen.

In Ecuadoriaanse gevangenissen zitten 30 procent meer gedetineerden dan waar eigenlijk plaats voor is. De gevangenissen waar de rellen uitbraken huisvesten 70 procent van alle gevangenen in Ecuador.

Dodental door bendegeweld in gevangenissen Ecuador stijgt naar 79

NU.nl nieuws - 4 uur 37 min geleden
Het dodental als gevolg van het geweld tussen rivaliserende bendes in vier gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse Ecuador is woensdag opgelopen tot 79. Op dinsdag braken er tegelijkertijd in verschillende complexen rellen uit. Het gaat om één van de dodelijkste geweldsuitbraken in gevangenissen in de geschiedenis van het land.

Nederlandse pensioenfondsen steunen volgens Oxfam indirect landroof

NU.nl nieuws - 6 uur 23 min geleden
De tien grootste Nederlandse pensioenfondsen zouden beleggen in "bedrijven die betrokken zijn bij landroof", meldt de Eerlijke Pensioenwijzer van Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en World Animal Protection. Er zou in totaal 8,2 miljard euro vloeien naar 46 bedrijven die zich schuldig maken aan de praktijken.

Cybercriminelen lekken interne documenten wetenschapsfinancier NWO

NU.nl nieuws - 6 uur 43 min geleden
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is gehackt door hackersgroep DoppelPaymer. Die heeft zich op 8 februari toegang verschaft tot het netwerk van de NWO en is woensdag "begonnen met het op het darkweb lekken van interne NWO-documenten uit de afgelopen jaren", meldt de organisatie, die onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap valt woensdag.

Facebook wil miljard dollar investeren in 'partnerschap' met nieuwsuitgevers

Economisch nieuws - 6 uur 55 min geleden

Facebook wil 1 miljard dollar vrijmaken voor "partnerschappen" met de nieuwsindustrie in de komende drie jaar. Dat heeft de Tech gigant bekendgemaakt in een blogpost, waarin het reageert op de onenigheid die het had met de Australische overheid.

Australische gebruikers kregen vorige week geen nieuwsberichten meer in hun tijdlijn te zien. Uitgevers konden ook geen nieuws meer delen via Facebook. Dat had te maken met een nieuwe Australische wet die Facebook wilde verplichten te betalen voor het tonen van content van andere mediabedrijven.

Na overleg van Facebook met Australië over de wet, draaide Facebook zijn besluit terug. Afgesproken werd om de wet op enkele punten aan te passen, zodat Facebook meer vrijheid heeft om met uitgevers te onderhandelen over de prijs van nieuws.

Doorgeefluik

Volgens Facebook ligt er een fundamenteel verschil van inzicht ten grondslag aan de wet. Facebook vindt zich slechts een doorgeefluik en wijst erop dat uitgevers er zelf voor kiezen hun nieuws via het sociale medium te delen. Links naar nieuwswebsites leveren de uitgevers volgens Facebook honderden miljoenen dollar per jaar op.

De uitgevers kijken er anders naar: Facebook en Google verdelen met z'n tweeën het grootste deel van het wereldwijde advertentiebudget. Dat gaat ten koste van de advertentieinkomsten van de uitgevers. Zij willen door Facebook en Google gecompenseerd worden en zeggen een eerlijk bedrag te willen krijgen als vergoeding voor hun auteursrecht.

Partnerschap

Dezelfde discussie speelt op meerdere plekken. Ook in Europa is overleg met Facebook en Google over betalen voor nieuwscontent. Facebook sloot al deals met enkele Britse en Amerikaanse uitgevers. Het Techbedrijf zegt zulke "partnerschappen" te verkiezen boven wetgeving. Vandaar dat het daar nu een miljard dollar voor uit wil trekken.

In oktober maakte Google al bekend hetzelfde bedrag in drie jaar tijd te investeren in nieuws.

Facebook wil miljard dollar investeren in 'partnerschap' met nieuwsuitgevers

Buitenland nieuws - 6 uur 55 min geleden

Facebook wil 1 miljard dollar vrijmaken voor "partnerschappen" met de nieuwsindustrie in de komende drie jaar. Dat heeft de Tech gigant bekendgemaakt in een blogpost, waarin het reageert op de onenigheid die het had met de Australische overheid.

Australische gebruikers kregen vorige week geen nieuwsberichten meer in hun tijdlijn te zien. Uitgevers konden ook geen nieuws meer delen via Facebook. Dat had te maken met een nieuwe Australische wet die Facebook wilde verplichten te betalen voor het tonen van content van andere mediabedrijven.

Na overleg van Facebook met Australië over de wet, draaide Facebook zijn besluit terug. Afgesproken werd om de wet op enkele punten aan te passen, zodat Facebook meer vrijheid heeft om met uitgevers te onderhandelen over de prijs van nieuws.

Doorgeefluik

Volgens Facebook ligt er een fundamenteel verschil van inzicht ten grondslag aan de wet. Facebook vindt zich slechts een doorgeefluik en wijst erop dat uitgevers er zelf voor kiezen hun nieuws via het sociale medium te delen. Links naar nieuwswebsites leveren de uitgevers volgens Facebook honderden miljoenen dollar per jaar op.

De uitgevers kijken er anders naar: Facebook en Google verdelen met z'n tweeën het grootste deel van het wereldwijde advertentiebudget. Dat gaat ten koste van de advertentieinkomsten van de uitgevers. Zij willen door Facebook en Google gecompenseerd worden en zeggen een eerlijk bedrag te willen krijgen als vergoeding voor hun auteursrecht.

Partnerschap

Dezelfde discussie speelt op meerdere plekken. Ook in Europa is overleg met Facebook en Google over betalen voor nieuwscontent. Facebook sloot al deals met enkele Britse en Amerikaanse uitgevers. Het Techbedrijf zegt zulke "partnerschappen" te verkiezen boven wetgeving. Vandaar dat het daar nu een miljard dollar voor uit wil trekken.

In oktober maakte Google al bekend hetzelfde bedrag in drie jaar tijd te investeren in nieuws.

Pagina's

Abonneren op VAPortal van VelzArt aggregator